Kagum Dengan Pelajar SPM Berbangsa Cina Ini

Kagum Dengan Pelajar SPM Berbangsa Cina Ini

Salam semua.
Kagum. Kagum bukan kerana dia merupakan antara pelajar cemerlang tetapi kerana dia berjaya dapat A+ dalam pelajaran yang bukan ... erkk bagi saya susahlah buat dia sebab dia berbangsa Cina! Dan dia berjaya dapat A+ dalam pelajaran Tasawwur Islam.

Bila kita minat, apa saja tidak mustahil, walaupun kita tiada latar belakang mengenainya langsung. Minat memungkin segalanya. Kita patut belajar dari kejayaan dan dari kisah kejayaan mereka ini. Mereka adalah contoh yang patut kita ikuti, mungkin tidak secara langsung tetapi secara tidak langsung.

KUALA TERENGGANU: Seorang pelajar berbangsa Cina mencatatkan sejarah tersendiri apabila memperoleh A+ bagi mata pelajaran Tasawwur Islam dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang keputusannya diumumkan hari ini.

Wong Yujing, 18, dari Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Sulaiman, adalah antara 17 pelajar cemerlang Terengganu yang mendapat 10A+ dalam mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Moral, Sejarah, Matematik, Matematik Tambahan, Fizik, Kimia, Biologi dan Tasawwur Islam.

"Mata pelajaran Tasawwur Islam saya ambil kerana minat dan ingin tahu mengenai agama Islam," kata anak sulung daripada tiga beradik ketika ditemui pemberita di sekolahnya di sini hari ini. Katanya, beliau berminat mengikuti mata pelajaran tasawwur sejak di tingkatan empat lagi dan dia banyak dibantu oleh rakan-rakan Melayu yang mengikuti mata pelajaran itu.

Wong, dari Kampung Gong Badak berkata, beliau membaca buku teks mata pelajaran tasawwur dan cuba memahaminya dengan mendalam.

Tarikh Pilihanraya DUN Sarawak 2011

Tarikh Pilihanraya DUN Sarawak 2011

Salam.
Ramai orang Sarawak ternanti-nantikan pengumuman ini. Masa untuk mengundi. Piliharaya umum bagi Dewan Undangan Negeri Sarawak bakal diadakan pada pertengahan April. Dan diberitakan bahawa daftar pemilih sehingga 31 Disember 2010 akan digunakan.

Perbelanjaan untuk mengurus pilihanraya umum ini dijangka sebanyak RM50 juta, memandangkan pilihanraya umum ini merupakan antara yang terbesar sebab keadaan dan infrastuktur di Sarawak yang agak terhad.

KUCHING, March 23 (Bernama) -- The Sarawak state election will be held on April 16, with the nomination fixed for April 6, the Election Commission announced here Tuesday.

Keputusan SPM 2010 adalah yang Terbaik Setakat Ini


Salam semua pembaca.
Tahniah....tahniah... dan tahniah buat semua calon SPM 2010. Keputusan dah keluar dan saya pasti ramai yang berjaya mendapat keputusan yang cemerlang. Saya sedia maklum ada beberapa orang follower dan pembaca blog Bangku Kosong ini merupakan antara mereka yang mengambil SPM 2010.

Buat mereka yang terasa takut-takut nak gi sekolah utk ambik result, boleh semak guna SMS, tetapi dikhabarkan sistem mysms buat masa nih tengah sesak teruk dek kerana semua calon agaknya segan-segan nak pi sekolah dah ..hehehehehe

Adalah dimaklumkan sistem mySMS (15888) akan mengalami gangguan disebabkan kesesakan trafik yang tinggi kerana semakan keputusan SPM yang akan bermula pada 23 Mac jam 10 pagi dan dijangka akan berlanjutan sehingga 30 Mac, jam 12 tengah malam. Segala kesulitan adalah amat dikesali.

- dipetik dari laman web mysms.gov.my


PUTRAJAYA: Pencapaian keseluruhan keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2010 adalah yang terbaik dalam tempoh empat tahun dengan 368,559 calon berjaya memperolehi sijil berbanding 364,046 calon pada tahun sebelumnya.

Daripada jumlah itu, sebanyak 9,239 calon sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia berjaya mendapat keputusan gred cemerlang berbanding 7,987 pada 2009. Keputusan itu diumumkan oleh Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Abdul Ghafar Mahmud, sebentar tadi.

10 Bahaya Buat Si Kecil di dalam Rumah


Salam semua ibu bapa.
Anda ada anak kecil? Dan anak kecil anda tu agak energetik, suka mengembara dalam dunia sendiri walaupun di dalam rumah? Hmm awas, anak-anak kecil ini sentiasa berada di dalam bahaya. Walaupun kadangkala kita fikir mereka dah tahu sikit-sikit tapi bahaya tu tetap ada.

Anak-anak tak boleh kita biarkan terlepas dari pandangan. Sekiranya kita ada kerja sekalipun, pastikan kita tahu di mana anak kita berada di dalam rumah. Anak-anak ini suka explore dan mencuba benda baru. Dek kerana perasaan ingin tahu dan ingin belajar ini, mereka mungkin terdedah kepada bahaya yang kita sendiri tak berapa sedar.

Saya berikan beberapa contoh bahaya yang mungkin buat anak-anak kecil terutama yang baru mula belajar berjalan atau gila stereng .... dalam lingkungan umur 1-2 tahun ini.

10 Bahaya Buat Si Kecil Di Dalam Rumah

Pengkalan Data Jenayah Siber oleh PDRM

Pengkalan Data Jenayah Siber oleh PDRM

Salam semua.
Memang semua dah sedia maklum, dunia siber di Malaysia dah berlambakkan dengan pelbagai jenis scam atau penipuan internet. Tak abis-abis kacau dalam sms ... penjenayah ini guna pula laman web, dan email adalah antara modus operandi yang paling popular.

Walaupun banyak kes tersebut telah dihighlightkan (erkkk ... english diBM?) namun, masih ada yang terkantoi dan terjebak dalam kancah penipuan tersebut. Ini semua gara-gara rasa tamak dan ingin cepat kaya. Namun begitu, baru-baru ini terdapat satu lagi usaha oleh PDRM bagi membanteras jenayah siber ini berleluasa. 

Dan pengumuman oleh PDRM ini sedikit sebanyak bakal menjadikan kita antara negara yang tekun berusaha membanteras jenayah ini.

KUALA LUMPUR 22 Mac – Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menubuhkan pangkalan data khas bagi menyimpan maklumat mana-mana individu yang terlibat dalam jenayah komersial dan siber di negara ini.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK), Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Datuk Syed Ismail Syed Azizan berkata, pangkalan data itu dijangka beroperasi mulai selewat-lewatnya Julai depan, sebaik sahaja memperoleh perkakasan yang diperlukan.

Beliau berkata, permohonan untuk membeli perkakasan tersebut sudah diserahkan kepada Jabatan Logistik dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk tindakan lanjut.

“Data-data yang disimpan nanti akan mengambil kira modus operandi penjenayah selain biodata, demografi dan semua maklumat mengenai mereka,” katanya kepada pemberita dalam wawancara sempena Sambutan Peringatan Hari Polis Ke-204 di pejabatnya di Bukit Perdana di sini hari ini.

Pengisian Ramadhan

More »

Pilihan Menarik

More »

Kemeriahan Hari Raya

More »

Sembang Blogger

More »