27 January 2015

Masalodeh


Nama makanan ni Masalodeh. Pernah makan tak? Dulu, saya tak tahu pun nama kuih tradisional masyarakat India nie.

Serius dulu siap yek yek lagi (dalam hati) bila ada yang hulur. Tapi sekarang, Masalodeh antara kuih yang saya gemar.

Masalodeh. Terfikir dari mana la dapat nama kuih macam tu. Adakah asal dari perkataan Masala dan pembuat kuih berseluar londeh? Atau dari perkataan Lodeh?

Semasa menulis entri ini, capaian saya terhad untuk buat research. Jadi, mungkin anda boleh berkongsi sesuatu di ruangan komen.

Masalodeh diperbuat kacang dal atau parpu. Ada cili kering, ada garam ada tepung. Resepi penuh saya tak tahu.

Bagi saya, Masalodeh kalau garing pedas adalah terbaik.

Follow profile baru saya di https://plus.google.com/+HasrulHassanBlog. Untuk tujuan promosi, konten berbayar, advertorial, sponsored post, sila hubungi saya menerusi ruangan 'Hubungi Saya'.

9 Komen

real sebutan masala vaadai..
tepung cikit jaa.. tabur cikit utk bagi melekat..

nad suka yang ade cili kering..

Dulu kerap jugak buat masalodeh @ vaadai ni untuk abah... dia suka sangat... :) Bro hasrul nak try buat, Google saje... haha

Masalodeh memang dah terkenal sangat di penang

vadei...salu panggil gitu..hiihi

ingat lagi ni makanan feveret budak-budak opis

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komen dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh gunakan borang 'hubungi saya' atau looket.me/hasrulhassan.
EmoticonEmoticon