>
bisnes shopee
As-Salam. Seperti bidalan lama, rambut sama hitam ... hati tak siapa yang tahu. Wajah kacak, tapi hati busuk. Masyarakat kita ini ada banyak wajah, wajah sebenar ada, wajah yang ditopengkan pun ada. Begitulah juga dengan dunia blog Malaysia. Ada blogger yang berwajah kacak, tapi hati busuk bak bangkai.

Dengan wajah kacak, si blogger membina rangkaian pengikut blognya sendiri. Mula-mula ok ...tetapi lama kelamaan, wajah sebenar si kacak mula nampak. Entri yang menyinggung perasaan blogger lain mula dikeluarkan satu persatu. Bukan setakat itu, dengan pengaruh kekacakkannya itu, dia cuba memperdaya ramai pengikut blognya untuk membenci blogger yang lain.

Maka, setiap dari anda berhati-hatilah dengan blog yang tampilkan wajah kacak sebagai umpan. Mungkin anda seronok membaca entri-entrinya yang nampak romantis, kiut dan sebagainya. Namun, apabila ada entri yang mula main cucuk jarum, cepat-cepatlah tinggalkan, dan lebih baik bagi anda untuk tidak menyokongnya, kerana selagi ada angka pengikut yang ramai, selagi itulah ia merasakan dirinya ada pengaruh dan boleh berkata apa sahaja.

Benda tak elok harus ditinggalkan, buat apa disimpan. Macam hati ... kalau tahu ada hati busuk, jangan dekat ..apatah lagi jika disimpan. Nak makan hati pun tak boleh dah ... :P


10 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

**Jika anda menggunakan Google Crome, tetapi tidak boleh meninggalkan komen, anda kena ENABLE THIRD PARTY COOKIES pada setting Privacy and Security Crome anda.**

  1. erk!! kacak ye HH?? nasib baik dkna comey..hahaha..lariiikkk :P

    ReplyDelete
  2. sape lah yang kacak tu ye ??? aku tampan..hahaha

    ReplyDelete
  3. rupa paras tak penting pon ...

    ReplyDelete
  4. ini adalah catatan umum @facebook-100003263997136:disqus

    ReplyDelete
  5. kerana seorang kacak, rosak kacak sebelanga.. haha
    takde kaitan dgn kacak atau tidak pun sbnarnya, dah hatinya busuk, memang hasil tulisan pun busuk.
    biasalah tu ada org jeles

    ReplyDelete
  6. terbaik r komen ayat pertama tu bro.. haha

    ReplyDelete
  7. manusia biasala tara tulaa

    ReplyDelete
  8. benda zahir mmg kita nmpk, batin tu susah.. hehe.. dia tu blogger senior ke bro?

    ReplyDelete
  9. betul tu, kadang-kadang mereka ni persan hebat sahaja. biasa la,sebab rasa dah lama dengan dunia blog.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

**Jika anda menggunakan Google Crome, tetapi tidak boleh meninggalkan komen, anda kena ENABLE THIRD PARTY COOKIES pada setting Privacy and Security Crome anda.**



Sebelumnya Seterusnya
Panduan Shopee

Klik Sini Untuk Tahu Caranya