Klik Sini Untuk Tempahan Rujukan
As-Salam. Apabila berkata soal Spam, ramai yang akan terpinga-pinga, malah ada di antaranya melakukan perkara itu tanpa menyedari bahawa ia merupakan perbuatan yang salah di dalam dunia internet amnya, dan di dalam dunia blog khususnya.

Menyedari akan masalah ini, mari kita semua lihat apa itu yang dikatakan Spam, yang telah dikategorikan oleh pihak Google sendiri. Anda perlu ambil perhatian dan tahu mengenainya jika tidak mahu blog anda disekat akses, seandainya profil, blog dan link blog anda telah disenaraikan sebagai Spam berdasarkan kategori dibawah ini.

Jenis-Jenis Teknik Spam Patut Diketahui

Pure Spam

Site appears to use aggressive spam techniques such as automatically generated gibberish, cloaking, scraping content from other websites, and/or repeated or egregious violations of Google's Webmaster Guidelines

Hidden Text and/or Keyword Stuffing

Some of the pages may contain hidden text and/or keyword stuffing

User-Generated Spam

Site appears to contain spammy user-generated content. The problematic content may appear on forum pages, guestbook pages, or user profiles.

Parked Domain

Parked domains are placeholder sites with little unique content, so Google doesn't typically include them in search results.

Thin Content with Little or No Added Value

Site appears to consist of low-quality or shallow pages which do not provide users with much added value (such as thin affiliate pages, doorway pages, cookie-cutter sites, automatically generated content, or copied content). 

Unnatural Links to A Site

Google has detected a pattern of unnatural artificial, deceptive or manipulative links pointing to the site. These may be the result of buying links that pass PageRank or participating in link schemes.  

Spammy Free Hosts and Dinamic DNS Provider

Site is hosted by a free hosting service or dynamic DNS provider that has a significant fraction of spammy content.

Cloaking and/or Sneaky Redirects

Site appears to be cloaking (displaying different content to human users than is shown to search engines) or redirecting users to a different page than Google saw. 

Hacked Site

Some pages on this site may have been hacked by a third party to display spammy content or links. Website owners should take immediate action to clean their sites and fix any security vulnerabilities.

Unnatural Links from A Site

Google detected a pattern of unnatural, artificial, deceptive or manipulative outbound links on this site. This may be the result of selling links that pass PageRank or participating in link schemes.  

Sekiranya blog anda dikategorikan sebagai Spam, pihak Google akan memberitahu anda. Jadi jangan risau, mereka akan menelitinya secara manual ... dan bukan menggunakan mesin atau robot. HH tak mahu translate sebab risau pemahaman anda akan lain daripada apa yang HH ceritakan.


10 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

  1. Banyaknya jenis spam...saya pun ada terima beberapa spam dalam komen saya..nasib google dah siap tapis..hehehe

    ReplyDelete
  2. spam ni memg sentiasa wujud...adessss

    ReplyDelete
  3. Macam-macam jenis rupanya spam ni ye. Kdang2 susah nak beza jugak spam ni.

    ReplyDelete
  4. Betul ada banyak .. kadangkala saya sendiri pun buat .. adehhh

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum hh..yer la susah juga nak ni semuanya berbeza2..;)

    ReplyDelete
  6. sukmawati binti haronJune 7, 2013 at 4:42 PM

    baru tahu banyaknya spam nie.....kekadang ada dapat e-mail spam...HH macam mana nak atasinya.......

    ReplyDelete
  7. semoga sedikit sebanyak dpt memberi gambaran sebenar bentuk2 spam.

    ReplyDelete
  8. ouh . banyak jugak ek jenis spam . baru tahu .

    ReplyDelete
  9. tu dia.... jenuh...blog saya pun hari2 afa 10 komen spam. seb trus masuk komen spam. tp afa gak sesekali tak masuk. terpksa la delete je komen tu. huhu...

    ReplyDelete
  10. Informasinya sangat membantu, terimakasih :)
    http://goo.gl/AGpX1y

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.


Klik Sini
Previous Post Next Post

Advertisement


Bisnes Shopee

Advertisement


Mudah Kerja Dengan 176 Template COPYWRITING - The Story Selling! Ayat Padu Hanya Isi Tempat Kosong Sahaja!! KLIK SINI untuk DOWNLOAD

Tawaran Sertai Kelas Online SHOPEE. Free Ebook Diberikan.KLIK SINI. Guna Telegram.

Advertisement