Widget Aluan Untuk Pengunjung Blog

Tentu agak mengujakan apabila setiap kali kedatangan pengunjung ke blog disambut mesra. Jika anda mahu pengunjung blog anda merasa diri mereka sedang dihargai kehadiran, maka HH sarankan anda gunakan widget mudah ini untuk diletakkan di blog.

Widget ini akan memaparkan atau merekodkan kedatangan pengunjung blog anda menerusi cookies. Setiap kali pengunjung baru singgah ke blog anda, mereka akan disambut dengan kata aluan contohnya seperti - "Selamat Datang. Ini adalah kunjungan kali pertama anda!"

Atau jika pengunjung itu merupakan pengunjung blog anda secara kerap, kata aluan ini pula akan keluar di blog, contoh - "Terima kasih kerana singgah lagi. Kali terakhir anda singgah adalah pada ...."

Anda boleh lihat contoh penggunaanya di blog ciklaili.com ini:



Kod HTML Widget Aluan Pengunjung Blog


<script type = "text/javascript">
//
var days = 730; // days until cookie expires = 2 years.
var lastvisit=new Object();
var firstvisitmsg="This is your first time time visit. Welcome!";
lastvisit.subsequentvisitmsg="Your Last Visit:  <b>[displaydate]</b>";

lastvisit.getCookie=function(Name){
var re=new RegExp(Name+"=[^;]+", "i");
if (document.cookie.match(re))
return document.cookie.match(re)[0].split("=")[1];
return'';
}

lastvisit.setCookie=function(name, value, days){
var expireDate = new Date();

var expstring=expireDate.setDate(expireDate.getDate()+parseInt(days));
document.cookie = name+"="+value+"; expires="+expireDate.toGMTString()+"; path=/";
}

lastvisit.showmessage = function() {
var wh = new Date();
if (lastvisit.getCookie("visitc") == "") {
lastvisit.setCookie("visitc", wh, days);
document.write(firstvisitmsg);
}

else {
var lv = lastvisit.getCookie("visitc");
var lvp = Date.parse(lv);
var now = new Date();
now.setTime(lvp);
var day = new Array("Sun", "Mon", "Tues", "Wed", "Thur", "Fri", "Sat");
var month = new Array ("Jan", "Feb", "Mar", "Apr", "May", "Jun", "Jul", "Aug", "Sep", "Oct", "Nov", "Dec");
var dd = now.getDate();
var dy = now.getDay();
dy = day[dy];
var mn = now.getMonth();
mn = month[mn];
yy = now.getFullYear();
var hh = now.getHours();
var ampm = "AM";
if (hh >= 12) {ampm = "PM"}
if (hh >12){hh = hh - 12};
if (hh == 0) {hh = 12}
if (hh < 10) {hh = "0" + hh};
var mins = now.getMinutes();
if (mins < 10) {mins = "0"+ mins}
var secs = now.getSeconds();
if (secs < 10) {secs = "0" + secs}
var dispDate = dy + ", " + mn + " " + dd + ", " + yy + " " + hh + ":" + mins + ":" + secs + " " + ampm
document.write(lastvisit.subsequentvisitmsg.replace("\[displaydate\]", dispDate))
}

lastvisit.setCookie("visitc", wh, days);

}
lastvisit.showmessage();
</script>

Salin kod html/javascript di atas ini dan muatkan dalam dashboard-layout-add a gadget-html/javascript. Tulisan yang golap tu anda boleh ubah ikut citarasa dan kesesuaian anda. Nak tulis dalam English ke, bahasa Jawa ke, Penang ke, Ipoh mali ke ...itu ikut suka anda, tetapi biarlah difahami dan nampak natural seperti anda sedang menyambut kedatangan pengunjung blog.

Tutorial ini telah disediakan oleh Mari Bina Blog

Selamat mencuba.

Post a Comment

16 Comments

  1. Assalam, dah lama cari nie... tapi tak jumpa juga... akhirnya ada juga... hahaha... thanx HH...

    ReplyDelete
  2. tq HH...macam mana plak nak buat "mengenai penulis" bawah post?

    ReplyDelete
  3. wah..mcm menarik jer..nk try lh

    ReplyDelete
  4. Amir Aiman Akashah30 December 2012 at 21:52

    ye, mana mana ye nak tulis mengenai penulis bawah pos??? hihihi...sj ulang soklan afendi Abu Talib, biaq nmpk mcm btol2 nak tahu....pe pn thanks bro HH ats pengkongsian artikel di atas.


    bro HH USM tahun bila erk?

    ReplyDelete
  5. Saya dah terbiasa bila masuk ke kelas, saya yang akan ucapkan salam kepada pelajar & sudah tentunya mereka akan rasa dihormati, disayangi & dihargai oleh cikgu Laili.

    Saya nak pembaca blog ciklaili.com juga rasa perkara yang sama - rasa dihormati, disayangi & dihargai setiap kali berkunjung ke blog ciklaili.com.

    ReplyDelete
  6. Thanks HH...Message ni Boleh Float tak..

    ReplyDelete
  7. terbaekk widget ni.. applicable tak dengan wordpress?

    ReplyDelete
  8. menarik...utk wordpress boleh masukkan juga ke tak bro?

    ReplyDelete
  9. Terima kasih atas perkongsian ini..;)

    ReplyDelete
  10. Marhaini abdul rahim1 January 2013 at 12:50

    nak cuba try testt la.. heheh. thanxX HH :D

    ReplyDelete
  11. Sama-sama .. tak cuba takkan tahu .. ye tak?

    ReplyDelete
  12. Boleh rasanya .. rasa ehh .. bukan fikir .. :) sbb tak ada pengetahuan ttg wordpress sedalam itu

    ReplyDelete
  13. Cubalah dulu .... mungkin boleh

    ReplyDelete
  14. Boleh gunakan div style untuk floatkan benda ni

    ReplyDelete
  15. In Sya Allah ... nanti akan diusahakan.

    ReplyDelete

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com