Langkau ke kandungan utama

Saya Kagum Dengan Newbie Ini. Baru 3 Bulan Berblog, Capai Lebih 200K Pageviews!

Salam.
Tadi saya baru bersembang dengan seorang rakan blogger, namanya Angah - itu katanya, dan nak tengok blog dia tak? Blog baru tetapi trafik ... perghhhh .... dan tengok jumlah follower dia ... lebih dari saya tu ... sedangkan blog dia lebih hijau dari saya ... tak percaya? jenguklah sendiri di sini: Angah-Ini Blog Jiwa-Jiwa.

Antara yang mengagumkan saya ialah jumlah pageviews dah lebih 200K dalam masa kurang dari 3 bulan! Followers blog - lebih dari 2,000. Jumlah LIKE secara puratanya dalam entri antara 200-300 LIKE .... ada antara tu capai sampai 400-700 LIKE pada satu-satu entri. Mana saya tak kagum.

Lalu saya bertanyakan pada empunya diri, selepas empunya diri menelifon saya. Secara dasarnya saya faham strategi yang dia lakukan, tetapi secara lebih terperinci ... kenalah tanya empunya blog. Saya tak mahu memandai-mandai sebab dia lebih pandai dari saya. 

Apa yang menarik perhatian saya ialah .... dalam dok sibuk blogger-blogger lain dok cari sumber pendapatan dari blog, dok cari petua nak tingkatkan trafik, dok cari tips untuk popularkan blog, yang ini lain .... sebelum berblog ... dia berfacebook dan dari situ dia dapat peminatnya ... lalu dari facebook terus transfer ke blog - idea yang jarang orang buat.

Dan satu lagi yang menarik perhatian saya ialah bagaimana pengiklan mencari dia ... dan bukannya dia terhegeh2 mencari iklan ... hebat tak? Hebatttt bagi saya .. saya pun tak gitu ... jadi sapa kata newbie tak pandai ...sapa kata newbie tak bijak ...jadi jangan pandang sebelah mata pada mereka yang baru nak berblog ni ... kadangkala mereka lebih hebat dari apa yang anda sangkakan.

Berbliilon tabik dan tahniah buat Angah - Ini Blog Jiwa-Jiwa ....kerana usahanya sendiri tanpa bantuan dari blogger lain dia boleh naikkan trafik, dapatkan pengiklan di blog dan uhhhh macam2 lagilah yang otai pun tak reti2 nak buat ...weeee....

*p.s: Harap empunya blog tak kesah saya dedahkan isi perbualan di telefon tadi ..hehehehe

Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. wow!

    tabik spring lah XD

    memang hebat beliau

    BalasPadam
  2. memang seorang blogger yang genius..

    BalasPadam
  3. memang tabik spring jugak lah..

    BalasPadam
  4. wow... thanks bro.. tak sangka bro buat entry khas :)

    huhu.. thanks...

    BalasPadam
  5. mmg hebat. sincerely pengisian blog tu xdela hebat mana tapi strategi berblogging dgn bermula dr FB tu yg menjadikan trafik ke blog beliau tu hebat. respek!

    BalasPadam
  6. kalah blogger popular. apa pun, tu rezeki dia..yg dpt drpd hasil kerja keras dia juga. :)

    BalasPadam
  7. wahhh dasyat2.. nak kena gi ushar blog dia ni hehehe

    BalasPadam
  8. wah..kagum dengan tuan empunya blog..heeeee

    BalasPadam
  9. memang kagum ngan angah jiwa2!!

    BalasPadam
  10. kagum jugak, tercabar rasa nye sebab saya pun newbie, tengah pening lalat, camne la nak naikkan trafik,

    kalo nak tarik facebook saya, kawan-kawan saya je la, tu pun nak tak nak..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…