As-Salam. Tak ramai kot yang tahu bahawa gambar adalah merupakan sumber trafik kepada blog. Bagi yang menjadi pengunjung dan pembaca setia blog Panduan Blogger Blogspot ini tentu dah sedia maklum dan telah tahu cara-cara untuk mendapatkan trafik menerusi gambar.

Gambar memang antara cara yang ajaib untuk blog terima trafik. Oleh sebab itu, saya sarankan setiap entri dalam blog anda perlu paling tidak satu atau dua gambar disertakan. Carilah gambar yang sesuai, untuk dipadankan dengan kandungan entri blog anda.

Tips Trafik Berganda Hanya Dengan Gambar

Panduan Blogger Dapat Trafik Berganda

Saiz Gambar Sesuai Dalam Blog

Lebih baik lagi, jika anda ada gambar unik sendiri. Anda boleh gunakan gambar-gambar yang anda tangkap menggunakan kamera, samada DSLR mahupun kamera telefon bimbit anda. Kamera telefon yang ada minima 5 Megapixels buat gambar rasanya sudah cukup baik kerana kebolehan menghasilkan gambar beresolusi tinggi iaitu bersaiz 2560x1920 - yang boleh anda kecilkan saiznya menjadi 550x413 yang cukup jelas dan cantik.

Kalau anda punyai software seperti Adobe Photoshop/CS3, boleh kreatifkan sedikit dengan meletakkan sedikit penerangan atau teks bagi menarik perhatian pengunjung. Malah, banyak software percuma untuk editing gambar yang boleh anda gunakan untuk menambah tarikan pada gambar sedia ada.
Gambar Cun Intan Ladyana - Teknik Trafik Berganda Menerusi Gambar

Satu Gambar Berganda Trafik

Katakan anda ada 2 gambar mengenai sebuah entri, katakan tajuk entri Gambar Cun Intan Ladyana. Gambar tersebut dinamakan bertepatan pula dengan kata kunci untuk entri (contoh Foto-Intan-Ladyana-Cun.jpg), kemudian anda letakkan pula deskripsi serta tag pada gambar, contohnya 'Gambar dan Foto Intan Ladyana Cantik'.

Setiap satu gambar tadi akan berikan trafik untuk kata kunci Gambar Intan Ladyana, atau mungkin Gambar Seksi Intan Ladyana. Dengan dua gambar, anda sudah dan boleh dapat 2 kali ganda trafik untuk sebuah entri. Belum lagi dikira untuk variasi kata kunci yang lain.

Jadi, macamana? Mungkin selepas ini anda akan cuba untuk letakkan gambar atau foto berkaitan dalam entri anda ye tak? Teknik mudah dapat trafik - paling tidak sebuah entri mesti ada satu gambar ... nak tahu hasil, cubalah .. :)


12 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

  1. yup. dan sekarang saya tengah praktikan apa yang HH ajar. ^^

    ReplyDelete
  2. ya...betul tu Tuan HH, setiap entri saya selalu letakkan gambar berkenaan dgn tajuk entri, memang power trafik....!!!

    ReplyDelete
  3. fairus mohamad noorMay 16, 2013 at 8:05 AM

    blog berwajah baru..cantik...

    ReplyDelete
  4. waaaaaaaaaaaa.. siyes!! suka blog yg baru nii.. sejuk mata memandang!! ni yg buat nak datang selalu ni! btw thanx tips2 yg HH beri mmg berguna sgt2!! teman udah praktikkan sdikit demi sdikit.. heee.. =)

    ReplyDelete
  5. ooo..ya...sy punya traffik serba sedikit sbb gambar...

    ReplyDelete
  6. thankz bro..info yang menarik...

    ReplyDelete
  7. oppsss....sure letak tajuk yang mengancam....

    ReplyDelete
  8. o... macamtu rupanya... lpsni nak cubalah. Thanks sifu

    ReplyDelete
  9. nice entry.. thanks bro

    ReplyDelete
  10. yup. dan sekarang saya tengah praktikan apa yang HH ajar. ^^

    ReplyDelete
  11. Salam En Hasrul. Saya dah cuba praktikkan. Nanti senang2 cuba tengok blog saya ek....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.


Klik Sini
Previous Post Next Post

Advertisement


Bisnes Shopee

Advertisement


Ketahui Cara Menjadi Jutawan PRODUK JENAMA SENDIRI. Diskaun 40% - Terhad!KLIK SINI

Muat Turun 176 Template Copywriting Story-Telling DI SINI. Hanya Copy-Paste Shj.

Advertisement