Langkau ke kandungan utama

Nasi Kandar Beratur Restoran Ali Parit Buntar

Nasi Kandar Beratur. Kalau kat Penang, tentu ramai dah tahu mana lokasi Nasi Kandar Beratur yang sangat famous ini. Tapi, jangan sangka hanya di Penang je ada nasi kandar beratur ni ... hoho .. di Parit Buntar pun ada nasi kandar beratur ni ... malah, ia telah lebih daripada 10 tahun bertapak!

Restoran Nasi Kandar Ali di Parit Buntar mendapat jolokan sebagai Nasi Kandar Beratur lebih 10 tahun yang lalu. Masa mula-mula saya ketahui mengenai restoran nasi kandar ini, saya masih lagi bujang. Actually, yang memperkenalkan kepada saya pun adalah student-student Master USM Transkerian. Saya yang sebelum tu dah tinggal di Parit Buntar dekat 3 tahun, haram tak tahu punnn .. hahaha..
Nasi Kandar Ali

Nasi Kandar Beratur Restoran Ali Parit Buntar

Pertama kali saya merasa makan di restoran ini, saya ambil menu Ayam Kampung masak kari ... perghh memang teringat-ingat sampai sekarang. Tu 10 tahun dahulu ...

Dan baru-baru ni, semasa bulan Ramadhan 2015, saya telah berpeluang ke Restoran Ali sekali lagi. Ya, selepas 10 tahun .... haha. Kali ini, saya bawa seluruh keluarga saya untuk menikmati kesedapan lauk pauk Restoran Ali, Nasi Kandar Beratur versi Parit Buntar.

Eksklusif - Hanya Buka Selepas Jam 6:00 Petang

Isteri saya dah lama mengidam nak makan nasi kandar beratur Parit Buntar ni. Tapi, memandangkan restoran ini hanya buka mulai jam 7:00 malam, maka sukarlah sikit nak bawa seluruh keluarga. Restoran ini tutup awal tengah malam. Dan serius, tiap-tiap malam mesti ramai orang beratur nak makan di restoran yang terletak berdekatan dengan CIMB Bank Parit Buntar.

Isteri saya memang selalu ingatkan mengenai Kasi Kandar Beratur ni, tapi al maklumlah .. bila nampak ramai sangat orang ... niat yang dah sedia murni ditunaikan tu, tak jadi. Namun, alhamdulillah, mungkin keberakatan Ramadan 2015 ... akhirnya kami sekeluarga dapat juga merasa makan di restoran Ali - Nasi Kandar Beratur Parit Buntar!

Sedap? Sure, pasti ... apatah lagi apabila isteri saya yang actually kurang gemar nasi kandar memberikan tanda bagus .. hoho ... malah, anak-anak saya yang pertama kali makan di restoran ini juga sangat suka dengan hidangan Ikan Keli Masak Kicap yang disediakan. Licin sampai anak saya yang nombor dua nak jilat pinggan tuuu .. !!
Restoran Nasi Kandar Ali - Nasi Kandar Beratur di Parit Buntar
Lauk pauk di restoran ini banyaknya dari masakan Ayam. Ada Kari Ayam Kampung, Ayam Masak Kicap Pedas, Ayam Madu dan ...  uhhh termasuklah Kari Kepala Ikan dan juga Kari Ikan Keli serta Keli Masak Kicap yang anak saya sukakan tu.

Info Mengenai Nasi Kandar Ali - Nasi Kandar Beratur Parit Buntar

Sedikit info tambahan ...
  • Asalnya berniaga dengan van depan kedai ni yang dimiliki oleh peniaga Cina.
  • Dulu restoran ni nama dia Nasi Kandar Salleh, tapi dah tukar pemilik. Diambil-alih oleh Ali.
  • Antara menu best ialah Ayam Madu dan Ikan Keli Madu
  • Air tak berapa nak syok sangat jika dibandingkan dengan owner lama - Restoran Nasi Kandar Ali.
  • Didatangi pelbagai bangsa - india, cina, melayu ... malah pak arab dengan mat salleh yang belajar di USM Transkerian pun datang makan sini.
  • Restoran simple tak ada dekorasi menarik - purely tarikan ialah makanan.

Lepas ni, mungkin nak repeat balik ... jadi, jangan lupa follow instagram saya nanti ye.



Dah baca post berikut:

advertisement


Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …