Langkau ke kandungan utama

Panduan Tukar Nama Fanpage Facebook Percuma

Panduan tukar nama Fanpage Facebook secara percuma. Adakah anda mempunyai fanpage Facebook yang namanya mahu ditukar? Contohnya dari nama fanpage 'Kisah Cinta Adam Hawa Yang Indah' menjadi nama fanpage lebih pendek 'Adam Hawa' atau 'Cinta Adam Hawa'. In Sha Allah, menerusi blog post ini, saya akan kongsikan panduan atau cara-cara nak tukar nama fanpage di Facebook tanpa perlu upah sesiapa, atau dengan kata lain tukar nama serta URL fanpage secara percuma!

Sebenarnya, sebelum ini fungsi untuk tukar nama fanpage ini diterhadkan kepada fanpage yang mempunyai like kurang daripada 200 likes. Tetapi, baru-baru ini, saya telah mendapat khabar daripada pihak developer Facebook yang mengatakan bahawa fungsi tukar nama fanpage ini kini telah dibenarkan; hatta untuk sebuah fanpage yang telah mempunyai ribuan likes.

Panduan Tukar Nama Fanpage Facebook Percuma

Jadi, kepada mereka yang mahu tukar nama fanpage Facebook kepada nama yang lebih baik dan bererti, maka saya sarankan anda ikuti panduan tatacara ringkas di bawah ini. Tak susah mana, senang je .... dengan syarat anda merupakan pemilik fanpage dan mempunyai akses sebagai admin page tersebut.
  1. Pertama sekali, pastikan anda telah login ke page tersebut. Apabila anda login, anda akan nampak nama page tersebut di bahagian atas tab Facebook seperti ditunjukkan di bawah ini. Jika anda belum login, anda akan nampak profil anda di tab tersebut. Jadi pastikan anda login kerana pihak Facebook hanya membenarkan admin sahaja untuk ubah nama Fanpage - terutama sekali untuk fanpage yang ada lebih 200 likers.
  2. Panduan Tukar Nama Fanpage Facebook Percuma
  3. Kemudian, klik tab About pada page tersebut seperti dipaparkan di bawah ini. Pastikan apabila anda klik, bahagian sidebar fanpage tunjukkan Page Info.
  4. Panduan Tukar Nama Fanpage Facebook Percuma
  5. Page Info akan paparkan butiran seperti Category, Name, Topics, Facebook Web Address, Start Date dan etc... Untuk tukarkan nama fanpage, maka klik bahagian Name (edit). Isikan nama fanpage baru anda di dalam ruangan disediakan. Setelah selesai, satu kekotak akan muncul memberitahu bahawa permohonan tukar fanpage telah diterima, dan notifikasi dihantar ke email anda (yang didaftarkan di facebook).
  6. Cara Tukar Nama Facebook Fanpage
    Cara Tukar Nama Facebook Fanpage

Dah siap.Secara ringkas, tatacara nak tukar nama fanpage:
  1. Klik 'About' di bahagian bawah header (cover photo) fanpage.
  2. Klik 'Page Info' di bahagian kolum kiri Facebook/fanpage
  3. Lalukan tetikus pada bahagian 'Name' dan klik 'Edit'
  4. Masukkan nama baru dan klik 'Save Changes'
  5. Notifikasi akan dihantar ke email.
Cara Tukar Nama Facebook Fanpage
Mudah je kan? Saya fikir semua orang boleh buat ni, tanpa perlu upah mana-mana orang untuk tukarkan nama fanpage; tapi seperti awal saya katakan tadi .... anda perlu menjadi Admin kepada page tersebut, bukan Editor atau Content Contributor.

Oh ya, lupa nak beritahu. Apabila anda tukar nama fanpage tersebut ke nama baru, semua pengguna Facebook yang telah like page tersebut akan terima satu email memberitahu bahawa nama page telah diubah - memberikan pilihan untuk mereka untuk UNLIKE dan UNFOLLOW page tersebut. Jadi, apabila anda tukar nama fanpage anda, kemungkinan jumlah likers akan berkurangan.

Orait, semoga berjaya.


Dah baca post berikut:

advertisement


Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…