Langkau ke kandungan utama

Anak Kawan Buat Duit Jual Mainan Online

Terkejut juga. Mana tidaknya, anak kawan saya yang baru darjah 4 dah bijak pandai buat duit online. Saya yang dah lama duduk depan komputer ini pun baru terkinja-kinja nak buat duit online, tapi anak kawan saya, usia masih muda dah boleh jana pendapatan sendiri. Serius, saya tak tipu.

Semua ini bermula apabila saya ke Perlis tempoh hari, dan dalam perjalanan saya singgah ke rumah kawan saya tu di Alor Setar, Kedah. Tujuan sebenar adalah untuk hadiri Majlis Perkahwinan Dkna Abza - seorang blogger dan juga pengunjung setia blog ini. Sambil jalan-jalan ke Perlis, sambil pergi kenduri perkahwinan, sambil beraya ... segalanya dibuat dalam tempoh 2 hari di hujung minggu.
Hadiri perkahwinan blogger Dkna
Blogger Dkna dan suami

Anak-anak saya memang excited, sebab nak ke Padang Besar nak dapatkan mainan idaman. Almaklumlah, mainan yang dijual kat sempadan memang murah. Bukan mainan biasa, tetapi mainan yang dianggap super best bagi anak-anak saya.

Beli Mainan Harga Murah di Padang Besar

Di sana, dapatlah anak-anak saya beli mainan idaman menggunakan duit raya yang dah mereka dapat. Sempat angkut balik sebuah motorsikal besar, helikopter control, kereta control dan mainan masak-masak. Dan harganya memang murah sangat dibandingkan dengan tempat lain di Malaysia ni.

Motorsikal besar - beli RM130, kat sini saya tengok harganya dalam RM300+. Siap boleh main MP3 lagi, dengan lampu dan bateri boleh charge (rechargeable). Kereta control - beli RM20 .... kat sini harganya dalam RM30. Helikopter - beli RM80 ... kat sini harganya dalam RM150+.
Beli mainan murah Padang Besar jual online di Mudah.my

Anak Kawan Buat Duit Jual Mainan Online

Balik ke Parit Buntar .. isteri saya kata pada saya:

"Bang, anak si Aba tu pandai buat duit tau bang ..." kata isteri saya.
"Buat duit? macamana?" tanya saya dengan penuh minat.
"Dia jual mainan lama-lama yang dia beli kat Padang Besar kat Mudah.my!" jelas isteri saya.
"Biar betul .. mana boleh jual, kan bawah umur tu ..." soal saya lagi.
"Guna akaun Aba la ... dia cuma cari mainan yang dah tak nak, ambik gambar pastu hantar kat Mudah tu ...."

Saya jadi kagum. Wah, betapa mudahnya nak buat duit online sekarang. Satu tamparan bagi saya yang ada kelebihan pengetahuan dari anak kawan saya yang baru darjah 4 tu. Dia boleh fikir dan paling utama bertindak untuk jana pendapatan online sendiri. Dia jual apa yang dia dahulunya suka dan kini sudah tidak suka.

Jual mainan secara online. Dulu dia beli murah, dah puas main, dia jual secara online.

"Kena ada kotaklah kalau nak jual online ni ....selalu orang tak minat nak beli benda yang dah nampak macam second hand...." kata saya lagii.
"Yela, dia simpan kotak sekali, ayah dia kan jenis pengemas, lepas main kena simpan balik dalam kotak elok2, jadi semua benda tu elok lagi" kata isteri saya menjelaskan.

Petua Jual Mainan Secara Online

Memang bijak. Nak jual barang online, kena pastikan produk tu masih lagi nampak ok, ada kotak, jadi bakal pelanggan dan pembeli lebih yakin dengan apa yang nak dijual.

Teringat seorang kawan nasihatkan saya ..

"HH, nih benda-benda ko simpan ni .... kasik ada bekas dengan kotak, leh jual nanti masa akan datang, laku oooo .. ada je permintaan dan peminat, silap-silap .... ko leh jual kat luar negara ... bayaran main-main USD je .... masyuk tu!" kata kawan saya merujuk kepada beberapa miniatur kereta yang saya dapatkan secara eksklusif.

"Heh ... eceh pandai ko ye .. mana ko tahu semua benda ni ...." tanya dengan poyonya, almaklumlah kurang percaya sikit ....hehhehee....

"Aku baca satu ebook ni .. aku beli online..." erkk terkejut saya dibuatnya.

Lepas saya selidiki, dia rupanya beli ebook tersebut di Ashadee.com

Ramai dah pandai buat duit online ni. Anak kawan saya yang darjah 4 pun boleh buat, dan kata kawan saya yang sorang tu pun leh pakai... semuanya tak mustahil. Ada pengetahuan, ada ilmu ... buat duit online jadi mudah buat sesetengah.

Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. kecik2 lagi dah pandai buat duit ye..hebat..bakal jutawan nie

    BalasPadam
  2. bagusnya... semua dah pandai rebut peluang skrg ni.. tapi serius memang business minded tu...

    Dkna cantik!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bisnes minded .. kena ada dalam kepala otak blogger Malaysia!!

      Padam
  3. good idea....kat rumah saya pun banyak mainan plans nak buang but tengah fikir nak jual...hoho

    BalasPadam
  4. eh! terjumpa gambar wedding dkna :)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping Pasar Kemboja - Rezeki Sebagai Tour Guide

Rezeki Allah S.W.T ini boleh hadir dari banyak sumber. Kadang tak terfikir pun. Alhamdulillah, baru-baru ini saya ditakdirkan Allah S.W.T untuk kenal sebuah keluarga dari Singapura yang datang ke Parit Buntar untuk urusan pernikahan anak lelaki mereka. Alang dah datang untuk hadiri majlis, maka mereka ambil peluang untuk 'melancong' dan ketahui tempat menarik di Parit Buntar.

Saya memang tidak sangka. Bermula dengan sebuah pertanyaan menerusi email, sehinggalah kami bertemu dan menjadi mesra.
Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping di Pasar Kemboja Semuanya disebabkan oleh blog post atau entri blog ini yang menjadi bacaan dan rujukan mereka. Disebabkan tulisan saya mengenai Pasar Kemboja di Parit Buntar, saya telah dihubungi oleh salah seorang ahli keluarga dari Singapura ini, mahukan bantuan saya dalam bentuk servis berbayar untuk bawa mereka bershopping di Pasar Kemboja.

Dan nak dijadikan cerita pula, perkahwinan anak mereka adalah dengan salah seorang anak bekas ra…