Pendaftaran Online Rumah Mampu Milik Rumah Selangorku

Kongsi:

Pendaftaran Online Rumah Mampu Milik - Rumah Selangorku . Dewasa ini, antara masalah rakyat marhein ialah kesukaran untuk mendapatkan rumah ...

Pendaftaran Online Rumah Mampu Milik - Rumah Selangorku. Dewasa ini, antara masalah rakyat marhein ialah kesukaran untuk mendapatkan rumah mampu milik. Mana tidaknya, harga rumah saban tahun melonjak naik hingga ada yang dirasakan tidak masuk akal. Dahulu, semasa pertama kali membeli rumah sendiri (2004), harga yang kami beli ialah RM165,000 untuk rumah teres dua tingkat, sekarang harganya sudah mencecah sehingga RM250,000 sebuah, itupun dengan keluasan yang sudah dikecilkan.

Memang sukar sekarang untuk mendapat harga rumah yang di bawah RM300,000 seunit (bergantung pada jenis dan keluasan), terutama di bandaraya besar seperti Kuala Lumpur. Ada banyak sebab kenapa harga rumah ini naik mendadak, antaranya ialah kos pembinaan, kos harga tanah, permintaan tinggi dan pelbagai lagi. Nak tak nak, mana yang mampu (dari segi pendapatan tahunan) terpaksa juga beli sebab kediaman dan tempat tinggal adalah satu keperluan.

Pendaftaran Online Rumah Selangorku

Pendaftaran Online Rumah Selangorku
Namun begitu, masih ada harapan dan peluang untuk rakyat marhein seperti saya dan anda untuk mendapatkan rumah dan kediaman sendiri dengan harga mampu milik, antaranya menerusi program Rumah Selangorku. Program pemilikan rumah di Selangor ini telah dimulakan sejak tahun 2015 lagi, dan mendapat perhatian ramai golongan terutama berpendapatan sederhana.

Kini, proses untuk membeli dan mendapatkan rumah menerusi program Rumah Selangorku boleh dibuat secara online menerusi portal e-Hartanah Selangor (Sistem Pendaftaran Permohonan Hartanah Negeri Selangor). Sebagai membantu program ini untuk lebih ramai ambil peluang memiliki rumah, saya sediakan artikel khas pendaftaran online Rumah Selangorku sebagai panduan dan rujukan untuk mereka yang mahu memiliki rumah dan hartanah di Selangor.

Cara-Cara Untuk Membuat Pendaftaran Online Rumah Selangorku

Sila ikuti tatacara yang ditunjukkan di bawah ini.

1. Sila pergi ke laman e-Hartanah Selangor (http://ehartanah.lphs.gov.my/lphs/index.php). Paparan di bawah akan keluar di skrin komputer anda. Sila pilih 'Daftar Baru'.
 
Pendaftaran Online Rumah Selangorku
2. Semakan akan dibuat ke atas nombor kad pengenalan anda, sila masukkan nombor kad pengenalan anda di dalam ruangan disediakan seperti ditunjukkan di bawah. Tekan butang 'Semak' dan rekod permohonan rumah akan dipaparkan. Jika tiada rekod, maka status di bawah akan keluar, dan anda perlu tekan butang 'Mohon' untuk langkah seterusnya.
Pendaftaran Online Rumah Selangorku
3. Paparan dengan ruangan kosong seperti di bawah akan keluar. Isi butiran yang diminta dengan lengkap. Pastikan email anda adalah email yang sah dan selalu anda gunakan. Letakkan kata laluan anda. Pilih Jenis Bangunan - Rumah Selangorku untuk proses pendaftaran online program rumah mampu milik Rumah Selangorku. Pilih juga kategori keluasan rumah.
Permohonan Online Rumah Mampu Milik Selangor
4. Sila periksa email anda untuk sebarang notifikasi pengesahan dari laman web e-Hartanah Selangor. Sekarang, anda sudah boleh login dan masuk ke laman permohonan online untuk program rumah mampu milik Rumah Selangorku. Hanya gunakan alamat email dan kata laluan yang telah anda isi dan daftar sebelum ini.

Sekarang, anda sudah pun mendaftar di portal e-Hartanah Selangor. Langkah seterusnya ialah untuk anda membuat permohonan bagi mana-mana projek perumahan yang ada disediakan di Selangor, khususnya untuk kediaman mampu milik.

Perkara Penting Sebelum Membuat Permohonan Program Rumah Selangorku

Sebelum anda memohon, saya syorkan anda baca dahulu keterangan di bawah ini untuk lebih penjelasan mengenai program Rumah Selangorku ini. Ia penting supaya anda tahu mengenai kelayakan, harga rumah, dokumen yang perlu disediakan dan sebagainya.

Sila sediakan salinan dokumen berikut sebelum anda memohon:
 • Salinan kad pengenalan pemohon dan pasangan;
 • Salinan kad pengenalan atau sijil kelahiran anak-anak/tanggungan;
 • Salinan Surat Nikah/Daftar Perkahwinan/Surat Cerai/Sijil Kematian pasangan;
 • Surat Pengesahan bujang daripada majikan atau Pesuruhjaya Sumpah sekiranya bekerja sendiri bagi pemohon yang belum berkahwin;
 • Penyata gaji terkini atau pengesahan pendapatan daripada Pesuruhjaya Sumpah sekiranya bekerja sendiri;
 • Surat akuan bersumpah daripada pesuruhjaya sumpah sekiranya pasangan tidak bekerja;
 • Penyata KWSP (jika ada); dan
 • Salinan bil air atau bil elektrik.

Dokumen di atas perlu disediakan samada dalam bentuk imej (jpg, png) atau dalam bentuk PDF agar boleh dimuat-naik semasa proses permohonan rumah mampu milik menerusi Rumah Selangorku.

[Baca] Cara Kira DSR dan Kelayakan Pinjaman Perumahan

Harga rumah kediaman yang ditawarkan menerusi program Rumah Selangorku tidak melebihi RM250,000 seunit bergantung kepada jenis, keluasan, lokasi dan kemudahan-kemudahan tambahan yang disediakan. Keluasan kediaman pula adalah diantara 750 kaki persegi (kp) hingga 1000 kaki persegi (kp) bergantung kepada jenis rumah.
Permohonan Online Rumah Mampu Milik Selangor

Syarat Permohonan Rumah Selangorku

Ok, sekarang beralih kepada kelayakan untuk memohon ... sila ambil perhatian mengenai syarat permohonan ini, jika tidak anda akan membuat kerja sia-sia dengan mengisi borang pendaftaran dan permohonan ini kerana pasti sekali permohonan akan ditolak jika mengabaikan syarat-syarat ini.

 • Warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas;
 • Pendapatan minimum bagi permohonan Rumah Selangorku Jenis B, C dan D ditetapkan RM3001.00 sebulan;
 • Pendapatan maksimum isi rumah adalah RM8,000.00 sebulan;
 • Pemohon (suami/isteri) tidak mempunyai sebarang jenis rumah kediaman di Selangor.
 • Pemohon bujang yang mempunyai tanggungan keluarga boleh memohon; dan
 • Pembelian rumah untuk didiami dan bukan untuk disewa.
 • Pemohon hanya dibenarkan membuat pilihan 1 jenis rumah sahaja sama ada jenis A, B, C, atau D semasa membuat permohonan
 • Tempoh sah laku bagi setiap permohonan yang didaftarkan adalah selama 2 tahun. Selepas tempoh tersebut data permohonan yang masih menunggu tawaran akan dikeluarkan dari sistem dan pemohon perlu membuat permohonan baru sekiranya masih berminat untuk memohon Rumah Selangorku.

Memang banyak projek perumahan mampu milik yang dikelolakan menerusi program ini. Projek-projek perumahan untuk rakyat ini dilaksanakan oleh beberapa syarikat yang telah dikenalpasti sebagai pemaju yang berwibawa dan memberikan kediamanan yang selesa. Berikut adalah beberapa projek perumahan mampu milik khususnya untuk rakyat Selangor.
Projek Perumahan Mampu Milik di Selangor
Jadi, untuk mereka yang mencari peluang untuk memiliki rumah sendiri, saya syorkan untuk anda mendaftar dan membuat permohonan secara online. Jangan tunggu lama-lama, kerana permintaan amat tinggi. Jika tidak sekarang, kemungkinan tempat serta lokasi akan habis dimiliki, dan paling mustahak .. beli rumah kediaman sendiri sebelum harganya naik berkali ganda di masa akan datang. Tiada jaminan mengenai harga rumah kediaman mampu milik ini akan terus kekal.

Semoga bermanfaat.

COMMENTS

BLOGGER: 4
Loading...

Name

#Bajet2014,4,#VMY2014,5,#WORDLESS WEDNESDAY,73,Abah Blogger,38,Advertorial,130,Advertorial 2013,15,advertorial 2014,39,advertorial 2015,7,ARTIKEL KEHIDUPAN,7,ARTIKEL KEKELUARGAAN,7,ARTIKEL KESIHATAN,6,Bajet 2013,9,Bajet 2016,8,BICARA MASYARAKAT,148,Bicara Minda,72,BILA BLOGGER MASUK MAJALAH,26,BLOG LENSA HASRUL,1,BLOG PILIHAN 2012,25,BLOG PILIHAN 2013,15,Blog Selebriti,76,Blog Stats,10,Blogger Guide,2,BR1M,10,Buat Duit Dengan Adsense,56,Buat Duit Online,369,Cerpen Kehidupan,1,ChurpChurp,4,CINTA DAN JIWANG,45,Contest 2014,16,Contest 2015,19,Contest 2016,15,Contest 2017,8,Custom Made Sticker Kereta,1,DARI AKHBAR,28,DARI RAKAN BLOGGER,7,Dari Rakan Facebook,8,Destinasi Cuti,14,DIARI HIDUP,2,diskaun saman PDRM,2,DUNIA BLOG DAN BLOGGER,28,DUNIA BLOGGER MALAYSIA,817,Dunia Haiwan,1,DUNIA HIBURAN SERANTAU,6,Dunia Oh Dunia,23,Dunia Penulis Blog,1,EDISI TERJAH BLOG BARU,33,english,1,Eqbalzack Giveaway,2,Fakta Hangat,345,FAKTA MENARIK,106,FAKTA MENARIK DAN PELIK,69,Familia,5,FOLLOWER HH,2,Fotografi,1,Gadget blogspot,1,GAMBAR,58,Gambar Menarik,16,GAMBAR PELIK DAN MENARIK,55,Gathering Bangku Kosong,12,Gaya Hidup,32,Giveaway,9,Hari Raya,57,Hartanah,60,Header Blog Pilihan,2,Holiday Destination,6,Holiday Getaway,62,Holiday Tips,2,House Husband,602,Ihya Ramadhan,2,Info Blog,59,INFO BLOG BANGKU KOSONG,48,Info Blog HH,36,Info GST,14,Informasi,553,Informasi Dunia,1,INI SEBUAH CERITA,9,Inspirasi,16,Inspiration,5,Internet,2,iPhone 5 Gadjet Impian,1,ISLAM DAN MASYARAKAT,21,Isu Blogger,21,Isu Dan Berita,335,ISU DUNIA,3,ISU MALAYSIA,1,Isu Masyarakat,10,ISU MASYARAKAT 1,39,Jalan Jalan,1,JEJAK BLOGGER,19,Jom Jalan-jalan,3,Kamasutra temple,1,Kasut Pelik,1,Kehidupan Sebagai Blogger Sepenuh Masa,1,Keibubapaan,45,Kekeluargaan,140,Kempen,6,Kerja Dari Rumah,98,Khas buat Follower,39,Kisah Dunia,1,Kisah HH,58,KISAH KELUARGA,49,Klip Video,9,KOLEKSI LAWAK BANGKU KOSONG,46,KOLEKSI