8 Cara SEO Mudah Untuk Blogspot

As-Salam. SEO - Search Engine Optimatization, adalah salah satu cara yang terbukti berkesan untuk membolehkan laman web dan blog tersenarai dalam enjin carian. Jika dapat memaksimakan SEO ini dalam pembikinan sesebuah blog, tak mustahil blog anda bakal menjadi kegemaran enjin carian. Seronok tak .. bila orang lain google certain perkataan .. dan blog anda menjadi top dalam senarai enjin carian tersebut? Tentulah kan ... 

Jika anda bijak menggunakan SEO, secara tidak langsung akan memberikan trafik kepada blog anda. Trafik ini boleh jadi datang dari sumber-sumber yang tak disangka. Pertambahan trafik ini akan meningkatkan pageview anda, dan ia juga akan membuatkan blog anda lebih dikenali di dunia maya.

Bagaimana nak menerapkan SEO ini? Di sini HH berikan beberapa tips yang pernah digunakan.

Tips SEO Blogspot Mudah Untuk Blogger Malaysia

8 Cara SEO Mudah Untuk Blogspot


  1. Menghantar link url ke enjin carian.
    • Anda boleh hantar link blog anda kepada enjin carian secara percuma samada bing, google atau yahoo (antara yang popular). Anda hanya perlu sign ini dan hantar, sesetengahnya tak perlu login pun. 
    • Klik Sini untuk hantar ke Google.
    • Klik Sini untuk hantar url pada Bing.
    • Klik Sini untuk hantar link ke Yahoo Site Explorer.
    • Klik Sini untuk hantar link blog ke Yahoo! Site Submitter.
  2. Kemaskini link dalam blog anda.
    • Anda perlu membuang link-link mati dalam blog anda. Link-link mati ini akan menyebabkan blog anda tidak mesra dan memberikan impresi yang tidak baik buat enjin carian.
  3. Gunakan kata kunci bersesuaian.
    • Kata kunci bersesuai dalam deskripsi blog anda juga boleh menjadi penting dalam enjin carian. Berikan kata-kata yang sesuai seperti, blog malaysia, catatan peribadi dan sebagainya bagi memberikan kata deskripsi sesuai akan kandungan blog anda.
    • Kata kunci dalam entri blog boleh digariskan dan diberikan bold, supaya mudah ditemui oleh enjin carian.
  4. Memperbaiki tags dalam blog.
    • Tags atau label boleh dijadikan sandaran supaya isi entri anda ditemui dalam enjin carian. Untuk menambah tags dalam blog, anda boleh gunakan beberapa pendekatan dalam penulisan html/koding blog anda.
  5. Meletakkan alt tags pada gambar dan tajuk tertentu.
    • Alt tags boleh diletakkan dalam gambar. Anda perlu menambah alt="kata kunci" dalam image source atau link dalam coding anda.
  6. Update blog anda secara berkala.
    • Perkara penting buat blog adalah sentiasa update. Enjin carian akan mencari entri ataupun blog dengan isian terkini bagi dipautkan dengan kata kunci bersesuaian.
  7. Buat sitemap.
    • Boleh dilakukan buat blog2 yang dibuat menggunakan tema wordpress atau berpaksikan platform ini. Itu sebab kita sering nampak banyak blog yang dot com sering muncul antara yang teratas dalam enjin carian.
  8. Gunakan media sosial untuk promo blog.
    • Antara cara terbaik supaya blog anda dibaca ramai. Ia juga akan digelintar oleh enjin carian....kerana media sosial selalunya akan berada antara yang top dalam enjin carian.

Anda boleh mencuba cara dan kaedah yang diberikan ini, namun anda harus ingat, anda akan bersaing dengan blog dan entri lain yang lebih baik dari anda. Selamat mencuba.



Post a Comment

50 Comments

  1. selamat pagi!!!saje nak tanye dah sapan belom hahahhaa.....bang...link mati tu ape bang??huhuhu

    ReplyDelete
  2. @budak kampung Bila klik link tu .. error atau url not found .. klik2 tak kuar apa2 .. ok?

    ReplyDelete
  3. @zacky ~786~ Hantar link tu .. mudah je .. saya dah sediakan ... klik je dan letak url blog .. :)

    ReplyDelete
  4. tips yg mudah tapi perlu istiqamah.. mekasih HH.. siap letak link lagi.

    ReplyDelete
  5. HH nak tanya ni, cemana nak buat bloglist agar tak display semua list mcm HH punya kt bawah ni?! harus klik 'show all' baru akan keluar semua.

    ReplyDelete
  6. info ringkas, padat tapi sangat2 berguna

    ReplyDelete
  7. terima kasih untuk perkongsian

    suaraserak.blogspot.com

    Serak Itu Suatu Abstrak. Nampak Nyata. Boleh Dirasa. Kedengaran Ada. Tapi Fizikalnya Tiada.

    ReplyDelete
  8. Dah lama tak baca tutorial blog pasal SEO...
    Thanks for info..
    Media sosial aku agak slow sikit..nak boost up nanti ler..
    Vote Me For Blogger Of The Year

    ReplyDelete
  9. thanks HH. tips yg berguna. cuma nk tanya sikit. mcm mana nk cari dead link? nk kena check satu2 ke link dalam blog? or ada cara lain? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sori HH,Tumpang jawbkan..
      Gi je kt makcik google webmaster tools,situ pun leh tgk apa2 hal pasal site kite..

      Delete
  10. t.kasih atas perkongsian..sy dah buat beberapa teknik tersebut. tapi yg sy pelik byk sgt link sy error dan not found

    ReplyDelete
    Replies
    1. Error? Deadlink ke? Mungkin entri dah dipadamkan kot. Leh bagi contoh tak?

      Delete
    2. ya maksud sy error 404.. dan sy nak tahu dlm webmaster(crawl error) byk link sy 'not found'.apa yg menyebabkan perkara ni blaku? harap HH blh bantu n jelaskan serba sedikit..

      Delete
  11. Huhu~mintak2 blog saya akan popular selepas ni...saya mmg teringin sgt nk blog saya jadi popular.....

    http://yasminesigadisblogger.blogspot.com/

    inilah blog saya yang ala2 kadar saje....Jemput visit dan follow....

    ReplyDelete
  12. hmmm...nampaknye kna banyak usha la nihh..huhu

    ReplyDelete
  13. sy pun xfaham link mati tue.. ~mak budak baru belajar http://taufikmaria.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. Entry yang bermanfaat dan menjadi pilihan buat blogger newbie seperti saya untuk mahirkan lagi tahap blogging saya., Sememangnya entry ini sering di buat rujukan untuk saya..

    ReplyDelete
  15. salam, abg hasrul, apa dimaksudkan dengan link mati

    ReplyDelete
  16. terma kasih yea.. =) ilmu ni..

    ReplyDelete
  17. @facebook-100000096486420:disqus .... boleh baca yang saya tulis menerusi entri ini - http://www.hasrulhassan.com/2012/03/panduan-menulis-blog-dead-link-itu.html#axzz2PvtfTtuo

    ReplyDelete
  18. Kena disavow link .. boleh guna Google Webmaster tools untuk tanggani masalah ni ... baca atau lakukannya di sini - https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main?pli=1

    ReplyDelete
  19. Terima kasih @irwanalessa:disqus

    ReplyDelete
  20. Link mati adalah dead link .. bila anda klik sesuatu link .. anda tak dapat baca entri tersebut ...

    ReplyDelete
  21. Terima kasih di atas bantuan sudara HH, ini yang suka ni singgah di sini, apa masalah boleh diutarakan dan ada jawapan yang diberi. Ini memudahkan rujukan untuk dibuat nanti. TQ..

    ReplyDelete
  22. Bagaimana cara nak gunanya, adakah perlu dibuat satu persatu atau keseluruhan broken link?

    ReplyDelete
  23. Bagaimana dengan arahan ini : Upload a text file (*.txt) containing only the links you want to disavow.
    Di mana text file ini boleh didapati? Keliru sedikit ni, dengan arahan dari pihak google (web master tool).

    ReplyDelete
  24. Ini kita buat ... kita senaraikan url yang kita nak disavow dalam text file yang kita tulis sendiri di desktop, buat satu line satu url

    ReplyDelete
  25. Boleh buat banyak2 dan buat satu persatu... nak mudah, buat sehari dari sehari .. tak perlu semua sekaligus...

    ReplyDelete
  26. As...salam....
    Blog saya ada banyak broken link (crawler), lebih kurang 4000 link, bagaimana nak atasi masalah ini seperti cara nak delete atau baiki atau edit supaya ia tidak error. Banyak dah saya cuba namun masih buntu. Harap sangat HH dapat membantu?
    TQ...HH.

    ReplyDelete
  27. assalamualaikum hh...perkongsian yang menarik hati...;)

    ReplyDelete
  28. salam..boleh inform macam mana nak check link-link mati dalam blog kita? boleh lah kemaskini ehhee..harap dapat membantu.. :) tq

    ReplyDelete
  29. Terima kasih perkongsiannya... Newbie here. =)

    ReplyDelete
  30. Kena setiap hari hantar link ke tempat tu ke HH ? hihi

    ReplyDelete
  31. Terima kasih atas perkongsian

    http://aunihealthcarenbeauty.blogspot.com/

    ReplyDelete
  32. Terima kasih untuk info yang amat berguna.

    ReplyDelete
  33. makasih bnyak gan info artikelnya..

    Kunjungi juga berita seputar jabodetabek terkini
    Infonitas.com

    ReplyDelete

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komen dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh gunakan borang 'hubungi saya' atau looket.me/hasrulhassan.