Panduan Menulis Blog | 3 Lagi Pilihan Untuk Web Agregator Untuk Tingkatkan Trafik Blog

As-Salam.
Sebelum ini, HH pernah kongsikan 6 pilihan web agregator - sebuah laman web yang memberikan servis untuk memberikan trafik mendadak kepada anda dengan hanya berkongsi entri di blog - dengan cara PING!.

Seperti mana yang 6 pilihan yang telah HH berikan (klik sini), kali ini HH tambah lagi 3 lagi pilihan untuk anda melonjakkan trafik blog anda dengan artikel menarik anda.

Ya, paling penting anda perlu pastikan entri di blog anda adalah unik serta berkualiti agar dapat memancing pengunjung dari laman web agregator tersebut. Servis yang diberikan adalah percuma, jadi manfaatkan kesempatan ini.

Senarai Web Agregator Untuk Ping Blog - Tambah Trafik

  1. Apesal.com
  2. Rakan Blog
  3. Blogr.MY

Anda boleh cuba kesemuanya atau salah satu, dan ada syarat2 tertentu yang perlu anda ikuti. Dan setiap daripada laman web khidmat ping blog ini ada kekurangan dan kelebihannya, anda explore sendiri ....pastinya ... HH boleh jamin trafik anda akan meningkat dengan lebatnya ...insyaAllah.

Gambar | Istana Si Penyeluk Saku | The Rostas's Palaces

As-Salam.
Hebat hebat dan sungguh licik sekali. Keluarga Rostas yang rata-ratanya hidup merempat di Britain, sebenarnya sebuah keluarga mewah yang mampu memiliki sehingga 5 buah istana di tanahair mereka - Romania. 

Menariknya, di Britain, mereka mendakwa hidup dalam keadaan miskin dan menerima rezeki daripada ihsan pelancong asing dengan menjual majalah Big Issue. Tetapi, hakikatnya, keluarga Rostas ini telah pun mempunyai lima buah istana yang sangat besar di Transylvania, Romania. Ia dikatakan hasil daripada jenayah seluk saku yang keluarga ini lakukan di Britain!

Istana agam keluarga gipsi Romania itu, dibina dengan pembiayaan ribuan pound yang dicuri dari dalam komuter termasuk telefon-telefon bimbit yang dirampas sewaktu penumpang kereta api lewat malam dari London ke Kent sedang nyenyak dibuai mimpi.

Sekurang-kurangnya 185 orang menjadi mangsa mereka, tetapi polis percaya angka sebenar melebihi 500 orang. Menurut polis, telefon bimbit yang dicuri, dijual di Romania bagi mendapatkan pembiayaan untuk membina vila 16 bilik tidur, namun tidak disiapkan untuk mengelak pembayaran cukai harta Romania.

Polis percaya, keluarga penyeluk saku itu mungkin terlibat dengan rangkaian jenayah lebih luas yang berkembang di Eropah, dan beroperasi di Britain, Ireland dan Perancis.

Gambar Istana Si Penyeluk Saku - Keluarga Rostas


Sumber: DailyMail UK

Senarai Saluran TV Radia Percuma NJoi

Kini, Astro NJoi telah boleh menemui para pengguna yang inginkan perkhidmatan TV satelit. Menariknya, perkhidmatan ini adalah percuma, dengan hanya membayar kos pemasangan sekali seumur hidup sebanyak RM328. Persoalannya, berapa banyak siaran yang ada dalam NJoi? Ok. In Sha Allah, anda boleh mengetahui jumlah siaran percuma yang ada di dalam entri ini.

Bagi saya, buat mereka yang mungkin ada masalah untuk menerima resepsi menerusi antena biasa, perkhidmatan ini mungkin sesuai buat mereka menikmati rangkaian televisyen. Walaupun perlu membayar harga pemasangan RM288 RM328 (Berkuatkuasa Februari 2014) pada saya ia agak berbaloi dengan 22 saluran tv yang ditawarkan serta 20 saluran radio. Ini menjadikan ia menyajikan 42 saluran percuma di dalam NJoi.

Senarai Saluran TV dan Radio NJoi - TV Satelit Percuma Pertama Malaysia

22 Saluran TV Satelit Percuma NJoi

20 Saluran Radio Satelit Percuma NJoi


Jadi, adakah ia berbaloi?

Jika di tempat anda ada masalah untuk menerima siaran TV menggunakan kaedah biasa - iaitu menerusi antena tulang ... maka melanggan NJoi adalah salah satu jalan terbaik buat anda.

Lebih maklumat mengenai NJoi boleh anda dapati di sini - Laman Web NJoi TV Satelit Percuma Pertama Malaysia

Oh ya, saya difahamkan di dalam NJoi ada pakej prabayar untuk siaran-siaran atau rancangan premium. Jadi, jika anda mahu menonton rancangan hiburan yang agak eksklusif, bolehlah menggunakan perkhidmatan prabayar ini.

p.s: Saya tidak dibayar untuk menulis mengenai NJoi, tetapi apa yang diberikan NJoi boleh dimanfaatkan oleh sebilangan besar rakyat Malaysia yang hadapi masalah nak dapat siaran TV percuma.


Kenali Follower | Bila Blog Berbicara #2

Kenali Follower | Bila Blog Berbicara #2

As-Salam.
Kisah sedih di belakang tabir tiada siapa yang tahu, gitulah halnya dengan sebahagian blogger yang menjadikan ruang maya ini tempat meluah rasa. Bukan mahu berteriak dan beritahu satu dunia bahawa inilah kesedihan diriku tetapi ruang maya adalah antara tempat untuk melepaskan rasa terbuku di hati tanpa sakiti hati sesiapa.

HH rasa tentu ada sesuatu yang sedang merintih dalam jiwa blogger bernama Mamat ..... seorang lelaki yang punyai rasa ...punyai jiwa ...klik sini untuk ke blog cerita mamat.

Dikongsikan sebuah video ini untuk anda sulami apa yang sedang melanda diri Mamat .... sebuah kisah percintaan yang mungkin telah pun mati.

"Biarlah Hatiku Sakit .... Biarlah Hatiku Menangis ......" www.ceritamamat.com

Fakta Menarik | Tema Sambutan Hari Guru di Malaysia Sejak 1972-2011

As-Salam.
InsyaAllah pada tahun ini, sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan 2012 bakal diadakan di Kuala Kangsar, Perak. Sambutan yang akan jatuh seperti biasa pada 16 Mei ini merupakan sambutan tahunan yang dianjurkan oleh Kementerian Pendidikan sebagai satu bentuk penghargaaan buat guru-guru di Malaysia.

Tarikh 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru kerana pada haribulan yang sama dalam tahun 1956 Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran bagi negara kita.

Dokumen tersebut yang dikenali sebagai Laporan Razak (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak itu.

Tema Hari Guru Peringkat Kebangsaan Sejak 1972

2011 Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara
2010 Guru Pembina Negara Bangsa
2009 Guru Pembina Negara Bangsa
2008 Guru Cemerlang Negara Terbilang
2007 Guru Penjana Modal Insan Gemilang
2006 Pendidikan Bestari Pemangkin Kegemilangan
2005 Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2004 Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2003 Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2002 Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2001 Memartabatkan Profesion Keguruan tanggungjawab Bersama
2000 Bersatu Memartabatkan Profesion Keguruan
1999 Guru Berkesan Pendidikan Cemerlang
1998 Guru Penyemai Tanggungjawab Bersama
1997 Guru Bestari Sekolah Bestari
1996 Guru Malaysia Teras Pendidikan Bertaraf Dunia
1995 Permuafakatan dan Perpaduan Menjayakan Wawasan
1994 Guru Inovatif dan Kreatif Menjayakan Wawasan
1993 Guru Inovatif dan Kreatif Menjayakan Wawasan
1992 Guru Cemerlang Teras Kejayaan Wawasan
1991 Ke Arah Pendidikan Cemerlang
1990 Pendidikan Bermutu Masyarakat Sejahtera
1989 Guru Pembina Budaya Ilmu
1988 Guru Pengasas Budaya Membaca
1987 Pendidikan Ke Arah Kesejahteraan Insan
1986 Pendidikan Teras Nasionalisme
1985 Guru dan Masyarakat Asas Kemajuan Pendidikan
1984 Kepimpinan Berteladan Kesempurnaan Pendidikan
1983 Kepimpinan Berteladan Teras Pendidikan
1982 Ke Arah Kecekapan Guru Dan Pendidikan Bermutu
1981 Pengorbanan Guru Kejayaan Rakyat
1980 Pendidikan Teras Perpaduan Negara
1979 Murid Sejahtera Negara Jaya
1978 Guru Pembentuk Generasi Akan Datang
1977 Dedikasi dan Disiplin Asas Kemajuan Pendidikan
1976 Pendidikan Moral Dalam Zaman Kemajuan Pendidikan
1975 Guru dan Pembangunan Negara
1974 Peranan Guru Dalam Zaman Sains dan Teknologi
1973 Kerjasama Ibu Bapa Untuk Kemajuan Pendidikan
1972 Peranan Guru Dalam Pembangunan Negara
Universiti Islam Malaysia (IUM) Naungan Raja-Raja Melayu Bakal Dibina

Universiti Islam Malaysia (IUM) Naungan Raja-Raja Melayu Bakal Dibina

As-Salam.
Wow ... satu perkhabaran yang pada pendapat HH sangat menarik sekali dalam perkembangan serta senario pendidikan tinggi negara kita. Patutnya telah wujud lama dah, ialah ... Malaysia bukankah sebuah negara Islam Berpelembagaan.

