Langkau ke kandungan utama

Tips Menulis Entri Mendatangkan Income

Tips menulis entri yang boleh mendatangkan income. Ada yang tanya bab nie, almaklumlah semakin ramai yang sedar bahawa buat blog memang boleh buat duit. Tapi, bukan semua jenis penulisan kita itu harus dan perlu memberikan output duit semata. Anda harus tahu, bahawa dalam menjemput rezeki terutama menerusi blog, anda seharusnya memberikan sesuatu dulu ... mungkin boleh dianggap sebagai satu sedekah jariah.

Cara Buat Duit Dengan Blog

Ramai blogger Malaysia terutama blogger baru beria-ria memikirkan cara nak buat duit dengan blog, sampai ada satu tahap, mereka melakukan sesuatu yang melanggar peraturan serta terma. Malah, banyak yang melakukan dengan cara yang kurang telus dan ada yang memaksa.

Saya bukanlah nak jadi guru hebat atau sifu yang melarang si anak didik untuk jangan buat itu dan ini. Cuma saya mahu anda gunakan akal dan fikiran dalam melakukan sesuatu. Fikir samada tindakan dan cara itu boleh atau tidak boleh. Adakah ia akan beri kesan kepada kredibiliti anda sebagai seorang penulis blog dan sebagainya. Adakah ia dibolehkan?
Tips Menulis Entri Mendatangkan Income

Untuk menulis entri yang mendatangkan income, anda perlu tahu teknik bagi mengumpan pengunjung untuk baca entri tersebut. Jika tiada pembaca, agak sukarlah nak jana income. Dan paling mustahak sekali, ialah untuk memberikan tindak-balas kepada setiap entri yang anda tulis.

Anda boleh tulis satu entri panjang berjela mempromosikan sesuatu, tetapi andai tiada siapa yang klik kepada 'pautan rezeki' dalam entri tersebut, saya boleh katakan anda gagal.

Ciri penting sebuah entri yang mendatangkan income adalah mempunyai pautan ke sesuatu yang anda promosikan. Kalau tidak, mana nak datangnya income tersebut.

3 Tips Menulis Entri yang Mendatangkan Income

Ada beberapa cara untuk menulis entri mendatangkan income.
  1. Menerusi pautan affiliate. Ada dua cara income dijana menerusi affiliate. Satu menerusi PPL dan kedua menerusi PPS. Iaitu anda akan terima income kerana orang daftar secara percuma, dan kedua anda terima komisen jika orang beli produk yang anda promosikan menerusi entri.
  2. Menerusi advertorial. Yang ini bukan semua blog boleh melakukannya. Hanya blog-blog yang ada kekuatan tersendiri sahaja boleh menawarkan dan menerima tawaran untuk penulisan entri berbentuk advertorial. Anda tulis atau buat review mengenai sesuatu servis atau produk, dan tuan punya servis atau produk akan bayar apa yang anda tulis. 
  3. Menulis produk yang anda guna dan jual. Yang ini banyak diguna pakai untuk blogshop. Anda tulis sesuatu produk yang anda gunakan dan anda jual produk tersebut. Penulis blog personal pun boleh juga buat income dengan teknik ini, tanpa jejaskan niche blog. Anda ceritakan pengalaman anda guna satu-satu produk, atau ceritakan mengenai servis yang anda ada tawarkan. Contohnya, anda buat design kad bisnes, anda tulis satu entri anda buat design untuk seseorang pelanggan, dan ada gambar .. nampak cantik, di akhir entri, anda tulis bahawa anda menyediakan servis ini. Nah ... income dari blog!
Itu antara 3 cara yang boleh saya kongsikan kepada anda. Mungkin ada cara lain, itu terpulang pada kreativiti masing-masing untuk menulis entri yang mendatangkan income.

Dalam menulis entri yang boleh mendatangkan income ini, anda perlu rajin dan pandai mengolah ayat agar apa yang anda tulis itu boleh menjual atau boleh mempromosikan. Teknik ini dinamakan sebagai Copy-Writing.


Oh ya, satu lagi .. seperti awal saya ada sebut. Dalam keinginan sangat kuat mahu apa yang anda tulis dalam blog mendatangkan income, amalkan konsep memberikan manfaat dan konsep sedekah. In Sha Allah, anda tak akan rugi.

Dan bersabarlah seperti pemancing udang galah!




Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. assalamualaikum hh...perkongsian yg baik...

    BalasPadam
  2. Kalau betul kena pada cara senang je buat duit dengan menulis ni

    BalasPadam
  3. Menarik!
    Saya tulis blog sekadar isi masa lapang & tmbh kenalan. Tapi, ada juga promote barang sikit2. Saje suka2. Kalau dapat income lebih best juga.
    http://drshikinzainal.blogspot.com

    BalasPadam
  4. info terbik dan sangat berguna buat blogger cari makan....semuannya kena ada kesabaran.

    BalasPadam
  5. sangat2 berguna, yela, duit dari blog leh gak buat beli baju baru ke, kasut baru ke, kan2? hehe

    BalasPadam
  6. baru saya faham tentang copy writting..sebelum ini memang blur juga..terima kasih kerana berkongsi

    BalasPadam
  7. Buat masa ni hanya gunakan pautan affiliate je. Terima kasih HH.
    Artikel yang bermanfaat :-)

    BalasPadam
  8. terima kasih atas perkongsian bro HH

    BalasPadam
  9. bagus sekali tipsnya..maceh pakcik..:D

    BalasPadam
  10. thanks untuk perkongsian HH

    BalasPadam
  11. Good Info.
    Thx sifu..
    Masih banyak saya perlu pelajari...doakan saya ya.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …