Langkau ke kandungan utama

Pertama Kali Berada di Bandung Indonesia

LCCT 2 


Ini juga pertama kali berada di KLIA 2, dan benarlah kata ramai, ia lebih kepada shopping complex....memang tempat melepak yang selesa jika banyak duit. 

Akhirnya. Ini pertama kali dalam hidup saya berada di luar Malaysia. Dan pertama kali merasa menggunakan passport antarabangsa. Alhamdulillah, saya dan keluarga sampai di Bandung, Indonesia.

Bertolak dari KLIA 2 jam 3:30 petang, lewat tiba di Lapangan Terbang Lanud Husein Sastranegara jam 4:30 sore waktu tempatan, waktu Malaysia jam 5:30 petang.

Ini juga adalah pengalaman pertama kali anak-anak saya menaiki kapal terbang. "Zikri ... best tak naik kapal terbang?" Tanya wife saya pada anak saya yang tengah.

"Bosan....." jawab Zikri.

Pertama Kali Berada di Bandung Indonesia

Erkk... bosan mungkin sebab tak boleh buat apa apa, al maklumlah budak budak... ye tak? Kami sekeluarga ke Bandung bersama 'rombongan' kendalian rakan kami yang duk di Alor Setar. Kebetulan, mereka merancang nak ke Bandung jadi wife saya minta join sekaki. Dapatlah tambang berbaloi sedikit. Tujuan utama adalah nak bawa anak anak merasa melihat negara luar selain pengalaman naik kapal terbang.

Kalau ikutkan, saya ada program bersama Pelayaran Islamik. Tapi kerana pertembungan tarikh, jadi tak dapatlah bersama duduk sekabin dengan Broframestone; blogger tahap artis yang popular... hoho
KLIA 2

Komen Pertama Mengenai LCCT2

Semasa di KLIA 2, sempat juga jumpa Master Yoda Star Wars.... hoho... berguru camner nak pukau pengunjung blog menjadi pembaca setia.... hahaha
Beza betul dengan LCCT yang pernah saya rasa semasa buat lawatan muhibbah ke Unimas sedikit masa lalu.
Ok. Malas nak cerita pasal 'politik' di sebalik KLIA 2 nie. Nak sambung balik pasal Bandung...hoho

Sekilas Hari Pertama di Bandung Indonesia

Cuaca di Bandung agak nyaman juga. Satu culture shock gak bagi saya bila melihat keadaan trafik di sini. Perghhh trafik tahap gila berani tempuh. Motorsikal memang banyak. Hon di sini anggap biasa. Pejalan kaki main redah je lintas jalan. Motor pula kiri kanan menghimpit kenderaan lebih besar. Memang sibuk tetapi mata saya tidak ternampak pun lori besar menggunakan jalanraya.

Walaupun sibuk, tetapi saya nampak toleransi antara pengguna jalanraya di sini. Itu yang buat saya respek. Hon hon juga, tapi tak lokek untuk berikan jalan dan laluan kepada pengguna yang lain.

Turun dari kapal terbang Air Asia, terus sahaja pemandu van yang dah siap tempah bawa kami ke tempat tukaran wang asing. Siap cari money changer yang boleh berikan nilaian terbaik lagi....haha. Yelah, ringgit tak berapa baik ketika ini, jadi kena cari yang boleh berikan tukaran yang menguntungkan.

Memang benarlah, tukar wang di Indonesia untuk ringgit lebih untung jika tahu cari sumbernya. Beza kalau tukar di lapangan terbang yang rata rata agak merugikan walaupun bezanya cuma seringgit - lima ringgit. Kalau tukar banyak, uhhhh beza banyak jugak tu ...ribuan ruppiah.

Naik van yang cukup luas dan selesa. Pemandu pula memang terbaik, tak banyak karenah malah mampu melayan perangai jenis cerewet seperti kami.

Kami sekeluarga dengan 'rombongan' menginap di Hotel Aston Braga. Nanti saya cerita lagi....
Bertolak ke Bandung dari LCCT2
Lapangan Terbang Lanud Husein Sastranegara, Bandung



Dah baca post berikut:

advertisement


Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …