Panduan Menulis Blog | Ciri-ciri Layout Blog Yang Baik

As-Salam.
Dalam dunia blog, ada macam2 template, dan ada macam-macam layout. Namun, layout yang bagaimana paling sesuai dan efisien digunakan untuk sebuah blog?

Ok, HH tak nak tulis panjang, cukup sekadar nyatakan bahawa jika blog anda dengan lebih daripada 2 kolum, pastikan kolum utama lebih besar dan nyata dari kolum2 lain. Kolum entri sepatutnya lebih menyerlah dari yang lain.

Sidebar kiri dan kanan perlu bercirikan tersendiri, iaitu memaparkan dalam satu grup yang sama, cth: sidebar kiri - link2 atau cerita ataupun info mengenai anda dan keluarga atau mungkin sahabat2 anda. Manakalai sidebar kanan pula untuk link, atau iklan atau yang berlainan dengan sidebar yang satu lagi.

Bagi yang buat 2 kolum .. HH nasihatkan anda letak kolum yang kecil di sebelah kanan tangan anda di mana anda menggunakan mouse atau tetikus. Ini adalah kerana pihak2 pengiklan sukakan blog yang letakkan iklan yang di sidebar kanan ... sebab boleh terklik .... :D ... faham tak nih?

Sidebar ini paling maksimum tak boleh lebih dari 400px ... sebab ikut kelebaran yang standard dalam 300-350px di ruangan sidebar yang besar. Jika ada pecahan di bahagian sidebar, pastikan ia merupakan kekotak kecil lebih kurang antara 200 - 125px sahaja.

Bagi blog yang ada kaki ataupun footer, paling biasa orang guna adalah 2 kolum, ada yang tak letak pun, malah ramai gak yang letak 3 macam yang saya buat. Selalunya blog2 tutorial (overseas version) suka letak 3 kolum di footer. Footer selalunya letak selain dari apa yang saya ceritakan di atas ... jarang orang letak iklan di bawah sebab kurang efisien buat pengiklan.

Footer lebih bersifat peribadi .. atau sebagai rujukan dan kegunaan pemilik blog sahaja. Ruangan di atas ... ruangan utama biasanya lebih dihighlight untuk pembaca-pembaca.

Ok... dah kot rasanya ni. Nanti kalau terfikir lagi ..HH akan post lagi.

Terima kasih.

[Info Penulis] Hasrul Hassan ialah seorang blogger dan house husband yang menetap di Penang. Merupakan penulis blog sepenuh masa yang bekerja dari rumah, melakukan penulisan berbentuk pendidikan, review, ulasan, awareness serta antara penulis blog yang berjaya menguasai teknik SEO (Search Engine Optimization) di Malaysia. Antara blog peribadi Malaysia yang paling tinggi views/hits menurut Ranking Alexa, sehingga penulis mendapat jolokan Sifu Blogger dan Pakar SEO Malaysia.

Untuk servis pengiklanan (advertisment service) serta artikel berbayar (paid article/advertorial), boleh hubungi penulis menerusi ruangan Contact .

 
Copyright © 2010-2015 Malaysia Top Blog
HH SEO Consultant (PG0353760-D)
Template By. Catatan Info
Inspired Magz