Giveaway Best Malaysian Food

30 March 2012

Aku Mahu Mati

As-Salam.
Sebuah kisah untuk diceritakan kepada anda, untuk kita renungkan. Tiada siapa yang dapat menjadi seorang insan yang sempurna. Apa yang boleh dilakukan adalah cuba perbaiki diri dengan kekuatan yang ada.
 
Ini Sebuah Cerita | Aku Mahu Mati
 
i.
Anak muda itu kelihatan murung di tepi padang. Dia membungkam sepi. Salah seorang daripada rakannya duduk di sebelahnya. Lalu dia bertanya, "Mengapa kau kelihatan murung dan seakan tak mahu bersama kami bermain di padang?". Anak muda itu tunduk dan tidak segera menjawab. Kemudian dia membuang pandangannya ke arah langit yang terbentang luas. "Entahlah, aku fikir, aku mahu mati!". Rakannya benar-benar tersentak dan terdiam. Sejurus kemudian, dia tertawa kecil. "Apa kau fikir mudah untuk mati? Kau fikir mati boleh dibeli dengan wang ringgit atau harta keluargamu? Kau fikir mati itu seperti pisang goreng yang boleh dibeli di kedai Mak Lijah ke? Dengan tikaman tepat sebuah belati ke jantungmu juga belum tentu membawa kepada kematian!". Dia bingkas bangun dan berlalu pergi meninggalkan rakannya keseorangan.

ii.
Sedang bumi bermandikan matahari. Anak muda itu berlari mendapatkan ibunya di dapur. "Ibu, aku mahu mati!", ujar anak muda itu. Ibunya diam dan merenung tepat ke arah mata anaknya. "Benar kau mahu mati?" tanya ibunya. Anak muda itu menganggukkan kepalanya. Ibunya bertanya lagi, "Selepas kau mati, ke mana mahu kau pergi? Dan di mana dan dengan siapa mahu kau tinggal? Dan apa yang mahu kau buat waktu itu?. Anak itu terpingga-pingga mendengarkan pertanyaan ibunya. Ibunya tersenyum dan mengusap-usap kepala anaknya lalu diciumnya beberapa kali. Satu bisikan ibu tertancap ke hatinya, "Ibu mengerti, kau sedang mencari sesuatu yang belum tertunai. Fikirkan dan selidiki. Ibu tidak mampu memberi kesempurnaan dalam erti pencarian. Masuklah ke dalam dirimu. Kau akan ketemui sesuatu yang sangat berharga".

iii.
Seminggu selepas itu, anak muda itu ditemui mati dengan belati yang tepat menikam ke arah jantungnya. Dia mati sambil mengenggam nota yang berdarah. "Maafkan aku ibu dan ayah. Maafkan aku juga sahabat. Ini bukan kehendakku. Tanganku yang menikam diriku dengan belati ini. Bukan juga atas kemahuanku. Aku sekadar patuh pada ketentuan dan pada guruku yang sentiasa berpesan serta menasihati muridnya agar sentiasa memenuhi impian peribadi. Jika tiada dapat dipenuhi, maka kamu akan menemui kegagalan.Dari dahulu, aku mempunyai impian. Aku sangat ingin memiliki bulan. Aku tidak pernah menyebutnya di hadapan ibu mahupun ayah. Apatah lagi terhadap guru dan yang akrab. Lalu aku berusaha menjolok bulan setiap malam agar ia gugur ke pangkuanku. Aku cemburu melihat bulan menjadi pujaan setiap manusia, para kekasih dan si pungguk. Sepatutnya bulan itu menjadi milikku. Aku mahu bulan itu sentiasa milikku. Nyata, aku temui kegagalan pada setiap usahaku. Oleh itu, aku mahu mati. Maafkan aku". 


Sumber: Pondok Bicara

Pramong Nomjam Thai Tuala | Bila Si Bonggol Jadi Tarikan

As-Salam.
Pramong Nomjai Thai Tuala, merupakan satu festival ikan di Thailand yang diadakan setiap tahun. Ada banyak ikan dari pelbagai jenis dan spesies dipamerkan dalam festival ini. Dan pada tahun ini, seekor ikan Flowerhorn menjadi antara tarikan menarik.


Ikan flowerhorn ini yang mempunyai bonggol berwarna merah pada kepala menjadi tumpuan kerana bonggol itu agak unik dan bersaiz agak besar. Selain ikan ini, ikan Arowana juga antara tarikan utama. Festival ini lebih kepada mempamerkan ikan-ikan eksotik dan berharga mahal. Pada tahun ini, pameran yang diadakan di sebuah pusat beli-belah itu akan berakhir pada 1 April depan.


Berniaga Untuk Untung Dunia Akhirat | 5 Syarat Berniaga Seorang Muslim

As-Salam.
Aha .. berniaga ni, kalau betul ... adalah satu ibadah yang memungkinkan kita mendapat untung baik di dunia dan di akhirat. Ianya bukan perkara mustahil, tetapi perkara yang boleh dilakukan oleh semua umat Islam yang gemar berniaga. Hanya dan jika anda sebagai seorang yang berniaga menepati 5 syarat ini, insyaAllah ... anda akan peroleh apa yang HH boleh katakan sebagai untung dunia akhirat.


5 Syarat Berniaga Sebagai Ibadah
  1. Niat Mesti Betul - Apa yang ingin anda capai dalam perniagaan anda? Membantu orang lain untuk berjaya? Untuk sara keluarga? Mencari rezeki yang halal? Niat mesti didahulukan agar sentiasa diingati bahawa kerja yang dilakukan itu adalah kerana Allah.
  2. Perlaksanaan Mengikut Peraturan Syariat - Kenalah ikut peraturan. Kalau jual daging, kenalah daging dari sumber halal. Andai jual makanan, makanan dan minuman kenalah bersih.
  3. Perkara/Subjek mesti Dibolehkan oleh Syariat - Jangan jual benda dilarang pulak, baik dari segi hukum mahupun undang-undang. Jual VCD lucah atau jual orang ... uishh kan ke tak boleh tu.
  4. Natijahnya memberi Manfaat  - Hasilnya mestilah sesuatu yang baik. Anda berniaga pakaian, supaya orang leh menutup kemaluan dan aurat. Anda berniaga selipar, agar orang leh pakai untuk melapik kaki. Gitulah seadanya.
  5. Tidak Meninggalkan Ibadah Asas - Dah berniaga, jangan pula lupa ibadah lain terutama berkaitan rukun Islam dan rukun Iman.

Antara 5 Terbaik Dari Denaihati.com

As-Salam.
Blog Denaihati.com antara blog yang mesra SEO dan antara blog yang hebat dalam dunia bloger Malaysia. Malah, blog Denaihati adalah blog terbaik dalam MSMW 2012. Hebat bukan?

Hebat tak hebat, lihat sahaja 5 entri ini yang menjadi antara banyak mencadangkan blog ini dalam penyenaraian pertama menerusi enjin carian Google.

Antara 5 Top Carian Berkaitan Denaihati.com

  1. Semak Saman Trafik (114,000) - http://denaihati.com/semak-saman-trafik-online-dan-sms
  2. Insentif (12,200,000) - http://denaihati.com/insentif-tunai-untuk-setiap-trafik-ke-blog-denaihati
  3. Gajet Impian (3,460,000) - http://denaihati.com/gadget-impian-menjadi-kenyataan
  4. Dua Kopitiam (638,000) - http://denaihati.com/dua-kopitiam-yang-ada-sijil-halal-daripada-jakim
  5. Seminar Wordpress (26,800,000) - http://denaihati.com/seminar-wordpress-produk-baru-akademi-denaihati
Dan untuk info, pihak Denaihati.com ada anjurkan satu seminar bagi blogger yang menggunakan platform Wordpress. Info dan maklumat lanjut mengenainya anda boleh lihat di pautan berikutnya.

Akademi Denaihati akan menganjurkan Seminar Blog WordPress Pertama pada 14-15/4/2012 cepat daftar sebelum terlambat“.

29 March 2012

Nanti Bisul Kalau Duduk Atas Bantal

As-Salam.
Aha .. ini pantang larang orang dedulu, tak boleh duduk atas bantal, sebab nanti boleh tumbuh bisul. Kalau dah tumbuh bisul kat punggong, perghhhh ...azab nak duduk atas kerusi mahupun bersila ..tersangatlah seksa.

Adakah benar, duduk atas bantal ini akan buat punggong yang cantik timbul bisul bernanah dan berlendir kuning? Hmm .... 

Kalau difikirkan, ianya hanyalah semata satu larangan buat anak-anak yang suka bermain bantal. Untuk elakkan bantal itu pecah atau terkoyak, dan isi di dalamnya berterabur, maka wujudlah pantang larang ini. Yelah, zaman dahulu ... kebanyakkan bantal diisi dengan kekabu. Kekabu ni ...kalau dah terburai dari bantal ..memang buat kelam la satu bilik, malah satu rumah pun.

Bahayanya kekabu ini, andai terkena percikan api, ia sangat mudah marak. HH pernah cuba bakar kekabu .... siap sambar menyambar walaupun kekabu tengah terapung di udara ..memang cukup bahaya.

Zaman sekarang, bantal banyak dah dibuat dan diisi dengan perca kain, atau foam. Susah sikit nak sepah kalaupun bantal tu pecah .. ye tak?

*p.s: Tetap suka dengan bantal kekabu - tapi kini banyak bantal kekabu guna kekabu dari Siam, bukan dari pokok tempatan ...rasanya lainlah...

Panduan Menulis Blog | Menangani Masalah Broken Link Dalam Blogspot

As-Salam.
Ini mungkin satu kelebihan buat anda sebagai pengguna blogspot. Ia juga menjadikan blog anda sebagai sebuah blog yang ada kredibiliti sendiri di mana anda dengan baiknya telah cuba menyelesaikan masalah kebanyakkan pencari informasi di dalam blog anda.

Gunakan kemudahan '404 - Page Not Found' yang telah disediakan oleh blogspot untuk menangani masalah broken link atau dead link yang ada di dalam blog anda. Broken link ini adalah capaian ke entri anda yang mungkin telah anda buang atau dihapuskan. Ianya mungkin berlaku jika pencari maklumat itu menggunakan enjin carian atau klik salah satu link yang telah sedia ada dalam blog anda terutama menerusi widget Linkwithin, Related Post, nRelate atau mana-mana aplikasi seumpamanya.

Apa itu dead link? Sila ke entri ini: Dead Link adalah Broken Link

Contoh apabila anda terjumpa entri yang telah dibuang menerusi blog ini:


Anda boleh membuat setting ini di antaramuka (dashboard) versi baru yang telah disediakan oleh blogspot. Caranya seperti diberikan ini:


Anda perlu ke Dashboard, pilih Settings dan cari bahagian Errors and redirections

Mengapa perlu atasi masalah dead link dengan baik? Anda boleh baca mengenainya di sini: Bahaya Dead Link dalam Blog

28 March 2012

Wordless Wednesday #WW | Mewahnya Kita Dengan Pelbagai Kuih Muih


Lokasi: Pasar Awam, Changkat Jering, Taiping, Perak

Wordless Wednesday #WW | Berbogel di Pantai Bersih



Lokasi: Pantai Bersih, Bagan Ajam, Penang

Laman Facebook Untuk Bertukar Pasangan Suami Isteri

As-Salam.
Lihatlah ragam manusia, dah wujud ... disalahguna pula. Ini adalah antara contoh bagaimana jenayah, bagaimana tatatusila manusia dibuat mainan. HH tak faham, boleh pula wujud laman utk tukar-tukar pasangan ... ini dah macam promote hubungan luar tak sah ... walaupun hakikatnya dah ada teman yang sah.
 
Foto: DailyMail
KAHERAH: Pasukan keselamatan Mesir menahan suami isteri yang mewujudkan laman Facebook untuk tujuan bertukar-tukar pasangan, lapor akhbar Sabtu lalu.

“Laman Facebook itu untuk bertukar pasangan yang dihasilkan oleh seorang akauntan dan isterinya, menarik minat beberapa pasangan lain,” kata pegawai keselamatan di jabatan polis Giza, Omar Abdul Al, dipetik sebagai berkata oleh akhbar al-Masry al-Youm. Ia memudahkan tujuan bertukar pasangan dengan syarat mereka mesti berkahwin. 

Suspek, kedua-duanya dalam lingkungan usia awal 30-an, memberitahu polis mereka mendapat idea itu daripada seorang lelaki Qatar yang mahu menukar isterinya dengan orang lain enam bulan lalu. Polis berjaya menahan suspek menerusi perangkap yang dipasang oleh pasangan suami isteri muda yang menghubungi suspek menerusi Facebook, meluahkan minat dan menunjukkan keinginan mereka untuk bertukar pasangan. 

Perjanjian dibuat dan tarikh ditetapkan, membawa kepada penangkapan pasangan itu. Ketika soal siasat, suspek berkata, mereka berkahwin selama lima tahun dan mempunyai anak perempuan berusia empat tahun, selain mendakwa ramai pasangan menunjukkan minat dalam projek itu. Empat pertukaran sudah dibuat dengan pasangan berminat yang berpuas hati dengan syarat, kata salah seorang suspek kepada polis. Pada April 2009, mahkamah 

Kaherah menjatuhkan hukuman penjara tujuh tahun ke atas seorang lelaki dan tiga tahun ke atas isterinya kerana mewujudkan kelab itu. Mahkamah berkata mereka mengaku mengadakan hubungan seks dengan pasangan orang lain. – Agensi

Wordless Wednesday #WW | Ingat Di Mata, Ingat Di Hati, Ingat Di Jiwa


Wordless Wednesday #WW | Beza Ibubapa Dulu Dan Sekarang


Panduan Menulis Blog | Memastikan Blog Sentiasa Ada Kunjungan

As-Salam.
Kadangkala, apabila kita terlalu sibuk dengan urusan harian, blog kita akan jadi bersawang kerana ketiadaan entri atau posting baru. Buat mereka yang mementingkan trafik buat blog mereka, tentulah mereka akan sedikit hampa apabila mengetahui bahawa trafik ke blog mereka jatuh mendadak dek kerana mereka tidak update entri.

Jadi, bagaimana nak memastikan blog sentiasa ada kunjungan walaupun tiada entri baru yang dapat anda terbitkan?

HH pernah tampilkan sebelum ini mengenai panduan menulis blog - 4 Tips Buat Entri Paling Best.

Dalam entri tu, HH tekankan bagaimana kena pilih keadaan yang sesuai untuk menulis entri baru di dalam blog. Jadi, kadangkala ....keadaan tersebut tak hadir, jadi blog kita pun ketandusan entri baru. Jadi, bagaimana nak jana trafik?

Statistik Histats HASRULHASSAN.COM

Tips Memastikan Blog Sentiasa Ada Pengunjung

Untuk pastikan blog kita sentiasa ada kunjungan, anda perlulah hasilkan entri yang malar segar atau evergreen, boleh dibaca sepanjang masa dan apa jua situasi. Dan cubalah buat entri yang punyai rangkaian pembaca dan pencari maklumat yang sentiasa ada.

Contoh 1: Senarai IPT di Malaysia - orang akan mencari maklumat dan info mengenainya, jadi buat entri mengenai senarai IPT, berikan info mengenai no telefon, website, atau cara nak memohon.

Contoh 2: Buat entri bergambar yang merujuk kepada tokoh, selebriti atau sesuatu peristiwa penting dalam sejarah. Anda pasti akan dapat pengunjung sebab ramai yang akan mencari info begini, dan buatlah tag pada gambar dan namakan gambar anda sesuai dengan tajuk entri anda. Misalnya; tajuk entri: Foto Neelofa Waktu Kecil, jadi letakkan gambar Neelofa waktu kecil dan namakan gambar itu, Neelofakecil.jpg

Contoh 3: Buat entri berbentuk listing seperti 10 Lelaki Handsome di Malaysia, atau 5 Wanita Paling Seksi di Gambia .....

Ok, rasanya cukup jelas bukan? Buatlah entri yang tidak terlalu khusus, tetapi umum namun punyai tajuk tertumpu. Anda perlu fikir apakah yang sering anda sendiri mahu tahu daripada internet, maka itulah entri anda yang perlu anda buat.

Ini Sebuah Cerita | Wanita Pisau Cukur

As-Salam.
Lama HH tak kongsikan cerita-cerita masyarakat dalam blog ini. Kali ini HH nak kongsikan sebuah kisah mengenai wanita pisau cukur. Moga pembacaan anda semua  dapat mengambil iktibar dari kisah ini.

Buat lelaki, jangan asyik dok terpesona dengan kecantikan dan gaya seorang wanita. Mata boleh menipu bila-bila masa sahaja. Dan buat wanita, jangan jadikan anugerah cantik dan cun melecun sebagai jambatan untuk menipu dan mudah mendapat habuan duniawi.


Inilah Kisahku | Wanita Pisau Cukur

Selama ini Bro hanya mendengar sahaja mengenai kisah perempuan menjadi 'pisau cukur'. Perempuan macam ni mereka tidak ikhlas untuk menjalinkan hubungan dengan lelaki. Mereka hadir dalam hidup lelaki itu untuk sementara bagi mengikis kekayaan lelaki berkenaan. Demi untuk hidup mewah juga perempuan 'pisau cukur' ini seolah-olah sudah tidak mempunyai harga diri, bagi mereka apa yang penting ialah wang, wang dan wang. 

Demi wang juga mereka akan merelakan tubuh mereka dijamah oleh lelaki yang akan 'dicukur' oleh mereka itu, apalah ada kepada aksi yang tidak mungkin sampai 30 minit berbanding ribuan ringgit yang akan mereka kebas daripada lelaki tersebut. Bro bukannya hendak memburukkan kaum perempuan, biarpun hakikatnya ramai di antara mereka berperangai buruk tetapi ini pengalaman Bro sendiri apabila dapat berbual-bual dengan seorang wanita yang mengorbankan dirinya menjadi 'pisau cukur' semata-mata untuk hidup mewah. Melihat wajahnya Bro akuilah dia ada sedikit kecantikan yang boleh dijadikan modal untuk mencairkan kaum lelaki tetapi dia bukan taste Bro jadi Bro tidak ada apa-apa nafsu ketika berbual panjang dengannya. Memanglah sebahagian kaum perempuan memang suka menggunakan kecantikan anugerah Tuhan untuk kepentingan mereka tetapi yang selalu Bro jumpa ialah yang perasan cantik dan tubuh menarik inilah masalahnya. 

Oklah Bro nak kembali kepada kisah perempuan 'pisau cukur' tu yang menjadikan seorang yang dianggap bertaraf VVIP sebagai sasaran. Biarlah Bro perkenalkan dia sebagai Isabella. Kalau dari segi tubuh, Bro fikir Isabella tidak ada apa-apa keistimewaan tetapi disebabkan dia memakai baju dan seluar ketat nampaklah menarik, bagaimanapun Bro yakin kalau ditanggalkan semua pakaian tu, tubuhnya tak ubah seperti tepung roti nan yang sedang diuli. Menurut Isabella, dia memang ingin hidup mewah, kalau hendak diharapkan gaji sebagai eksekutif di sebuah syarikat swasta memang tak cukup. Oleh itu Isabella menjadikan VVIP yang kaya sebagai sasaran dan usahanya berjaya. Seorang VVIP yang bertaraf jutawan termasuk dalam perangkapnya. Sebagai 'modal' permulaan dia merelakan VVIP yang jauh lebih berusia daripadanya menjamah tubuhnya di sebuah hotel bertaraf lima bintang di ibu negara. 

Apabila Bro tanya dia tak menyesalkah berbuat demikian jawapannya, ''Ala Bro, bukannya lama sangat tak sampai 15 minit pun orang tua dah terkulai, yang penting lepas tu aku dapat apa yang aku hajat." Pujuk rayu Memang dia berjaya, melalui pujuk rayunya VVIP tersebut bukan sahaja bersedia memberikan wang tunai mencecah beribu-ribu ringgit bila-bila masa malahan juga barang kemas. 

Kini Isabella yang berasal dari sebuah negeri di pantai timur sedang berusaha pula untuk mendapatkan kereta mewah dan sebuah banglo. Bila Bro tanya adakah itu akan menjadi kenyataan, Isabella menjawab, tak ada masalah punya sebab VVIP tu memang sayang kat aku, apa aku minta dia akan beri, yang mustahak bila dia nak 'benda tu' aku kena serahkan, kadang kala bila aku tidak ada mood, aku akan beri alasan tengah uzur, dia ok saja." 

Bagi Isabella, tiada soal kasih, sayang atau cinta terhadap VVIP yang dipanggil 'abang' itu biar pun VVIP berkenaan sudah menjangkau hampir 60 tahun. ''Bro, kau jangan kata aku sahaja jahat, ramai perempuan yang macam tu, malahan ada antara mereka lebih teruk sebab bertudung litup tetapi perangai macam syaitan, depan orang buat perangai macam ahli syurga, belakang orang hantu raya," kata Isabella menyambung perbualan sambil menyedut rokoknya dalam-dalam. Sememangnya Bro tahu ramai perempuan yang hipokrit di dunia ini dan di kalangan kita pun ramai tetapi sikap hipokrit sehingga sanggup menjadi 'pisau cukur', Bro fikir dah melampau. Bagi Bro, maaf cakaplah, perempuan yang menjadi 'pisau cukur' ini baik sikit saja daripada pelacur, kalau perempuan jalanan mereka menggadaikan tubuh kepada sesiapa sahaja tetapi perempuan pisau cukur hanya berbuat demikian untuk orang tertentu sahaja. Tetapi dari segi maruah, memang kedua-dua kelompok tidak ada maruah apatah lagi kalau dia perempuan Melayu dan beragama Islam. 

Di akhir perbualan Bro bertanya lagi sampai bila dia akan terus menjadi perempuan murahan dengan menggadaikan segala-galanya demi untuk hidup mewah. ''Tunggulah dulu, aku masih belum puas, banyak lagi yang aku hendak beli dan miliki, kalau VVIP tu dah bosan dengan aku, aku akan cari orang lain pula, lagi pun aku dah standby 'pengganti' VVIP tu," kata Isabella penuh bangga. Bro hanya menarik nafas panjang mendengar pengakuan berani Isabella. Inilah masalah perempuan, kalau mereka dapat pergunakan seseorang lelaki, mereka akan pergunakan habis-habisan. Segala anugerah Tuhan kepada mereka disalahgunakan untuk mencari jalan yang tidak diredai oleh-Nya. Bro yakin ramai lagi perempuan macam Isabella kerana sebahagian perempuan tidak ada kerja lain, selain menggoda lelaki untuk hidup senang.

Sumber: Rencana Utusan Malaysia

Bila Orang Majlis Agama Minta Rasuah Seks dan Wang

As-Salam.
Bagaimana nak mengelakkan kejadian tak senonoh berlaku jika mereka yang di dalam bidang penguatkuasaan pun salah laku? Aiyohhh ..... ini boleh dikatakan berat gak ni, apatah lagi yang diminta dan dihajati adalah duit dan habuan seks!

Hmmm, dalam dok menjalankan kerja membanteras perlakuan sumbang, ada agenda tersendiri yang sedang dok rancang. Uhh minta seks dari mereka yang telah disabit kesalahan melakukan khalwat ... errrr khalwat ..... bukan zina, tapi diminta buat zina ... lagi teruk dari sabit kesalahan yang dikenakan.

Aduhai manusia. Hmmm malang sungguh buat si wanita, dah la kena dakwa sebab khalwat, pastu kena peras ugut lagi, bukan takat duit, tapi maruah diri ... yang jeleknya ..dari seorang yang kerja di pejabat agama lak tu. Sungguh memalukan.


Memetik KOSMO! Online:

MELAKA - Perbuatan seorang kakitangan Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) yang meminta rasuah berbentuk seks dan wang daripada seorang wanita sebagai upah untuk dilepaskan daripada kes khalwat memakan diri apabila dia dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini semalam.

Mengikut pertuduhan pertama, lelaki ini didakwa meminta wang RM1,500 daripada wanita itu sebagai upah untuk menyelesaikan kes tangkapan atas kesalahan syariah Seksyen 53 Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka 1991.

Pertuduhan kedua pula, lelaki itu didakwa cuba meminta habuan seks dari wanita tersebut.

 

27 March 2012

Pendaftaran Online Institut Pendidikan Mara (IPMa) Sesi Julai 2012

As-Salam.
Kepada semua lepasan SPM, STPM mahupun Diploma, anda kini berpeluang untuk mendaftar dan melanjutkan pelajaran di Institut Pendidikan Mara (IPMa) bagi kemasukan Julai 2012.

Anda boleh meneruskan pelajaran berdasarkan kelayakkan anda di Institut Pendidikan Mara (IPMa) dengan memilih cabang-cabang dan ruang pendidikan yang disediakan. Terdapat 5 institut yang diselenggara di bawah MARA, yang boleh anda pilih dan daftar mulai 1 Mac.

Pinjaman serta biasiswa ada disediakan disamping beberapa institut teknikal dan kemahiran memberikan elaun sara hidup serta yuran pengajian percuma!

Pendaftaran online IPMa boleh dilakukan di laman web berikut: Permohonan Secara Dalam Talian (Online) IPMa

Senarai Institut Pendidikan Mara (IPMa)

Kolej Profesional Mara (KPM)
Yuran pengajian percuma serta elaun sara hidup disediakan.
Anda boleh hubungi talian berikut untuk info lanjut: 03-261 34087, 03-261 34075/ 34076/ 34077

Institut Kemahiran Mara (IKM)
Yuran pengajian percuma serta elaun sara hidup disediakan.
Anda boleh hubungi talian berikut untuk info lanjut: 03-261 34605/ 34612

Kolej Poly-Tech Mara (KPTM)
Tajaan dan pinjaman disediakan buat yang layak.
Anda boleh hubungi talian berikut untuk info lanjut: 03-9281 0762 / 9285 6033
www.kptm.edu.my

German-Malaysian Institue (GMI)
Tajaan dan pinjaman disediakan buat yang layak.
Anda boleh hubungi talian berikut untuk info lanjut: 03-8921 9047 / 9288
enquirygmi@gmail.com

Universiti Kuala Lumpur (UniKL)
Tajaan dan pinjaman disediakan buat yang layak.
Anda boleh hubungi talian berikut untuk info lanjut: 03-2175 4031 / 03-2175 4033 / 4027
www.admission.unikl.edu.my


Gambar | Logo Sukan Olimpik 1976-2000

As-Salam.
Kepada yang sering berkunjung ke blog ini, tentu dah maklum dan lihat logo-logo Olimpik sebelum tahun 1976, yang dikongsikan untuk tatapan. Ada yang nampak macam pelik dan tak serupa sebuah logo pun kan ....? Tapi itulah, kreativiti manusia ...

Anda boleh bandingkan bentuk logo dari tahun sebelum 1976 dengan entri ini, logo Olimpik dari tahun 1976 sehingga tahun 2000. Anda boleh lihat tengok perbezaan konsep dan idea.

Logo-Logo Olimpik 1976-2000




Sumber: Wikipedia

Malas Bila Sudah Berada di Zon Selesa

As-Salam.
Malas, bukan satu penyakit biasa, ia adalah sifat yang lahir apabila berlaku sesuatu yang menyelesakan diri. Apabila diri berada di dalam keselesaan, malas akan mula menghimpit diri. Samada sedar atau tidak, ia sebenarnya satu sifat yang akan membawa mudarat pada diri dan keluarga.

HH pasti semua orang ada penyakit ini. Dan kerana malas ini, apa jua kerja yang sepatutnya dibuat tak akan terlaksana, atau sempurna dilaksanakan. Buat ... tapi tak lengkap. Buat tapi tak cukup sifat. Buat tapi tak habis. Dan buat tapi ibarat melepaskan batok di tangga.

Datangnya sifat ini apabila diri berasa selesa dengan apa yang dia ada. Tiada kesempitan yang meragut jiwa dan rasa, yang jejaskan keselesaan. Bila dah mula terasa tergugat, barulah tersedar bahawa segalanya mula menjejaskan sifat diri.


Segmen | Jom Kenal Blogger Perantauan

As-Salam.
Asyik dok promot blogger-blogger dalam negara je kan ... apakata kali ini, HH ingin jemput mana-mana blogger yang berada di perantauan untuk join segmen mudah ini. Segmen untuk saling kenal antara blogger di tanahair dengan blogger yang jauh dari mata ni ..... huhuhu... 

Dah tentu blogger yang sedang berada di perantauan ada lebih kelebihan dari semua, mereka ada pengalaman unik yang boleh dikongsi. 

Untuk join segmen ini, anda perlu lakukan perkara berikut:

  • LIKE page ini: facebook blog hasrulhassan
  • Kemudian tinggalkan url blog anda dengan format berikut di wall page tu: Jom Kenal Blogger Perantauan - <Link/url blog anda>
  • Jangan lupa nyatakan kat mana anda berada, dan apa yang anda buat di perantauan, pastu tinggallah sedikit pesanan buat kami yang ingin mengenali anda ehhh...
  • Untuk pastikan blog disenaraikan, takut terlepas .... tinggalkan juga url blog anda di ruangan komen entri ini.

Senang dan mudah. HH akan senaraikan blog-blog ini yang ambil bahagian.

Tutup jam 2 petang waktu Malaysia .... 27 Mac 2012.

26 March 2012

Gambar | Monopoly Disalut Emas | Franklin Mint Monopoly

As-Salam.
Siapa biasa main monopoly? atau mungkin Saidina keluaran SPM? Hmmm .... atau versi lebih murah ... Millionaire ... hehehe... tapi kali ini HH nak kongsikan beberapa gambar Monopoly yang menggunakan emas dan perak sebagai antara benda bernilai di kotak permainan yang sudah berabad wujud ini.

Uhh kalau main ni, tak leh simpan merata bang ... hehehe...

Foto Monopoly Edisi Istimewa Franklin Mint


Sumber: About.com

Tatacara dan Panduan Beli Rumah Second-Hand

As-Salam.
Ada sesiapa yang bercadang nak beli rumah? Nak beli rumah baru, macam mahal la pulak .... ada kata kalau beli rumah yang second-hand, murah sikit ... tapi tak tahulah sebab harga hartanah semakin meningkat dari tahun ke tahun. Dianggarkan bahawa nilai hartanah yang melambung ini akan menjadikan harga rumah teres di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur naik beratus kali ganda.

Menurut laporan akhbar, harga rumah teres di KL mungkin jadi RM300,000 seunit di tahun 2020 kelak. Tatkala itu, anda perlu mempunyai gaji atau pendapatan sekurang-kurang RM12,000 sebulan untuk membolehkan membuat pinjaman di bank.

Berikut HH kongsikan panduan untuk membeli rumah second-hand buat sesiapa yang berminat.

Panduan Beli Rumah Second-Hand

1. Hubungi penjual/ejen dan tanya harga.
Cari rumah yang nak dibeli. Sebelum tengok rumah, tawar harga semurah mungkin.

2. Pergi tengok rumah.
Tanya banyak soalan. Dan cek semua bende. Yg penting, tengok kalau ada problem besar yg mungkin perlukan major repair macam bumbung bocor, piping problem, tekanan air rendah, wiring dalam dinding, dll. terutamanya rumah yang dah lebih 10 tahun. Borak dengan jiran dan pekedai kawasan sekeliling, takut2 ada problem yang kita tak tau macam selalu banjir, bekalan elektrik tak elok, gangguan orang minyak, dsb.

3. Minta extra diskaun.
Sebutkan semua kekurangan yang ada pada rumah pada penjual/ejen (walaupun remeh macam cat tak kemas, sinki tak lawa). Tujuannya untuk mintak diskaun tambahan hehe. Penjual pun pressure nak jual, so jangan segan nak tawar.

4. Bayar deposit 3%.
Sediakan duit 3% dari harga rumah. Hati-hati sebab ada jugak ejen/penjual rumah penipu. Kalau dah ada lawyer, lebih baik bayar melalui lawyer. Kalau bayar direct, elakkan bayar cash. Gunakan cek. Kalau takde buku cek, buat bank draf, senang je. Minta resit sebagai bukti bayaran.

5. Cari lawyer.
Cakap untuk tujuan beli rumah. Tanya lawyer tu banyak case tak dia handle sekarang, takut dia sibuk. Warning dia awal2 yang urusan ni mesti diselesaikan cepat2. Lawyer akan drafkan perjanjian jual-beli (sale & purchase agreement).

6. Apply loan.
Apply la loan di beberapa bank. Sebabnya, kadar pinjaman ni berubah2 setiap bulan. Bulan ni Bank A murah, bulan depan Bank B pulak murah. Kadang2 bank sama tapi cawangan lain pun beza2 rate loan. Ni boleh jadi kalau cawangan bank tu tak cukup lagi kuota keluarkan loan bulan tu. Kadang2 kita boleh tawar menawar rate pinjaman tu, contohnya kalau kita: dpt better offer dari bank lain, ada rekod ccris cantik, beli rumah yang mahal, ada byk duit dalam fixed deposit, dll. Kalau tak lepas, cuba apply loan dari mbsb atau syarikat insurans.

7. Sign S&P Agreement.
Bila loan approve, penjual akan sign s&p yang lawyer dah sediakan.

8. Bayar baki 7%.
Bayar baki 7% dari harga rumah, melalui lawyer.

9. Lawyer buat kerja
Ni proses paling lama, mungkin 2 bulan, mungkin setahun. So rajin-rajinlah follow up. Call lah sekali seminggu tanye status terbaru. Lawyer ni selalunya buat keje ikut siapa yang push dia. Tak push, memang slow. Bayar lawyer lepas keje dia dah siap sepenuhnya. Kalau bayar awal, dia dah takde insentif untuk selesaikan cepat.

10. Dapat rumah!
Bila semua urusan lawyer settle, bank kita akan release duit pinjaman kepada penjual. Rumah jadi hakmilik kita dan penjual akan bagi kunci rumah. Jangan lupa tukarkan air, letrik tnb dan indah water jadi atas nama kita.

Sumber: Blog Aidan
 

Kenalkah Anda Dengan Presiden Amerika Ini?

As-Salam.
Siapa boleh teka? Siapakah 2 presiden Amerika ini? Gambar-gamabr ini merupakan gambar individu semasa kecil dan kini telah menjawat jawatan presiden Amerika Syarikat .... agak-agak je pun boleh.



Sumber: FunZug

Pemenang Hadiah Utama Serta Tunai Giveaway Cuti Sekolah | Everlynn@JS Store

As-Salam.
Tahniah buat Badiuzaman Mohd Noor kerana telah dipilih secara rawak oleh PunchTab untuk memenangi hadiah utama - Produk Penjagaan Kulit Wajah Everlynn bernilai RM150 (sumbangan dan tajaan Cik/Puan Natasha Che Rahim).

Untuk hadiah wang tunai RM10, PunchTab juga telah memilih Badiuzaman Mohd Noor sebagai pemenang. Hadiah disumbangkan oleh blogger Shaharil Salman (http://www.shaharil.com/)

Tahniah kepada beliau sekali lagi, HH dapati beliau telah melakukan tweets serta LIKE lebih banyak daripada yang lain, serta menjadi antara referrer tertinggi. Mungkin kerana itulah apabila sistem PunchTab memilih pemenang secara rawak, nama beliau menjadi pilihan.

Sekali lagi terima kasih buat semua yang sudi join giveaway yang telah diadakan selama 2 minggu.

Blogger Parit Buntar dan Nibong Tebal

As-Salam.
Erkkk ye ye ... HH berblog dari dua tempat ini ... Parit Buntar dan Nibong Tebal. Jangan pening sebab memang kedudukan dekat2 ... sempadan je. Kalau datang sini, sila roger ... boleh gi makan-makan secara pay per self ..hehehehe.... 

Banyak benda ada kat Parit Buntar ni ...baru2 ni selesai satu acara mega kat sini. Hari Air Sedunia 2012 .... fuh ...macam2 org jual barang ... termasuklah air ...hahahaa...


"Langkah Mayat Aku Dulu!"

Foto: Yahoo Image
As-Salam.
Kalau nak berani, biarlah bertempat. Ada tu ... takat berani belakang-belakang je, bila depan ..pijak semut pun tak mati bai. Tengoklah sekarang ni, jenayah dibuat sesuka hati .... yang hairannya ...mereka ini semua berani tak bertempat. Ada tu, dok simbah cat la, dok bakar-bakar kereta la ... ishh tak ada kerja lain ke leh buat?

HH hairan sebenarnya dengan keadaan segelintir masyarakat kita ini. Jika dilihat aksi mereka, boleh dikatakan berani la jugak ... tetapi itulah .... hmm adeh.

Teringat zaman dahulu kala - errr tengok tv punya pasal. Dulu, orang zaman dahulu, kalau nak tunjuk berani ... ayat ini pasti akan keluar ... "Langkah mayat aku dulu" ..... tu tandanya, dia mencabar dengan keberanian yang ada. Berani kerana ada kebenaran yang ingin ditegakkan.

Tapi zaman sekarang ni, banyak yang suka buat ... "Baling batu sembunyi tangan". Adeh.


Cincin Berlian Sepenuhnya Pertama di Dunia | Harga USD$70 Juta!

As-Salam.
Perghh larat kau nak beli ... sebuah syarikat pengeluar berlian di Switzerland telah menghasilkan sebuah cincin yang didakwanya merupakan cincin pertama di dunia yang dibentuk sepenuhnya daripada berlian.

Shawish Jewelry membentuk cincin ini daripada 150 karat berlian yang dianggarkan bernilai USD$70 juta.


Cincin ini dibentuk menggunakan laser oleh presiden dan CEO Shawish iaitu Mohamed Shawesh, disamping beberapa teknik tradisional lain untuk membentuk dan melicinkan cincin berlian tersebut.

7 Alasan Mengapa Saintis Perlu Percaya Kewujudan Tuhan | Alasan Keempat dan Kelima

As-Salam.
Buat yang nampak macam blur, anda perlu baca siri sebelumnya ... 7 Alasan Mengapa Saintis Perlu Percaya Kewujudan Tuhan.

Di sini, HH kongsikan lagi alasan keempat dan alasan kelima.

7 Alasan Mengapa Saintis Perlu Percaya Kewujudan Tuhan

Keempat: manusia mempunyai lebih lagi dari naluri kehaiwanan - keupayaan untuk berlogika. Tiada haiwan yang berkebolehan untuk mengira dari 1 hingga 10 atau untuk memahami pengertian nombor-nombor itu. Di mana naluri ini adalah seumpama nota tunggal kepada seruling, indah tetapi terhad, otak manusia mempunyai kesemua nota-nota untuk semua peralatan dalam sebuah orkestra. Tidak perlu untuk menerangkan lebih lanjut tentang alasan yang keempat ini, terima kasih kepada manusia, logika ini menyebabkan manusia seperti manusia yang ada sekarang yang menerima secebis atau sedikit cetusan dari kebijaksanaan universal yang maha bijaksana.

Kelima: Kewujudan semua benda bernyawa adalah hasil dari fenomena yang diketahui pada masa ini dan tidak pada masa Darwin - keajaiban gen. Terlalu penting bagi gen yang bertanggungjawab terhadap semua manusia hidup di dalam dunia ini jika dikumpulkan di dalam suatu tempat,ruangan yang akan diambil oleh mereka tidak akan lebih dari ruangan yang diambil oleh satu jari manusia. Namun begitu, mikroskopik gen ini dan yang sebangsa dengannya kromosom, tinggal di dalam setiap sel hidup dan merupakan kunci kepada semua ciri-ciri manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan. Satu ruangan jari manusia adalah ruangan yang kecil untuk memenuhi kesemua ciri-ciri manusia seramai dua billion orang. Walau bagaimanapun, fakta ini tidak boleh dipersoalkan lagi. Lantas bagaimanakah gen ini mengunci ciri-ciri warisan manusia dari berbagai peringkat generasi manusia dan mengekalkan psikologi setiap individu di dalam suatu ruangan yang agak kecil?. Di sini evolusi benar-benar bermula dari satu sel yang entitinya mewarisi dan membawa gen-gen. Bagaimana beberapa juta atom, terkunci sebagai mkiroskopik lampau, boleh menguasai dunia dan ianya merupakan contoh ciri-ciri yang berasal dari Kebijaksanaan Maha Agung - hipotesis dari mana lagikah yang mampu membuat ciptaan yang sedemikian rupa?

25 March 2012

RM83,000 - Belanja Kahwin, Makin Ramailah Jejaka Jadi Antertu

As-Salam.
Jika berlaku di Malaysia, taubat ... mesti ramai jejaka akan terus mengekalkan status jejaka sampailah ke tua. Dan mungkin, akan lebih banyak kes jenayah melibatkan aktiviti tidak sihat akan berlaku. Lebih banyak berlaku kes anak dara hilang, kena culik dan sebagainya. Bukan tu je, akan juga berlaku perkara-perkara lain yang lebih memalukan, seperti rogol, rakam gambar bogel, anak luar nikah dan benda-benda lain.

Dan tanpa dalam pengetahuan juga, anak-anak teruna yang tertekan untuk berkahwin akan cuba mencari jalan salah untuk mendapatkan wang, dan akan terjebak dalam kancah lain seperti berjudi, pengolahan wang haram, tipu sana tipu sini ... dan pelbagai lain ..... 

Di Amerika .... nak kahwin .. nak kena sediakan sampai dekat RM100,000 ... perghhh gila kau ....  di Malaysia, alhamdulillah setakat ini, ramai ibu bapa dan pasangan masih lagi berfikiran rasional. Kalau tak ...ramai juga lelaki akan jadi Antertu (Anak Teruna Tua).

Kos Kahwin di Amerika Cecah RM83,000
 
NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Purata kos perkahwinan di AS kini mencecah AS$27,021 (RM83,140), tidak termasuk belanja percutian bulan madu, menurut laman web perkahwinan TheKnot.com dan Wedding Channel.com.

Kota metropolitan ini yang mencatat perbelanjaan perkahwinan sekitar AS$65,824 (RM202,701) muncul bandar raya termahal untuk berkahwin di AS.

Negeri Virginia Barat pula merekodkan kos perkahwinan paling murah di negara kuasa besar berkenaan iaitu purata AS$14,203 (RM43,716).

Senarai itu dibuat berdasarkan kaji selidik oleh dua laman web tersebut terhadap 18,000 pengantin yang mendirikan rumah tangga pada tahun lalu di AS.

"Buat kali pertama sejak 2008, bajet perkahwinan kini meningkat," kata pengasas bersama The Knot, Carley Roney.

"Pada tahun 2011, satu dalam setiap lima pasangan di AS membelanjakan lebih AS$30,000 (RM92,394) manakala 11 peratus pula membayar lebih AS$40,000 (RM123,192) untuk berkahwin," tambahnya.

Editor laman web TheKnot.com, Anja Winikka berkata, faktor ekonomi AS yang semakin pulih menyumbang kepada kenaikan kos perkahwinan di negara itu. - REUTERS

Denda, Jika Pakai Baju Dedah Aurat di Kelantan!

As-Salam.
Negeri Kelantan, negeri digelar Cik Siti Wan Kembang, negeri yang dikatakan miskin oleh sesetengah pihak (klik sini) namun ada beberapa perkara yang menarik yang ada di sana tetapi tidak terdapat di negeri-negeri lain di dalam Malaysia.

Dah memang bertuah, negeri Kelantan .... kalau dipandang akan awek-awek yang ada di sana, perghh memang cantik dan menawan. Dan kata orang, dalam banyak-banyak tempat kat Kelantan, Pasir Mas .. sering menjadi tumpuan, kerana di situ ramai gadis dan perempuan punyai wajah yang cantik-cantik belaka. Malah ada kata, gadis Pasir Mas pandai menjaga susuk tubuh agar sentiasa menawan.

Sementelaah demikian, kat negeri Kelantan, tak boleh suka-suka si gadis nak tunjuk aset yang ada. Yelah, lagipun dari segi hukum syarak .... memang tak boleh. Nak ulas? Hmmm tak payah, sebab masing-masing dah tahu kan ..kan.

