Sedang saya dok belek-belek artikel lama di dalam blog ini, saya terjumpa satu kisah ini. Saya baca pada awalnya, anggapan saya mungkin ini lawak jenaka. Tetapi .... hmm rasanya baik anda baca sendiri, dari A sampai ke Z. Dan kalau anda seorang ayah, cerita ini harapnya menjadi satu ingatan dan pedoman.

Untuk diri saya, hendaknya saya tidak menjadi seperti ini.

Wahai Ayah, Bacalah Kisah Ini !!

Tips dan Panduan Mendidik Anak
Seorang bapa pulang ke rumah dlm keadaan letih disambut oleh anak lelakinya yg berusia 7 tahun di muka pintu.

Anak: Ayah, boleh tak Amin tanya satu soalan?
Ayah: "Ya... nak tanya apa?"
Anak: "Berapa pendapatan ayah sejam?"
Ayah: "Itu bukan urusan kamu, buat apa nak sibuk tanya?" si ayah mula menengking.

Anak: "Amin saja nak tahu ayah. Tolonglah bagitahu berapa ayah dapat sejam bekerja di pejabat?" si anak mula merayu.
Ayah: "20 ringgit sejam, kenapa nak tahu?"

Anak: "Oh... " si anak menjawab sambil tunduk ke bawah. Kemudian memandang wajah ayahnya ambil bertanya, "Ayah... .boleh tak Amin nak pinjam 10 ringgit dari ayah?".

Si Ayah mula menjadi berang dan berkata, " oh, itu ke sebabnya kamu tanya pasal pendapatan ayah, kamu nak buat apa nak mintak sampai 10 ringgit? nak beli barang mainan lagi? Jangan nak membazir. Ayah kerja penat-penat bukan utk buang duit sebarangan. Sekarang pergi balik bilik dan tidur, dah lewat dah ni... "

Kanak-kanak 7 tahun itu terdiam dan perlahan-lahan melangkah kembali ke bilik tidurnya. Si ayah duduk di atas sofa dan mula memikirkan mengapa anaknya yang sekecil itu memerlukan duit sebanyak itu.

Kira-kira dua jam kemudian si ayah kembali tenang dan terfikir kemungkinan anaknya benar-benar memerlukan duit untuk keperluan di sekolahnya kerana anaknya tidak pernah meminta wang sebanyak itu sebelum ini.
[Baca] 5 Pedoman Buat Si Ayah Mendidik Anak
Dengan perasaan bersalah si ayah melangkah menuju bilik anaknya dan membuka pintu. Didapati anaknya masih belum tidur.

"Kalau kamu betul-betul perlu duit, nah ambillah duit 10 ringgit ini", berkata si ayah.

Kanak-kanak itu segera bangun dan tersenyum girang.

"Terima kasih banyak ayah", katanya begitu gembira. Kemudian dia tercari-cari sesuatu di bawah bantalnya dan mengeluarkan sekeping note 10 ringgit yang sudah renyuk.

Bila ternampak duit itu si ayah kembali berang. "kenapa kamu mintak duit lagi sedangkan kamu dah ada duit sebanyak itu? Dan dari mana kamu dapat duit di bawah bantal itu?" jerkah si ayah.
[Baca] Cabaran Mendidik Anak Perempuan
Si anak tunduk tidak berani merenung wajah ayahnya. "duit ini Amin kumpul dari belanja sekolah yang ayah beri tiap hari. Amin minta lagi 10 ringgit dari ayah sebab duit yang Amin ada sekarang tidak cukup", jawab si anak perlahan.

"Tak cukup untuk beli apa??", soal balik si ayah.

"Ayah, sekarang Amin sudah ada 20 ringgit. Ayah ambil duit ni.

Amin nak beli sejam dari masa ayah. Amin nak ayah balik kerja awal besok. Amin rindu nak makan malam bersama ayah. ", jawab si anak tanpa berani memandang wajah ayahnya.
.
.
Dah baca? Apakah nilai kasih sayang kita buat anak? Jangan abaikan mereka, mereka perlukan anda lebih dari segala-galanya.

Adakah anda mahukan satu pelaburan yang akan memberikan masa depan pendidikan yang cerah untuk anak anda? Daftarkan anda anda dalam Skim SSPN-i sekarang, dan peroleh manfaat terbaik. Untuk info klik pautan ini [+] Daftar Online SSPN-i dan SSPN-i Plus

2 Ulasan

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

  1. Kadang-kadang bila terlalu asyik bekerja memang kita terlupa tujuan sebenar kita bekerja...

    Saya baru mula berblog kembali, Blog ini antara yang terawal saya lewati keran banyak kenangan dan info di sini :)

    BalasPadam
  2. Pernah terbaca kisah ni...sedih juga walaupun saya belum berkahwin =)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

Terbaru Lebih lama

Advertisement

Bisnes Shopee

Advertisement

BERMASALAH DENGAN HARTA PUSAKA?

Panduan Mengurus Harta Pusaka dan Hibbah. - Nak Tahu? Klik Sini Sekarang!!


Advertisement