Langkau ke kandungan utama

Info GST - Harga Kereta Baru Sebelum Sesudah GST

Saya fikir ramai yang tertanya-tanya bagaimana bentuk price-list harga kereta baru sebelum dan sesuah GST. Saya ingin berkongsi kepada anda pengetahuan ini supaya anda akan sedar dan ambil peduli mengenai harga kereta baru selepas GST dikenakan.

Ok. Berikut adalah price-list harga kereta Peugeot 308 yang dijual oleh Nasim Sdn Bhd. Anda boleh lihat perbandingan harga yang diberikan, iaitu harga kereta ini sebelum GST dan selepas GST dikenakan ke atas harga kereta ini.

Harga Kereta Baru Sebelum Sesudah GST 1 April 2015

Harga Kereta Baru Sebelum Sesudah GST

Harga Kereta Baru Sebelum Sesudah GST
Ok. Sekarang bagaimana?

Dah lihat senarai barangan dan produk runcit yang dikenakan GST 6%? Jika belum, anda boleh semak pada senarai penuh barangan dan produk yang dikenakan GST ini di post ini - Senarai Lengkap Produk Barangan Pengguna Dikenakan GST 1 April 2015

Ada yang mungkin tidak jelas bagaimana kiraan cukai GST ini dikenakan kepada pemborong, peruncit dan akhirnya kepada pengguna seperti saya dan anda. Jika mahu jelas, dan melihat akan pro dan kontra sistem percukaian baru oleh kerajaan ini, anda boleh merujuk kepada artikel ini - Cara Pengiraan Cukai Barangan dan Servis Bawah GST

Update - Senarai harga kereta baru bagi model Proton, Subaru, Ford, Nissan, Mitsubishi Dikenakan GST 6% (klik)

Cara kira GST Malaysia
Kredit Gambar: Paultan.org

Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. mari kita sama-sama nengok. dalam senarai tu semua barang ada tax. Yang saya faham setiap level dari kilang sampai kepada pengguna ada GST. setiap level akan charge 6% kepada barang tersebut finally sampai kepada pengguna sudah accumulated 18% (kalau pengilang-pemborong-runcit-pengguna). On top on margin keuntungan yang penjual dan pengeluar ambil akan ditambah lagi 6%. 6% ini boleh dituntut pada kastam. Pengguna yang akan tanggung beban. Peniaga dapat untung lagi.

    BalasPadam
  2. Thanks for this good info...ramai yg tak faham ttg GST nie..

    BalasPadam
  3. Tanpa NamaMac 31, 2015

    salam... harga sblm nih dh include sst 10% kan.... kenapa xtolok sst tersebut pastu baru tmbh gst???

    BalasPadam
    Balasan
    1. itulah yang cuba saya nak sampaikan dalam blog post ini, mengapa price-list kereta di atas tidak ada penolakkan tersebut, yang kita nampak cuma tambahan GST.

      See. Kita perlu alert benda ni supaya tidak kena tipu oleh mereka yang tamak.

      Padam
  4. Harus menaikkna pendapatan sehingga tetep bisa memenuhi segala kebutuhan walau harganya naik.

    BalasPadam
  5. Tanpa NamaApril 01, 2015

    Walaupon dulu 10% now 6%, kena ingat, dulu x semua barangan dikenakan GST, sekarang ni, makan nasi kosong kat restoran pon kena GST.

    Dari segi mentality pula, peniaga yang tiada kena mengena pon akan letak hidden cost dalam jualan mrk i.e. goreng pisang, etc. Kadang2 kita terkena tanpa sedar.

    Malah ada kemungkinan harga barangan yang tiada kena mengena dgn GST akan lebih mahal dari segi % dari 6% GST.

    Contohnya:-
    Nasi Lemak Berlauk di Pasar Malam - RM5.00
    New hiden price - RM5.50 (dah 10%!)

    Banyak lagi harga barang dan perkhidmatan yang akan terdedah kepada risiko peningkatan yang tidak munasabah.

    Fikir-fikirkan.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…