Disaman Kerana Pelekat Kereta Gambar Nik Aziz?

Aiseh. Takkan kerana pelekat kereta yang ada gambar Tuan Guru Nik Aziz, kereta milik pelajar disaman? Tak patutlah kalau gitu. Tapi andai disaman kerana kesalahan lalulintas atau jalanraya, maka ok ... saya boleh terima. Biar logiklah sedikit. Stiker je pun.

Disaman Kerana Pelekat Kereta Gambar Nik Aziz?

Saya tak pasti adakah benar apa yang didakwa oleh orang yang kena saman. Dia seorang pelajar UiTM, didenda kerana kesalahan lalulintas dan kerana lekat stiker ada wajah Nik Aziz. Cuba lihat gambar yang saya sertakan ni. Kejadian ini dilaporkan berlaku di Kampus UiTM Seri Iskandar, Perak.

Saya dapatkan gambar dan cerita ini daripada Yahoo News. Menurut sumber asal dari The Malaysian Insider; gambar kereta yang dikunci dan surat saman yang diterima pelajar tersebut tersebar di laman sosial termasuk akaun Facebook bekas menteri besar Kelantan itu. Lalu mengundang lebih 23 ribu Likes.... perghhh viral tu.

Kebanyakan pengguna internet menyelar tindakan tidak demokratik UiTM itu yang menghalang pelajar mereka untuk mengekspresikan pendirian politik.

Ramai yang luah pendapat yang adanya buat saya nak tergelak kerana kelucuan. Tapi dalam kelucuan itu, ada sinis dan ada kebenarannya.

Apa kata anda? Patut ke tak patut? Disaman sebab letak pelekat kereta yang ada gambar pemimpin yang disegani pemilik kenderaan? Pembangkang ... kena saman. Kalau letak stiker yang kaler biru tu .... kena saman gak ... ok.


6 comments.. read them below or add one

Ahmad Zaki Ahmad Zaki December 20, 2013
Tu la pasal. Diorang ni terlalu rasict untuk setiap penyokong. Tak kisah siapa sokong siapa, tu hak masing². Kata negara demokrasi. hmmm

ZH Blogger
farrah hanim farrah hanim December 20, 2013
memang macam-macam .. hadooiiii ..
Ayu Zan Ayu Zan December 20, 2013
tang mana ntah demokrasi tu.
muhammad naim Abdullah muhammad naim Abdullah December 20, 2013
Biasa la.. Uitm kan..

paham-paham sahaja.. :)
MY@R MY@R December 20, 2013
tidak mahu memihak kepada mana-mana pihak..jika pelajar ini melakukan kesalahan lain harap pihak bertanggungjawab membuat ulasan atau jawapan balas..jika masih berdiam diri maka tuduhan yang dilemparkan adalah benar...www.tepakku.com

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.