hasrulhassan.com
Cabaran Duit Raya 2014

14 November 2010

Panduan Menulis Blog | Apa Itu Pagerank?

As-Salam. Nak tahu apa itu Pagerank? Anda juga boleh check instantly Pagerank anda di bawah.


Sedikit mengenai PageRank menerusi Wikipedia:

PageRank is a link analysis algorithm, named after Larry Page, used by the Google Internet search engine that assigns a numerical weighting to each element of a hyperlinked set of documents, such as the World Wide Web, with the purpose of "measuring" its relative importance within the set. The algorithm may be applied to any collection of entities with reciprocal quotations and references. The numerical weight that it assigns to any given element E is referred to as the PageRank of E and denoted by PR(E).

The name "PageRank" is a trademark of Google, and the PageRank process has been patented (U.S. Patent 6,285,999). However, the patent is assigned to Stanford University and not to Google. Google has exclusive license rights on the patent from Stanford University. The university received 1.8 million shares of Google in exchange for use of the patent; the shares were sold in 2005 for $336 million.
Menurut Google pula:
PageRank reflects our view of the importance of web pages by considering more than 500 million variables and 2 billion terms. Pages that we believe are important pages receive a higher PageRank and are more likely to appear at the top of the search results. 

PageRank also considers the importance of each page that casts a vote, as votes from some pages are considered to have greater value, thus giving the linked page greater value. We have always taken a pragmatic approach to help improve search quality and create useful products, and our technology uses the collective intelligence of the web to determine a page's importance.


Check Page Rank of your Web site pages instantly:
This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

13 November 2010

A Funeral. I Work for the IRS.

Its My Milk - Foto: Lensahasrul
1. A funeral service is being held for a woman who has just passed away. At the end of the service the pallbearers are carrying the casket out when they accidentally bump into a wall, jarring the casket.

They hear a faint moan. They open the casket and find that the woman is actually alive! She lives for ten more years, and then finally dies. A ceremony is again held at the same place, and at the end of the ceremony the pallbearers are again carrying out the casket. As they are walking, the husband cries out, "Watch the wall!"

2. Three guys were talking in the local bar. The manager was so sure that its bouncer was the strongest man around that it offered a standing $1,000 bet that no could beat him.

The challenge was that the landlord would squeeze a lemon until all the juice ran out into a beer glass, then hand the lemon to the customer. Anyone who could squeeze even one more drop out of the lemon would win the money.

Over the years many people had tried this, truck drivers, weightlifters, karate masters, and all had failed. Then one day this geeky little fella with heavy black rimmed glasses came into the bar and asked if he could try the challenge.

After the laughter had subsided the landlord said that it was only fair that the man be given a chance at the bet, so he picked up a lemon and started squeezing. Once he was done he handed the remains to the little man who promptly squeezed out 4 more drops of juice onto the bar!

Everyone looked on in amazement as the landlord handed over the prize and asked "What do you do for a living that has given you such strength? Are you a lumberjack, weightlifter, what?" "No" the man replied, "I work for the IRS."

Z Tido. Jem. Lagu 60an.


Petang semalam, ingat nak gi kuar jap, sekali tengok Zikri dah layan tido la plak. Tengok je la tu. Ishh syiokkkkk je nampak. Saya masa tu masih dok mengadap PC ni, cari bahan dan buat bw kepada mereka yang datang bertandang selain manja2 dengan facebook.

Hari ini, saya stuck kat atas jalan, lepas ambil Amri balik dari Tadika Islam Perak, saya pergi kedai Kawanku mencari makanan ikan untuk puyu-puyu di rumah. Dengan keadaan laluan trafik yang dah berubah akibat desakan pembangunan di Parit Buntar, keadaan jalanraya agak sibuk dari biasa terutama jalan-jalan yang sebelum ini agak lengang.

12.43 tghari

12 November 2010

Senaman Automatik Depan PC Anda!


Pendek je kali ni, tengah dok google pasal sakit tengkuk, saya pun terjumpa ni. Saya dok sakit tengkok ni ... adehhh ... maybe sebab lama sangat depan komputer - uhh kena jeling dah .. hahaha.....

So saya pun dapat la satu tip menarik ni. Lain dari petua yang biasa. Lain dari tip yang susah2 nak buat. Ini senang je .. buat depan PC je.. sekarang jugak boleh buat! Sila baca attachment di atas tu... automatik anda akan wat senaman tengkok!.

11 November 2010

Sampah Saya Banyak

Nelayan terjejas pendapatan kerana sifat angkuh orang lain? - Gambar hiasan

Tadi dok kemas-kemas seperti biasa, dan dah bubuh semua dalam plastik sampah terbiodegrasi ('plastik' sampah yang mesra alam); baru sedar, setiap kali kemas2 rumah, mesti sampah banyak ... bertimbun je kat tempat buang belakang umah. Seprti biasa, saya akan cuba asingkan mana benda berasaskan kotak/kertas dan mana sampah domestik atau organik. Kalau ikutkan boleh je buat baja sendiri, tapi susah la plak nak kena p masak gula merah .. huhuhu...

Tengok sampah...mak .. giler banyak. Pastu saya terfikir, ini sampah saya untuk hari ini. Untuk esok? lusa? dan dari orang lain plak camner? Perghh memang banyak. Betullah kata orang bijak pandai, kita ni tahu membuang je tapi tak tahu la plak nak simpan.

Anda pernah pergi ke tempat lupus sampah tak? Saya kalau balik ke kampung kat Parit, sure akan lalu punya (baru2 nampak cam dah nak tutup!), kalau g Cameron Highlands ikut Simpang Pulai, pun akan jumpa juga pusat pelupusan sampah. Kalau saya g mancing kat area Batu Kawan ataupun Tanjung Piandang, saya pasti akan jumpa kapal bawak sampah, belum lagi ke Pulau Burung yang memang jadi tempat lupus sampah kat Penang ni.


Saya Pernah Kena Saman


Alkisahnya semalam wife saya; Linda hampir-hampir nak kena saman dengan polis trafik disebabkan satu kesalahan yang memang serius - uh tak leh kasiktau :P. Elok je membelok pada lampu isyarat terus kena tahan. Dan tempat yang sama juga saya kena pada tahun lepas, angkara kesalahan yang sama juga. Tapi tidak bagi isteri saya - dia terlepas dari kena saman. Saya pun lain cerita; dikenakan saman, dan dikompaun.

Saman saya boleh kira serius - RM300 kalau ikut kesalahan dalam Akta yang termaktub. Tetapi saya telah bernasib baik (lebih kurang), dengan mendengar nasihat oleh pak polisi yang bermisai lebat, saya pun tak teragak-agak pergi ke balai polis trafik yang mengenakan saman, lalu menjelaskan kompaun. Fuhhh ... dari RM300 yang patut kena saya hanya membayar RM20 sahaja.

10 November 2010

Proton Inspira dilancar!

Proton Inspira 2010 - Satu lagi 'keluaran' Proton

Bahagian Panel Tengah Inspira

Dah selamat dah Proton melancarkan Inspira; malah minisite Proton Inspira juga dah ada, dan anda boleh tengok. Gambar-gambar yang ada ini merupakan sebahagian dari galeri yang disediakan oleh Paultan.org. Terima kasih kepada Paultan.org kerana berkongsi.

Kereta Proton Inspira didatangkan dalam 4 warna - Plum Red, Tranquility Black, Genetic Silver dan juga juga solid White. Bagi harga pula; ia dipasarkan dengan harga:
  • Proton Inspira 1.8 M/T – RM78,999
  • Proton Inspira 1.8 CVT – RM84,999
  • Proton Inspira 2.0 CVT – RM91,999


Memilih Kad Kredit Perlu Teliti

Awas dengan perangkap kad kredit - Gambar ehsan google image
Anda ada kad kredit? Atau anda baru berhajat nak dapatkan kad kredit? Jika anda ingin mendapatkan kad kredit bagi tujuan-tujuan murni; seharusnya anda tahu serba sedikit info am mengenai kad kredit sebelum anda memilih mana yang sesuai. Ini adalah kerana anda 'menjemput' diri anda dalam kancah hutang yang memang banyak daya tarikan. Takut nanti salah bertujuan, anda terjebak pula dalam bebanan yang kelak akan memakan diri dan fungsi kewangan anda.

Jadi di kesempatan ini, saya ingin kongsikan sedikit pengetahuan saya mengenai kad kredit. Oh ya .. saya mempunyai 5 kad kredit ..... tu dulu la .. skang dah ada 2 .. hehehee ... yelah, mana sanggup asyik abiskan duit dengan bayar hutang .... asyik kena telefon je ngan bank .... 

Bagaimana nak tahu kad kredit mana yang sesuai dengan taraf dan keadaan kewangan kita; dan paling penting patern berbelanja kita. Mari kita semak sama-sama:


Contest Bayi Nangis oleh Fiza Fidi


--------------------------------------------------------------
Entri ini untuk dinilai bagi Contest Bayi Nangis oleh Fiza Fidi
Tarikh Tutup: 14 November 2010
--------------------------------------------------------------

Adeh, terasa bersalah lak sebab banyak sangat entri pasal contest, itu ini, itu ini, dah jauh tersasar dah blog hasrulhassan ni. Hmm kena pulang ke pangkal jalan ni. Tapi sebelum tu (kes degil ni!); saya nak wat entri last kopek ni - Contest Bayi Nangis.

Dah ada gambar Zikri nangis ni, saya pun takkan nak biarkan je. So saya pertaruhkan foto nangis Zikri yang dibuat dalam bentuk black n white; :) amacam agak2 boleh menang tak gambar ni? Kita tgk je la nanti ehh.

09 November 2010

(GCC) Gelojoh Candid Contest oleh Cik Fatin'z


--------------------------------------------------------
Entri ini untuk dinilai bagi Gelojoh Candid Contest oleh Cik Fatin'z
 Tarikh Tutup: 22 November 2010
--------------------------------------------------------

Dan saya mempertaruhkan gambar Zikri ini, yang dengan gelojohnya menghabiskan mee segera perasa kari yang telah dilute. Sampai tonggang2 pinggan tu. Ish ish ish .... dan dia relax je gambar disnap, saya cakap nak wat bukti dia dah makan tengahari. What? kasik lunch kat anak dengan mee segera?!! .... hahaha..... kantoi!


**p.s: Gelojoh2 pun baca bismillah dulu~

08 November 2010

Posing Anak Gadis di atas Katil


Adeh, baru je selesai buat entri kat blog lensahasrul, kali ni saya muatkan dua set gambar; satu koleksi gambar di Ban Pechah dan satu lagi set gambar bermain dengan Maira - atas katil. Main cak2.

Shot tanpa editing tu, semua terus dari kamera murah saya (Sony DSLR A200). Ini pun sebab wife saya yang minta. Terima kasih Linda :'). Saya pun buat la apa yang patut tapi biasalah dengan baby girl yang ligat ni, kalau takde pembantu susah ooo nak ambik. So nak enjoy tgk gambar-gambar dari saya, layan je kat blog lensahasrul ehh. Khusus dan sah2 untuk aktiviti hobi saya - mengambil gmbar. Cuma gambar dominasi posting... takde kontest..takde apa2 - semuanya gambar!

