Elak Link URL Berulangan

Ini merupakan salah satu tips dan teknik SEO Blogspot. Tips ini mengambil kira URL atau link dalam blog kita terutama di paparan utama bagi offpage SEO. Saya syorkan anda elak dari sesebuah atau sesuatu URL itu berulangan kali dipaparkan.

Elak Link URL Berulangan

Tips ini saya peroleh lama dah, dan kalau anda perasan, saya tidak letakkan arkib blog di sidebar yang kebiasaan ramai blogger letak. Ini adalah untuk elakkan blog tidak ada pertindanan URL atau link yang sama. Dan jika anda tengok di paparan utama blog ini, anda tak nampak bahagian sidebar yang tulis entri terkini. Bahagian itu hanya akan muncul bila anda klik pada satu-satu entri sahaja. Nampak tak?

Elakkan URL entri berulangan sebab kadangkala robot enjin carian ni akan anggap blog kita hanya mahu buat link-spam atau ladang penuh link untuk kuasai satu-satu keyword itu. Kalau terpaksa, seboleh mungkin cuba pastikan link URL tersebut tidak lebih dari 2 kali bertindanan.


Cuba elak, dengan beberapa tips yang telah saya berikan di atas. Faham kan?

Selamat mencuba. Elak Link URL Berulangan

{ 14 comments.. read them below or add one }

Nurullai Abdullah Nurullai Abdullah October 31, 2013
Kurang faham part yang ni.

ohya di mana ye laman yang ada gambar mengikut tema yang boleh di ambil untuk dijadikan gambar dalam entri blog?
amir zahari amir zahari October 31, 2013
Kurang jelas.. macamana dengan popular post, dengan latest post? bukan ke link yang sama juga?
Raudzah Z Raudzah Z October 31, 2013
Tak fahamlah HH...bagi contoh sikit. tqvm..
Encik Afendi Encik Afendi October 31, 2013
setuju...nice tips..tq HH
kucha lana kucha lana November 01, 2013
gud info..banyak betul ilmu dapat ni
kamil salleh kamil salleh November 01, 2013
Kurang faham apa maksud Tuan HH...Ramai yang tak faham? Boleh ceritakan secara detail apa yg dimaksudkan pertindihan URL, Maknanya di sini tak boleh adakan sitebar entri terkini. Kalau nak letakkan titlenya...kena letak terkini sensasi2020.
sho shafii sho shafii November 01, 2013
Bagaimana dengan popular post , berulang juga kan ?
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN November 01, 2013
Saya ada buat entri mengenai mana nak cari gambar untuk isi dalam blog ...
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN November 01, 2013
Ini dia entri - http://www.hasrulhassan.com/2013/06/guna-foto-percuma-dari-stockvault.html
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN November 01, 2013
Ya, dua2 tu ada link berulangan pada page/post JIKA post page itu adalah page yang sedang kita tgk ... tu sbb saya kata minima 2 link ... satu link page yang sedang kita baca, dan satu lagi adalah URL yang mungkin post sama berada di bahagian popular atau recent post
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN November 01, 2013
Ya berulangan, maka pilihlah samada popular post bulanan atau tahunan, sah-sah takkan sama dengan post recent entri, kerana jarang recent entri jadi post popular bulanan atau tahunan.
Ayu Zan Ayu Zan November 01, 2013
oooo.. gitu.. ok2.. faham. tq HH
mahmud thalut mahmud thalut November 01, 2013
Assalam Tuan HH
Masih cuba untuk memahamkan..

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.