Langkau ke kandungan utama

Teringin Nak Tempah Rumah Peranginan Persekutuan Morib

Siapa pernah menetap di Rumah Peranginan Persekutuan Morib? Jika anda seorang kakitangan kerajaan, anda tentu sudah sedia maklum mengenai kemudahan khas yang diberikan ini. Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) adalah merupakan kemudahan yang diberikan khusus untuk kakitangan kerajaan dan badan berkanun bagi mendapatkan penginapan yang murah dan selesa di kawasan-kawasan peranginan dan percutian terpilih di Malaysia.

Saya dan keluarga sudah beberapa kali merasa menginap di RPP ini. Saya pernah merasa menginap di RPP Cameron Highlands, RPP Bukit Fraser, RPP Langkawi, RPP Port Dickson, RPP Tasik Kenyir dan juga RPP Penang. Antara banyak-banyak Rumah Peranginan Persekutuan ni, paling best ialah RPP Bukit Fraser, RPP Cameron Highlands, dan RPP Langkawi.

Erkk RPP Bukit Fraser paling best? Huhu ... kalau orang yang sukakan kedinginan, kenyamanan dan jauh dari kebisingan manusia, memang bercuti di Bukit Fraser pilihan terbaik. Adakata Bukit Fraser tak ada aktiviti menarik, tetapi cuba anda baca dulu entri ni - tempat menarik di Bukit Fraser

Teringin Nak Tempah Rumah Peranginan Persekutuan Morib

Haha, bila lihat senarai Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) yang dah saya serta keluarga pergi ni, nampaknya ada yang tertinggal ... dan salah satunya ialah RPP Morib. Saya belum lagi merasa menginap di RPP Morib. Cuba juga Google untuk tengok-tengok bagaimana rupa RPP Morib, tapi tak jumpa. 

Akhirnya, di satu bulan yang tidak terlalu padat jadual; saya dan wife serta anak-anak telah pergi melihat kawasan .. hoho .. yeap, tinjau terus RPP Morib ni. Walaupun perjalanan agak jauh, dari Penang ke Morib, tapi alhamdulillah, kami sampai juga.

Sayang sekali, isteri saya tidak kesempatan untuk tempah penginapan di RPP Morib, cuba juga untuk walk-in tetapi nampaknya semua kediaman penuh dan habis ditempah. Apa nak buat, cuma jadi YB melawat kawasan sahajalah .. haha...

Sempat juga saya snap beberapa gambar kawasan RPP Morib ni. In Sha Allah, jika esok lusa ada rezeki saya dan keluarga dapat menginap di sini, saya akan ceritakan lagi ye .. pastikan anda klik tag 'House Husband' untuk tahu cerita-cerita macam ni dalam blog .. :)

Foto RPP Morib

Untuk pengetahuan, bagi kakitangan kerajaan yang mahu tempat penginapan di RPP, mereka perlu melalui laman web BPH ... tempahan boleh dilakukan secara online, dan bayaran untuk tempahan perlu dibuat selewatnya seminggu sebelum tarikh penginapan.

RPP Kemudahan Khas Kakitangan Kerajaan

Harga pula berbeza-beza ikut jenis rumah, ada banglo, ada apartment, ada jenis bilik. Tapi serius, memang murah .. anda boleh sewa sebuah banglo 4-5 bilik hanya dengan RM200 semalam sahaja, malah ada RPP yang tawarkan harga serendah RM50 semalam!

[Baca] Cara Membuat Tempahan Online Rumah Peranginan Persekutuan
[Baca] Senarai Kadar Sewa Penginapan RPP BPH

Huhu .. untungkan jadi kakitangan kerajaan? Syukur selalu.



Dah baca post berikut:

advertisement


Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping Pasar Kemboja - Rezeki Sebagai Tour Guide

Rezeki Allah S.W.T ini boleh hadir dari banyak sumber. Kadang tak terfikir pun. Alhamdulillah, baru-baru ini saya ditakdirkan Allah S.W.T untuk kenal sebuah keluarga dari Singapura yang datang ke Parit Buntar untuk urusan pernikahan anak lelaki mereka. Alang dah datang untuk hadiri majlis, maka mereka ambil peluang untuk 'melancong' dan ketahui tempat menarik di Parit Buntar.

Saya memang tidak sangka. Bermula dengan sebuah pertanyaan menerusi email, sehinggalah kami bertemu dan menjadi mesra.
Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping di Pasar Kemboja Semuanya disebabkan oleh blog post atau entri blog ini yang menjadi bacaan dan rujukan mereka. Disebabkan tulisan saya mengenai Pasar Kemboja di Parit Buntar, saya telah dihubungi oleh salah seorang ahli keluarga dari Singapura ini, mahukan bantuan saya dalam bentuk servis berbayar untuk bawa mereka bershopping di Pasar Kemboja.

Dan nak dijadikan cerita pula, perkahwinan anak mereka adalah dengan salah seorang anak bekas ra…