Bila Blogger Dah Buat Kegiatan Haram


Alkisahnya, ramai lagi yang tak berapa nak ambik kisah pasal sumber dan tag, serta gambar yang diambil tanpa kebenaran. Saya faham, anda mungkin tak berapa nak tahu cara nak buat atau mungkin masa menghadkan anda untuk buat. Saya ni bukanlah blogger hebat macam anda semua, cuma kadang-kadang kita perlu hargai apa yang orang lain dah buat. Jangan main tiru je, bila dah kena soal jawab@kena komen, tak tahu nak menjawab.

Saya bukan apa, ada satu blog tu, saya cuba nak dapatkan widget ni, then saya pun try la untuk letakkan widget yang disediakan ... tup tup tak boleh berfungsi. Saya pun hairan la jugak .. kenapa dan mengapa. Then saya pun baca la komen yang ada kat situ, mula nak gak kemuka soalan mengapa tak boleh run widget tu kat blog hasrulhassan yang syiok sendiri ni .. tapi saya tak jadi.

Rupa-rupanya, ramai gak blogger lain yang tak leh run ... dan komen last sekali tu telah membuatkan semua persoalan terjawab. Widget yang disediakan bukan hasil blogger terbabit terbabit tetapi diambil dari blog lain dan lagi ampehnya, dia claim dia punya widget dengan letakkan url blog dia pada widget tu. Kalau nak wat pun, tulis la skit penghargaan kepada pemilik asal; supaya blogger asal yang buat tu tahu dan sedar.

Blogger yang asal buat tu dengan seriusnya komen; dan telah menjadikan widget tu tak berfungsi. Aha .. kan dah kena! ... sib baik tak kena saman, lagi bahaya. Blogger tu actually tak kesah widgetnya digunakan secara meluas dan diubah skit tapi kenalah bagitahu, dan berikan sedikit credit pada tuan punya asal yang buat widget tu. Dia terkilanlah, sbb dia yang penat2 buat tapi orang lain dapat pujian giler2 ... yang akhirnya buatkan blogger lain rugi .. rugi masa sebb guna widget tu tapi akhirnya tak boleh digunakan.

Jadi kepada diri saya sendiri, saya berpesan supaya jangan buat benda ni. Saya pernah buat entri pasal benda ni kat sini: Jangan Jadi Blogger Buat Kegiatan Haram. Dan kepada rakan blogger yang lain - jom jadi blogger yang baik dan tak buat orang lain marah!

05 November 2010

4 Petua Untuk Kecantikan

Wajah dan kulit cantik impian wanita - Gambar hiasan

Aha... saya nak berikan 4 petua ni untuk kaum Hawa kekal cantik dari segi luaran (ehemmmm), petua ini saya petik dari pembacaan saya dalam Mingguan Wanita. Ya, saya pun baca Mingguan Wanita ... nak tambah pengetahuan. Oklah, 4 petua ringkas tersebut adalah:

Untuk kulit berjerawat dan berjeragat
Tumbuk kulit kayu manis sehingga halus, renjiskan sedikit air serta letakkan sedikit madu (bukan suruh Madu yang buat ehh). Amalkan pakai 1-2 jam sehari, menurut Norliza Elias dari Kluang, wajah anda bakal bersih dan berseri-seri.

04 November 2010

Jangan Jadi Blogger Buat Kegiatan Haram

Saya bukan ustaz atau YB yer!
As-Salam.
Entri kali ini adalah sebagai ingatan untuk diri sendiri dan juga kepada mereka yang prihatin. Awas, jangan terjebak dalam kancah yang menyebabkan anda melakukan perkara yang haram dalam dunia blog ini. Perkara yang saya maksudkan ini ialah:

  1. Mengajak orang untuk klik iklan atau banner advertiser cth: Nuffnang, Advertlets, Mangga Ads mahupun Adsense (biar mereka klik sebab suka dan ingin tahu secara jujur).
  2. Menulis satu-satu artikel dari satu sumber tetapi tidak diberikan kredit atau keterangan sumber tersebut - ia ibarat merompak hasil tulisan orang lain.
  3. Menggunakan gambar atau foto tanpa pengetahuan si pemilik gambar tersebut - yang banyak terdapat dalam blog ini.

Dengan melakukan perkara-perkara di atas, kita sebenarnya melakukan satu penipuan, dan bila kita menipu - ia adalah satu perkara yang dilarang, baik dalam apa jua agama sekalipun. Apatah lagi jika anda seorang Muslim.

Perkara 1 - takut2 nanti sumber pendapatan itu menjadi syubhah dan boleh jatuh haram jika kita sebenarnya melakukan penipuan - harus rujuk ikatan 'terms and conditions' yang telah ditetapkan oleh pihak advertiser. Terdapat klausa mengenai larangan membuat klik sendiri dan mempengaruhi orang lain untuk klik.

Perkara 2 - takut kita sebenarnya menyebarkan satu fitnah yang ditulis oleh orang lain, dan takut jika tulisan itu berunsur perkara buruk, seharusnya kita buat pautan kepada tulisan asal atau dari mana kita mendapat sumber tersebut agar nanti kita terhindar dari salah faham dan fitnah.

Perkara 3 - Menggunakan foto tanpa kebenaran adalah satu kesalahan yang serius, lebih2 lagi kepada sesuatu perkara atau entri yang boleh menjatuhkan maruah. Banyak blog yang buat perkara tak senonoh menyiarkan gambar tanpa kebenaran, sekadar mahu menarik perhatian orang singgah.

Jadi sebagai ingatan buat diri saya, saya memohon maaf kepada mereka yang 'terlibat' dalam blog saya secara langsung dan tidak langsung, andai anda artikel atau entri yang saya tidak nyatakan sumber dan kredit penulis - saya pohon maaf atas kekhilafan saya ini. Kepada mereka yang punyai gambar, saya mohon maaf jika saya terlupa meminta dari anda, dan mohon maaf jika entri dan gambar anda telah membuatkan anda tidak selesa.

Jadi, seandainya ada, sila berikan komen balas untuk saya perbaiki dan perbetulkan mana yang salah dan silap.

Dan kepada yang lain, marilah kita menjaga etika kita sebagai seorang penulis dan blogger yang baik. Jika kita mahu orang lain menghormati kita, kita seharusnya hormat kepada orang lain dulu. Jangan bertanya apa yang orang lain buat pada kita, tetapi lebih dulu bertanya apa yang kita telah buat pada orang lain.

Saya menulis entri ini adalah sebagai tindakan dan pemahaman saya menerusi tulisan Kujie - Nuffnang, Status Halal dan Haram Blog. Jika anda blogger prihatin, harap dapat membaca entri dari Kujie untuk lebih pemahaman dan penerangan. Kujie mendapat rujukan di sini - Ustaz Nor Amin.

03 November 2010

Jom Korek Bahasa Perak

Muka poyo seorang anak kelahiran Perak

Saya ni walaupun lahir kat Perak, still tak menguasai bahasa orang Perak sepenuhnya, banyak perkataan yang saya tahu, lebih malu ... wife saya lebih tahu dari saya, yang kadang2 buat saya terpinga-pinga. So, saya nak korek dan cari bahasa perak sebanyak mana yang boleh, dan tahu apa maknanya, supaya takde la nanti jadi kera sumbang.

Saya sediakan senarai berikut, jika anda tahu dan nak tambah, sila letak dalam komen, nanti saya akan update di sini. Apa lagi ..jom KOREK KOREK. Setakat entri ni ditulis ada 332 senarai. (untuk tambah, sila search dulu perkataan ini - samada guna search box atas, atau guna CTRL-F)


31 October 2010

Anak Bongsu Saya - Haseena Humaira

Haseena Humaira - 9 Bulan

Ini anak saya yang bongsu - namanya Haseena Humaira. Skrang ni baru 9 bulan (agak2). Maira lahir pada bulan 29.01.2010 kat Hospital Taiping jam 3.30 pagi. Saya saja je buat entri ni sebab saya nak kongsi telatah Maira ni - kalau anda pengunjung blog lensahasrul; mesti dah sedia maklum gambar ni. So, tak ada nak tulis, tapi agak2 nak tanya ... silalah tinggalkan kat ruangan komen yer.


Tips Simple Untuk Student

Sentiasa membaca amalan mulia - Gambar hiasan

Alkisahnya skrang ni .. musim berperiksa... atau examination kata seorang kawan lama. Saya pun dok blogwalking pun banyak nyer tulis entri yang ada kaitan dengan exam. Tak kiralah sipi2 ..suam2 kuku .mesti cakap pasal periksa. Banyak gak yang kasik tip untuk jawab peksa dan cara nak berjaya dalam peperiksaan - cara yang baik. 

Saya laaaaaaaammaaaaaaaa dah tak beperiksa ....last sekali exam masa nak ambik lesen jual insuran. Dan nak tahu tak? peksa selepas zaman student LEBIH SENANG dari peksa masa zaman student, gamaknya sebab matang skit kot otak ni menerima maklumat, dulu jenis degil2 skit. Pastu peksa time dah tua2 ni, soalan2 pun senang2 je .. sebab agaknya orang buat soalan tahu... yang nak ambik peksa ni bukannya menelaah (perkataan paling suka masa zaman sekolah) buku-buku pun. Macam ambik lesen memandu, siap dah ada soalan spot ..buat je ..tak tahu rujuk kat belakang - macam belajar Add Math dulu.

Pernah menipu masa peksa? Saya? Pernahhhhh .. depan2 cikgu lagi. Tapi itulah, peksa buka buku depan cikgu pun dapat F. Mana taknya ..peksa bahasa mandarin, satu apa pun tak tahu .... aduhh teringat lak kat cikgu mandarin yang separa ensem tu... dan sungguh baik. Seriyus ..baik giler!

Tapi tu kenangan masa zaman sekolah. Zaman kat IPT pun camtu gak...ada gak open book test/exam, tapi hancus gak .... siap repeat paper lagik ... 

So, apa agaknya cara dan kaedah sebenar nak berjaya dalam peperiksaan nih? Aha... simple je sebenarnya ....  nah saya kasik ... saya pasti ramai yang lalai pasal benda2 ni ..sebab saya pun sama - walaupun saya dan anda tak sama .. tapi banyaknyer lebih kurang. Kalau anda student, amalkan benda2 berikut ... dan maksud amal tu ...bukan time nak peksa je ... tapi sepanjanggggggggg masa. 

Terima Kasih Cik Gayah Spears - Hadiah Dah Sampai!

Hadiah dari Cik GayahSpears
Alkisahnya sebelum ini saya ada terbitkan satu posting mengenai saya dapat hadiah semangat kerana sebijik/sebuah/sekeping/seskrin gambar yang saya postkan untuk satu contest anjuran Cik Gayah Spears. Lihat foto yang dilampirkan .... itulah adiah pemberian dari Pak Long Cik GayahSpears kepada saya ...erkk kepada blog saya ni. Terima kasih Cik GayahSpears kerana memilih gambar saya dengan Zikri tu. Huhu ..walaupun tak ensem....ternyata gambar saya laku! :P

30 October 2010

Episod Sedih Saya (updated)


Bila saya baca pasal kanser, hati saya sedih. Anda tak sedih? Takut pun ada sebenarnya; yelah ... kalau ikut pengetahuan cetek saya, sel kanser tu ada je dalam badan ni, cuma aktif dengan tak aktif je. Risau juga. Anda tak risau ke?

Kenapa tajuk entri saya episod sedih? hmmm... sebab ia ada kaitan dengan kanser dan kematian, dengan orang2 yang saya kenal dalam hidup - kenal maksudnya, sama2 men kejar2, sama2 belajar, sama2 duk jamban yang sama.... gitulah.


Yeah - Saya Menang Contest Capture and Win oleh GSC EON Movie Card

Gambar ini menang hadiah untuk Contest Narnia - An Adventure with Reepicheept
Elok tengah buka dan layan FB, tetiba je keluar notification yang keputusan Contest Capture and Win Contest - Narnia - GSC EON Movie Card dan bila tengok .. gambar saya kirim dalam kontest tu menang ... no 4 tu ... kalau dapat top winner dah menang henpon dah. Tak caya? Leh tgk kat sini --> Menang Contest kat FB.

29 October 2010

Giving Hope - Nabilah


-------------------------
Ini adalah servis komuniti oleh blog hasrulhassan
--------------------------------------------------

Hi! I’m Nabilah,


When I was 8 years old, one day the doctor said I had cancer – Acute Myeloid Leukemia (ALL). Ever since then, I spent most of my time in the hospital. I missed playing with my sisters, little brother, neighbours and my school friends. Anyway, I would get very weak when I start to play with them.


I travelled to the hospital very frequently. My father would drive my mother and me to the Kuala Lumpur General Hospital very early in the morning so that I would able to make it for the registration to see the doctor. Being early would also allow him to drive down to Masjid Tanah, Melaka just in time for work.

28 October 2010

Testing Bahasa Portugese


Este Blog é apenas um hobby, uma compilação de idéias e pensamentos, bem como um resumo do que eu acho interessante quando navego pelo mundo virtual. I do not pretend professionalising it and even to seek greater disclosure or be the source of reports, interviews and advertising materials, whether paid or not. Não tenho a pretensão de profissionalizá-lo e nem mesmo de buscar maiores divulgações ou ser fonte de reportagens, entrevistas e matérias publicitárias, pagas ou não.

27 October 2010

Satu Pagi di Stesen Keretapi Parit Buntar


Dah penat baca entri, mari kita sendal gusi dengan lawak jenaka. 

Satu Pagi di Stesen Keretapi Parit Buntar (PB dinamakan untuk kesan khas)

Ada satu makcik tu dia tanya Attenden kaunter.
Makcik: Anak, keretapi sampai jam berapa??
Attenden kaunter: yang dari Alor Setar sampai jam 2 petang, yang dari Kota Bharu sampai jam 1 petang, yang dari Kuala Lumpur sampai jam 4 petang, yang dari Gemas pulak satu jam lagi sampai la. Makcik nak pergi mana??


Makcik: Tak ke mana. Makcik nak melintas aja. Terima kasih lah anak, ni maknanya takdelah keretapi lalu sekarang kan... ? Terima kasih banyak-banyak. Makcik tumpang lalu ye...

**p.s: Moral kisah ni - Jangan lintas jalan keretapi tanpa bertanya @ jangan lintas ... bahaya!

Gambar Ini Menang Hadiah Semangat

Gambar ini menang adiah semangat dari Cik Gayah

Alkisahnya, tadi dok belek statistik blog hasrulhassan ni, dan jumpa ref link untuk blog ni dari cik gayah .. terus je saya terjah entri bertajuk: Pemenang Contest Bersama Si Kecil. Uhh tak sangka lak leh menang - walaupun tak menang adiah utama berupa kereta Perodua Alza wang tunai RM50 tapi saya tetap bersyukur dengan kemenangan ini.

Saya ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada mak, isteri tercinta, anak-anak yang menyokong segalanya ..  saya amat terharu ..huk huk huk ... cik gayah sebab pilih gambar ini untuk hadiah semangat .. mekasih. Lagi semangat la nak join contest lagi.... yang dok asyik dipelopori dan dimenangi oleh kaum hawa~ uhh mana leh jadi ni .....!!

26 October 2010

Lelaki Haram Pakai Cincin

As-Salam.
Apa? Lelaki haram pakai cincin? Betul ke? Hmm ... tak lama lagi banyak nikah kawin, tentunya ada majlis akad nikah dan antara agenda utama adalah acara 'membatalkan' air wudhuk. Ia adalah acara yang selalu dilakukan selepas saja selesai akad dan nikah disempurnakan oleh tok kadi/ayah kepada si perempuan yang dinikahi oleh si lelaki teruna.

Ada orang buat sarung gelang, tapi rasanya tak pernah dibuat sarung gelang kaki atau lekatkan anting2 di telinga. Dan yang paling masyhur adalah menyarungkan cincin sebab ia mudah, senang dan boleh dilakukan dengan cepat. Tapi itu sarung di jari manis perempuan. Bagaimana dengan lelaki? Ada yang buat juga sarung cincin jugak ... nak sarung gelang dengan anting-anting - sah2 dah haram. Mau kena tempik dengan imam dan tok kadi nanti!

Tapi tahukah kita semua bahawa pemakaian cincin untuk lelaki adalah sebenarnya HARAM? Ya ia haram JIKA:
  • Cincin itu cincin emas (setengah pendapat - makruh untuk cincin suasa)
  • Cincin itu cincin berlian
  • Cincin dipakai di jari hantu dan/atau jari telunjuk
Begitulah adanya; dan ini nas yang mengatakan Haram seperti tersebut di atas; berikut adalah cara yang dibuat dan diamalkan oleh Rasulullah s.a.w:
Rasulullah SAW memakai cincin di jari kelingking tangan kiri sehingga baginda wafat. Inilah yang dipegang Imam Malek, Imam Syafi’e dan Imam Ahmad. Berdasarkan hadith daripada Anas bin Malek : “Adalah cincin Nabi SAW dipakai pada tangan ini (Dan dia menunjukkan kepada kelingking jari kiri)”. Hadith Riwayat Muslim.

Disamping itu Ali bin Abi Talib berkata “Rasulullah SAW telah melarang saya memakai cincin pada jari telunjuk atau jari yang mengiringinya(jari tengah atau jari hantu)”. Hadith riwayat Muslim, Abu Daud, At-Tirmizi dan An-Nasai

 **p.s: dulu pernah la pakai cincin, skarang dah tak gemor lagi ..... 

Ultra Galaxy: The Movie - Best Ever !

UltraGalaxy - The Movie 2009

Alkisahnya, hari ini saya dan anak-anak berpeluang menonton filem DVD - citer favourite saya dan anak-anak saya - Ultraman. Kali ini dengan citer terbaru UltraGalaxy-The Movie 2009. Saya tak pasti samada sinema kita ada buat tayangan filem ini, tapi saya pasti ramai peminat cerita dan filem ultraman akan teruja dengan filem ini.

Apa yang menarik mengenai filem ini ialah kemunculan rakyat Ultra; lebih banyak Ultraman muncul, dari bapak, mak, king semua semualah. The best ever bagi saya. Mana taknya, kalau cd biasa leh tengok sekor2 je ultraman beraksi, tapi kali ini, lebih banyak dan paling menarik adalah sejarah ultraman pun turut diceritakan dalam filem ini. Hero ultra - dari manusia sampai ke ultraman diperkenalkan - sejak dari awal ultraman. Dan saya fikir ujud juga Iblis dan Dajjal dalam filem ini - anda tengok, anda akan tahu apa maksud saya :)


25 October 2010

Proton Saga New Facelift 2010


Proton Saga kebanggaan Malaysia ... setelah mengalami tranformasi bentuk dan enjin; kini Proton Saga (bukan merah saga lagi!) menjalani satu lagi makeup make over... new facelift untuk tahun 2010. Hebahan ini boleh dilihat menerusi laman web paultan.org - ada banyak gambar beresolusi tinggi di situ untuk anda lebih syiok tengok. Saya paparkan untuk anda sebagai satu ole2 buat semua penggemar dan pecinta (pencinta?) Proton Saga.

Lihat gambar-gambar yang telah saya sediakan ini. Anda dapat kenal pasti apa penambahanya? Kalau sebagai pengguna biasa mungkin tak perasan sangat tapi bagi penggemar automotif, mungkin boleh spot sedikit perbezaan. Untuk lebih penerangan ttg aspek tersebut, sila rujuk pakar - paultan.org. :)


22 October 2010

8 Kaedah Seorang Muslim Tangani Stress


As-Salam.
Alkisahnya, saya telahpun buat beberapa entri mengenai stress, cara dan tips untuk kawal dan kurangkan stress atau tekanan. Tapi itu entri sosial ... yelah, makan pisang, tgk dvd, senaman .. itu semua cara 'fizikal' tapi entri kali ini, saya ingin memetik dari beberapa bacaan saya tentang cara nak hadapi stress dan memastikan stress itu dapat dikawal. Oh ya.... sebelum tu, anda harus tahu, stress TIDAK BOLEH hilang! Dalam hidup kita, kita pasti akan melalui kehidupan yang stress dan penuh tekanan, cuma yang bezakannya ialah cara kita menanganinya dengan bijak agar kita tak diakhiri dengan benda yang tidak elok - contohnya bakar diri, cederakan diri sendiri atau terjun dari bangunan.

Jadi, saya sertakan sedikit untuk panduan kita bersama, cara nak handle stress ini melalui kaedah kerohanian; khasnya buat seorang muslim.




8 Kaedah Seorang Muslim Tanggani Stress

Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk
Jiwa kita akan menjadi tenang jika kita membiasakan diri mengambil wuduk sebelum melakukan sesuatu, agar kerja dan amalan itu akan jadi lebih baik dan dipermudahkan.

Perbanyakkan membaca Al-Qur'an
Bagi seorang muslim, membaca Al-Qur'an merupakan satu keistimewaan yang telah diperturunkan oleh Allah Taala kepada umat Nabi Muhammad s.a.w. Ia merupakan satu mukjizat 'hidup' untuk umat akhir zaman kerana didalamnya terkandung sejuta rahsia dan pedoman. Ia juga memberikan kedamaian dan membolehkan kita memohon keredhaan dari Allah Taala.

