Lazada Malaysia

Friday, April 22, 2011

6 Petua Jimat Elektrik Yang Tak Patut Amal

6 Petua Jimat Elektrik Yang Tak Patut Amal

Salam.
Jangan ikut petua yang diberikan ini ehh ... ini cuma ingatan dan sekadar berkongsi pengalaman lampau. Tapi kalau ada yang buat lagi, cepat2 jangan buat ... ishh ngundang bahaya je ni.

  1. Meletakkan segelas air kosong di atas meter letrik - pernah dengar atau lihat petua ni tak? Ishh ni kalau tumpah air dalam gelas tu, tak ke leh terbakor satu umah .. ishh ... sapa la punya petua ni.
  2. Menggunakan soket yang banyak palam - ada yang kata, leh jimat letrik sebab letrik tu akan 'terbahagi' secara sama rata, so nanti bil pun kuranglah. Nih mitos semata-mata. Ini bukan caranya, kalau silap letak boleh terbakar dan merosakkan peralatan elektrik. Kadar beban sesuatu soket itu perlu anda tahu supaya selaras dengan jenis2 peralatan elektrik yang dicucuk sekali.
  3. Buat penyambungan sendiri - ada yang suka 'tarik' punca elektrik dari satu soket atau plak kemudian buat plak lain. Ini bukan petua yang bagus, sebolehnya dielakkan. Semakin panjang anda gunakan sambungan, semakin tinggi arus hilang menerusi wayar tu, jadi ia tidak efisien. Bayar lebih untuk sesuatu yang tak dapat ... 
  4. Tutup suis peti ais kemudian buka semula - hmm ini bakal menambah bil elektrik ni. Bila anda tutup dan buka semula, banyak tenaga elektrik yang perlu digunakan untuk menyejukkan balik peti ais tersebut. Namun, sekiranya isi kandungan dalam peti ais itu hampir kosong, digalakkan anda tak menggunakan peti ais dalam satu jangkasama tertentu.
  5. Semakin kecil peralatan elektrik, semakin kurang tenaga elektrik - mungkin ya, tetapi kebanyakkannya tidak .... kadangkala benda yang kecil menggunakan lebihan tenaga yang tak sepatutnya. Jangan percaya mitos ini.
  6. Guna plak yang ada tulis energy savers - jika peralatan elektrik seperti cerek, tv, microwave mungkinlah .. tapi plak ... mana boleh energy savers, setiap socket itu ada tahap bebanan yang telah ditetapkan.

Ok... tu sedikit sebanyak perkongsian yang saya nak berikan. Ada yang amalkan tak?

Adakah Ini Blog Heliza Helmi?

As-Salam.
Jalan-jalan sambil lompat dari satu blog ke blog, tup tap terjumpa blog ni ... erkkk blog heliza helmi? Uhh ye ke nih? Heliza pun berblog ke? Hmm yang saya tahu dia ada website untuk bisnes dia tapi skrang ni dah tak leh nak akses dah, tak tahu pasal apa .. tu kena tanya pengurusan Heliza Helmi nyer syarikat la yer. Saya bukan PA atau bukan juga orang kuat Heliza Helmi.

Lagi satu, saya tak berapa kenal Heliza, sebabnya saya bukan peminat siaran Astro, saya tiada Astro di rumah. Pelik tak? Hmm memang saya dah cukup puas hati dengan siaran percuma yang ada ni. Yang ada ini pun dah banyak hiburan. So, stick je dengan enam siaran yang ada ni ... :) semuanya dah ada ...


Ok .. berbalik pada tajuk entri .... agak2 benar ke blog ini kepunyaan Heliza? Saya fikir bukan ... tapi tak salah nak jenguk, macam2 perkara dan video ada yang sangkut paut dengan Heliza ada dalam blog ni. Meh singgah dan tengok sendiri yer .. Klik: Heliza Helmi.
Panduan Menulis Blog | Tips Letak Iklan Dalam Blog

Panduan Menulis Blog | Tips Letak Iklan Dalam Blog

As-Salam.
Panduan Menulis Blog - Tadi berblogwalking, saya nampak banyak blog yang dah ada iklan dalam layout mereka. Baguslah ...mana tahu cukup bulan leh dapat pendapatan sikit dari blog... dapat juga belanja adik, abang, kakak, mak dan ayah pergi makan sate ... sepuloh cucuk pun jadik ler .. janji merasa hasil kekreatifan berblog.

Tapi, satu je saya mushkil ni .. hmm agak2 ada ke pendapatan tu .. leh beli tak sepuloh cucok sate tu? Kalau sate rega seposen ... tak apa .. kalau sate kajang? 60 sen secucok .. uhh .. hmmm ...jadi kena tahu serba sedikit pasal nak letak iklan ni. Bukan main letak je .... sebabnya .. kalau salah letak, nanti blog pun nampak semak, macam blog ini .. hehehee

Panduan Menulis Blog | Tips Letak Iklan Dalam Blog

Pertama sekali, bila nak letak iklan, pastikan hanya satu iklan branding sahaja, contohnya, kalau guna innity, gunalah innity saja, jangan tamak ...  kalau guna Nuffnang, maka letak platform Nuffnang sahajalah. Bukan apa, setiap platform pengiklanan ini ada terms dan conditions dia yang tertentu. Dah baca? Ada baca? Hmmm jangan main letak je .. kalau tak nanti ... hmm tak kuar2 iklan tu, silap haribulan kena banned pulak. Naya je kan ..tak sempat nak belanja makan sate!

Jika anda seorang ahli Glitterati Nuffnang, jangan persiakan status Glitterati tu, sebabnya ianya exclusive ... so bila exclusive, hendaknya paparan mengenai iklan dari Nuffnang juga bersifat begitu juga. Kalau letak iklan selain platform Nuffnang, secara automatik anda akan kehilangan membership ini. Membership ini memberikan kelebihan dari segi pemberian Buffered Earnings dan lain-lain yang lebih menguntungkan.

Buat pengguna dan ahli Churpers, anda boleh ambik kesempatan ini untuk iklankan juga iklan2 dan promo dalam churp churp, sebab churp churp adalah sebahagian daripada Nuffnang, so tak salah. Gunakan kekreatifan anda untuk memikat orang klik iklan churp-churp anda. 

Tempat sesuai untuk letak iklan adalah atas sekali, bermakna bila orang buka blog dan advertiser buka blog anda, mereka akan tahu .. ohh di situ tempat iklan, dan di situ juga paparan awal untuk blog tersebut. Anda boleh letakkan iklan di tepi, tetapi di kedudukan antara paling atas atau di antara menu2 sidebar blog anda.

Bagi mereka yang kreatif sikit, boleh masukkan iklan ini dalam entri mereka atau boleh diletakkan di antara entri. Ada banyak tutorial blog yang ajar cara begini. Cubalah.
Sedikit sebanyak saya cuba kongsikan apa yang ada. Mana yang dah tahu tu .... oklah, tapi saya pasti ada yang tak tahu .. sebab saya sendri dah tengok ... dah blogwalking dan nampak benda ni berlaku. Dalam berblog bukan nak dapat duit semata, bila dah kabur2 dengan tarikan wang ini ... biasalah .. nanti akan jadi tamak haloba .. semua platform pengiklanan nak sumbat.

Lagi satu, lagi banyak iklan anda letak .. lagi beratlah blog anda ..bila berat .. lansung sukar orang nak masuk blog anda ..bila dah sukar nak masuk .. load lambat ... hmmm ... fikirlah .. apa guna letak iklan? Letak iklan banyak pun .. tak ada orang tengok .. tak ada yang klik .. tak guna juga .. kan kan?

Ok, kata akhir ..jangan tamak macam saya .. hehehehe... letak iklan dari satu platform media pengiklanan sahaja ehh ... melainkan anda ada iklan sendiri - bukan dari platform yang dinyatakan.

Thursday, April 21, 2011

Ayat Al-Quran Hindari dan Ubati Santau Serta Ilmu Hitam

Ayat Al-Quran untuk hindari dan ubati santau serta ilmu hitam. Awas dengan sihir, bukan benda main-main. Ia sesuatu yang benar berlaku. Pernah dengar pasal santau? Santau ada banyak jenis, ada santau angin, ada santau air dan bermacam lagi. Saya bukanlah seseorang yang ahli mengenai ilmu yang syirik ini. Namun, sedikit sebanyak ingin juga saya berkongsi apa yang saya tahu.

Amalan ini amalan lama. Amalan yang telah wujud sebelum datangnya Islam lagi. Santau adalah ilmu hitam, dan ilmu hitam itu adalah sihir. Sihir adalah perbuatan yang dikeji dalam agama Islam, kerana ia menyekutukan Allah S.W.T. Malah, amalan ini merupakan satu dosa besar yang sepatutnya semua umat Islam letak jauh-jauh.

Tidak datang satu masalah itu tanpa penyelesaiannya. Sesungguhnya Allah S.W.T itu Maha Adil. Ada penyakit, adalah ubatnya. Dan salah satu ubat untuk masalah santau dan ilmu hitam ialah amalan membaca ayat Al Quran. Al-Quran adalah ilmu hebat dan mukjizat yang Allah S.W.T turunkan buat umat Nabi Muhammad S.A.W.

Ayat Al-Quran Hindari dan Ubati Santau Serta Ilmu Hitam

Ayat Al-Quran Hindari dan Ubati Santau Serta Ilmu Hitam

Antara ayat Al-Quran yang diyakini dapat menjadi penawar santau ialah ayat-ayat berikut:
  • Surah Asy Syuaraa' ayat 95 hingga 118
  • Surah Arrad ayat 30 hingga 34
  • Surah Fussilat ayat 25 hingga 44
  • Surah Furqaan ayat 61 hingga 77
  • Al-Mukminun ayat 105 hingga 118
  • Dan ayat-ayat di dalam Surah Taha, A'raaf, Hud, Surah Al-Hasyr, Surah Al-Ghaasyiyah dan Surah Asy Syura.
Ia juga diamalkan untuk menghalau gangguan jinn dan syaitan. Namun ayat-ayat ini perlu diamalkan selalu. Kerana itulah kita sebagai umat Islam digalakkan membaca Al-Quran hampir sepanjang masa. Jika tak dapat, dijadikan 5 ayat yang sentiasa dibaca ketika sholat juga adalah antara jalan yang terbaik.

