Warna Putih Lebih Baik Untuk SEO

As-Salam. Jika anda lihat kebanyakkan blogger yang menerapkan unsur SEO (Search Engine Optimization) dalam blog akan menggunakan warna putih sebagai latar, malah ada yang menggunakan waran putih untuk tema blog mereka.

Blog dengan warna putih akan kurang cacat cela sebab ia selaras dan boleh nampak seragam dalam semua jenis pelayar internet. Lagipun, masa untuk load blog pun lebih cepat jika guna warna asas seperti warna putih.

Dan lagi, warna putih boleh serasi dengan warna-warna lain jika ada tanpa 'rosakkan' tema blog anda. Jika mahu blog yang mesra SEO, gunakan warna putih atau warna web yang lain.

Andai anda mahu mix and match, boleh gunakan padanan warna selamat berikut: 216 Warna Selamat Untuk Blog.

Selamat mencuba.

 

Post a Comment

21 Comments

  1. Warna putih juga nmpk bersih..suka kaler putih..

    ReplyDelete
  2. owh..patutlah blogger2 hebat banyak gunakan kaler putih je

    ReplyDelete
  3. Sebenarnya penggunaan warna bergantung juga kepada padanan yang dilakukan like Mix and Match. Biasanya blog kelihatan kurang menyerlah jika kita tersalah memadankan/menggabungkan 2 atau lebih warna. Saya pun suka putih tapi saya lebih prefer bahagian artikel menggunakan latar warna putih, sebab kalau guna warna lain sakit mata nak baca. lagi2 kalau latar artikel berwarna hitam.

    ReplyDelete
  4. owhh ...ptt ler ^^

    ReplyDelete
  5. sebelum ni saya guna warna tema pink (blog org perempuan la konon). awal bulan Disember 2012 baru pakai warna putih. mmg ada 'aura' yang lain :)

    ReplyDelete
  6. kalau warna putih senang sikit nak baca. kalau warna gelap pulak mungkin lebih sesuai untuk web fotografi sebab boleh serlahkan gambar.

    ReplyDelete
  7. Betul. HH pernah buat entri mengenai putih vs hitam untuk sesebuah blog. Memang benar hitam itu sesuai utk blog fotografi.

    ReplyDelete
  8. Hmm @facebook-1226984477:disqus dah tahu bolehlah praktikkan .. ye tak?

    ReplyDelete
  9. Sebaiknya ada padanan tak lebih dari 3 warna. Kalau banyak sangat warna semak pula nanti.

    ReplyDelete
  10. Hmmm ... andai anda perasan baguslah .. boleh dikuti tu sebagai tips dan panduan.

    ReplyDelete
  11. HH dah buat entri mengenainya @facebook-1583974849:disqus

    ReplyDelete
  12. Mudah sahaja pilih warna putih sahaja.

    ReplyDelete
  13. warna putih menjadi pilihan :)

    ReplyDelete
  14. yup not more then 3 color combination.

    ReplyDelete
  15. memang guna warna putih... hehehe... nampak sopan skit...

    ReplyDelete
  16. pssstt ulas lebih lanjut kat sini http://www.mialiana.com/2012/12/kelebihan-background-blog-yang-berwarna.html

    ReplyDelete

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komen dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh gunakan borang 'hubungi saya' atau looket.me/hasrulhassan.