Contoh Surat Permohonan Berpoligami Seorang Suami

Contoh surat permohonan berpoligami seorang suami. Sengaja dan saja-saja saya kongsikan contoh surat untuk berpoligami ini. Manalah tahu kot-kot ada para suami yang mahu mencari rujukan cara menulis surat permohonan untuk berpoligami ini bagi diberikan kepada isteri (atau isteri-isteri) ... haha.

Surat permohonan berpoligami ini adalah sekadar suka-suka, tetapi boleh juga diguna-pakai kalau benar nak 'memikat' hati si isteri untuk membenarkan diri berkahwin seorang lagi. Namun, bukan sesuatu yang mudah untuk berpoligami di Malaysia, ada undang-undang perlu dipatuhi, dan prosedur yang mesti diikuti.
Contoh Surat Permohonan Berpoligami Seorang Suami

Contoh Surat Permohonan Berpoligami Seorang Suami



Untuk berpoligami, seorang suami perlu ikuti prosedur berikut:
Prosedur Untuk Bernikah Lebih Dari Satu (Poligami)
  1. Membuat permohonan di Mahkamah Tinggi Syariah. Seorang suami boleh membuat permohonan ini samada di Mahkamah Tinggi Syariah di tempat tinggal atau bermastautin.
  2. Permohonan mesti disertai dengan:
    • Satu ikrar yang menyatakan alasan berpoligami perlu dan patut;
    • Pendapatan pemohon ketika itu;
    • Butir-butir komitmen dan tanggungan kewangan;
    • Bilangan orang yang akan menjadi tanggungan pemohon;
    • Sama ada pemohon mendapat keizinan atau pandangan untuk berpoligami daripada isteri atau isteri-isteri pemohon sedia ada.
Prosedur di atas bagaimanapun ada sedikit perbezaan bergantung dengan Majlis Agama Negeri masing-masing - samada tempat tinggal atau bermastautin.

Dapatkan panduan untuk cara mudah berpoligami - Rahsia Mudah Poligami

Dah baca surat permohonan berpoligami di atas, nantikan surat jawapan yang boleh digunakan sebagai membalas permohonan surat di atas daripada suami. In Sha Allah, jawapan diberikan memang terbaik oleh si isteri.


Surat jawapan dari isteri - Contoh Surat Jawapan Isteri Permohonan Poligami Suami

Semoga bergelak sakan  .. hehehe

3 comments.. read them below or add one

puteraduyong puteraduyong March 12, 2015
hehe... nak try print la surat ni... mana tahu kot-kot berjaya ;)
auntiekemai auntiekemai March 12, 2015
hahahhaha ramai kaum lelaki suka ambil tahu ni .
Denaihati Denaihati March 12, 2015
Laju je tengok surat tu...heee. kena beri tips supaya senang lulus kot....hee

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.