Namun, harus diingati bahawa kewujudan sesuatu semuanya adalah atas kehendak Allah Taala, jadi perlulah yakin, andai penyakit itu mahu dihindarkan juga atas kehendak Allah Taala.

Semoga entri ini memberi manfaat buat kita semua, InsyaAllah.

Sumber: Syifa Al Hidayah

Coca Cola - Minuman Bergas Penyembuh Segala Penyakit?

Salam.
Tahukah anda bahawa Coke merupakan tanda niaga buat Coca-Cola? Ia telah dipopularkan oleh Asa Griggs Candler, seorang usahawan yang menerajui syarikat tersebut, ia dipatenkan pada akhir kurun ke-19. Namun, sejarah penemuan Coca-cola ini sebenarnya bermula pada 1884, dan rasa unik ini telah dicipta oleh seorang ahli farmasi bernama John Stith Pemberton. Pada awalnya rasa Coke ini dinamakan Wain Koka Perancis Pemberton ("Pemberton's French Wine Coca"), yang diilhamkan dari kejayaan hebat Vin Mariani, sejenis wain koka Perancis yang dibuat oleh Angelo Mariani yang terkenal pada ketika itu.

Jenama paling mahal di dunia.
Kenapa ia kemudian dinamakan Coca-cola? Ia kerana ia mengandungi perangsang daun koka dari Amerika Selatan yang telah diberi rasa dengan penggunaan buah kola yang mengandungi kafeina.

Coca-cola mula dijual secara komersil pada 8 Mei 1886, dan ianya telah dilakukan di salah sebuah farmasi iaitu "Farmasi Jacob" yang terletak di Atlanta, Georgia. Mengapa dijual di farmasi? Pada ketika ia mula-mula diperkenalkan, ahli farmasi ini yang berasal dari Columbus, Georgia telah claimed bahawa minuman ini dapat menyembuhkan berbagai penyakit, termasuk morphine addiction, dyspepsia, neurasthenia, sakit kepala, dan impotensi di kalangan lelaki. Pada ketika itu, semua orang percaya bahawa minuman bergas adalah minuman yang boleh menyebuhkan penyakit dan baik untuk kesihatan.

Antara iklan Coca Cola. Foto: UNIAJA
Namun, kisah paten nama Coke dan Coca-cola bukannya satu kisah sejarah mudah. Ia telah membabitkan ramai orang dalam mendapatkan hak paten dan nama tersebut. Anda boleh baca menerusi Wikepedia mengenai sejarah pempatenan Coca-cola ini.

Jangan Anaktiri Mereka Yang Disusukan

Jangan Anaktiri Mereka Yang Disusukan

Salam.
Saya terpanggil untuk menyatakan pendapat saya mengenai tindakan kerajaan menangani masalah kekurangan tenaga kerja mahir di negara kita. Langkah kerajaan dengan memberikan inisiatif istimewa kepada rakyat Malaysia yang bekerja di luar negara untuk kembali ke negara ini, saya fikir patut dibincangkan balik.

Setakat ini, tiada statistik jelas mengenai jumlah tenaga kerja mahir Malaysia yang pulang menerusi skim yang telah diberikan oleh kerajaan. Adakah ia memberikan kebaikan? Adakah ia berjaya? 

Ada yang merungut dalam hal ini, masakan tidak, jika mereka yang bekerja di luar bagai ditatang minyak yang penuh ... pulang dan diberi pelbagai insentif. Secara positifnya saya melihat benda ini mungkin boleh menarik tenaga mahir ini kembali ke negara tercinta mereka ini, tetapi pada satu pandangan lain pula ... mengapa tidak diikat hati mereka yang dah ada dalam negara ini?

Kerajaan harus fikir sebab musabab mengapa tenaga mahir ini ke luar negara pada asalnya .... hmm kalau mereka tak berhijrah keluar, tak perlulah nak panggil mereka pulang .. ye tak? Tentu ada yang tak digemari di negara sendiri. Andai persekitaran kerja di negara ini sangat lumayan, tak perlulah mereka 'ditarik' keluar. Mereka ini bukannya lupa akan asal usul, mereka ini bukan tiada jati diri ... tetapi mereka mencari peluang yang lebih baik untuk diri mereka dan keluarga mereka.

Jika peluang dan persekitaran di Malaysia kurang menarik minat tenaga mahir tempatan ini, tentu sekali mereka akan teruja dengan apa yang disediakan kepada mereka di luar. Biarpun terpaksa meninggalkan sanak sedara dan keluarga, tetapi peluang yang ada di luar itu nampaknya lebih lumayan, lebih menjaminkan kehidupan mereka .... masakan mahu menolak? Kucing diberikan ikan ... pasti menolak nasi. :)

Saya fikir apa yang patut dilakukan oleh kerajaan Malaysia adalah memikirkan bagaimana untuk mengikat tenaga mahir ini dari 'lari' ke luar .... bukan 'menarik' kembali mereka yang dah sedia di luar. Baik dijaga mana yang dah 'setia' ini dari mengharapkan yang tak tentu di sana.

Wednesday, April 20, 2011

Siapakah Peminat dan Pembaca Nombor Satu Blog Anda?

Siapakah Peminat dan Pembaca Nombor Satu Blog Anda?

As-Salam.
Siapa peminat nombor satu blog anda? Siapa pembaca nombor satu blog anda? Kalau tak leh nak jawab .. hmm baik korang berenti berblog sekarang juga! Ini soalan paling mudah. Jika soalan ini pun dah rasa sukar ..... bagaimana nak bertahan dalam dunia blog.

Ada yang berkata nak berblog sampai ke akhirnya. Hmm semangat tu memang hebat. Ada yang nak jadi seorang blogger yang hebat satu masa kelak. Ada tu pulak nak jadikan blog dia antara paling femes dalam dunia blogging Malaysia. Memang visi misi ada... tapi sekali lagi saya tanya ... siapa pembaca nombor satu blog anda? Jika anda tak yakin siapa .. tak kenal siapa ... bagaimana nak berblog lebih jauh? Bagaimana cita2 dan visi serta misi hebat anda? Hmm .. cer fikir sekali lagi.

Platform blog diwujudkan untuk menyatakan pendapat dan luahan peribadi. Masing-masing ada pendapat yang berbeza, tak sama ... walaupun kulit sama kaler, rambut hitam lurus .. tapi bila meluahkan sesuatu perkara dan isu .. tak sama, jadi platform blog merupakan pentas pernyataan pendapat .... secara halus, secara bijak, secara tidak fizikal. Jadi, apabila menyatakan pendapat, sekurang-kurangnya perlu ada keyakinan. Anda mesti ada penyokong anda sendiri, anda mesti ada pembaca nombor satu anda sendiri yang akan backup segala pernyataan anda tadi .. andai anda sendiri tidak tahu ... so bagaimana?


Oklah ... tak tahu jawapan ... cara nak jawab? Biar saya berikan jawapan kepada persoalan di atas. Hmmm paling koman pun .. jadilah diri anda sendiri sebagai peminat nombor satu blog anda. Anda WAJIB baca blog anda setiap hari, setiap entri, setiap pendapat yang anda sendiri luahkan.

Anda perlu yakin apa yang anda ceritakan. Anda mesti rasa seronok tentang cerita yang anda coretkan. Anda perlu ikhlas dan jujur tentang apa yang anda luahkan. Jadi .. dengan menjadi peminat nombor satu blog anda sendiri ... anda boleh pertingkatkan diri anda sendiri ... sebelum anda lihat kesalahan orang lain .. lihat kesalahan diri anda sendiri dulu ... lepas tu .. barulah berkata soal orang lain. :)

Ok .. betul tak jawapan .. atau adakah jawapan ini menjadi jawapan anda juga bila di awal2 dikemukakan soalan tadi? Jika tidak .. fikir kembali .... tak perlu jadikan orang lain menjadi pembaca dan peminat nombor satu .. jika bukan anda menjadi peminat dan pembaca nombor satu blog anda .. siapa lagi? Anda saja yang tahu apa yang tersirat di sebalik tersurat. Tak gitu?

Ingat .. Jadilah Peminat dan Pembaca Nombor Satu Blog Anda .. :) Biar yang lain jadi yang seterusnya ... anda lebih layak ...

Borang Cukai LHDN - Tinggal 10 Hari Sahaja Lagi!


Salam.
Aha .. ehemm .. sapa yang tokey-tokey kedai, sapa ada bisnes perniagaan online, jangan lupa yer .. masukkan pendapatan tu dalam pengiraan untuk cukai..hehehe.. uhh ada yang jeling2 tu kat saya. Bukan apa, ini undang-undang, kalau kita tak patuh undang2, bagaimana kita nak minta orang lain patuhi undang2 juga.

Ada yang kata pada saya, uhh dari bayar ke LHDN baik la bayar zakat, lagi berkat. Hmm ... terserah, apakata buat dua2 ... kan kan .. boleh? Ada sedikit, beri sedikit, ada banyak berilah banyak. Rezeki ini bukan hak mutlak kita .. ada bahagian orang lain tu ... :)

Alhamdullilah, saya baru je selesai bayar tunggakan 2009, time tu saya ada pendapatan tetap, saya dah buat bayaran, saya buat secara ansuran .. aha .. tak tahu? Hmm kalau kita rasa tak mampu nak bayar sekaligus, boleh bayar cukai yang dikenakan tu secara ansuran. Dan buat pengetahuan, cukai LHDN ni ...kalau tak bayar, nanti akan ada interest .. mula2 interest dia sikit .. pastu banyakkkkkk dan berulang2 dari bulan ke bulan .. aha .. sanggup? Nanti dari kena bayar RM100..kena bayar RM10000 ... siyes ni.

Tapi ikut kata kawan saya, kalau kita bayar ikut zakat, kita dah leh dikecualikan dari cukai LHDN ni. Saya belum semak sepenuhnya, tapi boleh dilakukan.

Bila Streamyx Ada Masalah

Bila Streamyx Ada Masalah

Salam.
Hmm dekat lebih sehari jugak saya tak buat posting. Apa nak buat, saya bukan pakai laptop ... belum lagi sampai ke tahap itu. Bila pakai desktop ni, tentulah ada kekangan nak berblogging. So, kena hadapi je la. Dalam masa yang sama, saya lak sakit leher ... so macam menghilangkan mood lak. 

Hari ini ...petang ni ..elok jam 430 petang, dalam sibuk2 nak install game Warcraft 3 dalam PC, saya tengok modem/line streamyx saya dah ok balik. Terus online .. hahaha... tak tunggu lama.  Mula sekali buka email ... nampak banyak bebenor komen entri yang masuk ... terima kasih ehh sebab sudi meninggalkan komen dalam entri blog ini.

Actually, semalam ingat nak buat report, tapi bila ingat semalam Perak cuti ... so saya biarkan dulu .. mana tahu kot2 tetiba ok balik line streamyx saya ni. Dan pagi ni .... saya ambik keputusan untuk call TM, jenuh gak cari nombor telefon. Kena guna handphone saya untuk cari no kat yellow pages. :) Hmmm nak kena ingat .. dan dah simpan pun dalam hp, mana tau esok lusa jadi lagi ..leh terus call. Lama gak bergayut ngan mamat yang jawab panggilan saya.

Saya buat panggilan jam 10 pagi, dan saya diingatkan bahawa kerosakan mungkin pulih dalam masa 24 jam. So saya pun tunggu.... :) dan biasalah .. bila menunggu ni .... tapi sekrang dah ok dah. Alhamdulillah.

Oh ya . semalam juga saya dapat satu panggilan telefon meminta saya membuang atau delete satu entri. Menurut yang telefon saya, maklumat yang saya dedahkan itu sepatutnya sulit dan tak boleh publish. Ohh .. hmmm .. saya ok je. Derang minta buang .. saya buang le. Wife saya lak .. cuak2 gitu takut nanti kena saman. 

Yeahh ... dah ada line balikkkkk ...

Monday, April 18, 2011

Dapatkan Pemeriksaan Gigi Percuma !!

Salam.
Dah lama saya tak buat entri mengenai kempen bermanfaat. So kali ini saya sukacita nak war-warkan mengenai Kempen Kesihatan Mulut 2011 dan bulan April 2011 telah dijadikan Bulan Kesihatan Mulut. Dalam bulan kesihatan mulut ini anda berpeluang mendapatkan rawatan pemeriksaan gigi secara PERCUMA di klinik-klinik terpilih seluruh Malaysia.


Ianya merupakan sebuah kempen anjuran Colgate bersama Persatuan Doktor-doktor Gigi Malaysia. Jadi, jika ada kesempatan, sila dapatkan pemeriksaan percuma yang diberikan. Ia bukan sahaja terbuka buat kanak-kanak tetapi juga orang dewasa.

Klik Sini untuk mengetahui klinik-klinik pergigian di tempat anda yang mengambil bahagian.

Meh Join Cik Zai Penang Giveaway

Salam.
Ini ada contest erkk giveaway dari seorang blogger, sesapa nak join, leh join tanpa paksaan. ANtara syarat ialah Copy & paste banner di bawah dalam entry & sidebar blog anda dan linkkan sekali ke sini: Cik Zai Penang Giveaway


Senang? Mudah? Hmm ok yer .. selamat mencuba.

*p.s: Saya tak masuk sebab sidebar dah sarat ... :)
Fakta Menarik | 5 Kejadian Gempa | Tsunami Terburuk Dalam Sejarah

Fakta Menarik | 5 Kejadian Gempa | Tsunami Terburuk Dalam Sejarah

As-Salam.
Gempa bumi dan tsunami adalah antara bencana alam yang paling banyak mengorbankan jiwa. Ia merupakan satu bencana berganda kerana melibatkan dua kejadian yang berlaku hampir serentak, iaitu gempa dan seterusnya tsunami.

Tsunami berlaku apabila gempa itu berlaku di perut laut. Gempa itu akan menyebabkan cetusan dan ledakan serta menghasilkan ombak mega yang boleh mencapai ketinggian lebih dari 50 kaki. Tsunami ini sangat dasyat sehingga boleh melenyapkan sebuah bandar pesisir pantai.

Di dalam sejarah terdapat banyak kejadian gempa yang telah berlaku yang kemudiannya menghasilkan tsunami. Kebanyakkan yang mengalami kemusnahan teruk adalah negara-negara pesisir pantai dan juga kepulauan. Banyak nyawa telah terkorban akibat tsunami yang melanda.

Negara kita juga pernah mengalami kejadian tsunami. Walaupun kejadian gempa itu berlaku beribu kilometer jauhnya, namun ia tetap membawa bahana kemusnahan kepada pesisir pantai kita. Ada yang terkorban dan ramai yang telah kemusnahan harta benda.

Beriut diberikan 5 Kejadian Gempa-Tsunami Paling Buruk pernah berlaku sepanjang zaman, dan terbaru adalah kejadian gempa dan tsunami yang berlaku di utara Jepun.

5 Kejadian Gempa-Tsunami Terburuk Dalam Sejarah
  1. Gempa Bumi dan Tsunami Lautan Hindi (2004): Inilah kejadian gempa dan tsunami yang paling buruk dalam sejarah manusia. Gempa yang berlaku di dalam Lautan Hindi ini telah berlaku pada pada 26 Disember 2004 di pantai barat Sumatera, Indonesia. Magnitude yang dicatatkan antara yang tertinggi iaitu 9.1-9.3 Richter. Kekuatan gempa ini menyamai dengan kuasa yang dilepaskan oleh 23,000 bom atom Hiroshima, yang menyebabkan tsunami melanda.  Tsunami yang berlaku telah melibatkan lebih dari 11 negara pesisir pantai, dan gempa ini menghasilkan tsunami setinggi 100 kaki. Kejadian dasyat ini telah mengorban lebih dari 230,000 orang.
  2. Gempa dan Tsunami Lisbon (1755): Berlaku pada 1 November, 1755, di tengah-tengah Lautan Atlantik yang telah melumpuhkan Lisbon, Portugal. Para pengkaji berpendapat ia mungkin berpunca dari gegaran bermagnitud 9.0 Richter. Dianggarkan 10,000 terkorban dalam bencana Tsunami yang berlaku akibat gempa ini.
  3. Arica Tsunami (1868): Pada 16 Ogos, 1868, satu gegaran bermagnitud 8.5 Richter telah berlaku di sempadan Peru-Chile, yang menyebabkan bandar Arica mengalami kemusnahan yang teruk. 90 kaki trans-Pacific tsunami telah terbentuk akibat dari gempa ini dan diberitakan sebanyak 25,000 orang terkorban.
  4. Gempa dan Tsunami Messina (1908): Ianya telah berlaku pada 28 Disember, 1908, satu gempa berukuran 7.5 telah berlaku di luar pesisir Messina, Itali, menghasilkan tsunami setinggi 40 kaki. Seramai 200,000 orang terkorban dan membuatkan populasi bandar itu hampir lenyap.
  5. Gempa dan Tsunami Sendai (2011) : Berlaku di Lautan Pasifik, berdekatan Timur Laut Jepun pada 11 Mac, 2011. Gegaran bermagnitud antara 8.9-9.0 direkodkan, gempa itu menghasilkan tsunami setinggi 33 kaki. Gempa dan tsunami ini telah mengakibatkan banyak kehilangan harta benda dan kemusnahan. Ia juga melibatkan kerosakkan teruk pada 2 loji nuklear Jepun. National Police Agency di Jepun telah mengesahkan sebanyak 2,414 telah terkorban dan beribu lagi masih lagi hilang.

Sumber: http://toptenz.net

    Sunday, April 17, 2011

    Cendawan Busut Sukar Ditemui

    As-Salam.
    Lama tak makan Cendawan Busut ni. Lagipun ia merupakan cendawan yang susah ditemui, sebab ia bermusim dan ia tumbuh pun di tempat2 tertentu. Lagi satu, ia belum dapat lagi ditanam, yang ada dikomersilkan dari sumber liar.

    Cendawan Busut. Foto: NINOZ
    Masa zaman kecik-kecik dulu, memang senang la nak dapat. Sebabnya kawasan rumah mak ngah saya dikeliling pokok getah, di mana ada pokok getah yang tumbang dan dekat dengan busut ... leh la jumpa ia tumbuh selepas hujan di malam harinya. Tapi sekarang tidak lagi sebab busut dah tak ada. Kawasan rumah saya (kampung) pun pernah ditumbuhi cendawan busut ni ...

    Tumbuhnya cendawan ini dikaitkan dengan kemunculan kelkatu, kalau ada kelkatu pada malam tatkala hujan tu ... pasti esok akan ada cendawan jenis ini yang tumbuh. Kalau rajin boleh la cari.

    Cendawan Busut memanjang. Foto: NINOZ


    Tancho, Poken dan Brylcream - Pilihan Terbaik Zaman Remaja 80an

    Salam.
    Teringat zaman muda-muda .... teringat zaman remaja ... teringat zaman sekolah menengah .... 3 jenama di atas merupakan jenama yang sangat glamour, malah terkait dengan keunggulan fesyen semasa ketika itu. Zaman saya maksudkan ini ialah sekitar tahun 80an. Jenama ini memang jenama terkenal .... jenama yang meramoskan rambut2 ketika itu, yang membuatkan rambut keras kejung, yang membuatkan rambut nampak hitam berkilat.

    Brylcream memang sampai sekarang antara jenama kukuh dalam penggayaan rambut, sampai sekarang ia tetap menjadi antara pilihan utama, berbeza dengan 2 jenama yang lain, tancho dan poken. Tancho masih lagi dapat diperolehi di kedai-kedai runcit biasa, namun poken ... agak sukar ... ntah ada ntah tidak lagi.

    Poken dan Tancho merupakan produk berasaskan minyak sayuran, bau dia juga bagi sesetengah orang agak tidak menyenangkan ... bau ala2 rumput gitu. Tapi kalau pakai ... memang rambut nampak berkilat ler .... 

    Kenapa jenama ini agak femes dulu .... terutama poken dan tancho? Sebabnya ... dua jenama ini adalah jenama yang boleh dimiliki atau dengan kata lain .. murah .... bagi mereka yang sekolah asrama penuh .. dua jenama ini memang jadi tarikan ler ... kalau ada duit lebih skit barulah beli brylcream. Lagipun ia pekat, skit je sental dah leh buat rambut kemas rapi .. rambut panjang pun leh sorok ... so memang jadi pilihan la bagi geng2 GQ ketika itu.

    Kalau tak pernah tengok rupanya ... di sini saya berikan gambar .. hmm pernah tengok tak?


