Langkau ke kandungan utama

Kali Ketiga Menginap Nipah Bay Villa Pulau Pangkor

Imbau kenangan ni... haha. Saya dan keluarga telah kembali ke Nipah Bay Villa buat kali kedua, dan secara peribadi, diri saya sudah masuk kali ketiga menginap di sini jika ke Pulau Pangkor. Saya memang suka Nipah Bay Villa kerana lokasinya yang sedikit memberikan privasi jika bercuti ke Pulau Pangkor.

Alhamdulillah, saya dan keluarga diberikan kesempatan sekali lagi untuk menginap di Nipah Bay Villa, Pulau Pangkor. Ia merupakan sebuah penginapan berbentuk chalet yang sangat sesuai untuk mereka yang mahukan percutian santai dan bajet. Ada banyak jenis chalet di sini mengikut keluasan dan bilangan katil. Harganya juga berbeza-beza dan anda boleh pilih mana yang sesuai dengan bajet anda.

Kali Ketiga Menginap Nipah Bay Villa Pulau Pangkor

Pantai Teluk Nipah
Untuk sedikit tips, jika anda mahu dapatkan harga penginapan yang murah apabila bercuti terutama ke destinasi seperti Pulau Pangkor, saya sarankan anda mendapatkannya secara belian online atau booking online. Ada banyak laman web yang menawarkan harga terbaik penginapan seperti Nipah Bay Villa ini. Dan saya untuk percutian kali ini, menggunakan khidmat Booking.com untuk mendapatkan harga penginapan terbaik. Sebelum ini, saya dan isteri menggunakan khidmat Agoda.com.
Kali Ketiga Menginap Nipah Bay Villa Pulau Pangkor
Ini merupakan kali ketiga saya menginap di Nipah Bay Villa, Pulau Pangkor. Kali pertama ialah lebih 20 tahun dahulu ketika saya bersama bekas-bekas rakan pelajar Sekolah Menengah Sains Teluk Intan bertemu untuk reunion. Ketika itu, saya belum lagi bercinta dengan isteri saya sekarang yang juga merupakan bekas pelajar sekolah yang sama .. hoho ... jadi, ada ingatan tersendiri saya ketika pertama kali menginap di sini.
Kali Ketiga Menginap Nipah Bay Villa Pulau Pangkor
Banyak juga perubahan yang saya nampak jika dibandingkan dengan keadaan Nipah Bay Villa lebih 20 tahun dahulu. Sekarang, dah ada TV skrin leper, ada Astro dan ada servis Wifi percuma. Ketika saya pertama kali berada di Nipah Bay Villa, saya dan rakan-rakan lama menginap dalam dorm yang turut tersedia di sini.

Baca - Blogger Bercuti, Blog Pun Cuti Gak Ke?

Chalet 'Pelakon', Nipah Bay Villa Antara Chalet Terawal di Pangkor

Dan pada kali kedua saya menginap di sini bersama isteri dan anak-anak, barulah saya tahu bahawa owner Nipah Bay Villa ini ada bau-bau bacang dengan seorang pelakon Malaysia iaitu Arash Mohammad. Dari situ, saya juga dapat tahu bahawa Nipah Bay Villa merupakan antara chalet pertama wujud di Teluk Nipah, Pulau Pangkor, dan boleh dikatakan antara yang terawal kembangkan bisnes tempat peranginan Chalet di Pulau Pangkor.
Kali Ketiga Menginap Nipah Bay Villa Pulau Pangkor
Walaubagaimanapun, kedudukan Nipah Bay Villa ini bukanlah menjadi antara tarikan pelancong memandangkan ia terletak agak jauh dari pantai. Tapi bagi saya, ia sesuatu yang bagus untuk elakkan hiruk pikuk dan kebisingan orang ramai yang berkunjung ke Pantai Teluk Nipah untuk rekreasi air dan bermandi-manda.

In Sha Allah, di blog post lain, saya akan kongsikan beberapa fakta dan tempat menarik yang ada di Pulau Pangkor. Hoho .. rupanya banyak tarikan lain selain rekreasi pantai, Island Hopping, Snorkeling yang ada di Pulau Pangkor ini.... jadi, tunggu post yang lain ye.



Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Sejujurnya ena tak pernah lagi jejak kaki kat P.Pangkor ni even ena orang Perak. Nanti diberikan peluang ke sini, nak pilih hotel sini. Nampak selesa.

    BalasPadam
  2. lama dah tak pi pangkor nih.. plan nak pi tahun depan... dari skrg dah mula survey dah nih.. :)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping Pasar Kemboja - Rezeki Sebagai Tour Guide

Rezeki Allah S.W.T ini boleh hadir dari banyak sumber. Kadang tak terfikir pun. Alhamdulillah, baru-baru ini saya ditakdirkan Allah S.W.T untuk kenal sebuah keluarga dari Singapura yang datang ke Parit Buntar untuk urusan pernikahan anak lelaki mereka. Alang dah datang untuk hadiri majlis, maka mereka ambil peluang untuk 'melancong' dan ketahui tempat menarik di Parit Buntar.

Saya memang tidak sangka. Bermula dengan sebuah pertanyaan menerusi email, sehinggalah kami bertemu dan menjadi mesra.
Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping di Pasar Kemboja Semuanya disebabkan oleh blog post atau entri blog ini yang menjadi bacaan dan rujukan mereka. Disebabkan tulisan saya mengenai Pasar Kemboja di Parit Buntar, saya telah dihubungi oleh salah seorang ahli keluarga dari Singapura ini, mahukan bantuan saya dalam bentuk servis berbayar untuk bawa mereka bershopping di Pasar Kemboja.

Dan nak dijadikan cerita pula, perkahwinan anak mereka adalah dengan salah seorang anak bekas ra…