Langkau ke kandungan utama

Contoh Surat Permohonan Berpoligami Seorang Suami

Contoh surat permohonan berpoligami seorang suami. Sengaja dan saja-saja saya kongsikan contoh surat untuk berpoligami ini. Manalah tahu kot-kot ada para suami yang mahu mencari rujukan cara menulis surat permohonan untuk berpoligami ini bagi diberikan kepada isteri (atau isteri-isteri) ... haha.

Surat permohonan berpoligami ini adalah sekadar suka-suka, tetapi boleh juga diguna-pakai kalau benar nak 'memikat' hati si isteri untuk membenarkan diri berkahwin seorang lagi. Namun, bukan sesuatu yang mudah untuk berpoligami di Malaysia, ada undang-undang perlu dipatuhi, dan prosedur yang mesti diikuti.
Contoh Surat Permohonan Berpoligami Seorang Suami

Contoh Surat Permohonan Berpoligami Seorang Suami



Untuk berpoligami, seorang suami perlu ikuti prosedur berikut:
Prosedur Untuk Bernikah Lebih Dari Satu (Poligami)
  1. Membuat permohonan di Mahkamah Tinggi Syariah. Seorang suami boleh membuat permohonan ini samada di Mahkamah Tinggi Syariah di tempat tinggal atau bermastautin.
  2. Permohonan mesti disertai dengan:
    • Satu ikrar yang menyatakan alasan berpoligami perlu dan patut;
    • Pendapatan pemohon ketika itu;
    • Butir-butir komitmen dan tanggungan kewangan;
    • Bilangan orang yang akan menjadi tanggungan pemohon;
    • Sama ada pemohon mendapat keizinan atau pandangan untuk berpoligami daripada isteri atau isteri-isteri pemohon sedia ada.
Prosedur di atas bagaimanapun ada sedikit perbezaan bergantung dengan Majlis Agama Negeri masing-masing - samada tempat tinggal atau bermastautin.

Dapatkan panduan untuk cara mudah berpoligami - Rahsia Mudah Poligami

Dah baca surat permohonan berpoligami di atas, nantikan surat jawapan yang boleh digunakan sebagai membalas permohonan surat di atas daripada suami. In Sha Allah, jawapan diberikan memang terbaik oleh si isteri.


Surat jawapan dari isteri - Contoh Surat Jawapan Isteri Permohonan Poligami Suami

Semoga bergelak sakan  .. hehehe

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. hehe... nak try print la surat ni... mana tahu kot-kot berjaya ;)

    BalasPadam
  2. hahahhaha ramai kaum lelaki suka ambil tahu ni .

    BalasPadam
  3. Laju je tengok surat tu...heee. kena beri tips supaya senang lulus kot....hee

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital. Pekerjaan doktor dianggap mulia dan banyak menyumbang dalam masyarakat hari ni. Mereka terpaksa belajar lebih kurang 5 hingga 6 tahun untuk mendapatkan ‘title’ doktor tersebut dan kebanyakan mereka dianggap tak da ‘life’ dan sangat ‘nerd’.

Tapi tahukah anda bahawa ada juga dikalangan mereka yang yang sangat handsome dan menarik hingga membuatkan anda hari-hari nak buat check up kat hospital. Jom kita kenali 6 doktor kacak di Malaysia.
6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital 1- Dr Syed Ahmad Murthada

Beliau merupakan model utama untuk jubah furby and sugar dan sangat aktif ke gym.  Walaupun doktor kerjanya sangat sibuk untuk merawat dan melayani pesakit, mereka juga ada kehidupan sendiri. Sibuk-sibuk pun sempat ke Gym tu ... hoho. Jangan cakap doktor tak da life ye. Dan pada saya, memang haruslah seorang doktor menjadi contoh kepada orang lain, nampak sihat, sasa,…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …