As-Salam.
Terlebih dahulu saya dan keluarga ucapkan takziah buat keluarga seorang selebriti tanahair - Safura, atas kehilangan anak mereka [BACA SINI].

Ya, apabila si anak kecil demam, ia memang satu perkara yang perlu diambil serius oleh semua ibu bapa. Demam bagi yang dewasa mungkin tak cukup ngeri tetapi jangan dibuat main apabila demam terkena anak anda.


Sebagai bapa, saya juga tak terkecuali berasa risau apabila anak-anak menghidap demam. Demam boleh datang dari banyak sumber dan boleh memberi implikasi yang pelbagai, dan paling ditakuti ialah boleh membawa kepada kematian.

Banyak dah yang saya lihat, dan nampak .... anak2 yang mengalami demam panas yang kuat memang akan alami masalah di kemudiannya, antaranya perubahan sikap dan juga kecerdikan IQ. Ada juga yang dek kerana demam panas, cacat seumur hidup atau mengalami masalah kekal yang lain.


Saya kadangkala sangat risau apabila anak-anak saya mengalami demam panas. Saya pernah bercerita tentang ini di sini: Bila Anak Anda Demam

Jadi, buat ibu bapa, jangan ambil mudah apabila anak anda demam .. terutama bagi si bapa .... selalunya tanggungjawab anak-anak lebih2 lagi soal sakit pening anak2 ni ... ditanggani oleh ibu ...cubalah ambik berat walaupun dirasakan ia cuma sakit kecil (pada pemikiran dewasa) ... sedangkan ia boleh dikatakan satu sakit serius buat anak anda!

17 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

  1. betul2.. demam yg tinggi sgt bleyh sebabkn sawan.. sawan ni lah yg bleh effect brain n pemikiran anak2... salah satu cara rwtn nk rawat demam, beri demahan sejuk pade anak2..

    ReplyDelete
  2. yup..saya memang allergik bila dengar demam panas, anak saya pernah kena suhu 39 ke 40, nyaris kena sawan tapi alhamdulillah tidak..hampir seminggu kena warded semuanya sebab demam panas..sekarang saya dah tau apa tindakan yang patut saya buat bila anak demam panas..

    ReplyDelete
  3. betul2...takut kalau budak demam...kiter tak tau puncanyer dtg dr mane..kot2 denggi ke..bahaya..

    ReplyDelete
  4. betul2 jgn ambil mudah demam yg kene pd anak2,
    jom singgah ke blog sy ada pelbagai info2 terkini lg sengsasi,
    antara info2 terhangat,
    filem hantu bonceng kutip rm8 juta.
    keputusan liga juara eropah,
    kenyataan media jakim tentang serbuan di kilang biskut munchys,
    dan pelbagai aneka info2 terkini lagi sengsasi yang ada,
    jom terjah ramai2 ke blog sy

    ReplyDelete
  5. betul tu...demam panas sgt merbahaya kepada kanak2....salah satunya mungkin kanak2 akan terrencat akal, dan akan terkena sawan

    ReplyDelete
  6. jom terjah ke blog saya,
    ada pelbagai aneka info2 terkini yg ado,
    tajuk hangat hari ini,
    proton serah 8 kereta elektrik kpd kerajaan + gambar2 saga ev & exora reev,
    sony lancar playstation vita,
    hantu bonceng cecah kutipan rm8 juta,
    kenyataan jakim berkenaan penyebaran sms palsu ttg biskut Munchys,
    dan pelbagai info2 terkini dalam dan luar negara, jom ramai2 terjah ke blog saya.

    ReplyDelete
  7. Betul tu. Demam kanak-kanak bukan perkara remeh. Kena terus bawak jumpa doktor dan jangan dibiarkan melarat.

    Mesti cuba! Google Gravity

    ReplyDelete
  8. hm..dah ada kes shbat aried bila demm pnas n meninggal. mintak dijauhkan dari ujian sebegitu..

    ReplyDelete
  9. demam kalo mencapai tahap 40 darjah celcius, memg bahaya..takot2 ad kesan pada otak..dan lebih teruk lg bole terencat...

    ReplyDelete
  10. salam takziah tuk safura..iz pn terkejut juga tahu semalam...sadis betul..

    hari ni baca pula kat metro..memang comel anak dia tu..

    memang kena ambil iktibar..jgn ambil remeh bila anak demam..kalau sebelum ni risau denggi jer..sekarang baik fikir macam2 kemungkinan boleh berlaku..

    ReplyDelete
  11. salah satu iz nak kongsi..kadang anak-anak deman disebabkan tonsil bengkak..bila tonsil membengkak secara x langsung pernafasan memjadi sempit..kadang benda ni pn boleh menyebabkan kematian..

    anak iz 2 org ada tonsil sebelum ni..pernah bila demam jadi jegang2..terkejut2..bila nk bernafas..
    jalan terbaik..operation..dn iz dah buat..lega rasa hati..:)

    ReplyDelete
  12. macammana nak tahu anak ada tonsil ker x..senang jer..bila dia menangis dn menganga luas..tengok jer dalam mulut tu..selalunya akan nampak tonsil ditekak...ada lebihan daging kt tekak tu...

    tu dari pengalaman iz la..:)

    ReplyDelete
  13. huhu sy prnh demam pstu sawan..nasib baik xde efek..

    ReplyDelete
  14. @~iz~ terima kasih atas perkongsian pengalaman tu ... moga manfaat pada yang lain terutama yang akan ada anak ... sbb mereka baru nak merasai kehidupan berkeluarga.

    ReplyDelete
  15. @AliaNajwa Berterima kasihlah pada ibu dan ayah anda ...

    ReplyDelete
  16. @HAFIZAL hmm memang banyak jadi begitui, gangguan pada saraf kat otak ...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.


Previous Post Next Post

Advertisement

Panduan Bisnes di Shopee

Advertisement


Rahsia Bisnes Tudung

CAPAI IMPIAN ANDA JADI KAYA BERJAYA!!

Impian Nak Jadi Founder Produk Jenama Sendiri? Nak Tahu Senarai Kilang yang Sediakan Produk OEM? Nak Belajar Tips Pasarkan Produk Sendiri? Segalanya Tersedia untuk Anda!! - Nak Tahu? Klik Sini Sekarang!!


Advertisement



Panduan Ternak Kambing