Menarik sekali kerana Universiti Islam Malaysia (UIM) ini akan dinaungi oleh Majlis Raja-Raja. Ia merupakan sebuah universiti penyelidikan yang berteraskan Islam dan akan dibina di Cyberjaya. Universiti ini adalah terbuka buat pelajar pasca siswazah dalam dan luar negara.

Penubuhan UIM ini telah diputuskan di dalam Mesyuarat Majlis Raja-Raja Ke-222 pada 2010 adalah kesinambungan Kolej Islam Malaya (KIM) yang ditubuhkan pada 1955, namun ditangguhkan pada 1970 kerana keperluan mendesak waktu itu untuk menubuhkan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) bagi mengangkat martabat Bahasa Melayu ke peringkat universiti.

Pengerusi Majlis UIM, Tan Sri Dr Yusof Noor, berkata universiti berkenaan akan dibangunkan di atas tanah seluas 27 hektar dengan struktur seni bina Islam dan istana Melayu termasuk pembinaan sebuah masjid serta menara jam sebagai lambang diraja.

UIM ditegaskan bukan duplikasi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) kerana ia adalah pusat penyelidikan khusus bagi pengajian Sarjana dan PhD serta sebagai penyambungan semula KIM yang ditubuhkan sebelum ini atas persetujuan Raja-Raja Melayu.

Beliau berkata, sesi pengambilan pertama pelajar diadakan Jun ini dan mereka yang terpilih akan mengikuti pengajian di kampus sementara di Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM), Bangi.

Sumber: mStar Online

Salji Turun di Masjidil Aqsa Selepas 4 Tahun

As-Salam.
Inilah dinamakan kekuasaan Allah s.w.t.

BAITULMUQADDIS - Masjid Al-Aqsa dan sebahagian besar Israel serta wilayah-wilayah di Palestin semalam dilitupi salji buat kali pertama dalam tempoh empat tahun.

Salji lebih tebal dilaporkan turun di rantau Galilee, utara Israel dan kawasan Hebron Tebing Barat.


Stesen radio Israel melaporkan bahawa sekolah-sekolah di kawasan yang paling teruk terjejas disebabkan salji telah ditutup manakala perkhidmatan bas antara bandar juga dibatalkan.

Timbunan salji setebal lebih tiga meter dicatatkan di puncak Gunung Hermon di kawasan Bukit Golan yang dikuasai Israel sejak salji turun pada Rabu lepas.

Fenomena tersebut adalah yang pertama kali berlaku sejak salji tebal turun di bandar ini pada musim sejuk 2008. - AFP
6 Teknik Moden Untuk Singkirkan Lemak Di Badan

6 Teknik Moden Untuk Singkirkan Lemak Di Badan

As-Salam.
Uhh bila cakap soal lemak-lemak ni ..... tentu mata akan melihat bahagian yang sedang membonjol di perut, di peha... dan di lengan. Tangan anda mesti mengurut lembut lemak-lemak yang sudah sebati dengan badan anda ... hehehehe ... almaklumlah ... dah jarang berjogging ... dah jarang masuk ke gym .. dah jarang buat poncho-poncho ..hehehehe....

Oklah. Sebenarnya ada beberapa teknik untuk singkirkan lemak ni. Ia merupakan teknik perubatan, yang dikatakan cepat dan mudah. Tidak perlu regim diet yang memeritkan, tidak perlu keluar masuk ke pusat slimming ... atau ambil apa-apa pil diet.

