11 pesanan Tun Dr Mahathir untuk rakyat Malaysia adalah sebuah catatan ikhlas, benar dan jujur yang telah dibuat oleh Tuan Hasbul' Aqil, CEO MajalahNiaga.com. Perkongsian ini telah menjadi antara perkongsian yang viral di laman sosial, dan telah disiarkan di beberapa blog dan laman web berpengaruh termasuklah TheVocket.com dan juga MajalahNiaga.com sendiri.

Ia merupakan sebahagian daripada perkongsian kisah kejayaan 3 ikon personaliti negara iaitu Tun Dr. Mahathir Mohamad, Dato' Kamaruddin Meranun (Dato' Din Meranun), Dato' Siti Nurhaliza di dalam program The Journey, di bawah anjuran Generasi Bersatu Malaysia

Ikuti 11 pesanan Tun Dr. Mahathir yang ditulis oleh Tuan Hasbul' Aqil ini, semoga ia menjadi panduan serta inspirasi untuk semua, khususnya untuk pembaca blog saya.

11 Pesanan Tun Mahathir Untuk Rakyat Malaysia

*Nota ini ditulis oleh Tuan Hasbul' Aqil.
11 Pesanan Tun Mahathir Untuk Rakyat Malaysia
Sebentar tadi, saya dan team Majalah Niaga telah dijemput untuk mengikuti program The Journey, di bawah anjuran Generasi Bersatu Malaysia yang menampilkan 3 ikon personaliti negara , iaitu Tun Dr. Mahathir Mohamad, Dato' Kamaruddin Meranun (Dato' Din Meranun), Dato' Siti Nurhaliza.

Saya sempat menyalin perkongsian dari Tun Dr. Mahathir di dalam nota kecil. Jadi, ini sedikit sebanyak yang sempat saya catit untuk rujukan semua, sambil dengar perkongsian dari Tun M selama 45 minit.
11 Pesanan Tun Mahathir Untuk Rakyat Malaysia

 1. Sewaktu kecil, saya belanjakan wang yang diberi ibu bapa saya untuk beli buku pada hari minggu. Saya banyak baca buku English, jadi sebab itu saya fasih Bahasa Inggeris.
 2. Apabila kita buat banyak kali, tidak dapat tidak, kita akan jadi cekap. Jika anda banyak baca, otak anda makin cekap. Apa yang anda bakal capai 3-5 tahun, adalah dari apa yang anda baca sekarang. Usah berkira untuk belanja wang ringgit untuk dapat bacaan buku. Nilainya bukan pada apa yang kita keluarkan (wang ringgit), tetapi pada apa yang kita akan dapat nanti (ilmu)
 3. Di seluruh Alor Star, banyak kedai cina. Pekan Melayu, tetapi kebanyakkan yang ada adalah kedai cina. Saya tanya diri saya kenapa begini. Orang melayu ketika itu anggap berniaga itu hina. Dapat gaji adalah kerja mulia. Mudah kata, baru ada status. Saya rasa tak sedap hati. Majoriti orang melayu, masa itu nelayan, rata2 miskin. Kita perlu ubah mindset begini.
 4. Masa sekolah menengah, Jepun serang Tanah Melayu. 3 tahun saya tak bersekolah. Masa itu saya heran macam mana Jepun boleh kalahkan orang putih. Sebab itu anda boleh lihat dimana Jepun sekarang berbanding kita.
 5. Masa Jepun kalah, British kembali semua ke Tanah Melayu. Kita orang Melayu, seronok sakan pula. British datang, kata mahu gubal cara pemerintahan, mereka rancang mahu asaskan Malayan Union, jadi tanah jajahan British. Maksudnya raja diturunkan pangkat, mereka berkuasa sepenuhnya undang2. Melayu marah, baru marah. Ketika isu usia saya 20-25 tahun, saya bergerak aktif. Malam2 saya tampal poster, protes terhadap british.
 6. Saya minat politik sejak remaja. Saya banyak bergerak dalam organisasi, persatuan-persatuan melayu, NGO. Masa itu, orang tak nak dengar cakap saya. Katanya, budak kecil, budak kampung. Orang skeptikal. Sebab itu saya sambung belajar, ambil lawyer, ambil doktor.

 7. [Baca] Tun Mahathir Pernah Masuk Dalam Kaabah

 8. 1 skil untuk jadi leader. Tahu apa yang orang bawahan mahu. Anda buat, rakyat akan suka. Saya suka leader yang boleh bawa orang dari bawah jadi orang berjaya. Leader pertama saya kagum adalah Rasulullah S.AW (baca selawat). No 2, Peter The Great (Rujuk Wikipedia) , leader dari Russia. Ketiga, Nelson Mandela, pejuang kemerdekaan Afrika Selatan.
 9. Untuk buat apa2, buat dengan disiplin. Jika sekarang, saya perlu sampai pukul 4 ke sini (MMU Cyberjaya), saya akan sampai sebelum pukul 4. Dan saya buktikan pada anda hari ini.
 10. Jangan ikut keseronokan. Macam contoh, orang kita sekarang suka jadi mat rempit dari belajar dari universiti. Dulu lain, dapat tawaran universiti, kita dulu melompat2 suka. Melayu sekarang perlu sedar. Tak rajin belajar ilmu baru, anda tidak akan berjaya.
 11. Buat kerja dengan amanah, jujur. Dulu saya cipta slogan, "Bersih Cekap Amanah". Kalau kita latih diri sebagai orang disiplin, jika kita ikuti prinsip yang dibawa slogan itu, negara kita akan maju lebih dari negara maju yang lain.
 12. Apa yang golongan muda boleh buat untuk negara. Jawapan : Kena kuasai segala2 utk keluarga, masyarakat, negara. Jika hasil tidak nampak sekarang, itu kerja Tuhan. Yang pastinya, insyaAllah hasil pengorbanan kita dahulu, anak cucu kita akan hidup senang lenang. Begitu juga soal kemerdekaan, Kemerdekaan negara pada hari ini adalah hasil pengorbanan dari nenek moyang kita pada zaman mereka
[Baca] Aksi Tun Mahathir di Muzium 3D Langkawi

Soalan cepumas dari hashtag ‪#‎Thestory15‬ : Apa masakan kegemaran yang Tun suka hasil air tangan isteri tersayang, Tun Hasmah. Jawab Tun, "Erm, saya tak banyak sangat komen bab-bab makan ini. Saya makan sahaja apa yang ada. Cuma satu sahaja saya suka sangat, Daging bakar cicah air asam. Kata Tun M sambil berseloroh, "Lepas saya beritahu saya suka makan ini, ramai pula bawa datang sediakan daging bakar bila saya melawat tempat mereka." - Tuan Hasbul' Aqil, CEO MajalahNiaga.com
Setelah membaca, apa respon anda?

Seharusnya apa yang dikongsikan oleh Tun Dr. Mahathir wajar kita fikir, terapkan dan ikuti bagi memastikan Malaysia menjadi sebuah negara yang lebih baik untuk masa akan datang.

Terbaru Lebih lama

Advertisement

Bisnes Shopee

Advertisement

BERMASALAH DENGAN HARTA PUSAKA?

Panduan Mengurus Harta Pusaka dan Hibbah. - Nak Tahu? Klik Sini Sekarang!!


Advertisement