Salam.
Tadi saya baru bersembang dengan seorang rakan blogger, namanya Angah - itu katanya, dan nak tengok blog dia tak? Blog baru tetapi trafik ... perghhhh .... dan tengok jumlah follower dia ... lebih dari saya tu ... sedangkan blog dia lebih hijau dari saya ... tak percaya? jenguklah sendiri di sini: Angah-Ini Blog Jiwa-Jiwa.

Antara yang mengagumkan saya ialah jumlah pageviews dah lebih 200K dalam masa kurang dari 3 bulan! Followers blog - lebih dari 2,000. Jumlah LIKE secara puratanya dalam entri antara 200-300 LIKE .... ada antara tu capai sampai 400-700 LIKE pada satu-satu entri. Mana saya tak kagum.

Lalu saya bertanyakan pada empunya diri, selepas empunya diri menelifon saya. Secara dasarnya saya faham strategi yang dia lakukan, tetapi secara lebih terperinci ... kenalah tanya empunya blog. Saya tak mahu memandai-mandai sebab dia lebih pandai dari saya. 

Apa yang menarik perhatian saya ialah .... dalam dok sibuk blogger-blogger lain dok cari sumber pendapatan dari blog, dok cari petua nak tingkatkan trafik, dok cari tips untuk popularkan blog, yang ini lain .... sebelum berblog ... dia berfacebook dan dari situ dia dapat peminatnya ... lalu dari facebook terus transfer ke blog - idea yang jarang orang buat.

Dan satu lagi yang menarik perhatian saya ialah bagaimana pengiklan mencari dia ... dan bukannya dia terhegeh2 mencari iklan ... hebat tak? Hebatttt bagi saya .. saya pun tak gitu ... jadi sapa kata newbie tak pandai ...sapa kata newbie tak bijak ...jadi jangan pandang sebelah mata pada mereka yang baru nak berblog ni ... kadangkala mereka lebih hebat dari apa yang anda sangkakan.

Berbliilon tabik dan tahniah buat Angah - Ini Blog Jiwa-Jiwa ....kerana usahanya sendiri tanpa bantuan dari blogger lain dia boleh naikkan trafik, dapatkan pengiklan di blog dan uhhhh macam2 lagilah yang otai pun tak reti2 nak buat ...weeee....

*p.s: Harap empunya blog tak kesah saya dedahkan isi perbualan di telefon tadi ..hehehehe
Penafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

10 Komen

wow!

tabik spring lah XD

memang hebat beliau

Reply

memang seorang blogger yang genius..

Reply

memang tabik spring jugak lah..

Reply

wow... thanks bro.. tak sangka bro buat entry khas :)

huhu.. thanks...

Reply

mmg hebat. sincerely pengisian blog tu xdela hebat mana tapi strategi berblogging dgn bermula dr FB tu yg menjadikan trafik ke blog beliau tu hebat. respek!

Reply

kalah blogger popular. apa pun, tu rezeki dia..yg dpt drpd hasil kerja keras dia juga. :)

Reply

wahhh dasyat2.. nak kena gi ushar blog dia ni hehehe

Reply

wah..kagum dengan tuan empunya blog..heeeee

Reply

memang kagum ngan angah jiwa2!!

Reply

kagum jugak, tercabar rasa nye sebab saya pun newbie, tengah pening lalat, camne la nak naikkan trafik,

kalo nak tarik facebook saya, kawan-kawan saya je la, tu pun nak tak nak..

Reply
Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.