As-Salam.
Ada yang tanya bagaimana nak buat header tu center ... erkk ohh saya dah tukar header .. hehehe... buat kejap je .. idea ekpress .... carik gambo bangku .. sib baik ada ... so tu ... ok ke tak? Hmm ok berbalik pada soalan, bagaimana nak buat header tu nampak center .... first sekali anda kena tgk template apa yang anda gunakan. Dari template tu ... anda kena tengok adjustment width .. macam saya .. blog ini width penuh adalah 1000 pixels. Jadi gambar header tu paling tidak mesti 1000 pixels dari segi panjangnya .. lebar tu ... selalunya auto adjst.

Saya selalu gunakan 2 software simple untuk buat header ... mula2 menggunakan picasa software yang anda boleh download secara percuma. Tak ada pun ok, kalau ada CS3 lagi bagus. Dengan menggunakan picasa saya cropkan gambar saya .... dan saya buatkan ia memanjang .... time ni saya tak setkan lagi pixel 1000, supaya nanti gambarnya tak nampak pecah atau blur.

Dah siap seperti ini (saiz asal gambar ni lepas sedikit editing guna Picasa/CS3 - 2000 pixels):


Kemudian, saya akan upload ke piknic, satu lagi software secara online bagi menambah perisa pada gambar saya tadi. Saya akan buatkan text dan beberapa benda lain untuk tweak gambar tersebut.

Dalam piknic ni ada macam2 ... ada tulisan2 yang memang awesome untuk dipadankan dengan gambar anda yang dah upload tu. Guna kekreatifan anda.

Dah siap .. akan berupa macam ni, saiz masih lagi 2000 pixels.


Dan lepas tu .... samada anda save ke dalam PC anda atau anda boleh terus resize gambar tu ke saiz yang sesuai bagi header blog anda. Bagaimana nak tahu sesuai ke tidak, anda boleh check di sini:


Macam saya, dia tulis tu size akan dikecilkan jadi 980 pixels ... so saya buat dan kecilkan header saya dengan gunakan aplikasi picasa/picnik untuk kecilkan saiz jadi 1000 pixels. Kira leh ngam  .. tak terlalu besar atau kecil. 

Jika saiz yang dimaksudkan kat situ 780 pixels, anda kecilkan gambar anda ke 800 pixels. Ngam la kan? Besar sangat dia akan terkeluar .. kalau kecil sangat dia akan jadi header kecikkk lak ... 

Dah resize .. anda pun upload la untuk gantikan header anda. 

Selamat mencuba.

5 Ulasan

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

  1. Picnik mmg best! Hihi.. Header tu sgt cool! Sgt kena dgn blog Bangku Kosong ni. I likeee!! :D

    BalasPadam
  2. salam..

    ada try guna software picasa 3 kat rmh tp xbrapa pandai lg nk guna. nnt ingat nk try lg..

    saya ada juga terfikir utk tukar header..

    BalasPadam
  3. arigatooo esok nak download software (tgh angan-angan nak wat header sendirik)

    BalasPadam
  4. hasrulllll...tqtqtqtqtqtqtq...muahh..muahhh

    BalasPadam

Catat Ulasan

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

Terbaru Lebih lama

Advertisement

Advertisement





CAPAI IMPIAN ANDA JADI KAYA BERJAYA!!

Impian Nak Jadi Founder Produk Jenama Sendiri? Nak Tahu Senarai Kilang yang Sediakan Produk OEM? Nak Belajar Tips Pasarkan Produk Sendiri? Segalanya Tersedia untuk Anda!! - Nak Tahu? Klik Sini Sekarang!!


Advertisement