6 Teknik Moden Untuk Singkirkan Lemak di Badan

  1. Laser Body Sculpting - Teknik terkini untuk menyalurkan lemak keluar dari badan. Ia juga merupakan satu kaedah untuk menegangkan kulit. Ia merupakan teknik memasukkan prob optik fiber di bawah kulit, dan kemudiannya mengeluarkan laser pada tahap rendah yang mampu untuk memilih dan mencairkan sel lemak yang kemudian menjadikan ia seperti larutan minyak yang akan diserap dan disingkirkan oleh badan secara semulajadi.
  2. Abdominoplasty - Merupakan satu kaedah 'tradisional' iaitu membuang lemak dengan cara pembedahan. Ia merupakan teknik moden yang telah banyak dilakukan, namun ada kes berlaku trauma akibat kompilasi selepas pembedahan dibuat iaitu pada salur darah, lapisan tisu serta organ. Namun kaedah ini telah dikemaskinikan dengan kaedah CombiTuck yang lebih baik serta dapat mengelakkan kesan trauma.
  3. Mesoterapi - Sejenis rawatan Lipodissolve, yang melibatkan suntikan kecil pada lapisan yang akan mencairkan lemak, sekaligus menghilangkan selulit. Sangat efektif dan sesuai untuk penyingkiran lemak di bahagian pinggang, perut, peha, dagu berlapis, eye bags serta selulit di kaki, pinggul dan punggung.
  4. Velasmooth - Menggunakan cahaya infra merah dan frekuensi radio yang telah diluluskan oleh FDA sebagai rawatan untuk selulit dan untuk tegangkan kulit.
  5. Liposelection - Rawatan tenaga teknologi tinggi untuk lemak badan. Dicipta Sound Surgical Technologies, teknik ini kurang risiko dan banyak dilakukan untuk mengurangkan saiz pinggang.
  6. Liposculture - Teknik yang popular di Australia. Ia merupakan teknik mengeluarkan lemak dan kemudian menyuntiknya di bahagian yang memerlukan. Ia dibuat untuk membentuk kontur tubuh yang lebih baik dan lebih menarik. Ia sangat sesuai buat mereka yang mahukan tubuh yang diidamkan, namun tempoh untuk mendapatkan hasilnya adalah selama empat hingga enam bulan selepas rawatan.
Ok. Dah dapat dah tu serba sedikit info mengenai bagaimana nak buang lemak dari badan ... leh la try Google untuk cari lebih lengkap lagi. HH tahu ramai yang ingin cantik .... tapi hmm fikirkan ..adakah berbaloi sampai perlu buat surgeri yang mungkin menelan belanja besar ini?

Sumber: Majalah Harmoni

Fakta Menarik | Makanlah Petai Jika Mahu Jadi Bijak!

As-Salam.
Sapa suka makan petai? Lama benar dah tak makan petai, tapi masih ingat lagi akan rasanya yang kelat-kelat itu di samping baunya yang kurang enak apabila berada di dalam mulut. 

Namun, di sebalik baunya yang kurang sedap pada deria bau kita, ia sebenarnya punyai khasiat yang hebat. Erkkk ..bukan disebabkan bau ... tapi kandungan yang ada di dalam petai!

Menurut satu jurnal perubatan, The New England, pengambilan petai sebagai sebahagian diet seharian akan menurunkan risiko kematian disebabkan oleh strok sehingga 40%.

Didapati, menerusi kajian yang telah dijalankan, petai mengandung vitamin V yang membantu menenangkan sistem saraf dan tryptophan – sejenis protein yang diubah oleh tubuh menjadi Serotonin. Petai juga mengandung mineral penting – kalium yang membantu menormalkan rentak jantung, menghantar oksigen ke otak dan mengatur keseimbangan cairan di dalam tubuh. Ini menyebabkan tubuh lebih rileks, dan diri akan jadi lebih kurang stress.

Selain itu, petai ini juga mengandung vitamin B6 yang membantu mengatur kadar gula darah dan menstabilkan hormon. Memandangkan petai juga mengandungi kandungan zat besi yang tinggi, ia dikenalpasti dapat menstimulasi pembentukan sel darah merah dan membantu apabila terjadi anemia.

Walaupun petai mengandung kalium yang tinggi, namun petai rendah garam, sehingga baik untuk mengurangi tekanan darah. Vitamin B6 dan B12 serta kalium dan magnesium yang ada pada petai juga mampu membantu tubuh cepat sembuh dari efek penghentian nikotin.

Paling menarik ialah seandainya anda atau anak anda ingin menjadi bijak ... maka makanlah petai kerana penelitian juga menunjukkan bahawa ia mengandungi berkalium tinggi. Kalium dapat membantu meningkatkan kemampuan otak untuk belajar. 

Hasil daripada satu ujikaji pada 200 siswa di Twickenham (Midlesex) Amerika pada tahun 2004 menyatakan bahwa mereka lebih mudah melalui ujian disebabkan memakan petai di waktu sarapan dan makan tengahari.

Hebat bukan? Inilah petai yang dok dijual di tepi jalan oleh orang asli sepanjang jalan ke Cameron Highlands ..... :)

Pengisian Ramadhan

More »

Pilihan Menarik

More »

Kemeriahan Hari Raya

More »

Sembang Blogger

More »