Sedia maklum bahawa Tun Mahathir Mohamad yang sebelum ini telah meletak jawatan sebagai Perdana Menteri ke 7 Malaysia telah dilantik oleh DYMM Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong sebagai Perdana Menteri Interim Malaysia.

Perlantikan tersebut adalah bersifat sementara. Ianya adalah untuk memberi ruang kepada Agong mendapatkan penyelesaian tetap dan terbaik mengenai kerajaan yang bagaimanakah yang akan mentadbir negara bersandarkan kepada sokongan daripada ahli-ahli Parlimen yang dipilih sebelum ini dalam Pilihanraya Umum ke 14.

Teks dan Video Ucapan Tun Mahathir Mohamad Perdana Menteri Interim

Teks dan Video Ucapan Tun Mahathir Mohamad Perdana Menteri Interim
Sebagai rakyat Malaysia, tentunya ingin mengetahui apakah sebenarnya berlaku dalam politik Malaysia ini. Banyak benda yang telah diperlihatkan sepanjang krisis politik ini berlaku.

Saya agak terganggu sebenarnya, walaupun secara realitinya saya bukanlah seorang yang gemar bercerita mengenai politik ini.

Secara peribadi, saya kagum dengan pencapaian luar biasa yang telah Tun Mahathir lakukan untuk Malaysia. Banyak manfaat yang telah diterima oleh rakyat Malaysia semasa beliau menjadi Perdana Menteri sebelum ini.

[Baca Juga] 11 Pesanan Tun Mahathir kepada Rakyat Malaysia


Saya tidak mahu mengulas dan memberikan apa yang telah anda semua ketahui menerusi media arus perdana, tetapi saya ingin titipkan dan kongsikan teks penuh ucapan Tun Mahathir, Perdana Menteri Interim Malaysia yang telah disiarkan secara langsung di semua rangkaian TV dan media sosial jam 4:45 petang 26 Februari 2020.

Video Penuh Ucapan Tun Mahathir, Perdana Menteri Interim Malaysia


Teks Penuh Ucapan Tun Mahathir, Perdana Menteri Interim Malaysia

 1. Terlebih dahulu izinkan saya memohon maaf kepada semua rakyat Malaysia kerana keadaan politik Negara yang agak kucar-kacir dan mungkin menimbulkan keresahan dikalangan tuan- tuan dan puan-puan.

2. Seperti umum ketahui, saya telah menyerah surat peletakan jawatan sebagai Perdana Menteri ke-7 kepada Ke bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong.

3. Walaubagaimanapun, saya telah dipanggil mengadap Yang diPertuan Agong kemudiannya, dan setelah berbincang selama lebih satu jam, Tuanku telah bersetuju menerima surat peletakan jawatan saya dan setelah itu menitah saya supaya menjadi Perdana Menteri Interim.

4. Ada banyak sebab mengapa saya meletak jawatan tetapi cukuplah saya katakan bahawa saya merasa kononnya mendapat sokongan dari semua pihak sehingga saya tidak dapat memilih pihak mana yang saya pilih.

5. Selain itu, terdapat juga tuduhan bahawa saya tidak berniat untuk melepas jawatan dan gila kuasa.

6. Maka saya letak jawatan kerana saya tidak melihat kuasa dan jawatan itu sebagai “be all and end all” adalah matlamat saya. Bagi saya kuasa dan kedudukan itu adalah “a means to an end” ataupun satu alat untuk mencapai objektif. Dan objektif kita semua tentulah untuk kebaikan negara.

7. Kerana itu saya meletak jawatan kerana bagi saya ternampak bahawa bagi orang politik yang terpenting ialah parti mana yang memerintah, sama ada yang kalah atau yang menang.

Video dan Teks Penuh Perutusan Khas Tun Mahathir Mohamad

8. Sebenarnya saya telah janji akan letak jawatan untuk memberi peluang kepada Dewan Rakyat menentukan siapa yang akan mengganti saya. Jika benarlah saya masih disokong saya akan kembali. Jika tidak saya akan terima siapa sahaja yang dipilih.

9. Jadi peluang untuk menukar kepimpinan memang ada. Hanya saya berpendapat oleh kerana saya disokong oleh kedua-dua pihak, masa untuk saya letak jawatan belum tiba.

10. Saya minta diberi masa. Tetapi parti saya BERSATU memutuskan untuk keluar dari Pakatan Harapan. Ada juga ahli dari parti komponen lain yang akan keluar. Dengan perlakuan ini Kerajaan Pakatan Harapan akan gugur.

11. Kesannya jika BERSATU sokong PAS dan UMNO maka parti-parti yang kalahlah yang akan diri Kerajaan. Kerajaan ini akan didominasi oleh UMNO sebagai parti yang terbesar.

12. Saya sanggup terima ahli UMNO yang keluar UMNO dan menyertai parti lain. Tetapi UMNO akan sertai Kerajaan campuran ini sebagai Parti UMNO. Ini tidak dapat diterima oleh saya. Maka terpaksalah saya letak jawatan.

13. Sebagai manusia biasa saya tidak sunyi dari melaku kesilapan. Saya pohon maaf jika peletakan jawatan oleh saya adalah salah.

14. Yang diPertuan Agong bertitah supaya saya dilantik sebagai Perdana Menteri sementara. Saya sedar apa juga yang dilakukan oleh saya sekarang akan ditentang dan ditolak oleh ramai, tetapi mungkin ada yang menyokong. Saya tidak cari untuk disukai ramai. Saya hanyalah membuat sesuatu saya anggap baik bagi negara.

15. Politik, orang politik dan parti politik terlalu utama politik sehingga lupa negara menghadapi masalah ekonomi dan kesihatan yang mengancam negara.

16. Saya berpendapat betul atau tidak, politik dan parti politik perlu diketepikan buat masa sekarang. Jika dibenar saya akan cuba adakan pemerintahan yang tidak memihak kepada mana-mana parti. Hanya kepentingan negara sahaja yang akan diutamakan.

17. Jika diizin inilah yang akan saya cuba.

18. Saya berdoa dan saya pohon kepada Allah SWT saya diberi petunjuk dalam usaha ini.

- Mahathir Bin Mohamad, Perdana Menteri Interim
- 4:45 petang, 26 Februari 2020

Sumber: FB Tun Mahathir

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

Terbaru Lebih lama

Advertisement

Bisnes Shopee

Advertisement

BERMASALAH DENGAN HARTA PUSAKA?

Panduan Mengurus Harta Pusaka dan Hibbah. - Nak Tahu? Klik Sini Sekarang!!


Advertisement