7 March 2018

Amalkan 3 Tips Baca Al Quran Ini Jika Mahu Rasa Aman Tenteram

Saya bukanlah ustaz, tetapi saya dapat tips ni untuk dikongsikan kepada rakan pembaca semua. Ia tentang cara untuk rasa aman dan tenteram ketika membaca Al Quran. Aha, anda tentu faham apa maksud saya jika anda seorang yang jadikan membaca Al Quran ini sebagai amalan.

Amalkan 3 Tips Ini Jika Mahu Rasa Aman Tenteram Bila Baca Quran

Amalkan 3 Tips Ini Jika Mahu Rasa Aman Tenteram Bila Baca Quran
Masa baca Al-Quran, pernah tak terdetik dalam hati rasa 'semacam' & risau ada kesalahan tajwid tapi tak perasan ?

Kadang-kadang rasa macam ada yang tak kena tapi tak tahu di mana...

Tips Agar Rasa Yakin Baca Al Quran

Jom ikuti 3 tips ini, insya Allah selepas ini kita baca Al-Quran dengan perasaan lebih yakin & hati yang lebih aman.

1. Cari guru yang boleh sahkan ketepatan bacaan Al-Quran dan yang boleh validate mana yang salah, mana yang betul.

Tips baca kurang elak salah
Cara paling bagus adalah jika dapat bertalaqqi Al-Quran secara face-to-face dengan guru agar dapat camkan kesalahan dan kita dapat dengar & lihat sebutan yang tepat.

Bukan semua orang berani nak bertalaqqi ni, sebab ada yang segan, betul tak?

Ok. Sekiranya terdapat kekangan untuk bertalaqqi dengan guru, boleh dapatkan dahulu buku atau DVD pembelajaran tajwid untuk bantu camkan kesalahan yang kadang-kadang dilakukan tanpa sedar, contohnya seperti:

  • salah baris
  • salah tajwid
  • salah panjang-pendek
  • tak pasti cara tepat bunyikan kalimah

2. Camkan tempat yang selalu berlaku kesalahan agar dapat elakkan bacaan 'tersangkut' pada beberapa kalimah sukar & confuse.

Jika anda nak tahu, sebenarnya dalam Al-Quran ada 165 tempat 'hot spot' yang paling kerap masyarakat awam tersilap baca.

Kesemua bentuk kesalahan ini dikumpulkan dalam DVD Tajwid Aman Hatiku berdasarkan pengalaman Ustaz Asraff mengajar Al-Quran kepada lebih 5,000 pelajar sepanjang 10 tahun pengalaman beliau.

3. Kuasai cara tepat nak bunyikan beberapa kalimah yang selama ini rasa:'macam ada yang tak kena ' semasa menyebutnya.

Kaedah belajar Quran yang betul
Kadang-kadang, masa baca Al-Quran ada beberapa tempat yang kita baca rasa 'pelik' kan? Ini sebab ada surah-surah dalam Al-Quran yang kita mungkin jarang baca menyebabkan ada beberapa kalimah yang kita bunyikan secara kurang tepat.

Jangan risau, tempat yang 'kerap silap' dalam Al-Quran ini tidak banyak. Ada 165 kalimah sahaja.

Dalam DVD Tajwid Aman Hatiku Ustaz go through bacaan 30 juzu' daripada surah Al-Baqarah ke surah Al-Ikhlas dan berkongsikan 165 bentuk kesalahan yang paling kerap dilakukan tapi ia jarang disedari.

Insya Allah, DVD ini bakal membantu anda baca Al-Quran dengan hati aman.

Tahu mana satu bentuk kesalahan yang selalu 'ter'buat terutamanya ketika membaca Al-Quran seorang diri di rumah.

Istimewa untuk anda, sempena Kempen Berani Baca Al-Quran ada diskaun 40%.

Anda bakal dapat kombo 2 buku + 2 DVD Tajwid hot sell Ustaz Asraff dengan nilai yang 'Super jimat' (anda jimat RM65).

Malah kami tanggung kos pos + percuma buku yasin comel bernilai RM6 (sementara stok masih ada).

Stok Kombo Berani Baca Al-Quran ni amat terhad.

Grab segera sebelum licin dengan klik link ini:  http://bit.ly/2H5DUGj

Penulis blog freelance sejak 2010. Berkeluarga dan bekerja di rumah sebagai house husband.  Lulusan Ijazah. Menetap di Penang. Mesra dipanggil HH. Untuk berhubungan atau pertanyaan - klik looket.me/hasrulhassan

6 Komen

tq HH for tips. bagus buku ni.. memang ada surah yang agak sukar nak baca dan ada tempat2 dan huruf yg selalu terjadi kesalahan bila dibaca

yupp tambah yang takde baris tu memang tak tahu nak bunyi macam mana.

Al-quran adalah terapi hati dan minda yang paling mujarab sekali dalam dunia ini..

siapa yang mampu membaca dan menghayati al-quran akan merasai kenikmatan tersebut

in shaa Allah aida ni nak masuk kelas ngaji balik la.
pandai ngaji.
tapi nak perbetulkan...

Siapa rajin membaca Al Quran, jiwanya lebih tenang dan tenteram

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komen dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh gunakan borang 'hubungi saya' atau looket.me/hasrulhassan.
EmoticonEmoticon