As-Salam. HH pernah ceritakan bagaimana perlunya blog anda mempunyai backlinks berkualiti. Penting kerana ia melibatkan kredibiliti blog kita di enjin carian, selain itu ia sangat penting buat Google untuk memastikan blog itu adalah blog yang benar-benar berkualiti. Atau dengan cara paling mudah, ia akan menaikkan Google Pagerank (PR) blog kita.

Ok, dah cerita pasal backlinks ini, serta kepentingannya untuk sesebuah blog. Sekarang, bagaimana kita nak tahu bahawa blog kita ini sudah ada backlinks yang berkualiti? Apakah kaedah mudah untuk periksa backlinks? Haa... tentu ada yang tertanya-tanya caranya. Yelah, dah berusaha berhari-hari, berminggu-minggu untuk mendapatkan dan meletakkan backlinks ... nak tahu juga samada ia berhasil atau tidak.

Kaedah paling mudah dan singkat yang boleh anda gunakan ialah dengan menggunakan enjin carian Google. Hanya taip kod tatacara ini di kotak Google: 

Kaedah Periksa Backlinks Berkualiti Google


Bagaimana Nak Periksa Backlinks Menerusi Google

Bila dah tahu tu .. hmm pandai-pandailah anda berikan sedikit kredit kepada blog tersebut. Semakin banyak jumlah blog atau laman web tersenarai di carian di atas, maka semakin banyaklah backlinks yang blog anda ada. Inilah kaedah paling mudah untuk periksa dan lihat backlinks blog anda.

Cuba anda periksa blog ini -  http://1malaysia.com.my/ .... dan lihat hasil yang dipaparkan. Lebih daripada 3000 backlinks .. dan kebanyakkannya adalah dari laman web kerajaan dan pendidikan. Maka tidak hairanlah mengapa blog http://1malaysia.com.my/ mendapat PR10 .... satu-satunya di Malaysia!

Ok. Selamat mencuba.

19 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

**Jika anda menggunakan Google Crome, tetapi tidak boleh meninggalkan komen, anda kena ENABLE THIRD PARTY COOKIES pada setting Privacy and Security Crome anda.**

  1. macam mana nak tingkatkan backlinks ye?

    ReplyDelete
  2. Saya rasa untuk pengguna blog berdomain sahaja yang boleh. Kalau guna blogspot.com memang tak kot. Sebab saya dah cuba dulu.

    BTW, THUMB UP!

    Blog ni makin lama makin hebat. Memang best!!! =D

    ReplyDelete
  3. betul tu sdr danial, blog HH ni selalu tmpt sy mesti singgah kl bw.. smkin hari smkin hebat informasi dn pnduan yg boleh kita perolehi, tmbhn lgi blogger baru mcm sy..:)-

    ReplyDelete
  4. tengok dah backlink blog saya..thanks

    ReplyDelete
  5. owh...macam tu caranya ye?? terima kasih bro :)

    ReplyDelete
  6. tqvm sentiasa beri guide yg bgs utk kitorg semua.mmg sellau sggh sini nk tmbhkan ilmu ^^

    ReplyDelete
  7. Sudah tiba masa untuk orang2 yang dah ada pengalaman dalam dunia blog memberikan sesuatu kepada yang baru nak berblog ....

    ReplyDelete
  8. Hmm .. amacam .. ok tak? Cuba check mana-mana blog yang popular tu plak

    ReplyDelete
  9. @4a11372a60c2bd2cc9eabe848d365f62:disqus ... tiada cara lain untuk tingkatkan backlinks selain blogwalking ke blog-blog orang lain dan tinggalkan link, tetapi perlu buat dengan berhati2 dan berhemah supaya tidak nanti dianggap sebagai cuba spam link ..atau spam ruangan komen

    ReplyDelete
  10. @Danialde4:disqus ... Ehemm ... tu sbb masa tu blog anda tak lagi masuk dalam enjin carian sebenarnya ... cuba sekali lagi kali ini ... ok kot, dan kalau tak percaya .. cuba gunakan blog Fatin Liyana ni ... http://honeykoyuki.blogspot.com/ dan tgk berapa banyak link yang dia ada ... :)

    ReplyDelete
  11. Boleh juga cuba dengan blogserius.blogspot.com ... tgk ada tak backlinks ... :) blog PR4 tu .. jangan memain ...

    ReplyDelete
  12. @hasrulhassan:disqus



    Blog saya tak popular macam blog mereka. Huhu.. thanks for the info. Nampak sgt saya nih tak banyak ilmunya.

    BTW, terimas banyak2 kerana sudi membantu saya ;)

    ReplyDelete
  13. Thanks so much HH .. suker blog ni sebab banyak tips belajar kat sini...

    ReplyDelete
  14. ooooo cm tu rupanya baru tahu :) thanks so much

    ReplyDelete
  15. Samalah kita ... masih lagi cuba belajar lagi dan lagi...

    ReplyDelete
  16. Sama-sama ... :) banyak lagi tips dan trick yang boleh HH tunjukkan nanti .. in Sya Allah.

    ReplyDelete
  17. @twitter-628470735:disqus terima kasih kerana terus sokong blog ini dari semasa ke semasa ...

    ReplyDelete
  18. pinkbubblegumprincessFebruary 20, 2013 at 9:00 PM

    wahhh...pr10 tue..mana nak carik..hehe


    http://pinkbubblegumprincess.blogspot.com/

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

**Jika anda menggunakan Google Crome, tetapi tidak boleh meninggalkan komen, anda kena ENABLE THIRD PARTY COOKIES pada setting Privacy and Security Crome anda.**

Bisnes Tudung Online
Sebelumnya Seterusnya
Bisnes Bundle