Jangan Salah Faham

Saya sebagai jurugambar? Foto: Lensahasrul

Salam semua di petang hari.
Apa buat hari nih? Hari yang suram duka? Hmmm .... saya tadi dok usung kamera saya, mana tahu ada benda leh ambik buat bahan. :) Ehh bercerita pasal gambar - mesti ada kait-kait dengan jurugambar. Ohh .. tu memang gambar saya tapi fotografi buat saya cuma hobi. Nak serius .. belum lagi tapi kalau ada yang nak ajak saya sertai photoshoot ... saya relakan je. :) opss bukan sebagai model - tak layak .. tapi tentulah sebagai orang yang pegang kamera.

Nih ada satu cerita yang agak kreatif yang ada kaitan dengan jurugambar dan fotografi. Kerana universal disulami keunikan kerjaya sebagai seorang jurugambar, kadangkala ada situasi yang tak terduga berlaku. Meh layan kisah ini. Opsss sebelum tu, jika kisah ini akhirnya menyinggung perasaan anda, saya minta maaf.

Jangan Salah Faham




Sepasang suami isteri dah lama mencuba utk mendapatkan anak..lalu satu hari mereka bersetuju utk menggunakan kaedah "anak tumpang" atau kata lain.... isterinya itu menggunakan benih lelaki lain utk mengandung. Setelah bersetuju dan memilih bakal lelaki yang akan "menyedekahkan" (heheh) spermnya.. maka satu hari.. sisuami berkata.. "Ok sayang.. abang pergi dulu... sebentar lagi lelaki tersebut akan datang... " (lelaki yang nak gunakan sperm dier la..)

Kebetulan sebelum lelaki tersebut muncul. Tiba2 seorang photographer bayi datang meng'offer'kan servisnya,

"Selamat pagi puan.. saya datang utk.. " belum sempat habis bercakap. Si isteri memotong kata2nya dan berkata; "oh ya..saya memang menunggu awak.." "errr ya ka?" kehairanan photographer tu.. "kalau macam tu..bagus la.. saya dah buat banyak bayi yang istimewa.. (maksudnya gambar yang baik la.. ) "Itu la yang suami dan saya harapkan.."kata si isteri.. "silakan masuk.. dan duduk la.." "Hmmm macamana kita nak start " tanya si isteri setelah beberapa ketika... "Serahkan pada saya puan... saya selalunya buat di bathtub... sekali kat atas sofa.. dan beberapa kali di katil.. kekadang kat atas lantai di ruang tamu saja.. itu pun seronok juga..anda akan benar2 enjoy... " kata lelaki tadi menerangkan tempat2 yang sesuai utk diambil gambar.. "Bathtub atas lantai... Patutlah ianya tak pernah berkesan pada saya dan suami..kami selalu lakukan di bilik tidur saja.. "jelas isteri ...

"Puan, tak da orang yang bleh grenti ianya baik setiap kali.. tapi kalau kita pelbagaikan posisi dan saya shoot dari beberapa angle.. saya jamin... anda akan suka dengan resultnya... Si ister ..tercengang... "Puan..dlm keja saya nie..seseorang mesti mengambil masa skit..saya suka. berada diluar dan didalam buat beberapa ketika.. tapi tentun puan tak suka.. "Macam saya tak tau " kata si isteri..Photographer tadi mengeluarkan gambar2 bayi yang sungguh comel dari briefcasenya.. "yang ini saya buat maser di atas bus kat London.. "Hah!... atas bas ?" terkejut si isteri... "Yang kembar ini plak memang tak disangka2.. bila anda tau bahawa memang susah nak bekerjasama ngan emaknya.. " kata photograper tadi.. "Emaknyer susah nak bekerjasama ?" tanya si isteri.. "Ya... memang susah.. sehingga saya terpaksa bawa dia ke Hyde Park utk buat keja dengan baik.. orang ramai mengerumuni kami ketika itu..utk melihat dengan jelas apa yang kami lakukan... " "Didepan public " "Ya..dah tu..lebih kurang 3 jam baru selesai.. emaknya.. menjerit.terpekik.. sehingga saya tak boleh nak concentrate..bila tupai2 dah datang menghampiri alat saya.. saya terpaksa berhenti melakukannya.. "cerita si Photograper.. "awak maksudkan tupai2 tu really usik awak punya... .alat " tanya si isteri.. "Ya puan... tak per la.. Puan dah bersedia ker.. Saya akan siapkan tripod ... lepas tu kita akan mulakan.. "Tripod ?"nak buat aper.. "tanya siisteri.. "OH..itu utk laraskan alat saya nanti... ianya terlalu besar utk saya pegang lama-lama.. " "er puan. Puan la..dier pengsan!!!

Cerita asal dari: Laman Komuniti VF
Copywritting template

Post a Comment

5 Comments

  1. hehehe..ada2 je la isteri dia tu tak berfikir panjang betol main tembak je

    ReplyDelete
  2. hahahahha..bengong punya phototgrapher dan si puan tu..huhu..macam best je kalau jadi photographer ni..haha(mode gatal.)...

    sape cakap lelaki ber blog itu loser??you are freak..lelaki berblog itu stylo dan cool okay.."

    ReplyDelete
  3. hahaha..serius mmg kelakar..wat sy tergelak sorang2!..hahaha

    ReplyDelete

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com