Bagaimana Gambar Dalam Blogspot Disimpan?

As-Salam. Ada rakan blogger yang ntah macamana telah membuatkan blognya kehilangan semua gambar-gambar dalam entri, dan paling tak bestnya ialah gambar latar blognya juga turut hilang. Apakah yang menyebabkan gambar dalam blog, foto dalam entri hilang dan memaparkan gambar no entry? Dalam entri ini, saya akan ceritakan serba sedikit bagaimana gambar dalam blogspot disimpan, agar memudahkan anda untuk faham mengapa dan bagaimana gambar dalam blogspot boleh hilang.

Bagaimana Gambar Dalam Blogspot Disimpan?

Pertama sekali, sebagai blogger blogspot, kita perlu faham bagaimana gambar yang kita letakkan dalam entri dan blog kita disimpan. Buat mereka yang tidak tahu, gambar-gambar dalam blog disimpan di dalam sebuah storan maya yang boleh kita lihat melalui Google+ Profile kita. Gambar ini juga disimpan dalam Picasaweb. Jadi, apa yang sebenarnya kita lihat di dalam Google+ Profile adalah gambar dan foto yang sama kita lihat di Picasaweb.

Apa yang anda lihat di bawah ini adalah merupakan Albums dalam Google+ Profile anda. Anda boleh lihat semua gambar dan foto yang dimuatnaik ke dalam blog (atau blog-blog) boleh dilihat di bahagian Profile - Photos. Ia akan dilabelkan mengikut folder tertentu - samada mengikut turutan tarikh ia dimuat-naik mahupun mengikut blog yang menggunakan gambar tersebut.

Album Dalam Google+ Profile

Di bawah ini adalah keadaan gambar anda disimpan di dalam Picasaweb Album anda. Untuk pengetahuan, Picasa telah diambil alih oleh Google sebagai salah satu nilai tambah bagi blogger blogspot edit gambar yang dimuat-naik secara online. Ini bermakna, anda boleh tingkatkan kualiti, ubah penampilan gambar biasa anda menjadi luar biasa dengan Picasaweb Editor.

Album Gambar Dalam Picasaweb


Di dalam Google+ Profiles anda, ada beberapa settings yang perlu anda tahu - iaitu Highlights, Photos, Albums dan juga More. Di bahagian More ini ada lagi beberapa setting lain - Auto-Backups, Photos of You, From Post dan juga Bin.

Perlu anda tahu mengenai perkara-perkara ini bagi memudahkan anda tahu cara bagaimana gambar anda dalam blog disimpan, kerana inilah kunci utama untuk kembalikan satu-satu gambar dalam blogspot anda jika anda secara tak sengaja memadamkannya.

In Sha Allah, saya akan cerita lagi mengenai perkara ini. Jangan lupa untuk singgah dan baca entri-entri berkaitan yang lain.

Copywritting template

Post a Comment

17 Comments

  1. info yang tak pernah dikongsi oleh blogger lain :)

    ReplyDelete
  2. o... baru tahu... so, jgn risaulah ya kalo gambar hilang? sbb ia masih tersimpan dlm picasaweb album

    ReplyDelete
  3. In Sha Allah, lepas ni akan ramai blogger tahu

    ReplyDelete
  4. Sama-sama @Norasyimah Saifullah

    ReplyDelete
  5. Askum, Hasrulhassan.... saya telah membuang semua gambar dalam acc google plus sy. ini menyebabkan semua gambar di dalam blog saya tidak dapat dipaparkan. ada cara tak bagaimana saya boleh mengembalikan gambar2 tersebut kembali terpapar pada blog saya??? terima kasih atas bantuannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lihat pada PICASAWEB, samada gambar tersebut masih tersimpan di situ.

      Delete
    2. sekiranya tiada... ada cara lain tak nak dpt kan semula.... tema kasih

      Delete
  6. dalam picasaweb pun da tak ada.... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak ada, memang tak boleh nak buat apa. Dah tgk kat Google+ Profile tak?

      Baca entri terbaru saya - http://www.hasrulhassan.com/2013/09/jika-gambar-dalam-blog-hilang.html

      Delete
  7. Terima-kasih banyak-banyak-banyak-banyak atas info ni :)

    ReplyDelete
  8. Assalam.. sy bukk lptop sy semua gmbr dlm blog masih ad n masih boleh dilihat.. tpi bler di computer or lptop owg laen gmbr di blog x dpt dilihat.. google+ sy dh setting photo share to public.. tpi mslah sme brlaku.. hurmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam... saya buka elok je, dari laptop wife saya .. dari pc saya, dari handphone saya ... semua ok. Mungkin kena minta kawan tu update browser dia .... firefox memang kena update selalu.

      Delete

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com