Mungkin ada yang tahu, mungkin juga ramai yang tak tahu. Tips yang akan saya kongsikan ini merupakan antara perkara terawal saya lakukan apabila saya menyiapkan satu-satu blog. Setiap kali ada tempahan buat blog, saya akan pastikan bahawa blog tersebut menerima pendedahan di enjin carian. Saya sendiri setiap dua atau tiga bulan sekali akan hantar URL blog ini ke lebih 40 enjin carian di internet.

Tips Hantar URL Blog ke Lebih 40 Enjin Carian

40 enjin carian! Perghh mesti banyak masa akan terbuang kan? Err .. sebenarnya tidak, saya hanya menggunakan satu perkhidmatan yang membolehkan saya hantar URL blog-blog saya ke lebih 40 enjin carian ini. Tak susah, dan anda tak perlu daftar pun. Hanya masukkan butiran dikehendaki dan walla .... dalam masa beberapa minit sahaja, blog anda sudah pun diterima untuk berada di dalam beberapa enjin carian seluruh dunia.

Apa perlunya hantar sehingga begitu banyak? Ok, pertama sekali adalah untuk membina backlinks bagi blog anda. Kebanyakkan enjin carian tersebut adalah merupakan direktori yang mengumpulkan laman web dan blog. Jadi, dengan cara ini ia akan memudahkan penyenaraian tersebut.
Tips Hantar URL Blog ke Lebih 40 Enjin Carian

Bagaimana caranya? Ok, anda hanya perlu ke Submit Express (klik). Isikan butiran disediakan, dan kemudiannya, lihat dalam email anda untuk beberapa confirmation fasa kedua. Cukup mudah, hanya klik pautan-pautan yang diberikan, dan in Sha Allah ... blog anda akan disenaraikan di enjin carian yang disenaraikan.
Tips Hantar URL Blog ke Lebih 40 Enjin Carian
Cubalah. Ianya percuma, malah anda bakal dapat banyak tips menerusi email anda mengenai SEO, trafik blog, dan banyak lagi ....

Saya dah lama cuba dan gunakan untuk blog-blog kendalian saya, dan hasilnya memang bagus. Cubalah ya ....


Penafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

35 Komen

terima kasih kerana berkongsi tentang entry ini..

Reply

info yang sangat berguna..tq berkongsi

Reply

wow.. dapat info terbaru lagi, yg ni salah1 cara lg, tq sharing

Entry terbaru blog saya...Ducati Panigale 1199 Superleggera Mempersonakan

Reply

Terima kasih..Anda adalah sifu saya.. Halalkan segala ilmu yang dipelajari.

Reply

Terima kasih abg hasrul...kene cuba ni

Reply

gua tak pernah try ni..thanks bro

Reply

Terima kasih bro hasrul untuk tip ni...bertambah ilmu

Reply

wahhh.... terima kasih mr HH dgn info ini!^^

Reply

Assalammualaikum..bro HH,

terima kasih bebanyak ilmu nie...

mselim3

pls: insaallah pape nanti mselim3 cuba...

Reply

Oh HH!!! Thanks untuk info yang sangat bagus. Ini yang saya perlukan... Saya da jatuh hati pada blog ni.

Reply

Owh yang hari tu bro tunjukkan hantar ke Bing.. yang ni lagi banyak terus sekali harung..hehehe

Reply

Thanks 4 sharing..sangat berguna untuk org baru mcm saya.. =D

Reply

nak cuba la...terima kasih HH..:D

Reply

info yg sgt bguna bro HH :) thanks !

Reply

Terimakasih byk2 kongsi ilmu ini

Reply

Terimakasih byk2 kongsi ilmu ini

Reply

tak sangka ada alternatif ni. tq bro :-)

Reply

terima kasih byk2 bertambah ilmu

Reply

terima kasih...wah mesti cuba ni

Reply

waaa....40 ???banyak gilakss tapi okay gak...nak trylah....

tq sifu comel :)

Reply

ilmu yang cukup berharga.terima kasih banyak

Reply

nampak macam menarik? betul boleh menjadi? saya hendak cuba..

www.shakroil.com

Reply

Tq bro kongsi tips ini. Ni baru memudahkan kerja.

Reply

Banyak saya dapat tips menarik di blog ni, terima kasih Tuan Hasrul Hassan.

Reply

bookmark dulu, nanti2 bila free, nak baca semula. Tqvm

Reply

terima kasih bro...terus buat =)

Reply

tq HH..seronok landing sini

Reply

Saya suka penulisan ini. Ianya membuka minda tentang dunia internet blogging.

Reply
Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.