As-Salam. Dalam menjadikan sesebuah blog itu untuk tampil menarik pada penglihatan kasar, seni visual sesebuah blog adalah penting. Namun, untuk pendekatan ini, sebagai blogger anda seharusnya faham apakah visual yang menarik buat semua secara am, dan bukannya buat blog anda cantik hanya pada pandangan mata anda. Jika ini adalah cara anda, mungkin blog anda sukar untuk mendapat pembaca setia dan pengunjung berulang.

Penting sekali untuk tidak peningkan pengunjung blog anda dengan tulisa warna warni dalam blog. Walaupun, dari segi penampilan, ia nampak macam menarik; tetapi sebenarnya ianya adalah tidak praktikal dan tidak mendatangkan kesan baik jangka panjang.

Daripada anda membuang masa edit entri anda untuk kelihatan warna-warni, adalah lebih baik anda habiskan masa untuk mantapkan SEO dan juga teknik penulisan entri anda.

Buat apa mahu buat pengunjung keliru dengan tulisan sekejap kuning, sekejap biru, sekejap merah,. sekejap jingga ini. Apa yang penting adalah isi entri anda itu dibaca dengan sebaik mungkin. Dan apa yang anda tulis itu sampai ke pengetahuan mereka dalam keadaan sedar.

HH fikir jika nak guna tulisan pelbagai warna sekalipun, cuba jangan lebih daripada 3 warna, 2 warna lebih baik untuk memperlihatkan beza antara tulisan milik sendiri, dengan tulisan milik orang lain (untuk blog copy paste); atau mungkin memperlihatkan warna berlainan untuk pernyataan intonasi.

Warna yang terlalu meriah sebenarnya akan semakkan blog anda, dan pada masa yang sama berikan impak yang negatif untuk SEO blog anda. Menarik biarlah kena cara, bukan anda bikin blog ikut rasa walhal akal ada yang boleh pacu blog anda untuk jadi cemerlang.

19 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

  1. betul tue abg HH. kadang-kadang ada blog fyna yang singgah guna tarikan macam ini. itu belum kes yang tulisan kejap kecik kejap besar. agak2 praktikal tak kalau tulisan kejap kecik kejap besar?

    ReplyDelete
  2. thanks for info bro..... nak kena buat perubahan nie.......

    ReplyDelete
  3. yep bro.. memang memeningkan plus gedik2 lg..haha

    ReplyDelete
  4. pernah buat waktu mula2 berblog dulu-dulu...time muda lagi..last-last sendiri pening baca hehe

    http://pinkbubblegumprincess.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Huhuhuhu, betul tu. ABE SETUJU!!

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum hh...betul tu sanagt setuju...:)

    ReplyDelete
  7. Setuju amat. Memitam (adakah bahasa nie?) dan memeningkan, lalu ditinggal begitu saja tanpa dibaca.

    ReplyDelete
  8. terima kasih ..ini bagaikan ilmu untuk teruskan blog..

    ReplyDelete
  9. hrp warna tulisan saya x mengganggu readers. guna warna kuning dgn background hitam...

    ReplyDelete
  10. agreed! bukan sahaja warna malah saiz tulisan besar kecik pon boleh peningkan readers.peace! :)

    ReplyDelete
  11. Masing2 punya gaya..kikikii
    Tapu kadangkala mereka terlupa. ...blog mereka bukan utk diri mereka tapi utk semua...

    ReplyDelete
  12. Ya betul .. saya pernah dah tulis mengenai perkara tu dalam panduan menulis blog

    ReplyDelete
  13. Ya ya ... teruskan mencari ilmu dalam berblog

    ReplyDelete
  14. W'salam .. @google-b4d8ebbc87b711ec161a79e837f8369d:disqus dah cekap sekrang ehhh

    ReplyDelete
  15. Betul tu HH..saya yang silau ni memang pening kalo tengok tulisan warna warni...sakit mata

    ReplyDelete
  16. Ehh mata ada masalah silau ehhh .. samalah kita

    ReplyDelete
  17. Salam, saya baru je ada blog or aktif berblog...
    hihi bila baca entry nie malu pulak nk check blog sendiri...mungkin tulisan xwarna warni but I mmg suka blog yang comel2..background color2...mula2 mmg buat blog macam nk tulis or simpan all my catatan dlm blog tu...sebab tu I rasa blog I xde identiti mcm blog masakan ke..blog jalan2 ke. ;)

    but I selalu search pasal blog..tip2 blogging nie..hebatnya dunia blogging nie...mula2 mmg xkisah langsung pasal traffic tu semua but bnyk blog yang bagi panduan utk blogger baru traffic penting+etc...so I need to learn more pasal dunia blog nie...SEO?dulu mmg xpernah tahu or amik tahu...now saya baru nk belajar sikit2 ;) and it's fun!

    mohon blogger2 otai kat sini komen pasal blog saya untuk saya jadikan panduan yang berguna...

    blog saya: http://edda-z.blogspot.co.uk/
    tq

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.


Previous Post Next Post

Advertisement

Advertisement


Untung 100% Bisnes Online dengan Onpay - Nak Tahu? Klik Sini Sekarang!!

Advertisement