Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan
As-Salam. Rakan blogger Zamani (http://zamani84.blogspot.com) bertanyakan kepada saya bagaimana nak buat senarai entri terbaru seperti yang dipaparkan di dalam blog ini. Ok, dalam entri ini saya akan tulis caranya, dan ia sangat mudah kerana anda hanya perlu salin dan gunapakai script yang diberikan. Hanya perlu letak sebagai HTML di bahagian sidebar blog anda sahaja.
tatacara untuk paparkan entri baru di sidebar blogspot

Ok. Sebelum ini, saya menggunakan khidmat Feedburner untuk menyenaraikan entri-entri terbaru. Ini juga satu cara yang bagus juga, cuma saya kurang berminat apabila ada perkataan feedburner. Kalau menggunakan Feedburner, anda ada beberapa pilihan yang boleh anda lakukan bagi menyenaraikan entri-entri terbaru anda, iaitu samada menyenaraikan tajuk sahaja, tajuk dengan sedikit butiran entri, tajuk dengan pilihan tarikh entri dan beberapa yang lain.... errkk .. nanti saya akan ceritakan lagi dalam entri lain ehh.

Cara Senaraikan Entri Terbaru Guna Script

Untuk menjawab pertanyaan blogger Zamani, saya gunakan script di bawah ini.


Simple je kan? Hanya salin kod yang saya berikan di atas, dan masukkan menerusi dashboard - layout - Add HTML. Simpan dan dah siap. Entri-entri terbaru anda akan terpapar serta merta di ruangan sidebar anda.

Untuk pengetahuan, penyenaraian akan tidak sama antar blog-blog dengan menggunakan script ini. Ia akan mengambil bentuk default untuk listing di sidebar. Kalau bentuk listing di sidebar itu ada nombor, maka nombor akan keluar; andai imej maka imej .. dan dalam kes saya ini, ia tidak keluar apa-apa sebab saya dah buang node imej bagi listing.

Pilihan Pada Script Papar Entri Terbaru

Ada beberapa option boleh dilakukan dengan script yang diberikan di atas.

var numposts = JUMLAH POST
showpostdate = false/true (false - kalau tak mahu papar tarikh update)
showpostsummary = false/true (false - kalau tak mahu letak summary entri dengan fungsi readmore)
numchars = JUMLAH PERKATAAN

Anda boleh eksperimen dengan pendekatan ubah nilai-nilai tadi dan lihat kesannya ke atas paparan blog anda.

Selamat mencuba.


11 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

  1. Terima kasih Bro! Pantas & praktikal.. Mmg baru2 ni terlintas idea nak buat perkara yg sama tp tak jumpa tutorial.. TERBAIK !

    ReplyDelete
  2. dah praktikan di blog~ terbaik (y) ;)

    ReplyDelete
  3. terbaikk...sy jgk apply pd blog sy..thank's utk tuto ini...:D

    ReplyDelete
  4. Menarik! Ilmu baru ni...terima kasih HH
    Selamat menyambut Ramadhan!

    ReplyDelete
  5. sukmawati binti haronJuly 9, 2013 at 12:29 PM

    good info HH, thanks....!

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Ya sebuah tutorial yang mudah .. terima kasih kerana sudi aplikasikan dalam blog anda.

      Delete
  7. Thanks HH.. good sharing btw

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.


Klik Sini
Previous Post Next Post

Advertisement

Advertisement


Nak Jadi Owner Produk Jenama Sendiri Tak? Klik link untuk PANDUAN LENGKAP Ebook Mudahnya Menjadi Owner Produk!

Tawaran Sertai Kelas Online SHOPEE. Free Ebook Diberikan.KLIK SINI. Guna Telegram.

Advertisement