Langkau ke kandungan utama

Bahaya Menggunakan Contact Lenses Pasar Malam

Awas. Sudah banyak barang tiruan dijual di Pasar Malam, dan antaranya ialah kanta lekap atau Contact Lenses. Saya memang perasan, mana-mana wanita yang pakai kanta lekap memang nampak anggun dan cun, apatah lagi jika mereka menggunakan kanta lekap yang serasi dengan warna mata, warna kulit dan yang menyerlahkan mata.

Isteri saya sendiri menggunakan kanta lekap semasa persandingan kami lebih 10 tahun dahulu. Perghh .. memang nampak lain sangat jika dibandingkan dengan wajah yang mengenakan kacamata biasa. Isteri saya nampak sangat-sangat-sangat cantik dan wajahnya nampak lebih menarik tanpa kacamata - terasa seperti berkahwin dengan seorang bidadari kayangan .. wa cakap sama lu ... hoho ...

Bahaya Menggunakan Contact Lens Pasar Malam

Bahaya Menggunakan Contact Lenses Pasar Malam
Memang betul jika wanita yang memakai kanta lekap yang bersesuaian dengan wajah terutama sekali warna kulit dan mata, mesti matanya akan lebih menyerlah dan kelihatan lebih anggun.

Pemakaian fashion contact lenses semakin popular terutama di kalangan wanita dan gadis-gadis di Malaysia, terutama sekali pada golongan artis wanita tempatan, contohnya Emma Maembong, Diana Amir, Neelofa dan ramai lagi ... malah, ada selebriti di kalangan lelaki juga memakai kanta lekap!

Namun, di sebalik kehebatan menyerlahkan penampilan dan wajah menggunakan fashion contact lenses ini, ada yang boleh membahayakan, apatah lagi jika contact lenses yang dipakai itu dibeli dari pasar malam tanpa preskripsi yang betul!

Tapi .. Contact Lenses Berkualiti Mahal!!

Ya, contact lenses yang berkualiti memang mahal, apatah lagi yang berkualiti terbaik. Tetapi, ramai yang memilih untuk tampil cantik dan anggun dengan menggunakan contact lenses atau kanta lekap yang dijual murah di pasar malam.

The Association of Malaysian Optometrists (AMO) president Murphy Chan urges users not to be tempted by low prices when buying contact lenses, especially the cosmetic lenses. “Sure, it is fashion but it is in contact with your cornea, and your cornea is unprotected tissue that can be damaged permanently. “Even if it’s a cosmetic item, you need to take the proper precautions as a misstep can lead to a loss of eyesight. - The Star.

Kanta lekap murah yang dijual di pasar malam dipercayai kurang berkualiti, malah ada di antaranya sangat tidak selamat digunakan. Antara bahaya menggunakan kanta lekap murah jenama pasar malam ini adalah:
  • Permukaan kanta lekap tersebut kasar, boleh menyebabkan kornea mata luka.
Dr Kenneth Fong, an eye surgeon from the Eye Centre at Sunday Medical Centre, couldn’t agree more. “If you are paying RM10 to RM15 for your contact lenses, don’t expect them to be of high quality. In fact if you look at one under the microscope, you can see how rough the surface of the material is.” This is why buying online is not advised, says Dr Michael Law, consultant ophthalmologist and eye surgeon at the International Specialist Eye Centre.- The Star
  • Kanta lekap murah dijual dengan 'one size fits all'. Tiada istilah satu saiz sesuai untuk semua bentuk mata. Jika saiz kanta lekap tidak sama dengan saiz anak mata, kemungkinan akan membawa kepada kecederaan yang serius.
  • Bahaya Menggunakan Contact Lenses Pasar Malam
  • Contact lenses pasar malam yang dijual murah boleh menyebabkan kerengsaan pada mata, malah ada kes membawa kepada konjuktivitis (mata merah) dan juga buta.
  • Kebanyakkan contact lenses yang dijual di pasar malam tidak disertakan dengan manual penjagaan yang betul. Ada yang hanya dijual di dalam kotak plastik kecil seperti kotak cincin.
  • Bukan semua kanta lekap itu sesuai dengan keadaan fizikal mata - dari segi saiz, kelembapan, tebal nipis dan sebagainya.

Di Amerika Syarikat, penjualan secara terbuka kanta lekap atau contact lenses ini tanpa preskripsi daripada doktor adalah menjadi satu kesalahan.

Kepada mereka yang sukakan kepada fesyen dan kecantikan, awas dengan jenis contact lenses yang dijual murah, terutama sekali di pasar malam. Malah, ada peniaga yang kini menjual kanta lekap fesyen (fashion contact lenses) dengan harga murah ini secara online di laman sosial seperti Facebook dan juga Instagram.

Beringat sebelum kena. Mahu tampil dengan mata yang cantik tak salah, tapi dapatkan dulu nasihat daripada pakar dan belilah daripada kedai cermin mata yang menjual contact lenses berkualiti dan menggunakan preskripsi yang betul - saiz dan jenis kanta lekap.

Untuk tips memilih kanta lekap yang bersesuaian, boleh rujuk post ini - Bagaimana Nak Tahu Samada Kita Memakai Contact Lenses Yang Betul

Semoga bermanfaat.



Dah baca post berikut:

advertisement


Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …