Klik Sini Untuk Tempahan
As-Salam. Aha... sebelum ini saya ada terbaca di satu blog tu tentang ciri-ciri blog profesional. Tapi saya dah lupa kat blog mana - erkk leh gitu? Hmm siyes .... saya tak ingat blog sapa ... tapi itu sebelum berlakunya insiden blogger.com tak leh masuk, saya fikir maybe entri tu dah hilang kot. Yelah .. pihak blogger ada kata yang ada (mungkin) entri2 terbaru yang hilang.

Hmmm hilang ... uhhh ... saya ada buat 6 entri pada hari yang dikatakan tu. Hmmm sapa yang selalu jenguk blog saya tentu tahu entri apa yang hilang ... tahu tak? Takper .. tunggu je ... mana tahu dia terbit balik nanti. Kalu hilang, saya akan publish balik .. tak ada hal, sebab entri2 tu semua entri2 bergambar, so tak susah sangat saya nak ingat balik. 

8 Ciri-Ciri Blog Yang Nampak Profesional

  1. Layout kemas dan terdiri paling maksimum dengan 2-3 kolum, Satu kolum entri, satu kolum sidebar dengan dipecahkan jadi 2 bahagian kolum kecil.
  2. Warna blog nampak skema - warna yang biasa digunakan ialah putih, hitam, kelabu atau kombinasi diantaranya dan juga satu warna - tak kira warna apa - seperti merah dan biru.
  3. Warna blog sesuai dengan isi entri. Buat blog yang banyak gambar, lebih suka berlatar gelap kerana gambar akan lebih menyerlah. Jika blog itu blog bercerita, lebih penekanan agar tulisan itu dihighlight - selalu menggunakan warna hitam di balik warna latar yang cerah atau terang.
  4. Blog tak banyak widget, paling maksima ada 6 widget asas - widget posting, widget komen, widget RSS/Langgan, widget statistik mengenai blog, widget mengenai penulis dan widget yang berkaitan laman sosial yang lain - untuk sharing info dan artikel.
  5. Tiada lagu/tiada bunga2/tiada gambar2 yang tiada kaitan dengan niche blog.
  6. Blog lebih mudah digunakan oleh pengunjung blog - seperti ada label kategori dan widget untuk entri.
  7. Header blog simple - selalunya tiada corak2 yang sarat, tiada gambar muka orang ...weee macam blog ni ..hahahaha....
  8. Tema blog itu selalunya seragam dan jarang bertukar - ia tidak elok untuk SEO. Blog2 profesional amat mengambil berat soal SEO.

UPDATE:
Blog Pro guna domain sendiri maaa .. tak main aaarr free free ni .. so kalau timbul masalah, sendiri buat sendiri tanggung sendiri selesaikan .. hehehe.....
    Oklah. Rasanya itu la yang dapat saya ingat dan saya catatkan di sini. Ia mungkin salah dan tidak benar, tetapi saya fikir kalau tak lapan yang ada .... 5 atau 6 ciri tu adalah antara cirian yang logik. Betul? Hmm .... sekadar buat info ..jangan terasa la pulak ehh .... kita ni bukan nak jadi pro blogger .... weeeeee ..... ehh nak ke?


    29 Comments

    Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

    1. salam.info yang amat bergune.thanx atas perkongsian ilmu

      ReplyDelete
    2. saya tak pandai bermain dgn SEO. hehe. nasib baik header saya letak muka kartun :P

      ReplyDelete
    3. header bro ada gamba lah..
      tak pro kot? hihi

      ReplyDelete
    4. ahahaha..gambar follower takpe kan3???hehehe

      ReplyDelete
    5. stuju part pro mementingkan SEO.. memg mgharap loading lju kan.. hehe.. dan kebnyakan yg pro berdomain dan hosting sndri.. hehe..

      ReplyDelete
    6. jangan risau..saya pun dah letakkan blog abg dalam blolists saya...

      ReplyDelete
    7. @Hansyirah Takezur Laaa .. kan saya bagitahu atas tu ..:

      selalunya tiada corak2 yang sarat, tiada gambar muka orang ...weee macam blog ni ..hahahaha....

      So memang ler tak pro macam saya .. apa daaa... semua ciri2 blog pro TIADA pada blog ini ler .. ishh yinneii

      ReplyDelete
    8. cuba tengok kat cni...mana taw teringat balik.

      http://nohisme.blogspot.com/2011/05/seribu-juta-lemon-blog-tips-untuk.html

      ReplyDelete
    9. perkongsian yang bermanfaat

      tqvm

      blog saya anda rasa macam mane?

      sekadar bertanya pendapat :-)

      ReplyDelete
    10. tips yang berguna...

      nak mintak pendapat sikit...
      http://solomolo.blogspot.com/2011/05/nak-minta-pendapat-semua.html

      ReplyDelete
    11. thanks for the info bro.blog saya tak ada header selepas dilanda tsunami.Kalau free jemput singgah ye bro..hehe

      ReplyDelete
    12. blog saya, blog saya??? hehehe..

      ReplyDelete
    13. tips yg berguna ya..bagus lah & belog aku pun tiada ciri begini..pfffft

      ni entry tentang solution macam mana nak elak daripada blogger down macam semalam lagi
      Tutorial : step Untuk elak masalah blogger down

      ReplyDelete
    14. huhuhu blog ps macam mane uncle ??????

      ReplyDelete
    15. tips yang berguna..

      tunggu stabil dlu traffic blog bru nak ada domain sendiri..

      ReplyDelete
    16. bgus entri ni,.tp sy ni xpntingkn SEO pon,.huhu,.main bedal je,.hehe,.

      ReplyDelete
    17. jelas dan nyata sekali saya bukanlah blogger yang Pro..ada gambar muka corak corak bagai..

      layout pun tungang langang dgn color yang menyakitkan mata jika di pandang..coklat lagi tu..jarang digunakan orang lain..adoy

      tu pun layout dgn header orng lain yang buatkan..damm

      pastu lagi kandungan entry merapu..

      arghhh!!! hahaha tapi smangat tetap ada ok...

      dgn rasa hormat meminta izin untk mltakkn backlink blog 'bangku kosong'ke dalam blog 'bunyi kotak kosong' aku tu..kindly advice..

      thanks so much wif this info..and btw, apasal 'mode jimat tenaga' ni anyik kuar jak even aku sedang menaip komen..:D

      ReplyDelete
    18. Salam.
      Hmmm ... lama2 nanti, akan berubahlah skit2 blog korang, masa akan menentukan... bila dah cemuih dah pakai widget segala bagai ...siyes .... :)

      ReplyDelete
    19. good info..kadang orang tak ambil berat pasal benda nii... tapi, blog saya wane pink ye..adakah itu PRO? heehee :D

      ReplyDelete
    20. salam...

      bagus jugak tips ni..kalo tgk blog saya mcmana? mintak pndpt sikit boleh? bagi markah pun blh jugak..

      happy blogging :-)

      regards,
      BLADE EDGE

      ReplyDelete
    21. blog i lg parah~hehe~bru dlm process of learning gak...nk perbaiki lg pasni if assignment dah siap....hehe thnks 4 this!

      ReplyDelete
    22. sukmawati binti haronJuly 12, 2013 at 6:22 AM

      kena update widget kat blog nie dah semakin serabut nampak...thanks HH..good sharing...

      ReplyDelete

    Post a Comment

    Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.


    Klik Sini
    Previous Post Next Post

    Advertisement


    Bisnes Shopee

    Advertisement


    Mudah Kerja Dengan 176 Template COPYWRITING - The Story Selling! Ayat Padu Hanya Isi Tempat Kosong Sahaja!! KLIK SINI untuk DOWNLOAD

    Tawaran Sertai Kelas Online SHOPEE. Free Ebook Diberikan.KLIK SINI. Guna Telegram.

    Advertisement