Buat mereka yang tidak tahu, di Kelantan, tak boleh pakai baju sebarangan ..sebab perempuan yang pakai baju dedah aurat akan kena denda, jadi jangan pelik andai ada selebriti atau artis bila mereka berada di Kelantan, penampilan mereka lebih sopan.

Memetik dari akbar:
“Saya tak tahu kalau pakai baju pendek dan tidak menutupi lengan salah di sisi undang-undang di Kelantan.” Demikian kata seorang remaja perempuan selepas dikompaun RM500 dalam operasi Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandar Raya Islam (MPKB-BRI).


Gadis itu adalah antara lima individu yang dikompaun kerana tidak menutup aurat, membuang puntung rokok di kawasan terbuka di samping tidak mempunyai lesen berniaga di kaki lima dan tidak menjaga kebersihan premis.

Sumber: Sinar Harian

Pendekatan yang begini harus dicontohi. Bukan untuk sekat kebebasan manusia untuk mengenakan pakaian yang mereka suka tetapi sebagai menjaga diri mereka daripada kecelakaan. Dan buat diri sendiri, kenalah tahu .... kan kan ...

*p.s: Pesanan buat diri serta keluarga...

Telefon Pintar Huawei Honor | Spesifikasi Setaraf Telefon Pintar Yang Lain

As-Salam.
Uhh ... satu lagi gajet canggih, yang merupakan sebuah telefon pintar. Jenama ini mungkin tak berapa digemari pada sesetengah orang, tetapi sebagai salah seorang yang pernah menggunakan jenama Huawei, HH rasa ia cukup baik dari segi prestasi. Huawei, jenama gajet telekomunikasi daripada China telah mengeluarkan Huawei Honor.

Huawei Honor menggunakan sistem operasi Android 4.0 atau Ice Cream Sandwich dan dipacu prosesor teras tunggal 1.4GHz dengan kapasiti RAM 512MB dan ROM 4GB.

Ia dilengkapi skrin sesentuh FWVGA empat incinya dengan aspek 16:9 berdefinisi tinggi (HD) yang mampu mempamerkan 16 juta juzuk warna sebenar. Kualiti paparan seperti ini tidak jauh bezanya dengan paparan telefon pintar lain di pasaran. Namun, kualitinya masih boleh ditingkatkan untuk membolehkan pengguna menikmati sepenuhnya kepuasan tontonan.

Huawei Honor dilengkapi dua kamera iaitu kamera HDR 8MP (mega piksel) di bahagian belakang yang turut disokong lampu flash LED dan kamera depan 0.3MP. Ia boleh merakam imej secara dinamik walau dalam apa juga persekitaran termasuk ketika cahaya kurang dan merakam video definisi tinggi dengan 720p.

Reka bentuk telefon pintar ini menerapkan sentuhan elemen kaca yang eksklusif dengan binaan nipis 10.9 milimeter dan berat sekitar 140 gram.

Secara keseluruhan, Huawei Honor adalah model telefon terbaik dalam kelasnya yang menawarkan kualiti melebihi harga yang ditawarkan iaitu RM1,099.

Sumber: Berita Harian

10 Tips Pilih Ketam Segar

Ketam Bunga dan Ketam Nipah. Foto: Permata Wangia
As-Salam.
Buat mereka yang suka makan ketam, tentu dah tahu tips yang akan HH kongsikan ini. Ketam, memang sedap walaupun ada cangkerang atau kulit keras yang melindungi isinya yang manis. Ada banyak cara nak masak ketam yang sedap, tetapi bagaimana masakan nak sedap andai ketam itu tak segar. Untuk mendapatkan satu masakan melibatkan ketam yang sedap, cuba ikuti beberapa tips dan panduan untuk memilih ketam segar.

10 Tips Memilih Ketam Segar

  1. Jika ingin membeli ketam, belilah ketam di waktu selepas bulan mengambang penuh, kerana dikatakan isi ketam yang ditangkap waktu ini adalah padat. 
  2. Jika beli ketam, terutama ketam bunga yang bermacam jenis, lihat pada warna cengkerangnya, terutama bahagian atas dan juga pada sepit. Andai ada warna kebiruan, ia menandakan ketam itu segar.
  3. Pilih ketam yang lebih berat daripada yang lain, timbang dengan tangan anda. Ketam lebih berat daripada yang lain tunjukkan isinya padat.
  4. Ketam boleh juga diketahui kesegaran dengan lihat belakang ketam - tiga segi kat belakang, kalau masih kuat melekap, ia adalah ketam segar.
  5. Bau mestilah ada bau laut, kalau dah ada bau hanyir yang kuat tu .... faham-faham aje la ehh.
  6. Kaki ketam masih kuat melekat pada badan. Mata ketam mesti ada lagi, jangan dah tercabut lak. Ini menunjukkan ia masih segar dari laut.
  7. Jika berpeluang untuk memilih dalam banyak pilihan, pilih ketam betina. Ketam betina ni, ada telur dan bahagian bawah tempat boleh kopek tu selalunya lebih lebar dan bukan tirus. Selalunya ketam betina lebih banyak isi.
  8. Ketam betina badan agak bulat, dan sepit yang ada adalah lebih pendek. Dari segi warna, ketam betina warna agak kelabu, kurang warna biru.
  9. Bahagian bawah ketam yang segar selalunya putih bersih, kalau ada tompok2 atau warna selain putih, ia sudah agak kurang segar. 
  10. Pilih ketam yang hidup ... sah2 punya segar .. hehehehe... :P

Ketam juga bukan semua boleh dimakan oleh umat Islam, Ketam Batu adalah haram dimakan kerana ianya dua alam. Ramai yang salah sangka antara Ketam Batu dengan Ketam Nipah.

Ketam Batu
Ketam Nipah
Ketam yang haram dimakan, apabila dimasak akan berbau busuk ... jika dari segi rasa ... erkk pahit ..huhuhuhuhu..... 
Betina
Jantan
Andai dah dimasak, isi ketam yang segar adalah berketul jika dibandingkan dengan ketam yang dah lama, yang akan hancur bila dimasak.

Sumber: Forum Mesra

|Pakar SEO Blogspot|

Vote DiGi WWWOW Awards

Copyright @ 2014 HASRULHASSAN™. Originally by Templateism | for Terkini MH370 | Read Disclaimer

Ping your blog, website, or RSS feed for Free