PETUA,22,KONGSI PETUA,2,KTM,17,Lawak Blogger,40,Lawak Sekejap,56,Lifestyle,381,Love,1,Majalah In Trend,6,Makanan,5,Malaysia Best Blog 2015,1,MENGENAI BLOG HH,1,Merdeka,12,MH370,6,Minda Berfikir,11,Miros,2,Narnia,1,NOSTALGIA,1,NUFFNANG,26,NULL,17,ONLINE SURVEY,1,Pakar SEO,1,Panduan,425,Panduan Adsense,19,Panduan Blogger,11,PANDUAN MENULIS BLOG,653,Panduan Pengiklanan di Blog,74,Parenting Tips,4,PDRM,1,Pelaburan,28,Pendapat,31,Penghargaan Dari Bloggers,8,PENGUMUMAN,2,Peraduan dan Kontest,15,Percuma,2,Percutian,84,Percutian Keluarga,14,PERISTIWA RAMADHAN,6,Permotoran,2,PERSPEKTIF,6,Petua,1,Petua dan Tips,18,petua kehidupan,5,Petua Memikat,3,Pilihanraya,1,Plastik Sampah Mesra Alam,1,que382ahexjz,1,Rakan Blogger,9,Ramadhan,66,RAMADHAN 2011,9,Ranking Alexa,2,Raya 2015,10,Resepi,57,Samsung,1,segmen 2015,2,segmen blogger 2016,7,SEJARAH DUNIA,43,Sembang Blogger,530,Semesti,2,SENI,3,Shopping,131,Shopping Online,4,Sihat Cantik,8,SIHAT SOKMO,17,SIRI KENALI TOKOH SEJARAH TEMPATAN,1,SIRI KISAH KERAJAAN AGUNG,5,SIRI SIFAT BLOGGER TERPUJI,6,Siri Tips Pikat Gadis Cantik,5,Tempat Menarik,199,Terbaik Google,6,The Bidadari 2014,9,Tips Bercuti,116,Tips Blogging,323,Tips Blogging 101,1,Tips Blogspot,84,Tips Dapur,54,Tips Kekeluargaan,4,Tips SEO Blogspot,132,VIDEO,125,Video Best,52,widget blog,34,WIDGET PILIHAN,62,wordless wednesday,117,Work From Home,13,
ltr
item
BLOG HASRULHASSAN.COM™: Pendaftaran Online Rumah Mampu Milik Rumah Selangorku
Pendaftaran Online Rumah Mampu Milik Rumah Selangorku
https://4.bp.blogspot.com/-FrxJOp26XEw/Vy04oo92PrI/AAAAAAAAMUY/rpT4cX6Z3B4A92bc_Jl_K4ysgeP2QEIjQCLcB/s1600/pendaftaran-permohonan-rumah-mampu-milik-selangor.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-FrxJOp26XEw/Vy04oo92PrI/AAAAAAAAMUY/rpT4cX6Z3B4A92bc_Jl_K4ysgeP2QEIjQCLcB/s72-c/pendaftaran-permohonan-rumah-mampu-milik-selangor.jpg
BLOG HASRULHASSAN.COM™
https://www.hasrulhassan.com/2016/05/pendaftaran-online-rumah-mampu-milik-selangor.html
https://www.hasrulhassan.com/
https://www.hasrulhassan.com/
https://www.hasrulhassan.com/2016/05/pendaftaran-online-rumah-mampu-milik-selangor.html
true
1039913750360806682
UTF-8
Muatkan Semua Post Tidak ditemui sebarang post PAPAR SEMUA Seterusnya Balas Batal balas Padam Oleh Utama LAMAN POST Papar Semua PILIHAN KHAS UNTUK ANDA TAG ARKIB SEARCH SEMUA POST Tidak ditemui sebarang post berkaitan Utama Ahad Isnin Selasa Rabu Khamis Jumaat Sabtu Ahd Isn Sel Rab Kha Jum Sab Januari Februari Mac April Mei Jun Julai Ogos September Oktober November Disember Jan Feb Mac Apr Mei Jun Jul Ogs Sep Okt Nov Dis sebentar tadi 1 minit lalu $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Semalam $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Pengikut Ikut THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy