As-Salam. Mungkin tak ramai yang tahu apakah warna-warna selamat untuk sesebuah blog. Erkkk .. apa tu warna selamat? Selamat dari viruskah? Selamat dari kena ceroboh? Selamat daripada kena hacked oleh Mat Hacker bin Mat Godam ke? Hmm .. warna selamat adalah warna yang akan papar sama je kat mana-mana komputer secara relatifnya.

Secara amnya, di dunia maya ada 216 warna yang dikategorikan selamat. Ia selamat kerana kebanyakkan komputer pada masa ini menggunakan 'campuran' warna ini. Apabila ia telah diset secara standard bagi kebanyakkan komputer, maka .. masa untuk load warna-warna ini di paparan komputer atau pelayar web adalah lebih pantas.

Blog perlu menggunakan warna selamat bagi membolehkan blog tidak ada masalah 'buta warna'. Mungkin apa yang kita lihat di depan kita tak sama dengan orang lain lihat di paparan komputer kita. Maka penggunaan warna selamat ini dapat membantu untuk hilangkan masalah ini, selain daripada meningkatkan keupayaan blog kita dipaparkan dengan lebih pantas.

216 Warna Selamat Untuk Blog


Warna Sesuai untuk Blog

Namun begitu, warna yang benar-benar selamat untuk sesebuah blog adalah sebanyak 22 warna daripada 216 warna yang disenaraikan di atas. Warna-warna paling selamat itu adalah antaranya putih, hitam, merah, biru, kuning, hijau dan beberapa adukan daripada warna-warna tadi. Untuk info lanjut mengenai warna selamat ini anda boleh rujuk wikipedia: Web Colors

Kredit Gambar: VisiBone Web Color Chart




22 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

  1. info yang menarik bro..
    tak ramai yg tahu pasal warna pun perlu dititik beratkn.
    lagi satu yg sy nmpk warna putih nmpk lgi luas n lapang!hikhihk
    ^_^

    ReplyDelete
  2. info yg berguna buat eca.....sebab bakal tukar layouts blog...tgh berfikir nak kaler apa...nak lari dari pink~.wakakaka.

    ReplyDelete
  3. Assalam, warna sememangnya memainkan peranan penting juga... tapi bagi aku warna putih merupakan pilihan yg terbaik...

    ReplyDelete
  4. memang setuju dgn pendpt bro..

    ReplyDelete
  5. yeay... sy mmg suka ngan wrna merah... hehe... :)

    ReplyDelete
  6. Ape-ape hal pun, warna putih tetap menjadi pilihan hati

    ReplyDelete
  7. Kebiasaannya pemilihan 3 warna digunakan untuk sesebuah blog

    ReplyDelete
  8. Ya, putih lebih baik ... seperti yang HH ceritakan sebelum ini

    ReplyDelete
  9. saya suka hitam, putih, biru je...

    ReplyDelete
  10. mcm tu la gamaknya..btw,eca nak tnya something....nak email ke mana ye?.atau eca boleh terus tnya kt fb je?

    ReplyDelete
  11. selalunya warna putih dan kuning menjadi pilihan selain daripada warna biru dan juga merah..ia dipilih sebagai warna utama untuk themes blog kerana menampakkan ciri2 korporat, elegance, menarik, dan formal :)

    ReplyDelete
  12. HMmm satu informasi menarik ni .. terima kasih @99bbfd6063f8b7720ea1dc78a98d8229:disqus

    ReplyDelete
  13. Ler..sy punya blog caler pink..aper la gamaknye kuar kt komputer lain..nk kene tukar la nmpaknye..

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum hh...menarik2 ni moga dpt meletakn warna yg betul kat blog mama nanti...:)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.


Klik Sini
Previous Post Next Post

Advertisement


Bisnes Shopee

Advertisement


Ketahui Cara Menjadi Jutawan PRODUK JENAMA SENDIRI. Diskaun 40% - Terhad!KLIK SINI

Muat Turun 176 Template Copywriting Story-Telling DI SINI. Hanya Copy-Paste Shj.

Advertisement