Langkau ke kandungan utama

Cabaran #1 Diri Aku Sebagai House Husband Sewaktu Ramadhan

Bukan mudah. Serius .. ia sesuatu yang sangat mencabar bagi diri saya. Tahun ini (2016) adalah pertama kali saya berada di dalam bulan Ramadhan sebagai seorang house husband, tanpa ada isteri di sini sepenuhnya. Isteri saya terpaksa berjauhan beberapa ketika dalam bulan Ramadhan 1437H ini disebabkan perlu menumpukan minda pada peperiksaan akhir sarjana di Universiti Malaya.

Awal Ramadhan, saya masih lagi boleh selesa, kerana isteri masih lagi belum bertolak ke Kuala Lumpur. Walaupun dalam minggu ulangkaji, isteri saya seolah tidak sanggup saya bersendirian untuk handle anak-anak di permulaan puasa. Apatah lagi, bila ketiga-tiga anak saya berazam untuk berpuasa penuh tahun ni.

Cabaran #1 Diri Aku Sebagai House Husband Sewaktu Ramadhan

Namun, tidak boleh tidak .. saya dan isteri perlu menerima hakikat bahawa peperiksaan akhir ini sangat penting untuk memastikan isteri saya lulus untuk kursus sarjana. Al maklumlah, pengajian ditanggung oleh pihak kerajaan, amanah dan tanggungjawab tersebut perlu digalas dengan baik. Kalau tidak, nanti akan timbul perkara yang tidak molek selepas tamat pengajian.
Cabaran #1 House Husband Sewaktu Ramadhan
Ia bukan mudah untuk isteri saya. Saya juga bukan mudah untuk melihat isteri saya bertungkus-lumus siang dan malam, sampai pening-pening kepala nak hafal dan ingat banyak perkara supaya dapat lulus peperiksaan. Nak bantu dari sudut untuk lulus exam, memang tak dapatlah .. ia di luar kemahiran, pengetahuan dan kepakaran saya .. ... hanya dapat angguk dan geleng sahaja ... kui kui kui.

Tapi isteri saya ni cukup hebat. Dalam sibuk-sibuk untuk hadapi persediaan Ramadhan, dia sempat lagi pergi ke perpustakaan awam untuk study. Saya kagum betul dengan kekuatan yang ada pada dia. Kalau sayalah, uhhh memang azab rasanya nak study berpuluh bab ... bertimbun nota kuliah dan rujukan, nak nak lagi subjek yang memang payah dan susah.

Bila time nak berbuka puasa, isteri saya sediakan pelbagai juadah yang memang saya tak dapat nak tandingi. Anak-anak seronoklah dapat makan sedap-sedap, termasuklah saya .. weeee ....
Isteri masak untuk berbuka puasa
Ini cabaran pertama saya sewaktu Ramadhan tahun ni. Saya perlu bantu isteri dari segi mental supaya dia bersedia menghadapi peperiksaan yang akan dihadapi.


Nantikan kisah cabaran yang kedua pula .... huhuhu .. saya sebagai house husband di bulan Ramadhan.


Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Assalammualaikum Bro HH..in sya Allah moga apa yang dikorbankan sekarang bakal menjadi suatu yang manis kelak...ameen :)

    BalasPadam
  2. yeah..teruskan usaha sis..n tuan blog teruskan support isteri..smoga dipermudahkan..amin

    BalasPadam
  3. Hebatnya wanita boleh aje multi tasking.
    Semoga dipermudahkan.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping Pasar Kemboja - Rezeki Sebagai Tour Guide

Rezeki Allah S.W.T ini boleh hadir dari banyak sumber. Kadang tak terfikir pun. Alhamdulillah, baru-baru ini saya ditakdirkan Allah S.W.T untuk kenal sebuah keluarga dari Singapura yang datang ke Parit Buntar untuk urusan pernikahan anak lelaki mereka. Alang dah datang untuk hadiri majlis, maka mereka ambil peluang untuk 'melancong' dan ketahui tempat menarik di Parit Buntar.

Saya memang tidak sangka. Bermula dengan sebuah pertanyaan menerusi email, sehinggalah kami bertemu dan menjadi mesra.
Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping di Pasar Kemboja Semuanya disebabkan oleh blog post atau entri blog ini yang menjadi bacaan dan rujukan mereka. Disebabkan tulisan saya mengenai Pasar Kemboja di Parit Buntar, saya telah dihubungi oleh salah seorang ahli keluarga dari Singapura ini, mahukan bantuan saya dalam bentuk servis berbayar untuk bawa mereka bershopping di Pasar Kemboja.

Dan nak dijadikan cerita pula, perkahwinan anak mereka adalah dengan salah seorang anak bekas ra…