Tips Hantar URL Blog ke Lebih 40 Enjin Carian

Mungkin ada yang tahu, mungkin juga ramai yang tak tahu. Tips yang akan saya kongsikan ini merupakan antara perkara terawal saya lakukan apabila saya menyiapkan satu-satu blog. Setiap kali ada tempahan buat blog, saya akan pastikan bahawa blog tersebut menerima pendedahan di enjin carian. Saya sendiri setiap dua atau tiga bulan sekali akan hantar URL blog ini ke lebih 40 enjin carian di internet.

Tips Hantar URL Blog ke Lebih 40 Enjin Carian

40 enjin carian! Perghh mesti banyak masa akan terbuang kan? Err .. sebenarnya tidak, saya hanya menggunakan satu perkhidmatan yang membolehkan saya hantar URL blog-blog saya ke lebih 40 enjin carian ini. Tak susah, dan anda tak perlu daftar pun. Hanya masukkan butiran dikehendaki dan walla .... dalam masa beberapa minit sahaja, blog anda sudah pun diterima untuk berada di dalam beberapa enjin carian seluruh dunia.

Apa perlunya hantar sehingga begitu banyak? Ok, pertama sekali adalah untuk membina backlinks bagi blog anda. Kebanyakkan enjin carian tersebut adalah merupakan direktori yang mengumpulkan laman web dan blog. Jadi, dengan cara ini ia akan memudahkan penyenaraian tersebut.
Tips Hantar URL Blog ke Lebih 40 Enjin Carian

Bagaimana caranya? Ok, anda hanya perlu ke Submit Express (klik). Isikan butiran disediakan, dan kemudiannya, lihat dalam email anda untuk beberapa confirmation fasa kedua. Cukup mudah, hanya klik pautan-pautan yang diberikan, dan in Sha Allah ... blog anda akan disenaraikan di enjin carian yang disenaraikan.
Tips Hantar URL Blog ke Lebih 40 Enjin Carian
Cubalah. Ianya percuma, malah anda bakal dapat banyak tips menerusi email anda mengenai SEO, trafik blog, dan banyak lagi ....

Saya dah lama cuba dan gunakan untuk blog-blog kendalian saya, dan hasilnya memang bagus. Cubalah ya ....


{ 35 comments.. read them below or add one }

Kisah Si Dairy Kisah Si Dairy October 31, 2013
terima kasih kerana berkongsi tentang entry ini..
Sobri Yaacob Sobri Yaacob October 31, 2013
info yang sangat berguna..tq berkongsi
adi junaidi adi junaidi October 31, 2013
wow.. dapat info terbaru lagi, yg ni salah1 cara lg, tq sharing

Entry terbaru blog saya...Ducati Panigale 1199 Superleggera Mempersonakan

Muhammad Khairuddin Lim Muhammad Khairuddin Lim October 31, 2013
Terima kasih..Anda adalah sifu saya.. Halalkan segala ilmu yang dipelajari.
Lynn si pipi merah Lynn si pipi merah October 31, 2013
terima kasih.. info terbaik.
Kenit Cinonet Kenit Cinonet October 31, 2013
Terima kasih abg hasrul...kene cuba ni
kucha lana kucha lana October 31, 2013
gua tak pernah try ni..thanks bro
adik ensem adik ensem October 31, 2013
Terima kasih bro hasrul untuk tip ni...bertambah ilmu
deno deno October 31, 2013
wahhh.... terima kasih mr HH dgn info ini!^^
Mohd Selim Zainal Mohd Selim Zainal October 31, 2013
Assalammualaikum..bro HH,

terima kasih bebanyak ilmu nie...

mselim3

pls: insaallah pape nanti mselim3 cuba...
Nurullai Abdullah Nurullai Abdullah October 31, 2013
Oh HH!!! Thanks untuk info yang sangat bagus. Ini yang saya perlukan... Saya da jatuh hati pada blog ni.
amir zahari amir zahari October 31, 2013
Owh yang hari tu bro tunjukkan hantar ke Bing.. yang ni lagi banyak terus sekali harung..hehehe
♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) ♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) October 31, 2013
Thanks 4 sharing..sangat berguna untuk org baru mcm saya.. =D
Ezad Skytech Ezad Skytech November 01, 2013
nak cuba la...terima kasih HH..:D
Farisya Anastasyia Farisya Anastasyia November 01, 2013
info yg sgt bguna bro HH :) thanks !
Hanny Abdullah Hanny Abdullah November 01, 2013
Terimakasih byk2 kongsi ilmu ini
Hanny Abdullah Hanny Abdullah November 01, 2013
Terimakasih byk2 kongsi ilmu ini
blog-tips-kurus blog-tips-kurus November 01, 2013
tak sangka ada alternatif ni. tq bro :-)
Maszie Fatah Maszie Fatah November 01, 2013
terima kasih byk2 bertambah ilmu
izan mama mia izan mama mia November 01, 2013
terima kasih...wah mesti cuba ni
Alin Marlini Alin Marlini November 01, 2013
waaa....40 ???banyak gilakss tapi okay gak...nak trylah....

tq sifu comel :)
Faizal Mohamad Twon Tawi Faizal Mohamad Twon Tawi November 01, 2013
ilmu yang cukup berharga.terima kasih banyak
ShakRoil ewAnT ShakRoil ewAnT November 01, 2013
nampak macam menarik? betul boleh menjadi? saya hendak cuba..

www.shakroil.com
Arman Arman November 01, 2013
Tq bro kongsi tips ini. Ni baru memudahkan kerja.
Ridwan Kelubi Ridwan Kelubi November 06, 2013
Banyak saya dapat tips menarik di blog ni, terima kasih Tuan Hasrul Hassan.
Ieta Mat Saad Ieta Mat Saad November 06, 2013
bookmark dulu, nanti2 bila free, nak baca semula. Tqvm
Hafiz Md Hafiz Md November 06, 2013
terima kasih bro...terus buat =)
Kak T Kak T February 11, 2015
tq HH..seronok landing sini
Cikgudee Cikgudee October 13, 2016
Saya suka penulisan ini. Ianya membuka minda tentang dunia internet blogging.

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.