As-Salam. Pengikut blog tak ramai, tapi kedudukan Google Pagerank sesetengah blog tampak hebat. Bukan mudah nak dapatkan Google Pagerank yang berkedudukan tinggi. Blog ini sendiri pun makan masa bertahun nak dapatkan Pagerank (PR) 2. Jenuh weihhh .....

Bukti dah ada. Pagerank (PR) tidak ada kaitan dengan jumlah pengikut blog. Ia tiada kesan lansung, tetapi punyai kesan secara tidak langsung. Kesan secara tidak langsung ini hanya berlaku andaikata setiap daripada pengikut blog tersebut meletakkan blog yang mereka ikut itu dalam bloglist atau punyai pautan terus ke blog yang mereka ikut. Kalau ada yang macam tu, kemungkinan besar PR blog itu akan tinggi.

Kedudukan Pagerank (PR) Tidak Dipengaruhi Pengikut (Follower)



Blog ini bukan blog domain bayar, dan bukan hosting sendiri .... tapi ia sebuah blog yang berplatform blogspot. Hebat kan ... pengikut tak sampai 200 pun, tapi ada Pagerank 3!

Sekarang lihat pula Alexa Ranking buat blog ini .... bawah 100 K tu .... haaa....malah dalam Ranking Alexa - Malaysia ... blog ini yang berplatform blogspot.com ..... berada di bawah 600! Perghhh .... memang kacau bilau HH fikirkan.

Blog Kurang Pengikut Tetapi Alexa Ranking Bawah 100K




Jadi, siapa kata blog yang guna hosting tumpang, dan domain percuma tak boleh jadi hebat? Ini bukan satu .... bukan dua tapi ada beberapa lagi blog yang berjaya menjadi juara tersendiri. Pengikut blog tak ramai, tapi ada kedudukan PR yang baik dan Ranking Alexa yang terbaik.

Jadikan ini sebagai dorongan buat anda - blogger blogspot untuk terus maju dalam dunia blog Malaysia. Siapa pun boleh jadi terbaik asalkan ada usaha ke arah itu.


22 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

  1. Tengah memperkukuhkan blog sekarang. Nak buktikan juga, bahawa blog yang tumpang domain boleh juga mantap dengan usaha yang gigih.

    ReplyDelete
  2. wowww...sangat hebat.jeles..hehehehe..

    ReplyDelete
  3. blog sape tu? jeles dkna..huhuu.. mesti penulisan dalam blog dia bagus kan... tanggapan pertama dari dkna :)

    ReplyDelete
  4. makkk aiiii hebatnya....... ;) blogger SEO ke ni?

    ReplyDelete
  5. blog apa lah tu ye

    ReplyDelete
  6. agak-agak sapa ye @265156e6abc3ad548675ae4c8d1dff80:disqus

    ReplyDelete
  7. kalau rajin berusaha, dan sering memperbaiki kesilapan, tak mustahil utk berjaya

    ReplyDelete
  8. betul tu @2de0bce941eb23cc10014a858eb4bb61:disqus

    ReplyDelete
  9. adalah ... :) kalau blogwalking tentu akan jumpa

    ReplyDelete
  10. wahhh memang hebat blog tu.. tahniahh

    ReplyDelete
  11. Hello bro,

    tahniah kepada blog tersebut.. tentu dia berusaha keras untuk naikkan PR dan AR nya kan..



    Harap ia juga dapat memotivasikan blogger lain supaya terus berusaha mencapai impian dalam berblogging.

    ReplyDelete
  12. nak kena berusaha ni.. tak boleh berputus asa..

    ReplyDelete
  13. ni yang naik semangat ni hehe :D

    ReplyDelete
  14. wow..satu motivasi yg hebat..
    tq bro.
    satu inspirasi utk semua blogger blogspot.

    ReplyDelete
  15. makin semangat nak tahu apa itu pagerank

    ReplyDelete
  16. wow..bulat mata tgk PR dia..PR3 tue...

    ReplyDelete
  17. Blogger ini saya andaikan beliau memang bekerja keras

    ReplyDelete
  18. Blog saya www.jomdengarcerita.blogspot.com dah lebih setahun tak kemaskini tapi dah gak 1/10 ..blog lain yang masih aktif tapi 0/10 je...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.


Klik Sini
Previous Post Next Post

Advertisement


Bisnes Shopee

Advertisement


Mudah Kerja Dengan 176 Template COPYWRITING - The Story Selling! Ayat Padu Hanya Isi Tempat Kosong Sahaja!! KLIK SINI untuk DOWNLOAD

Tawaran Sertai Kelas Online SHOPEE. Free Ebook Diberikan.KLIK SINI. Guna Telegram.

Advertisement