Ini merupakan salah satu tips dan teknik SEO Blogspot. Tips ini mengambil kira URL atau link dalam blog kita terutama di paparan utama bagi offpage SEO. Saya syorkan anda elak dari sesebuah atau sesuatu URL itu berulangan kali dipaparkan.

Elak Link URL Berulangan

Tips ini saya peroleh lama dah, dan kalau anda perasan, saya tidak letakkan arkib blog di sidebar yang kebiasaan ramai blogger letak. Ini adalah untuk elakkan blog tidak ada pertindanan URL atau link yang sama. Dan jika anda tengok di paparan utama blog ini, anda tak nampak bahagian sidebar yang tulis entri terkini. Bahagian itu hanya akan muncul bila anda klik pada satu-satu entri sahaja. Nampak tak?

Elakkan URL entri berulangan sebab kadangkala robot enjin carian ni akan anggap blog kita hanya mahu buat link-spam atau ladang penuh link untuk kuasai satu-satu keyword itu. Kalau terpaksa, seboleh mungkin cuba pastikan link URL tersebut tidak lebih dari 2 kali bertindanan.


Cuba elak, dengan beberapa tips yang telah saya berikan di atas. Faham kan?

Selamat mencuba.

14 Ulasan

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

 1. Kurang faham part yang ni.

  ohya di mana ye laman yang ada gambar mengikut tema yang boleh di ambil untuk dijadikan gambar dalam entri blog?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Saya ada buat entri mengenai mana nak cari gambar untuk isi dalam blog ...

   Padam
  2. Ini dia entri - http://www.hasrulhassan.com/2013/06/guna-foto-percuma-dari-stockvault.html

   Padam
 2. Kurang jelas.. macamana dengan popular post, dengan latest post? bukan ke link yang sama juga?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ya, dua2 tu ada link berulangan pada page/post JIKA post page itu adalah page yang sedang kita tgk ... tu sbb saya kata minima 2 link ... satu link page yang sedang kita baca, dan satu lagi adalah URL yang mungkin post sama berada di bahagian popular atau recent post

   Padam
 3. Tak fahamlah HH...bagi contoh sikit. tqvm..

  BalasPadam
 4. gud info..banyak betul ilmu dapat ni

  BalasPadam
 5. Kurang faham apa maksud Tuan HH...Ramai yang tak faham? Boleh ceritakan secara detail apa yg dimaksudkan pertindihan URL, Maknanya di sini tak boleh adakan sitebar entri terkini. Kalau nak letakkan titlenya...kena letak terkini sensasi2020.

  BalasPadam
 6. Bagaimana dengan popular post , berulang juga kan ?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ya berulangan, maka pilihlah samada popular post bulanan atau tahunan, sah-sah takkan sama dengan post recent entri, kerana jarang recent entri jadi post popular bulanan atau tahunan.

   Padam
 7. oooo.. gitu.. ok2.. faham. tq HH

  BalasPadam
 8. Assalam Tuan HH
  Masih cuba untuk memahamkan..

  BalasPadam

Catat Ulasan

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

Terbaru Lebih lama

Advertisement

Bisnes Shopee

Advertisement

BERMASALAH DENGAN HARTA PUSAKA?

Panduan Mengurus Harta Pusaka dan Hibbah. - Nak Tahu? Klik Sini Sekarang!!


Advertisement