Salam.
Mungkin tak ramai yang tahu, yang suatu pada dahulu pada 15 Januari 1919 seluruh bandar Massachusetts dan Boston di Amerika Syarikat telah dilanda banjir manisan. Kejadian itu berlaku apabila tangki setinggi 16 meter yang memuatkan 9.5 juta liter manisan pekat pecah. Tangki tersebut kepunyaan Purity Distilling Company Ia menyebabkan 21 orang terbunuh dan 150 orang cedera serta melumpuhkan seluruh sistem bandar tersebut. 
Ianya telah menyebabkan lautan sirap berserta ombak sirap setinggi 2.5-4.5 meter tinggi. Dianggarkan ombak sirap itu mengakibatkan kemusnahan kerana dipercayai menghentam bandar dengan ombak sekuat 56km/j. Insiden ini telah menyebabkan seluruh bandar bertukar menjadi merah. Pekerja bandaraya mengambil masa 6 bulan untuk membersihkannya.Nampaknya, benda cam ni bukan sahaja boleh membunuh menerusi kita meminumnya, tetapi boleh membunuh hanya kerana dilitupi olehnya. Benarlah, kuantiti manis boleh membunuh. :)
Di bulan mulia ini, Ramadhan Al Mubarak, kurang2kanlah sikit mengambil manisan ye.

Sumber: Wikipedia dan Boston Public Library

4 Ulasan

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

 1. mesti besar tangki tu sampai mampu membunuh orang dengan ombak manisan

  BalasPadam
 2. siap hasilkan ombak tu...bukan setakat kawasan je, satu bandar lumpuh...dahsyat...

  BalasPadam
 3. dahsyat nyer..so, kurangkan manis dalam makanan & minuman...tambahkan manis dlm senyuman...^_^

  BalasPadam
 4. salam...


  hahahaha... manisan mmg blh membunuh. semut pun blh mati kerana gula :-)

  BalasPadam

Catat Ulasan

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

Terbaru Lebih lama

Advertisement

Bisnes Shopee

Advertisement

BERMASALAH DENGAN HARTA PUSAKA?

Panduan Mengurus Harta Pusaka dan Hibbah. - Nak Tahu? Klik Sini Sekarang!!


Advertisement