Langkau ke kandungan utama

Siri Kisah Kerajaan Agung di Dunia - Kerajaan Rom

Kisah Kerajaan Agung di Dunia - Kerajaan Rom. Dalam minggu ini dan minggu berikutnya, saya ingin bawakan Siri Kisah Kerajaan Agung untuk sama-sama kita kongsi pengetahuan dan sejarah. Pengetahuan serba sedikit mengenai kerajaan-kerajaan ini yang diasaskan oleh manusia, diharapkan dapat memberikan kita sedikit info am tentang jatuh bangunnya sesebuah empayar itu.

Dan antara empayar gergasi dan amat terkenal serta tersohor, yang sehingga sekarang dikagumi ramai ialah Kerajaan Rom.

Siri Kisah Kerajaan Agung di Dunia - Kerajaan Rom

Siri Kisah Kerajaan Agung di Dunia - Kerajaan Rom
Perpustakaan Celsus ( di Turki ) dibina untuk menyimpan 12,000 gulungan dan untuk melayani sebagai makam monumen untuk Celsus ( yang telah konsul di 92 M , gabenor di 115 AD , dan kaya dan popular dikalangan warga tempatan ) . Bangunan ini penting sebagai salah satu contoh yang tinggalan sejarah dari sebuah perpustakaan kuno Rom yang berpegaruh . Ini juga menunjukkan bahawa perpustakaan umum yang dibina tidak hanya untuk wilayahnya sahaja tetapi di seluruh Empayar Rom . Pemulihan besar – besaran yang dianggap amat benar bagi bangunan ini , Gerbang depan dibina semula dan sekarang menjadi contoh utama arkitektur Rom sebenar.

Kerajaan Rom

Pada mulanya kerajaan ini dipimpin oleh raja-raja yang dianggap wakil tuhan, kemudian menjadi republik sebelum akhirnya menjadi sebuah kerajaan. Kerajaan ini disifatkan sebagai sebuah kerajaan autoraktik. Republik Rom yang awal telah dibinasakan dan dilemahkan oleh pertikaian antara Gaius Marius dan Sulla, diikuti oleh perang saudara Gaius Julius Caesar terhadap Pompey.

Secara kasarnya, kemuncak Kerajaan Rom ini boleh dikatakan berlaku selepas penaklukan Dacia oleh Trajan. Ketika itu, Kerajaan Rom menguasai permukaan tanah sebanyak lebih kurang 5,900,000 kilometer persegi (2,300,000 batu persegi) dan oleh itu, menjadi empayar terbesar semasa Zaman Purba Klasik.

Pada dekat-dekat nak hampir musnah, Kerajaan Rom ini telah terbahagi kepada dua, iaitu Empayar Rom Barat dan Empayar Rom Timur (dikenali juga Empayar Byzantine). Sebagai penamat dan kejatuhan Kerajaan Rom ini, telah dimuktamadkan oleh ahli sejarawan, bahawa ia tumbang setelah musnah apabila diserang dan ditakluk oleh kerajaan dari bangsa German; iaitu pada 4 September 476.

Walaubagaimanapun, Kerajaan Agung Rom ini tidak dianggap musnah sepenuhnya kerana wujudnya Kerajaan Byzantine yang juga dianggap dalam sejarah sebagai kuasa 'sebenar' Empayar ini. Dan kemusnahan sebenar Empayar atau Kerajaan Rom ini berlaku apabila ianya ditakluk oleh Empayar Turki Uthmaniyyah pada 29 Mei 1453.

Mengikut sejarah, kerajaan ini dibina oleh sekumpulan petani. Diceritakan bagaimana sekumpulan petani, yang pada mulanya menghadapi serigala bagi melindungi ternak mereka, akhirnya menjadi bersatu menjadi kerajaan terbesar dalam sejarah. Dan dari situ, masyarakat Rom yang terbahagi mengikut sistem kasta ini, telah membina tamadun sendiri dengan bersulam pengaruh dan kebudayaan Yunani.
Siri Kisah Kerajaan Agung di Dunia - Kerajaan Rom
Menara Hercules merupakan sebuah rumah api Rom kuno di semenanjung sekitar 2,4 kilometer ( 1.5 batu ) dari pusat A Coruna , Galicia , di Sepanyol utara – barat . Nama Corunna dikatakan berasal dari zaman kuno . Struktur adalah 55 meter ( 180 kaki ) dan pemandangan pantai Atlantik Utara Sepanyol . Dibina hampir 1900 tahun lalu, telah dipulih semula pada tahun 1791 , dan merupakan rumah api tertua di Rom yang masih digunakan.
Kehebatan kerajaan ini telah memberikan sumbangan besar terhadap perkembangan hukum, perang, seni, sastra, arkitek, teknologi, agama dan bahasa di dunia Barat. Malah banyak sejarawan menganggap Kerajaan Rom menjadi kerajaan yang sempurna - berpengaruh, adil, tahan lama, besar, serta membela dan ekonomi maju.
Pengaruh Kerajaan Rom dirasai sehingga hari ini. Dewan senat adalah antara pengaruh yang paling ketara yang wujud di dalam kerajaan moden sekarang.
Sumber: Wikipedia dan Kamal Info



Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. kerajaan rom telah di sebutkan di alquran adanya

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. Ya, memang sebuah kerajaan yang cukup hebat dan gah, namun akhirnya lumpuh.

      Padam
  3. Fuhh! Kerajaan nie memang rare punya sejarah laa...tapi kerajaan yg orang cakap ala2 demokrasi yang hot dengan tagline RM2.6B pon ada nilai sejarah yang tersendiri juga kan...kirer terer laa ketua penya anak makcik maimun nie tadbir kan... :)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …