As-Salam. Untuk tingkatkan trafik blog memang ada banyak cara dan kaedah. Namun, dalam banyak-banyak kaedah yang kebanyakkan blogger kongsikan, ada yang boleh hasilkan trafik yang mencanak, ada yang biasa-biasa sahaja, dan tak kurang juga yang tak berapa nak menjadi.

Biasalah, kadangkala ada kaedah yang dibuat tak kena dengan pendekatan yang ada di dalam blog. Jadi, di sini HH nak kongsikan bagaimana sebuah blog peribadi dapat tingkatkan trafik blog mereka. Blog peribadi ye ... yang dok cerita pasal keluarga, pasal gi makan sana, gi melancong sini, cerita pasal anak ... tu tergolong dalam blog peribadi.

10 Cara Blog Peribadi Tingkatkan Trafik Bulanan

  1. Kongsikan url blog anda dengan keluarga, saudara, sahabat handai dan rakan sekolah anda.
  2. Letakkan url blog anda di akaun Facebook, email atau group-group anda di dalam Facebook.
  3. Buat fanpage blog sendiri di Facebook.
  4. Blogwalking ke blog-blog peribadi yang lain, perkenalkan diri anda dan sokong blog peribadi yang lain.
  5. Tempatkan blog anda di dalam bloglist blog-blog yang sudah dikenali ramai.
  6. Kongsikan entri blog anda yang ada kaitan dengan entri blogger lain, contohnya ... cara buat Durian Crepe atau mungkin pengalaman anda melancong ke Bali. Kongsi dengan tinggalkan url entri blog anda tersebut di ruangan komen blog berkaitan.
  7. Banyak join giveaway dan contest para blogger - yang bukan bersifat SEO.
  8. Letak banyak gambar menarik di dalam entri blog yang ada kaitan dengan entri.
  9. Selalu join aktiviti bersifat kekeluargaan dengan blogger lain.
  10. Kenali rakan blogger blog peribadi dengan lebih dekat.

Perkara yang boleh dibuat tetapi tak berapa digalakkan untuk sebuah blog peribadi bagi tingkatkan trafik pun ada juga. Ok, ini sekadar pendapat ... bukan nak sekat anda dapat trafik, cuma nak beritahu ... trafik menerusi kaedah ini tak berapa 'tulen' dan tidak kekal lama.

3 Kaedah Yang Patut Dielakkan Untuk Blog Peribadi Peroleh Trafik

  1. Letak widget web agregator seperti Busuk.org, Apesal.com, Ohbelog, Guablog dan sebagainya. Trafik daripada web agregator atau laman ping seperti ini hanya akan meningkatkan kadar bounce-rate blog anda sahaja.
  2. Elakkan buat entri yang kontroversi, atau buat entri yang hanya untuk SEO (Search Engine Optimization). Ia hanya akan jejaskan kredibiliti blog anda sebagai blog peribadi. Sikit-sikit boleh tapi jangan terlalu terikut.
  3. Elakkan buat copy-paste.

InsyaAllah, lain kali HH akan kongsikan lagi cara bagaimana nak naikkan trafik. Ada banyak cara lain untuk lain-lain genre blog atau tema blog. Bukan semua tema blog boleh guna pendekatan sama untuk tingkatkan trafik yang tulen.

41 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

  1. Assalam..
    Terima kasih atas perkongsian tips yang berguna. Saya akan praktikkan dalam blog www.superunity101.wordpress.com nanti

    ReplyDelete
  2. Nanti ada kelapangan ... hh akan buat ehhh

    ReplyDelete
  3. bgs info nie...trime kasih...

    ReplyDelete
  4. Terima kasih ... HH gembira anda menyukai entri ini

    ReplyDelete
  5. thanks for the great info bro .
    tapi mun rasa mcam blog mun nie bercampur campur dah .
    mohon nasihat bro . hehe :D



    www.munviolettaxious.com

    ReplyDelete
  6. Dah baca mengenai panduan untuk kenal-pasti niche blog tak? HH sarankan @3e70e9492b7918fbae0fa94a5c3ce3b3:disqus baca entri tu dulu .. boleh ye .. mekasihhh

    ReplyDelete
  7. Assalammualaikum...bro Hasrulhassan, nak tanya aje..mcm saya blog genre agama, tp saya kena letak widget apesal dan lain2 utk dapat traffik ok x tp bounce-rate? Kenapa bounce-rate...mcm mana nk elakkan bounce-rate?..


    mselim3 , yang ingin tahu.

    ReplyDelete
  8. W'salam.... yer .. bounce-rate memang susah nak tanggani. HH pernah dgr penjelasan dari Matt Cuts mengenai bounce-rate ni .... dia kata benda ni normal sebb kebanyakkan orang yang dapat info berdasarkan kata kunci ... akan hasilkan bounce-rate dalam blog.



    Ada blog yang berjaya kurangkan bounce rate ni, tapi apa yang anda akan nampak ialah blog-blog sebegini punyai entri yang panjang ... dan byk kata kunci tertentu.


    Tak ada cara lain yg HH nampak selain menyediakan entri yang benar-benar berkualiti untuk membolehkan pembaca dan pengunjung baca entri blog dari A sampai Z..,

    ReplyDelete
  9. Terima kasih perkongsian ilmu HH ini.

    ReplyDelete
  10. tq HH... :)


    nak mintak komen HH tentang blog dkna sikit :P

    ReplyDelete
  11. setuju dengan 3 kaedah yang patut dielakkan tu. sebab pernah jumpa blog yang letak widget point pertama tu sampaikan pandangan pembaca lebih tertumpu kepada widget tersebut. Bahkan ianya memberatkan loading blog. dan yang tak boleh blahnya. ada sesetengah blogger meletakkan widget tersebut diruang paling atas samoaikan post tenggelam jauh kebawah.

    ReplyDelete
  12. sokong tu bro..

    Jemput Segmen sy...
    http://www.mysyah-holiday.com/2012/11/segmen-follow-dan-tukar-bloglist.html

    ReplyDelete
  13. Sama-sama .. semoga bawa manfaat buat @google-164af49f38b1a82e7f56a46a0f3673c9:disqus

    ReplyDelete
  14. hmmm.... samalah. 10 yang di atas tu mia buat... heheheheh.. yang bawah 3 tu mia tak buat.... terbaik ahhh entri ni... syabas HH..

    ReplyDelete
  15. terima kasih bro sebab kongsikan tip2 ni.. :)

    ReplyDelete
  16. O.... TQ30,0000 patut ar.... akan segera ku delete yg mn tak patut2 tu. Thanks a lot mr HH

    ReplyDelete
  17. terima kasih ats info ni... mcm tau2 je sy pnye blog rangking lembeps...hehe....

    ReplyDelete
  18. blog peribadi seperti saya ni memang susah nak dapat traffik yg tinggi.. average 100 unique je sehari.

    ReplyDelete
  19. Hmm terima kasih kerana sudi singgah ke blog ini utk dalami ilmu blog Malaysia

    ReplyDelete
  20. Menarik sekali .. terima kasih atas info dan ilmu ini .. akan share di FB hasrulhassan.com

    ReplyDelete
  21. Bercampur tapi still ada entri2 asas dengan bawah label sama .. ok je...

    ReplyDelete
  22. Terima kasih kerana terus beri sokongan @facebook-100003263997136:disqus

    ReplyDelete
  23. Terima kasih @twitter-136173626:disqus

    ReplyDelete
  24. Tak ada masalah .. ada ilmu baik kongsi dengan rakan blogger yang lain .. ye tak?

    ReplyDelete
  25. Yahhh deleteeeee jangan ta deleteeee.. hehhehehe.. @google-a396ad4bc4279258dd1f5046cb95b483:disqus

    ReplyDelete
  26. Tak mengapa .. asal maintain sebegitu ...

    ReplyDelete
  27. nice entry. Tq kongsikan entry. Boleh cuba tips ni.

    ReplyDelete
  28. sy mempunyai rasa malu yg tinggi untuk bertemu dgn rakan blogger mcm mana nk buat T_T

    ReplyDelete
  29. Dah baca. Tips yang bagus. Tq for sharing :)

    ReplyDelete
  30. Patutlah bounce rate blog Nad tinggi. Banyak letak web aggregator tu. K dah remove :)

    ReplyDelete
  31. walaupun entri lama, tapi iailmunya sgt berguna.. ;))

    ReplyDelete
  32. sebelum malware dr banner busuk menyerang, busuk bnyak jugak bg trafik.. lepas tu seminggu sbelum ni remove banner busuk, trafik yg blog husna dpt mostly dijana oleh google.. ckp en. HH kan, lg bagus ea kalau trafik dr google?? rasa mcm serba salah nak buang busuk smula.. sbb dya pon bnyak bjasa.. so klau blog peribadi tak buang boleh tak?? ngeheee..:p

    ReplyDelete
  33. Terima kasih : Info yang bagus untuk yang baru.

    http://sharimahyahya.blogspot.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.


Previous Post Next Post

Advertisement

Tips Lulus Temuduga

Advertisement


Lubuk Bundle

CAPAI IMPIAN ANDA JADI KAYA BERJAYA!!

Impian Nak Jadi Founder Produk Jenama Sendiri? Nak Tahu Senarai Kilang yang Sediakan Produk OEM? Nak Belajar Tips Pasarkan Produk Sendiri? Segalanya Tersedia untuk Anda!! - Nak Tahu? Klik Sini Sekarang!!


Advertisement


Rahsia Kerja di Singapura