    Jangan Komen Entri Berat Jika Anda Tiada Fakta dan Bukti

    Jangan Komen Entri Berat Jika Anda Tiada Fakta dan Bukti

    As-Salam.
    Bila berblogwalking ... pastu anda akan terjumpa dengan blog2 yang berat. Berat di sini dimaksudkan bukan kadar loading yang sangat perlahan, tetapi mengenai isi entri dalam blog berkenaan. Saya sering sahaja terjumpa sebab kaedah saya berblogwalking atau bloghopping ni pelbagai. Bukan setakat blog2 yang ada dalam bloglist Bangku Kosong, bukan hanya blog2 followers Bangku Kosong, lebih ... lebih dari itu. Tak terikat dengan GengBlogger semata ataupun Sahabat Blogger....saya merayau merata.

    Selalunya kalau kita berada dalam blog yang mengandungi pembacaan berat, seperti soal agama, soal akidah, isu politik, isu semasa dan lain-lain, menjadi silent reader adalah yang terbaek. Ia boleh mengelakkan kita dari terjebak dalam isu yang dibincangkan. Baca boleh ... nak komen .. hmm baik fikir masak2.

    Kalau kita tak punyai cukup info dan maklumat, kurang pula pengalaman dan juga ilmu .... bak kata orang tua2 .. lautan dalam jangan diduga ... jadi, saya sarankan elak dari berikan komen. Kecualilah .. aha .. ada kecualinya, jika anda tahu dan jika ada bukti, dan anda yakin dengan info dan maklumat yang anda ada .. bolehlah anda berikan komen dan pendapat.

    Dalam ruangan komen .... tiada yang jadi hakim. Berdebat la panjang mana pun, keputusannya tak diketahui ... akhirnya kesamaran juga yang menjelma...lagi banyak tanda tanya adalah. Lain kalau kita berdebat secara terbuka, macam zaman sekolah2 dulu, ada debat .. ada perbahasan. Ingat pertandingan debat? Hmmm diberi satu tajuk, buat reasearch secukupnya, dah ada bukti, dah ada fakta baru leh lawan .. baru leh komen....baru leh berbahas. Isu besar, isu sensitif .. mesti nak kena ada bakup yang mantap, bukan takat baca dari internet, bukan takat baca di ruangan forum .. ia perlu lebih dari itu.

    Jadi, sekadar memberikan ingatan buat saya dan juga anda ...bila anda melangkah masuk ke blog2 yang punyai entri berat, pengisian yang memerlukan banyak pemahaman, jangan memberikan komen yang tidak ilmiah ... atau semborono .... sebab ia pasti akan menjerat diri sendiri. Saya syorkan lebih baik anda jadi silent reader. Itu lebih baik.

    Pendapat anda berlainan dengan saya? Sila nyatakan.

    Saturday, April 16, 2011

    Jualan Gudang  - Berbelanja Cara Jimat

    Jualan Gudang - Berbelanja Cara Jimat

    Salam.
    Petang tadi saya dan famili pergi jualan gudang. Best. Jualan gudang kasut Pallas ... sempat gak la beli beberapa kasut ... dan banyaknya adalah kasut sekolah Amri. Kami dapat 3 kasut sekolah Amri, 1 kasut raya Amri, 1 kasut Maira dan 1 kasut untuk mak saya .... semuanya RM37. Sernok ... leh dapat banyak kasut bawah RM50!

    Kalau beli kat kedai ni ... mau capai RM100 ni, kami tengok tag harga lama ... ada yang sampai RM30 sepasang .... tapi ini .. leh dapat sampai 3 pasang kasut .... jimat gitu.

    Kami memang suka pergi jualan gudang. Time sebelum saya dan isteri masih belum lagi hilang merah inai di jari, memang kami layan jualan gudang sampai ke KL, dan memang tak mengecewakan. Kalau korang ada kesempatan dapat tahu akan jualan gudang, jangan lepaskan peluang untuk pergi. 

    Jualan gudang memang berbaloi-baloi tetapi kena ambik masa sikit untuk tengok barang yang dijual sebab selalunya barang yang dijual ini kadangkala ada default dia ... mungkin corak dia senget ke .. kotor skit ke ... jahitan tak kemas ke .. namun bagi pakaian, it's still wearable. 

    Kalau produk2 yang berkaitan benda makan, kena tengok tarikh luput. Selalunya bila dekat dengan tarikh luput, produk2 berkenaan akan murah - errr belum pernah lagi pergi jualan gudang makanan - ehh ada ke?

    Kalau produk2 perabut, macam saya pernah ceritakan dulu, selalunya ia akan berkaitan pembuatannya, mungkin terdapat garisan gores2 ke ... cat  tak betul ke atau kaki bangku tu tak sama saiz. Ada juga perabut kami yang kami beli dari jualan gudang, setakat ini kami puas hati dan masih lagi tak tukar2. Bayangkan .. meja makan kami beli RM399 untuk 6 orang .. murah tak?

    Berbelanja cara jimat boleh saja, cuma kena rajin. Dengan sedikit usaha, anda akan dapat benda atau barang jauh lebih murah dari biasa.
    15 Tips Dari Blogger Untuk Buffered Earnings Nuffnang

    15 Tips Dari Blogger Untuk Buffered Earnings Nuffnang

    As-Salam.
    Ada sesiapa yang masih mencari tips tentang bagaimana nak dapatkan Buffered Earnings dari Nuffnang tak? Kalau ada, saya nak kongsi ni .. nak nak?

    Tapi sebelum tu, pastikan dulu anda seorang blogger baru, followers pun kurang ... boleh cuba cara dan teknik diberikan. Kebanyakkan tips yang diberikan telahpun diberikan sebelum ini samada oleh saya mahupun blogger2 lain. Terpulang kepada anda nak mencubanya tau tidak.

    Ada lebih 15 tips yang diberikan .. wow ..banyakkan? Hmm ... tengok2 semuanya boleh .... jika nak tahu ... silalah baca di sini: Cara Mendapatkan Buffered Earnings Dari Nuffnang

    Terima kasih buat empunya entri yang sudi berkongsi pengalamannya dan kepakarannya. Anda tak teringin? Dah letak iklan Nuffnang tu ... baik letak di tempat sepatutnya, dan memastikan ia benar2 menjana pendapatan buat anda ... letak tapi tak dapat apa2 .. hmm kan buat berat je blog ..kan kan .. jangan ikut saya .. saya letak sebab suka ia berada dalam blog Bangku Kosong ni .. ia gerak2 ..buat cam blog saya ni nampak menarik dan dinamik .. hehehee...

    Erkkk ..kalau nak klik iklan saya pun ... ok gak ..leh saya beli hosting nanti. ...ngeeee ...


    Friday, April 15, 2011

    Sanggupkan Anda Nampak Trendy Dengan Kasut Ini?

    Salam.
    Kepada sesapa yang pernah baca entri ini [Geli Ahhh Dengan Kasut Ini] tentu masih ingat kan ... dan kali ini saya berikan entri susulan .. aha ... berani ke tak nak pakai kasut2 yang dah terlebih trendy ni .. berani?


    Kasut Transformers?

    Kasut diperbuat dari rumput.

    Penuh trendy?

    Boleh mendengar muzik/CD dengan kasut?

    Kasut berladam.
    Mungkin kasut2 di atas boleh kot kalau nak pakai .. sesekali nampak cam canggih dan moden .. hehehe.. tapi meh tengok yang ini pulak .. ada berani? Saya .. uhhh tengok pun dah jauh hati ... nak pegang? Ishh .. fikir .... fikir banyak kali ..  anda?

    Jangan Lepaskan Tanggungjawab Mendidik Anak Pada Pengasuh

    Seawal setahun, anak-anak perlu belajar mengenali kehidupan yang lain. Foto: Lensahasrul
    Salam.
    Wahai para ibu bapa, kalau boleh ..... janganlah diberikan tanggungjawab mendidik anak-anak kepada orang lain terutama pengasuh. Anda sebagai ibu dan ayah, sebagai penerima doa2 anak2 anda nanti, mengapa ditinggalkan tanggunjawab ini?

    Ya, saya faham akan kesibukkan ketika bekerja tetapi sebolehnya cubalah dengan sedaya upayanya meluangkan masa dalam sehari untuk memberikan perhatian kepada anak-anak anda. Kita sering dambakan yang terbaik buat anak-anak tetapi kita sendiri tidak mahu dan sering mengalah dalam memberikan yang terbaik buat mereka. Adakah anda fikir membiarkan diri mereka membesar dengan pengasuh akan menjadikan mereka terbaik buat diri anda?

    Dalam masa enam tahun pertama, perlu kita ingat bahawa waktu begini amat penting buat anak diterapkan dengan nilai2 baik. Adakah kita alert yang anak-anak kita itu diasuh bagaimana? Nilai bagaimana yang diterapkan kepada mereka? Di waktu enam bulan pertama ini, anak-anak perlu belajar untuk menerima dan menolak sesuatu, belajar untuk cuba berdikari, belajar untuk memahami baik dan buruk. Mereka perlu belajar untuk berdisiplin. Perlu belajar banyak perkara asas untuk hidup. Dan anda perlu menjadi contoh buat mereka, bukan pengasuh mereka.

    Menerapkan nilai-nilai berlandaskan agama adalah penting. Foto: Lensahasrul
    Dan ketika umurnya sudah menjejak dan melepasi enam tahun, inilah masa diperkenalkan dengan perkara-perkara yang lebih advance skit, contohnya bagaimana nak menilai wang ringgit, bagaimana nak bertindak sebagai abang atau adik, bagaimana cara belajar, apa itu agama dan sebagainya. Siapa yang paling layak jika bukan ibu dan bapa dalam proses didikan ini.

    5 Pedoman Buat Si Ayah Mendidik Anak

    Salam.
    Dalam soal mendidik anak-anak, ianya bukan tugas isteri atau ibu semata-mata. Ia merupakan tugas bersama. Ayah juga perlu ambil bahagian secara aktif dalam memberikan pendidikan tidak formal kepada anak. Sering yang kita nampak, peranan ayah ini muncul bila tiba bab menghukum, ibarat macam hakim di dalam rumah. 

    Walaupun ketua keluarga itu adalah suami atau ayah, ini bukan bermakna ayah itu raja. Merasa diri seperti seorang raja sampai semua tugas hanya dibuat di hujung lidah - yakni hanya reti memberi arahan itu dan ini. Si ayah perlu ubah sikap, perlu lebih proaktif dalam memastikan keluarga pimpinannya menjadi keluarga yang harmoni, beradab dan memenuhi tuntutan agama dan budaya.

    Apakah peranan yang perlu dimainkan oleh seorang ayah? Adakah hanya menjadi imam ketika sholat berjamaah? Adakah sebagai seorang penjatuh hukuman ketika anak-anak melakukan kesalahan? Ia lebih dari itu.

    Di sini saya berikan 5 Pedoman Bagi Si Ayah Mendidik Anak.

    1. Sentiasa Berkomunikasi
    Komunikasi dengan si anak sebenarnya bermula sejak dalam kandungan lagi. Berbicaralah dengan anak anda ketika masih lagi berada di dalam rahim isteri anda. Anda boleh bercerita, boleh membacakan ayat suci Al-Quran, boleh bertanya khabar dan bergurau senda. Tindakan ini didapati boleh mempertajamkan kebolehan anak anda nanti. 

    Sentiasa bersembang dengan anak anda walaupun mereka tak pandai lagi berkata-kata. Foto: Lensahasrul
    Bila dah lahir, dah cukup sifat segala, ajaklah anak anda berbual atau bertutur, mereka pasti akan mendengar walaupun sedikit. Menurut sebuah study dalam Journal of Applied Developmental Psychology, ayah memiliki impak yang lebih besar terhadap perkembangan bahasa dan pertuturan anak-anak pada usia 3 tahun dibandingkan yang dilakukan si ibu. Gunakan kata-kata yang bersemangat , walaupun anak anda tidak begitu memahami. Berikan mereka pujian atas pencapaian yang mereka lakukan, walaupun ia sekecil meletakkan barang ke tempatnya.

    Header Kembali Tukar Hitam ... Sesuai Dengan Tuannya ..

    Header Kembali Tukar Hitam ... Sesuai Dengan Tuannya ..

    Salam.
    Akhirnya blog saya kembali 'gelita'. Rasa tak puas hati sebenarnya .. tapi tak apalah .. biarlah dulu dengan header ni ..... adehh dah berapa banyak kali mau tukar header la ... ishhh ... saja seronok2 di blog sendiri .... nak mintak korang untuk tukarkan? Erkk .... ishh baik buat sendiri .. puas atau tak puas hati sendiri yang komen diri sendiri ... tak babitkan orang lain.
    So, inilah header baru blog BANGKU KOSONG. Hitam je kaler .... ada sahabat yang minta letak kaler2 skit kasik meriah .. mula2 tu ada gak rasa nak letak kaler2 ... tapi hmmm nantilah .. tunggu dua tiga bulan lagi, kasik warna warni skit .. boleh? Uhhh tukar lagi ...

    Laaa .. kan ke bangku ... kena la tukar ... kasik fabrik menawan, sesekali nak gak tukar2 macam hari raya, tukar langsir baru, kusyen baru, tikar baru, permaidani baru .. bini baru .. opsss .. uhh lupa lak malam ni malam jumaat .. hahahaha... adehhh ... ok ok. Semua nak tukar .. kalau larat buat, tak larat jangan .. nanti lari semua setting ... naya je.

    Ok la kot ehh ..hitam camni ... hmmm agak2 esok rasa tetiba tak puas hati ... uhh ...

    Thursday, April 14, 2011

    Panduan Menulis Blog | Bagaimana Saya Buat Header Bangku Kosong

    As-Salam.
    Ada yang tanya bagaimana nak buat header tu center ... erkk ohh saya dah tukar header .. hehehe... buat kejap je .. idea ekpress .... carik gambo bangku .. sib baik ada ... so tu ... ok ke tak? Hmm ok berbalik pada soalan, bagaimana nak buat header tu nampak center .... first sekali anda kena tgk template apa yang anda gunakan. Dari template tu ... anda kena tengok adjustment width .. macam saya .. blog ini width penuh adalah 1000 pixels. Jadi gambar header tu paling tidak mesti 1000 pixels dari segi panjangnya .. lebar tu ... selalunya auto adjst.

    Saya selalu gunakan 2 software simple untuk buat header ... mula2 menggunakan picasa software yang anda boleh download secara percuma. Tak ada pun ok, kalau ada CS3 lagi bagus. Dengan menggunakan picasa saya cropkan gambar saya .... dan saya buatkan ia memanjang .... time ni saya tak setkan lagi pixel 1000, supaya nanti gambarnya tak nampak pecah atau blur.

    Dah siap seperti ini (saiz asal gambar ni lepas sedikit editing guna Picasa/CS3 - 2000 pixels):


    Kemudian, saya akan upload ke piknic, satu lagi software secara online bagi menambah perisa pada gambar saya tadi. Saya akan buatkan text dan beberapa benda lain untuk tweak gambar tersebut.

    Dalam piknic ni ada macam2 ... ada tulisan2 yang memang awesome untuk dipadankan dengan gambar anda yang dah upload tu. Guna kekreatifan anda.

    Dah siap .. akan berupa macam ni, saiz masih lagi 2000 pixels.


    Dan lepas tu .... samada anda save ke dalam PC anda atau anda boleh terus resize gambar tu ke saiz yang sesuai bagi header blog anda. Bagaimana nak tahu sesuai ke tidak, anda boleh check di sini:


    Macam saya, dia tulis tu size akan dikecilkan jadi 980 pixels ... so saya buat dan kecilkan header saya dengan gunakan aplikasi picasa/picnik untuk kecilkan saiz jadi 1000 pixels. Kira leh ngam  .. tak terlalu besar atau kecil. 

    Jika saiz yang dimaksudkan kat situ 780 pixels, anda kecilkan gambar anda ke 800 pixels. Ngam la kan? Besar sangat dia akan terkeluar .. kalau kecil sangat dia akan jadi header kecikkk lak ... 

    Dah resize .. anda pun upload la untuk gantikan header anda. 

    Selamat mencuba.

    Bangku Kosong Nak Bertukar Header

    Salam.
    Saya nak tukar header blog ni tak lama lagi. Nak buat kaler lain ... wife saya cakap warna hitam ... sebab lebih cantik, dan dari segi penjimatan tenaga pun ... ia lebih efisien sebb tak gunakan warna terang ... ye ke ehh? 

    Lagi satu ... hitam sesuai dengan saya yang berkulit gelap lagi berkilat ni ... jadi sesuai la kan .. identiti blog ibarat identiti tuan punya .. hehehe... ada sapa2 nak bangkang? Uhh tak .... tak ada ... opppsss cadangan dah ditutup ... hehehhe... saya nak ubah gak .. bila tu ... hmmm tunggu .. mungkin malam ni ke . ... esok ke .... nak wat simple je .... tanak nanti dicop blog berat ... ok.

    Terima kasih semua yang sudi singgah dan baca entri2 yang merapu dalam blog ini. Mana yang baik dijadikan pedoman, mana yang tak baik tu ... silalah bertanya pada yang tahu ...

    10 Keutamaan Menjalinkan Ukhwah

    Hasif Amri dan kawan-kawan. Foto: Lensahasrul
    As-Salam.
    Kita hidup bemasyarakat, dan dalam masyarakat tu bukan terdiri dari satu kaum sahaja. Ada cina, india dan bangsa-bangsa lain. Kita perlu sentiasa berharmoni, sebab dengan demikian barulah kita akan sentiasa respect sesasam sendiri. Untuk hidup dengan aman, kita perlu menjadikan diri kita satu aset dalam masyarakat setempat. Jangan jadi pembenci dan jangan jadi batu api.

    Kehidupan bermasyarakat di Malaysia adalah unik sebab kita masih boleh berkongsi dalam banyak perkara. Walaupun kita berbeza warna, berbeza bahasa dan budaya .. tetapi kita mengamalkan nilai-nilai murni yang sama.

    Dan sebagai umat Islam, kita telah pun diberikan panduan bagaimana untuk hidup bermasyarakat. Sapa kata umat Islam inginkan peperangan? Dalam konsep kehidupan bermasyarakat menurut Islam, kita diberikan sebab, kenapa perlunya hidup dalam ikatan harmoni dan saling menghormati ini.

    Persaudaraan, kemasyarakatan dalam Islam disebut sebagai menjalinkan ukhwah. Dan mengapa ia perlu dipraktikkan? Di sini diberikan 10 keutamaan menjalinkan ukhwah .... ciri penting yang harus kita tahu terutama umat Islam akan peri pentingnya kehidupan bermasyarakat yang sihat.

    10 Keutamaan Menjalinkan Ukhwah

    Wow ... Leh Bercuti Seminggu ke New Zealand PERCUMA!


    Salam.
    Wahh peluang menarik ni. Anda anda gambar menarik dengan ekspresi muka yang gila excited .. inilah masa untuk anda jadikan gambar anda yang sangat happening itu satu cara untuk menang percutian selama 7 hari 6 malam ke New Zealand tajaan Air Asia. Anda boleh upload gambar yang menarik berdasarkan senarai aktiviti atau kategori yang diberikan. Kongsikan dengan rakan-rakan dan kenalan, dan vote .. uhh sapa ramai kawan .. senang2 leh dapat vote ni .. dan anda berpeluang untuk bergumbira di New Zealand. Semua ditanggung!

    Untuk info lebih lanjut, sila klik sini: Faces Go Places
    Mencari Penyelesaian Kepada Internet Lembab

    Mencari Penyelesaian Kepada Internet Lembab

    Salam.
    Apa yang menyebabkan blog itu berat sampai lambat nak load, sukar nak dipaparkan. Kadangkala nak kena refresh banyak kali. Selalu kita minta tuan punya blog untuk ringankan blog, apa kata kali ini kita pula yang buat sesuatu.

    Hmm bagaimana? Kalau nak merasa kelancaran melayari internet, membuka blog yang berat ini dengan mudah, penyelesaian paling pantas dan terbaik adalah upgrade sistem komputer anda, dan juga menukar pakej akses anda ke internet.

    Haaa .. agak2 slow sangat, tukarlah pakej broadband sedia ada. Dari dok pakai asyik disconnnected je, atau asyik putus2, bar penerimaan pun sangap je ... tukar je la kepada yang lain. Ada macam2 pakej dari macam-macam pengendali talian internet ni. Rasa hangin dengan Maxis, tukar ke Celcom, Digi pun ada .... bukan itu saja pilihannya .... ada juga U Mobile, pastu ada jenama2 lain ... 

    Saya pakai streamyx ... dulu pakai yang 512 Mbs, tetapi skang ni saya dah upgrade jadi 1Gbs ...laju ..memang laju tetapi saya teringin nak pakai UniFi yang perghhhh dikhabarkan sangat-sangatlah laju. Itu penyelesaian bagi masalah-masalah tentang lembab cam siput bila melayari internet.

    Lagi satu cara ialah dengan upgrade sistem memori atau RAM di komputer anda, tingkatkan keupayaan cache sistem pelayar anda. Ia akan costly tetapi insyaAllah berbaloi. Walaupun tak la selaju mana, tapi sekurangnya ... pc anda takkan pegun gitu je bila buka website ada gambar yang high definition.

    Jadi, dalam geram2 buka blog orang lain yang sendat, sarat dan berat ... apakata kita pula lakukan sesuatu untuk jadi mudah, ringan dan pantas... hehehehehe... :)

    Lukisan Mural Jalanan - Street Painting oleh Edgar Müller

    Salam.
    Masa saya sekolah dulu, pernah la juga terbabit dengan melukis mural. Tahu tak apa itu mural? Mural adalah merupakan lukisan yang selalunya dilukis di media berpemukaan luas seperti dinding, tembok dan terkini permukaan jalanraya. Ia satu bentuk seni yang semakin digemari. Berbeza dengan Gravitti yang merupakan satu lukisan bebas ... lukisan mural lebih memberi makna.

    Kebanyakkan lukisan mural adalah merupakan lukisan pemandangan. Dan jika pandai, ia boleh memberikan satu impak terhadap media yang dilukiskan. Mural di Malaysia kebanyakkannya boleh kita nampak di bangunan2 terutama bangunan kerajaan seperti pejabat kerajaan, sekolah serta tadika.

    Terkini, lukisan mural susah berevolusi dengan penerapan konsep 3D yang sungguh mengagumkan.

    Lukisan mural jalanan atau street painting kini menjadi satu tarikan, dan antara artis yang bergiat aktif dalam seni street paiting ini adalah Edgar Müller.

    Edgar Müller dilahirkan di Mülheim/Ruhr pada 10 Julai 1968. Membesar dalam kejiranan luar bandar di barat German. Dia telah memulakan aktiviti melukis sejak dari umur 16 tahun lagi. Sejak 1998 Edgar Müller telah berjaya mendapat beberapa pengiktirafan seperti 'maestro madonnari' (master street painter), yang hanya diberikan pada beberapa pelukis atau artis di seluruh dunia. Pengiktirafan ini diberikan sewaktu membuat persembahan di Grazie Festival, di Itali.

    Antara lukisan mural jalanan karya Edgar Muller

    Berikut adalah lukisan terkenal yang dibuat oleh Edgar Müller. Ada beberapa lagi artis hebat sepertinya ... dan pasti saya akan paparkan di entri2 yang akan datang.
     

    Teknologi Masa Kini Buat Kita Semakin Malas

    As-Salam. Perkembangan teknologi memang mengagumkan. Ianya berlaku sangat pantas ... terlalu pantas sehingga kadangkala kita sering tercicir. Anda tahu tak ... teknologi kita yang kita kecapi sekarang adalah teknologi kelas kedua iaitu teknologi yang telah pun digunakan oleh pihak atau negara yang lebih maju. 

    Pada akhir tahun 90 an, perkembangan ini amat dirasai ... semua produk teknologi begitu cepat berevolusi ... saya adalah antara mangsa yang merasai penangan peralihan teknologi yang tersangat cepat ini.

    Ketika itu, saya baru sahaja menerima pinjaman untuk pengajian saya. Agak melucukan juga, walaupun saya belajar dalam bidang sains komputer, saya cuma memperoleh komputer pertama saya di tahun akhir pengajian saya di IPT. Orang lain ... bila dapat tawaran ambik course ni ... tup2 dah ada komputer .... saya? Adehhh ....  

    Dan pada masa saya nak beli tu .. teknologi komputer yang kira paling canggih adalah pentium 3. Memang gah .... saya antara yang pertama guna komputer pentium 3 pada masa tu ... semua orang datang ke bilik saya .. nak merasa betapa lajunya komputer saya .... tapi .... ianya tak kekal lama .... 4 bulan lepas saya beli tu ... keluar pula pentium 4 .... aduhhh .... harga lak sama dengan harga saya beli PC pentium 3 tu ..... rugi? Uhh mestilah rasa rugi .... ada tekno yang lebih maju dari apa yang saya guna dengan harga yang sama!

    TV dulu kena petik2... pulas2 nak cari cenel.
    TV skrang canggih .. leper dah ... nak cari cenel guna remote je.
    Saya berpendapat ... teknologi yang ada sekrang ni dah menjadikan manusia semakin malas ... serius .... semua benda yang selama ini kita perlu bersusah ...dah jadi teramat senang...sampaikan nak buka lampu tak perlu lagi nak petik suis .. hanya tepuk tangan atau sebut ... "Light". Canggih ... ya ... tapi pada masa yang sama .. kita membina generasi yang semakin lesu dan malas.

    Apa pendapat anda?

    Sumber foto: Intra Day Fun

    Biasiswa Kecemerlangan Maxis


    Salam.
    Kepada sesiapa yang telah berjaya mendapat keputusan cemerlang dalam SPM baru2 ini, jangan perlahankan derap langkah kejayaan anda, kini dengan Maxis, anda boleh meneruskan kecemerlangan dan cita-cita anda untuk lebih berjaya.

    Jika anda masih tercari-cari bantuan kewangan yang sepatutnya, apa kata anda atau sesiapa sahaja yang anda kenal, memohon biasiswa dari Maxis ini.

    Permohonan dibuka secara online, dan tak perlu menyediakan dokumen (hard copy) untuk proses permohonan. Permohonan dibuka dari sekarang (1 April) sehingga 10 Mei 2011. Dan permohonan yang berjaya akan diketahui pada 1 Jun 2011. Dan kemudiannya sekali lagi shortlisted diumumkan pada 1 Julai 2011.

    Satu upacara penganugerahan biasiswa ini bakal dilakukan pada minggu pertama Ogos atau September 2011. Uhh leh masuk paper ni .. hehehe....

    Untuk syarat2 permohonan dan permohonan online Biasiswa Kecemerlangan Maxis ini, anda boleh KLIK SINI. Semoga Berjaya.


    Wednesday, April 13, 2011

    Antara Ujudnya Telur Tiruan Dengan Tidak

    Antara Ujudnya Telur Tiruan Dengan Tidak

    Salam.
    Aha .. kan kan .. gelabah dah derang ni ... siapa? Hmm saya maksudkan peniaga dan penjual telur nih ler. Agak-agak mungkin tiada telur tiruan tapi dari apa yang saya selongkar dalam dunia maya ni, ianya tak mustahil untuk dibuat. Baguslah tindakan pantas oleh mereka yang terbabit nih dapat melegakan ramai, baik peniaga mahupun pengguna.

    Tapi, gitulah ... cuba andaikan ia benar, dan betul ujud telur palsu yang dimaksudkan, dan harganya sebenar lebih murah. Bayangkan. Tiada lagi kos nak ternak ayam telur ni, tiada lagi kos nak bagi ayam2 ni makan, tiada lagi kos nak bina reban ... hmm untung besar tu. Kan kan?

    Tapi nampaknya telur ni tak ujud, maka legalah hati si peniaga telur, harga pun stabil balik ... kalau tak ... kita2 ni sebagai pengguna leh la merasa telur yang dah jatuh harga. 

    GEORGETOWN: Pengesahan tiada telur ayam tiruan dijual di pasaran tempatan oleh Kementerian Kesihatan dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar, melegakan peniaga dan pembeli yang hampir seminggu tersentak dengan dakwaan kewujudan telur itu.

    Kebanyakan peniaga yang ditemui berharap pengesahan itu dapat meningkatkan kembali permintaan telur ayam yang merosot selepas berita kewujudan telur ayam tiruan tersebar, minggu lalu.
    Bagi pengguna, pengesahan itu dapat menghapuskan kebimbangan kerana telur tiruan didakwa boleh menjejaskan kesihatan.

    Pemborong telur ayam, Tan Shuan Soon, 55, yang mewarisi perniagaan bapanya sejak 40 tahun lalu, berkata pengesahan itu keputusan yang sewajarnya kerana beliau memperoleh bekalan dari ladang di negeri ini, Kedah dan Johor.

    Beliau yang membekal telur ke pasar awam, hotel, restoran dan kedai runcit, mendakwa sejak berita kewujudan telur tiruan tersebar minggu lalu, permintaan telur ayam merosot kira-kira 20 peratus.

    Sebelum berita kewujudan telur ayam tiruan tersebar, beliau membekalkan kira-kira 6,000 papan telur berjumlah 180,000 biji sehari.

    Inilah Mesin Penggali Terbesar di Dunia! Perghhh .....

    Penggali Parit terbesar di dunia!

    Salam.
    Saya fikir kat Malaysia tak jumpa lagi ni... tapi kat overseas tu memang ada... kalau tak camna saya dapat gambar dan info ini? AHa... inilah the World Largest Trencher ! Tau apa tu ... kalau ikut kamus ... ianya adalah mesin penggali kubor parit.

    Besar ni .. agak2 korang berapa besar mesin ni? Kalau tengok gambar atas tu ... macam ... besar rumah kita je kan .... kan kan? Tapi .... saya pun terbeliak mata weihhh .... patutla kat Malaysia ni tak jumpa .. takkan jumpa punya sebab ... saiznya memang enormous ... uhh ...

    Meh tengok dia punya penggali tu .. tajam2 .....


    Ok .. dah ada idea besar mana? Hmmm .... cepat agak2 ... cepat .. hehehe... tak tahan dah? Meh tengok betapa besarnya penggali parit ni ... perghhh ...

    Buat Ibu-Ibu .. Ketahui Mood Anak Anda!


    Salam.
    Wahhh ... sapa ada baby kecil? Jangan lepaskan peluang ini.... leh dapat sampel percuma ... nak tak? Nanti klik kat link yang saya berikan tu. Dan ohh .... jom main2 dengan aplikasi ini, buat ibu-ibu tentu seronok untuk tahu mood anak anda dengan permainan simple ini.

    Ok... ada goodies tu .. menarik tak? Kalau nak info lebih lanjut ...meh ke sini: Ketahui Mood Anda Anda Sekarang!
    Metafora Dalam Menulis Entri

    Metafora Dalam Menulis Entri

    As-Salam. Jika anda membaca entri2 daripada blog ini, anda pasti akan terjumpa kisah atau ayat yang nampak cam lain dari yang lain, macam contohnya kisah ini [KLIK SINI]. Ini dinamakan menggunakan metafora. Metafora adalah ayat yang direct tetapi mempunyai maksud yang tersirat, disampaikan dalam bentuk yang lebih difahami dari segi penceritaannya tetapi disamakan dengan satu situasi yang lain.

    Mengapa menggunakan metafora? Sebabnya saya memang suka .. hehehe... lagipun ia lebih menghiburkan, dan kadangkala ia lebih menyampaikan dalam bentuk yang lebih santai. Jika anda ingin menyampaikan sesuatu yang agak tegas ataupun 'keras', penggunaan metafora ini boleh melembutkan tatacara penyampaian itu tanpa menidakkan mesej yang nak disampaikan.

    Metafora ni lebih kurang macam kiasan juga ... :) bezanya ialah kias mungkin boleh berbentuk sinikal, berbentuk ayat2 yang sinis. Kiasan digunakan untuk menyembunyikan maksud sebenar secara lansung tetapi sebenarnya ia seakan cuba mempamerkan maksud dalam pengertian berlawanan .... macam contohnya: Merokoklah sepuasnya ... nanti leh dapat rumah eksklusif ....  atau Waahhh cantiknya tudung u .... lepas ni leh la beli cam tudung Dato V tu lak .. mesti lagi cantikkk ... 

    Metafora lebih lembut dan lebih menghiburkan tanpa menyekat maksud nak disampaikan. :)

    Tuesday, April 12, 2011

    5 Designer Handbag Paling Mahal (Tak Sesuai Dibaca Oleh Suami)

    Salam.
    Saya fikir, entri ini pasti akan menampilkan ramai pembaca perempuan .. sebab perempuan je yang suka tengok handbag ni .. lelaki? Ada yang suka tak? Hmm tapi mungkin nak tahu taste pompuan camner .. leh la jenguk juga entri ni. Mana tahu dari komen2 yang anda tu leh ada hint2 skit apa yang pompuan nak ... ala ..handbag .. bukan suh beli kereta porsche ke .. beli umah ke ... handbag je .. hehehehe (sambil tutup2 mulut dan misai .. :P).

    Handbag dedulu lebih berkonsep praktikal tetapi sejak akhir kurun ke 19, ia telah menjadi satu fesyen. Semuanya dek kerana wanita yang begitu obses dengan fesyen, nak bergaya sama kaler dengan bajulah .. nak kasik sepadan dengan kasutlah ... nak bertema itulah inilah .... kerana itulah, dunia fesyen tidak lagi mengenai baju dan seluar, tidak lagi tentang kain dan fabrik tetapi dah menjadi macam satu pakej .. baik dari style rambut, sampailah ke ujung kuku ... nak kaler warna apa ..uhhh ....

    Bila evolusi fesyen ini berlaku, yang jadi mangsa adalah wanita .. lelaki tidak. Namun, dalam keadaan2 tertentu, lelaki juga akan terkena tempiasnya, apatah lagi oleh suami... :D.

    Difahamkan sekitar tahun 1920, barulah handbag menjadi satu keperluan penting bagi si perempuan untuk bergaya. Perempuan yang mengenakan busana cantik tak boleh tak ada handbag ... kalau tak ada .. dah jadi cam tak lengkap la pulak.

    Jenama terkemuka Louis Vuitton dikatakan yang pertama memulakan evolusi handbag karya signature, atau lebih mudah dikenali sebagai handbag yang ada ketrampilan atau brand - Designer's Handbag. Bila handbag dah lekat dengan brand dan jenama ... so faham2lah bila berkata tentang harganya. 

    Ok, saya seterusnya nak senaraikan 5 beg tangan antara termahal di dunia - dan semuanya merupakan Designer's Handbag yang memang eksklusif la ... so jangan risau para suami sekalian .... susah nak dapat dan sukar pun nak dicari ..tak terjual secara terbuka. Tapi kalau bini nakkan jugakk .. nasib korangggg la .. heehehehe..uhh larikkkkkkkkk.............

    5 Designer's Handbag Paling Mahal


    Bila Ingin Memikat Si Gadis Cantik Siri 5

    Gambar hiasan. Foto: Lensahasrul
    Salam.
    Buat lelaki, siapa yang tak mahu mencari gadis yang cantik lawa sebagai bakal isteri. Rata-rata mesti nak cari yang cun melecun, putih gebu, mata menggoda, bibir merah cantik bak delima, muka bujur sireh mempesona. Perghhh ... kalau citer nak cantik2 ... ayat bukan main ehh .. hahaha.

    Namun, dalam sibuk nak mencari yang cantik (dan jika ketemu), perkara lain yang perlu juga dilihat adalah cantik dalam dua perkara ini, sebagai cermin tingkah laku dan sebagai menjadi asas untuk kekal bahagia ke akhirnya.

    Bila mencari gadis yang cantik;

    Cari Yang Pandai Mengurus Rumahtangga
    Pada zaman sekarang, masa remaja si gadis bererti masa sebagai pelajar sekolah menengah, pra-universiti dan pusat pengajian tinggi. Bagi gadis-gadis ini, masa untuk mereka belajar menjadi 'wanita' dari ibu adalah amat terhad, jika ada, praktikannya hanya dalam jangkamasa pendek. 

    Kesempatan untuk berada di dapur amatlah terhad pada hujung minggu serta semasa cuti. Akibatnya, semakin ramai gadis yang berorientasikan kerja makan gaji dan tidak berorientasikan mengurus rumahtangga. Jadi, bagi lelaki .. jika ingin seorang isteri dan seorang ibu yang baik .. carilah yang pandai mengurus rumahtangga .... :)

    Fakta Menarik | 20 Fakta Hebatnya Manusia

    Fakta Menarik | 20 Fakta Hebatnya Manusia

    As-Salam...
    Bersyukur kepada Tuhan kerana kita dijadikan sebagai manusia. Kita adalah ciptaan Tuhan yang teragung ... sampaikan ada manusia itu sendiri menganggap dirinya sebagai Tuhan (mohon dijauhkan). Kita semua adalah ciptaan yang tidak ada tolok bandingnya. Manusia tak mungkin mencipta manusia walaupun pernah dilakukan dan cuba untuk dilakukan.

    Kita unggul kerana diberikan akal, kita unggul kerana diberikan daya ilham untuk mencipta sesuatu ... yang makhluk lain tak boleh nak buat. Kita juga telah diberikan kepercayaan untuk menjadi pemimpin di bumi Tuhan. Dan satu waktu dahulu .... semua benda termasuk malaikat tunduk dan 'menyembah' makhluk bernama manusia ini - atas perintah Tuhan Yang Maha Agung. 

    Mari kita lihat keistimewaan yang telah diberikan kepada kita ini, 20 Fakta Betapa Hebatnya Manusia ciptaan Tuhan.

    20 Fakta Betapa Hebatnya Manusia
    1. Jika semua saluran urat darah dalam tubuh manusia dicantumkan ia boleh meliputi Jalan Raya sepanjang 96,000. Kilometer.
    2. Saraf ditubuh badan manusia dapat menghantar impuls kira-kira 90 Meter sesaat.
    3. Jika usus kecil manusia dibelah dan dicantum-cantumkan, ia boleh memenuhi kawasan seluas 9.2 Meter persegi.
    4. Manusia akan hilang sebanyak 50 Peratus deria rasa pada usia 60 tahun.
    5. Setiap langkah kehadapan anda terpaksa menggerakkan 54 otot dalam tubuh badan.
    6. Orang lelaki mudah mendapat buta warna, 10 kali ganda berbanding wanita.
    7. Manusia bernafas kira-kira 23,000 kali dalam tempoh 24 jam.
    8. Apabila sesaorang bercakap, secara purata 300 titisan air liur akan keluar dalam tempoh seminit, iaitu kira-kira 2.5 titisan bagi satu perkataan.
    9. Secara purata sesaorang itu minum 8,000 gelen air sepanjang hidupnya.
    10. Manusia hanya menggunakkan 10 peratus daripada otaknya untuk berfikir.
    11. Ketika bersin, semua organ dalam badan tidak berfangsi termasuk jantung.
    12. Kerosakan otak akan berlaku jika suhu badan meningkat melebihi 41 darjah Celcius.
    13. Badan manusia mengandungi sulfur yang cukup untuk membunuh kutu anjing, karbon untuk membuat 9,000 batang pensel, potassium, lemak untuk membuat 7 ketul sabun, fosforus untuk membuat 2,200 batang kepala mancis dan air untuk mengisi tangki sebanyak 37 liter.
    14. Ketika mulut kering, anda tidak akan dapat menikmati sebarang makanan, ini kerana air liurlah yang membantu kita merasa sesuatu yang masin, manis, masam dan sebagainya.
    15. Apabila anda mengecam muka sesaorang anda sedang menggunakan otak sebelah kanan.
    16. Pada retina mata, terdapat lebih 100 juta sel yang cukup sensitif terhadap cahaya.
    17. Jika 80 peratus hati manusia dipindahkan, bahagian yang tinggal masih boleh berfungsi, malahan ia akan membesar ke saiz asal dalam tempoh tertentu.
    18. Secara purata kita menuturkan 30,000 perkataan sehari, mengambil masa selama 3 jam 30 minit. Ini bererti dalam tempoh 1 jam kita menyebut 9,000 perkataan yang ada.
    19. Jika anda terkurung didalam bilik yang kedap udara, anda akan mati kerana keracunan karbon dioksida bukan kerana kekurangan oksigen seperti yang disangkakan.
    20. Secara purata setiap orang makan 51 kilogram bahan perasa temasuk gula dan garam setahun.
    Sumber: Forum Ehoza

      Bila Buat Entri Dakwah

      As-Salam.
      Ada yang berbisik lagi pada saya, bagaimana nak menyampaikan dakwah menerusi blog sedangkan kita bukan ahli atau tiada pengetahuan meluas mengenainya? Hmmm susah juga nak rungkaikan benda ni.

      Banyak blog yang muncul sekarang. Ada macam2 genre termasuklah blog yang berunsur dakwah. Blog-blog ustaz dan ustazah pun banyak ... adakah kita hanya perlu berserah tugas itu kepada mereka semata-mata?

      Dalam hal menyampaikan ini, semua perkara baik kita patut sampaikan termasuklah halnya dengan perkara-perkara berkaitan dakwah, entri yang menjurus ke arah penyelesaian nilai, hukum dan sebagainya. Persoalannya, adakah kita layak nak menulis entri2 ini?

      Boleh. Tapi gunakan cara yang sebaik mungkin agar orang lain atau pembaca tak anggap anda memandai2. Bila buat entri yang berunsur dakwah atau entri keagamaan, adalah lebih senang kita buat entri pendahuluan, bercerita tentang pengalaman sendiri, ataupun pendapat ilmiah tentang satu2 isu berkaitan. Dan seandainya ada hukum terbabit, cuba elakkan seolah anda yang menyatakan ia pendapat anda, sebab hukum itu adalah ketentuan, dan bukan satu pendapat dari seorang marhein yang cetek pengetahuan agama.

      Bila dah buat pendahuluan, barulah anda cuba petik sedikit dari blog2 yang diakui kredibiliti akan entri2 berunsur demikian - lebih baik jika diambil dari blog ustaz atau ustazah atau tokoh Islam dan pendakwah berkaliber. Elakkan buat rujukan dari blog biasa, sebabnya nanti entri anda akan ada kesamaran dari segi kesahihan. Biar entri anda dirujuk kepada yang pakar. Itu lebih baik dan lebih selamat.

      Entri sebegini adalah agak berat serta memerlukan pembacaan yang jitu dan pemahaman yang mendalam. Apabila membuat entri begini jangan lupa untuk letakkan rujukan anda - samada blog dari orang yang bertauliah, laman web dakwah seperti Jakim atau Majlis Agama Islam Negeri. Mungkin ada yang ingin mengetahui lebih lanjut, pembacaan singkat di blog tak memungkinkan pemahaman jitu, ia lebih kepada kesimpulan, jadi jangan lupa buat begini.

      Ini merupakan petua atau tatacara yang saya fikir sesuai untuk menulis entri2 dakwah Islamiah. Ia perlu dirujuk ke laman web yang credible, atau dicatatkan rujukan atau dinyatakan sumber (yang boleh dipercayai, sumber terus lebih baik). Elakkan dari link ke sumber yang 'sama taraf' dengan kita. :)

      *p.s: Fikir entri berat macam soal agama agak sukar untuk ditulis seandainya tiada latar belakang agama yang kukuh.
      Kenapa Blogger Hebat (Otai) Tak Kesah Mengenai Follower?

      Kenapa Blogger Hebat (Otai) Tak Kesah Mengenai Follower?

      As-Salam.
      Ada yang berbisik pada saya, blog2 yang hebat dan blogger2 yang boleh dikatakan otai, dah tak kesah pasal follower .... betul ke? Mereka tak pernah nak ajak pembaca jadi follower mereka .... mereka lebih suka pembaca yang klik sendiri untuk jadi follower. Hmmm .... ada tu .. blog derang tak ada pun fungsi follow-mollow ni .... kenapa ehh?

      Blogger-blogger yang dah lama ni sebenarnya dah tak ambik port pun pasal tu, kerana apa? Sebab mereka berblogging untuk sampaikan apa yang mereka nak kongsi, macam cerita, petua, pengalaman dan sebagainya. Mereka menulis sebab bukan nak kejar follower .... dulu mungkin ... time masa baru nak naik ... kini .. mereka mungkin dah tak fikir pasal tu lagi.

      Meh kita tengok dan kaji rasionalnya. Kita cuba bayangkan mereka ini sebuah stesyen TV. Awal-awal tak siapa pun tahu ....  so sebagai sebuah jenama yang baru nak berkembang, mereka perlukan audience dan tentulah mencari peminat tersendiri.

      Maka, mereka pun iklan kat mana2 .. suruh orang mai tengok rancangan2 menarik kat TV mereka, mereka siarkan cerita2 terbaek dan sensasi ... perghh makin lama banyak citer best. Rating cerita2 yang ada kat stesyen TV mereka pun naik ... dah ramai yang tahu. Mereka anjurkan macam2 untuk peminat2 mereka, supaya makin rapat dan makin intim dengan mereka. Ada je program2 khas untuk peminat mereka. Dan makin lama .... peminat bertambah, stesyen tu mula dikenali ramai.

      Dah tak perlu nak promote sangat lagi ... peminat2 mereka yang akan jadi promoter buat mereka. Cakap .. ohh ada rancangan best la kat TV  tu .. inilah itulah.... dan makin bertambahlah peminat. Pun begitu, sesekali stesen TV ni pun promote citer2 yang terbaek dalam program mereka ..... untuk kekalkan mereka tetap menyajikan sesuatu yang istimewa untuk peminat.

      Jika di awal-awal, mereka promote jenama ... brand mereka ... bila dah ada peminat yang ramai .. mereka promote pula rancangan2 yang ada. Mereka dah tak perlu nak war2kan jenama lagi sebab jenama mereka dah dikenali, dah ada follower yang ramai. Cukup dengan follower yang ada, apa yang mereka buat .. adalah maintain memberikan yang terbaik.


      Dulu...mereka cari peminat .... kini tidak lagi .. sebab mereka dah ada peminat sendiri yang secara automatisnya .... akan promote jenama mereka dan entri mereka .... :)

      Hmm so rakan-rakan, sahabat2 blogger dan pembaca.. nampak tak? Metodologinya lebih kurang je. Kena kreatif sikit untuk kembangkan blog anda .... itupun kalau inginkan blog anda dikenali kelak.

      Jadi terjawablah soalan mengapa blogger-blogger yang dianggap otai ini dah tak kesah tentang nak ajak orang jadi follower ... mereka dah yakin, entri mereka pasti memikat ... dan mereka yakin ... orang akan klik follow juga ... tak suruh ... mereka dah promote habis-habisan ..tibalah masanya mereka mengecap kejayaan yang ada.



      Sistem Politik Dalam Islam - Pengertian

      Sistem Politik Dalam Islam - Pengertian

      As-Salam.
      Sesekali buat entri yang perlukan pemahaman pun apa salahnya, ye tak? Dok sebuk2 orang nak berkempen dan menabur janji pilihanraya ni, sukacitalah saya nak highlight mengenai perkara ini. Mungkin sebagai satu ilmu pengetahuan ...  

      Blogger cam saya, ewaaahhh ... mungkin tak mahu buat entri pasal politik sebab memang tak bijak pun dalam berpolitik, namun tidak bermakna tak ambil tahu. Ambik kesah juga sebenarnya, cuma disimpan sebagai info dan pemahaman sendiri. Nak buat blog dengan entri2 politik ni .. ish .. takut salah dan silap fakta pula. Memang asalnya macam yakin dengan fakta yang ada, tapi sejauh mana fakta itu tepat? Kalau ada kayu pengukur tak apalah.

      Dalam politik ni, banyak benda yang tak betul dari betul. Kalau ada yang betul pun dah diputrabelitkan jadi tak betul. Dan kadangkala benda yang kita sangka betul pun ... actually tak benar. Banyak kesamaran. Sukar. Susah.

      Ambik peduli ok.... tapi untuk buat entri ... biarlah orang2 yang benar2 dalam sistem politik ini yang berkata. Saya? Ohh tak reti. Maaf.

      Apapun meh kita tambah ilmu dengan sedikit pengetahuan mengenai Sistem Politik Dalam Islam.

      Sistem Politik Dalam Islam

      1.0 Pengertian Politik Menurut Islam

      Politik adalah 'ilmu pemerintahan' atau 'ilmu siyasah', iaitu 'ilmu tata negara'.

      Pengertian dan konsep politik atau siasah dalam Islam sangat berbeza dengan pengertian dan konsep yang digunakan oleh orangorang yang bukan Islam. Politik dalam Islam menjuruskan kegiatan ummah kepada usaha untuk mendukung dan melaksanakan syari'at Allah melalui sistem kenegaraan dan pemerintahan.

      la bertujuan untuk menyimpulkan segala sudut Islam yang syumul melalui satu institusi yang mempunyai syahksiyyah untuk menerajui dan melaksanakan undang undang. Pengertian ini bertepatan dengan firman Allah yang mafhumnya:

      "Dan katakanlah: Ya Tuhan ku, masukkanlah aku dengan cara yang baik dan keluarkanlah aku dengan cara yang baik dan berikanlah kepadaku daripada sisi Mu kekuasaan yang menolong." (AI Isra': 80)

      Di atas landasan inilah para 'ulama' menyatakan bahawa:

      "Allah menghapuskan sesuatu perkara melalui kekuasaan negara apa yang tidak dihapuskan Nya melalui al Qur'an"

      2.0 Asas asas Sistem Politik Islam

      Asas asas sistem politik Islam ialah:

      Hakimiyyah Ilahiyyah

      Hakimiyyah atau memberikan kuasa pengadilan dan kedaulatan hukum tertinggi dalam sistem politik Islam hanyalah hak mutlak Allah. Tidak mungkin ianya menjadi milik sesiapa pun selain Allah dan tidak ada sesiapa pun yang memiliki suatu bahagian daripadanya.

      Firman Allah yang mafhumnya:

      "Dan tidak ada sekutu bagi Nya dalam kekuasaan Nya." (Al Furqan: 2)

      "Bagi Nya segaIa puji di dunia dan di akhirat dan bagi Nya segata penentuan (hokum) dan kepada Nya kamu dikembalikan." (A1 Qasas: 70)

      "Menetapkan hukum itu hanyalah hak Allah." (A1 An'am: 57)

      Hakimiyyah Ilahiyyah membawa pengertian pengertian yang berikut:
      • Bahawasanya Allah adalah Pemelihara alam semesta yang pada hakikatnya adalah Tuhan yang menjadi Pemelihara manusia, dan tidak ada jalan lain bagi manusia kecuali patuh dan tunduk kepada sifat Ilahiyyah Nya Yang Maha Esa
      • Bahawasanya hak untuk menghakimi dan mengadili tidak dimiliki oleh sesiapa kecuali Allah. Oleh kerana itu, manusia wajib ta'at kepada Nya dan ber'ibadat kepada Nya
      • Bahawasanya hanya Allah sahaja yang memiliki hak mengeluarkan hukum sebab Dialah satu satu Nya Pencipta
      • Bahawasanya hanya Allah sahaja yang memiliki hak mengeluarkan peraturan peraturan, sebab Dialah satu satu Nya Pemilik
      • Bahawasanya hukum Allah adalah sesuatu yang benar sebab hanya Dia sahaja Yang Mengetahui hakikat segala sesuatu, dan di tangan Nyalah sahaja penentuan hidayah dan penentuan jalan yang selamat dan lurus.