Langkau ke kandungan utama

Tips Buat Duit Menerusi Iklan Sendiri di Blog

Ada banyak cara untuk buat duit menerusi blog. Salah satunya ialah buat duit menerusi iklan di blog. Untuk entri ini, saya ingin kongsikan mengenai satu tips buat duit di blog menggunakan iklan sendiri. Iklan sendiri ini bermaksud kita buat iklan dengan acuan kita sendiri dan bukan disediakan oleh pihak yang mengiklan atau pengiklan.

Tips Buat Duit Menerusi Iklan Sendiri di Blog

Cara ini saya gunakan untuk buat duit menerusi iklan dari ChurpChurp, 8Share, affiliate Pay-Per-Lead (PPL), komisen pendaftaran, komisen backlinks dan beberapa iklan yang hanya memerlukan pengunjung untuk klik iklan tersebut atau buat pendaftaran mudah. Teknik ini mestilah dilakukan dengan telus dan bukan bertindak memperdayakan pengunjung blog.

Buat Banner Iklan Sendiri

Saya lebih suka buat banner iklan sendiri, selain memantapkan skill saya dalam penyediaan servis buat banner dalam blog, saya juga dapat lebih kreatif untuk menghasilkan sebuah iklan yang lain dari yang lain. Apabila iklan kita nampak lain walaupun isinya lebih kurang sama, ia akan mengundang tanda tanya, dan klik boleh dijana menerusi rasa ingin tahu.

Banner sendiri cara paling mudah ialah dengan printscreen mana-mana bahagian dalam iklan yang anda kongsikan samada melalui 8Share, ChurpChurp, affiliate dan sebagainya untuk menarik perhatian orang. Perkara paling penting dalam pemilihan ini ialah .... anda perlu terlebih dahulu tertarik dengan bahagian iklan tersebut.

Contohnya, jika dalam satu-satu iklan itu merupakan satu konsep permainan (game online), tunjukkan bahagian macam mana nak menang atau tunjukkan hadiah yang ditawarkan. Printscreen bahagian itu untuk dijadikan banner iklan anda sendiri.

Bagaimana Nak Buat Print Screen?

Bagaimana nak printscreen? Lihat pada keyboard anda, bahagian sisi atas berhampiran dengan keyboard nombor. Selalunya butang atau kekunci printscreen ini diletakkan di sebelah scroll lock. Tekan dan bahagian yang anda printscreen sudah tersedia dalam bentuk clipboard.

Buka aplikasi paint dalam komputer anda, dan tekan ctrl-v (paste). Maka akan keluarlah gambar yang tunjukkan skrin yang akan menjadi bahagian banner anda.

Contohnya; anda lihat iklan dari Sony ini - http://my.sharings.cc/adsbyhh/share/SonyXZU

Anda dah klik iklan tersebut dan lihat isi kandungan iklan. Nampak bahagian menarik dan anda tekan Print Screen pada keyboard anda. Seperti saya, penampilan pertama iklan ini menarik perhatian saya, jadi saya tekan Print Screen, dan saya paste di dalam aplikasi Paint dan keluarkan gambar seperti di bawah ini.
tips buat duit di blog guna banner sendiri

Edit gambar tersebut samada untuk crop, kecilkan saiz dan tambah teks menarik bagi membolehkan ia menarik pengunjung blog klik banner anda tersebut.

Cara Resize Imej Dalam Paint

tips buat duit di blog guna banner sendiri

Cara Crop Imej Dalam Paint

tips buat duit di blog guna banner sendiri

Iklan sendiri yang telah anda siapkan itu, anda boleh letak di bahagian-bahagian ruang iklan atau banner yang paling mudah pengunjung nampak. Saya pernah kongsikan tips ini - perletakkan banner berkesan dalam blog.

Banner buat iklan sendiri boleh anda buat samada menggunakan software Paint atau paling bagus menggunakan Adobe Photoshop CS. Atau boleh sahaja anda menggunakan sofware edit gambar online yang ada, seperti Picasa dan sebagainya.

Simpan (Hosting) Imej Tersebut Untuk Dijadikan Banner Dalam Blog

Kemudian, anda perlu hosting sendiri imej tersebut di mana-mana laman web yang menyediakan perkhidmatan tersebut, paling mudah anda gunakan Picasaweb atau Flickr. Dapatkan url imej berkenaan untuk dimasukkan ke dalam blog anda, samada diletakkan di sidebar blog, atau post atau bawah post.

Cara Mudah Letak Imej Banner


Selamat mencuba.

*p.s: Semua cara dan kaedah yang saya sebutkan pernah dan telah saya kongsikan sebelum ini. Anda boleh gelintar (search) blog ini untuk cari entri yang lebih detail.
**p.s: Kepada sesiapa nak dapatkan servis saya buat banner iklan, boleh hubungi saya di Facebook atau Fanpage saya.




Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Tumpang sekaki nak belajar bro

    BalasPadam
  2. Thanks so much HH..kita memang dah lama cari cara nak buat banner sendiri..Harap-harap berjaya bila cuba nanti..

    BalasPadam
  3. Info menarik...tak terpikir nak buat enrti macam ni...sambil sambil promo iklan...sambil sambil buat tips n trick..

    BalasPadam
  4. Terima kasih banyak

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …