Langkau ke kandungan utama

Resepi Buat Nugget Ayam Homemade

Resepi untuk buat nugget ayam sendiri di rumah (homemade). Anak-anak gemar makan nugget ayam? Anda lak nak diet tapi nak makan nugget ayam? Orait. Ini resepi untuk mereka yang mahu diet dan nak kurus tapi still teringin nak makan nugget ayam yang sedap dan ranggup.

Saya sebenarnya mencari bahan untuk berkongsi resepi. Dah lama saya tak kongsi mengenai resepi. Setiap kali saya kongsi resepi, alhamdulillah ramai yang suka baca dan ambil resepi jadikan panduan memasak di rumah. Antara post saya yang popular pasal resepi adalah Jeruk Mangga Asamboi, Resepi Ikan Masak Asam, Resepi Ikan Masak Taucu, Resepi Tomyam Asli Satun Siam dan juga Resepi Kek Coklat Mudah Dalam 5 Minit. Ada beberapa post lain mengenai resepi yang dijadikan rujukan dan viral di WhatsApp ...  tapi tak ingat dah resepi apa .. (saja tak mo khabor ..haha).

Resepi Membuat Nugget Ayam Homemade

Resepi Buat Nugget Ayam Homemade
Kali ini, saya nak kongsikan resepi mudah untuk membuat nugget ayam homemade. Saya dapat tahu bahawa resepi ini sesuai untuk mereka yang melakukan diet Atkins. Mungkin mereka yang sedang dalam proses nak diet, nak slim, nak body cun melecun tetapi pada masa yang sama nak sihat wal'afiat dan mahu makan nugget .. maka bolehlah mencuba resepi ini.

Bahan-Bahan

  • 1/2 Bawang Merah saiz sederhana
  • Bawang Putih 2 ulas
  • Ayam Kisar 1 plastik (syorkan jenama Ramly) - 0.2g karbohidrat untuk 100g ayam
  • Kobis 3/4
  • 1 sudu teh serbuk Ketumbar
  • 1 sudu teh serbuk Jintan Manis
  • 1 sudu teh Lada Hitam
  • 1 sudu teh Garam
  • Parsley Flakes (tabur ikut suka)
  • Fitnesse (Honey and Almond) yang dihancurkan
  • Minyak Zaitun

Cara Membuat

Ok, Untuk cara membuat dan menghasilkan nugget ayam ini, anda boleh tonton video yang disediakan di bawah ini. Tonton dengan teliti ....video cara menyediakan nugget ayam homemade ...


Boleh kita sama-sama cuba nanti ye ...

Sumber Asal - Magicalips - Cara Buat Nugget Ayam di Rumah Lebih Jimat

Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. buat sendiri lebih terjamin kebersihannya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu ... kalau rasa tak sedap ke, kalau cirit birit ke .. kita tahu apa kandungannya yang jadi penyebab. Lagipun jimat .. leh simpan adunan untuk lain kali.

      Padam
  2. resepi mcm ni xpenh buat sndri.. harap beli kat kedai je la.. tpi kalau buat sndri ni memsti puas hati dan terjamin

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …