Klik Sini Untuk Tempahan
As-Salam. Ada blogger yang katanya sukar nak tempatkan blog dalam dunia blog. Hmm .. ohh .... janganlah mengeluh terlalu awal, sebab mungkin usaha anda belum cukup lagi untuk menempatkan blog anda dalam dunia blogging.

Ada banyak ruang yang perlu anda jelajahi supaya blog anda dikenali oleh blogger lain. Jangan berputus asa, sebab ianya bukan kerja sehari dua. Anda tak boleh expect, hari ini anda buat blog, esok lusa anda dah dapat ramai pengunjung ke blog anda.

Harus anda tahu, bahawa niat anda berblog itu yang akan menentukan sejauh mana blog anda akan dikenali. Dari niat itulah, pengunjung akan menilai isi entri anda, dan menjadikan mereka pembaca di blog anda.

Dengki. Jauhkan sifat ini dalam dunia blogging. Jika anda nampak satu2 blog itu naik dengan cepat, dikenali dengan mudah dalam jangkamasa pendek, jangan tampilkan sifat dengki dan khianat, tetapi cubalah kaji dan belajar sesuatu darinya.

Ada ramai blogger yang sedia mencurahkan ilmunya dalam dunia blog ini, tak kiralah ianya dari blogger baru atau lama, yang dah jutaan pageviews, mahupun yang baru mencanak dapat ribuan pageviews.

Kena ingat, kita lahir pun bukan terus berlari, kena sedikit demi sedikit belajar meniarap, melunjur, merangkak dan berdiri ... kemudian barulah kita tahu macam mana nak berjalan dan berlari .....

Sekali lagi, ianya bukan selalu indah .... sesekali apabila kita reti melompat, kita akan terjatuh dan luka di kaki. :)

8 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

  1. betul tu..setuju dengan BK..kalau nak berjaya dalam dunia blogging..jangan ada sifat mudah putus asa dalam diri..

    kena tanamkan dalam diri sifat ingin berjaya..mulakan dari bawah..slow and steady..nanti baru kita nampak hasilnya..(^^,)

    ReplyDelete
  2. sy suka ayat abg hasrul tu..mmg tu la yg sptutnye..tp skg,lbih ramai blogger yg pndg serong pd blogger yg mningkat naik....

    ReplyDelete
  3. salam Ramadhan, Ajeyy ziarah sini yerr..
    kat bawah ni ada sikit entry dari Ajeyy, mintak pandangan dari semua yaa.. :)

    http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/07/exam-pmr-penting-juga-sebenarnya-dalam.html


    http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/07/hantu-bergambar-di-sebelah-ahmoi.html


    p/s : Selamat hari raya, maaf zahir dan batin . 0-0 :))

    ReplyDelete
  4. betul tu. semua org kalo nak berjaya, kene mulakan dr bawah.

    ReplyDelete
  5. betul tue..sangat setju..dlm buat blog nie tak boleh putus ase...

    ReplyDelete
  6. kena berusa lagi nie..

    http://macammacamcite.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. berblogging utk famous memang tak dapat la.niat da salah da. kena ikhlas then baru dapat ganjaran. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.


Klik Sini
Previous Post Next Post

Advertisement


Bisnes Shopee

Advertisement


Mudah Kerja Dengan 176 Template COPYWRITING - The Story Selling! Ayat Padu Hanya Isi Tempat Kosong Sahaja!! KLIK SINI untuk DOWNLOAD

Tawaran Sertai Kelas Online SHOPEE. Free Ebook Diberikan.KLIK SINI. Guna Telegram.

Advertisement