Banyakkan Solat Sunat
Sebagai makhluk paling mulia di sisi Allah, kita disuruh membanyakkan amal ibadat kita sehari-hari. Antaranya, dengan mendirikan solat sunat. Solat sunat hajat, solat sunat taubat, solat sunat tasbih adalah antara pelbagai solat sunat yang terdapat dalam Islam. Kita bangun pada sepertiga malam dan mendirikan solat-solat sunat tersebut agar beroleh ketenangan dan kekuatan daripada Allah.

Selalu berdoa kepada Allah
Allah telah berpesan iaitu jangan menyembah selain daripada-Nya. Ini bererti kita disuruh berdoa hanya kepada Allah yang Maha Esa dan dilakukan secara berterusan. Waktu-waktu mustajab berdoa adalah pada malam Jumaat, tengah malam, pagi sebelum waktu Subuh, malam hari raya, ketika waktu azan dan iqamah.

Bersangka baik dengan Allah
Kadang-kala kerana terlalu berat stress yang kita rasakan, kita akan bersangka buruk. Kita menuduh qadar dan qada kita, kita membenci diri kita sendiri dan merasa kesal dengan peristiwa yang berlaku. Semuanya itu adalah ujian daripada Allah yang Berkuasa bertujuan menguji keimanan kita sebagai hamba Allah. Oleh itu, kita mestilah bersangka baik dengan Allah dan janganlah menyalahkan-Nya jika terjadi sesuatu ke atas diri kita. Kita juga mesti percaya bahawa tentu ada hikmah di sebalik kejadian itu.

Menangis dengan sepuas hati
Tekanan yang dihadapi sekiranya melibatkan individu yang lain dapat diredakan melalui luahan hati kita dengan menuliskan rasa ketidakpuasan hati kita itu dalam sehelai kertas. Sikap cuba menyimpan perasaan tersebut dalam hati boleh menyebabkan diri merana. "Luaran lain hati lain" ada sesetengah individu apabila mereka mengalami sesuatu tekanan, mereka seolah-olah tidak menunjukkan permasalahan mereka itu. Sebagai contoh, mereka akan sentiasa gembira bila dilihat bersama rakan-rakan tetapi dalam hatinya hanya Allah yang Maha Mengetahui. Maka dengan itulah, menangis dilihat sebagai salah satu cara kita dapat mengurangkan tekanan yang dihadapi di tempat kerja.

Hargai kebolehan diri sendiri
Kita perlu mempunyai satu sikap yang dipanggil yakin diri. Apabila kita mempunyai keyakinan diri, maka kita tidak akan mempunyai masalah untuk melakukan sesuatu pekerjaan yang disuruh oleh pihak lain sewaktu bekerja.Kita yakin bahawa kita boleh melakukan kerja yang disuruh dengan mudah dan tiada sebarang masalah yang dihadapi. Apa yang penting ialah, kita mesti menghargai kebolehan diri sendiri dan memulakan hidup dengan lebih ceria.

Cintai diri sendiri
"Cintailah diri kamu sendiri sebelum kamu mencintai diri orang lain". Jelas daripada maksud sepotong hadis ini, kita dapat memahami bahawa kita perlu mencintai diri sendiri terlebih dahulu berbanding orang lain. Diri kita yang selama ini masih pada tahap lama dalam pekerjaan perlu dipertingkatkan dengan cara yang dinyatakan di atas. Kita perlu memulakan kehidupan kita dengan ceria dan penuh dengan senyuman.


21 October 2010

Pisang Meredakan Tekanan Anda


Tahukah anda bahawa pisang boleh redakan stress anda?Aha .. kalau anda rasa tertekan, pergilah cari pisang, segera makan pisang .. sebiji dah cukup. Pisang yang bersaiz sederhana mampu mengeyangkan anda, ia mempunyai 105 kalori dan 14g gula bagi sebiji pisang. Selain bagi anda kenyang, ia juga akan meningkatkan kadar gula dalam darah anda. Pisang juga ada 30 peratus vitamin B6 yang diperlukan oleh badan dalam satu hari. Bagaimana ia membantu redakan stress atau tekanan? Vitamin B6 yang ada pada pisang akan membantu otak anda untuk rembeskan serotonin, sejenis hormon yang membolehkan anda melalui krisis dengan tenang. So, kalau anda rasakan diri anda selalu tertekan ....jgn lupa ... sediakan pisang sebelum stress melanda!

Ada satu lagi tips untuk kurangkan stress - luangkan masa anda dengan berjalan-jalan, membaca majalah atau menonton DVD. Anda hanya perlukan 10 minit sahaja setiap hari untuk mengurangkan stress dalam diri.

20 October 2010

Tip Keselamatan dan Cegah Jenayah buat Jurugambar

Kamera bagi seorang photog ibarat bini no 2

Alkisahnya nanti hujung minggu ini, saya dijemput oleh rakan-rakan photog dari forum alphanatics khasnya dari Penang untuk turut serta dalam TT Session and Photo Session di Juru sempena Mean Machines 2010. Tapi malangnya saya tak dapat nak hadir sebab perlu ke tempat lain untuk tujuan lain.

Mean Machines 2 (2010)




Sedikit detail mengenai Mean Machines ni. Ia diadakan di AutoCity, Juru, Bukit Mertajam Penang pada 22-23 Oktober 2010. Apa yang akan anda jumpa disitu? [Mean Machines WebPage]

19 October 2010

Apakah Nama Makanan Ini?

Teka - Apakah makanan ini?

Di suatu petang; setelah saya pulang dari Pasar Malam Parit Buntar, saya telah membeli benda untuk makan sebagai supper atau pencuci mulut. Saya letakkan di atas meja makan, seketika kemudian, datang Zikri dengan senyuman manisnya berkata - "Abah, nak makan". Jadi dengan rasa riang sebab Zikri nak makan, saya pun hidangkan benda di atas.


18 October 2010

Qarin - Kembar Setiap Manusia Sehingga Mati

Setiap manusia yang dilahirkan akan didampingi oleh Qarin - Gambar hiasan
As-Salam.
Anda tahu apa itu Qarin? Perkataan Qarin berasal daripada bahasa Arab yang bererti "teman", "pasangan" atau "pendamping". Istilah Qarin kemudian meluas yang memiliki erti roh-roh jahat, yang terdiri daripada makhluk-makhluk halus yang sentiasa mendampingi manusia, sejak seseorang itu dilahirkan sehingga dia meninggal dunia.

Bagi sesetengah kepercayaan pula, Qarin itu dikatakan merupakan uri bayi yang baru lahir. Ia membawa sifat-sifat yang kurang baik untuk bayi; kerana itulah ia dibasuh sehingga bersih dengan garam kasar, limau purut, asam keping dan disiram air mawar sebelum ditanam dengan menggunakan kain putih bersih.

Ada pula mengatakan bahawa Qarin ini ialah jin yang mendamping manusia sejak ia lahir - dengan musababnya menjadi akan penyakit sawan tangis. Sawan tangis dikaitkan dengan gangguan dari makhluk halus yang dipercayai berpunca dari Qarin ini.

Kewujudan Qarin di samping manusia ialah untuk membiasakan, iaitu untuk menggoda atau menyesatkan, sehingga manusia itu tunduk kepada nafsu, yang akhirnya melakukan dosa, tidak kira sama ada dosa itu dosa kecil berpanjangan atau dosa besar seperti membunuh, berzina, makan harta anak yatim dan sebagainya. Cara lain ialah dengan memesongkan iktikad mereka sehingga membawa kepada perbuatan syirik atau murtad.

- Rujukan: Utusan Malaysia 31 Mac 2002 - Soal Jawab Agama Bersama Dr. Amran Kasimin

Ada pula artikel dan pendapat mengatakan bahawa Qarin berada di sebelah kiri kita dan di sebelah kanan kita ialah Malaikat. Qarin akan menyuruh kita melakukan kejahatan dan Malaikat akan membisikkan perkara-perkara kebaikan. Ada satu cerita yang juga mengaitkan Qarin:
Seorang ustaz pernah bercerita... beliau sedang dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Bangi pada malam hari. Dalam perjalanan.. dia bertembung dengan peorang perempuan, berpayung di dalam hujan gerimis. Ustaz ini menghentikan kereta beliau dan menumpangkan perempuan itu balik ke rumah. Sepanjang perjalanan perempuan itu menyatakan bahawa dia seorang pelajar UKM tahun 2. Ustaz ni pun belum berkahwin.. merasa seronok dapat berkenalan dengan pelajar perempuan tu. Tambahan pulak Ustaz ni pun mengajar di UKM. Sampai di rumah perempuan tersebut berpesan supaya tidak lagi dtg ke rumahnya kerana ibunya tidak suka lelaki datang. Balik dari menghantar perempuan tersebut, ustaz ini pun bercerita la pada rakan serumahnya.. dia berkenalan dengan perempuan cantik ni tapi tak berpeluang hendak berjumpa lagi. Hendak dijadikan cerita.. esoknya ustaz tersebut mendapati perempuan semalam tertinggal payungnya. Adalah peluang dia pergi kerumah perempuan tadi.

Sampai dirumah perempuan tu.. ibunya saja yang ada di rumah. Ustaz tu pun bertanya tentang perempuan tadi dan cerita la tentang payung nya yang tertinggal tu. Ibu perempuan tu terkejut.. dan menerangkan bahawa perempuan tu memang tinggal di situ. student UKM tahun 2, tapi telah meninggal 2 tahun yang lalu.

Jika peristiwa itu pernah anda lalui.. atau akan lalui.. jgn terkejut.. kerana apa yang anda jumpa ialah Qarin seseorang yang telah meninggal dunia. Qarin ini akan mengulangi detik detik kematian seseorang serupa seperti yang berlaku setiap malam. Qarin akan memakai pakaian yang serupa.. cth: jika seseorang mati di langgar kereta ketika sedang menahan teksi.. Qarin juga akan dilihat sedang menahan kereta seperti keadaan sebelum seseorang itu mati.


**p.s: sesungguhnya makhluk Tuhan itu dijadikan dalam pelbagai bentuk

Pengumuman Dari PDRM Mengenai Saman Trafik


Alkisahnya ada satu pengumuman penting dari Polis Diraja Malaysia mengenai saman trafik. Pengumuman ini dikeluarkan di laman web PDRM.

Penafian Kadar Kompaun Saman Trafik
Daripada Cawangan Trafik PDRM

Pengguna diminta mengabaikan apa-apa kadar kompaun saman trafik yang disebarkan melalui e-mel. Untuk kadar kompaun saman sebenar, sila rujuk mana-mana Cawangan Trafik berhampiran, portal www.myeg.com.my atau www.rilek.com.my untuk pengesahan.

Lapan Perkara 'Makruh' Bincang Dengan Seorang Lelaki

Ada Topik Yang Tidak Boleh Bincang Dengan Lelaki. Foto: Lensahasrul

Alkisahnya, ada dok tanya saya, apa benda yang buat lelaki melenting dan apa yang lelaki tak suka dengar dari seorang perempuan. Hmmm puas juga nak bagi jawapan, sebabnya lelaki ni tak sama. Ada lelaki ganas, ada lelaki selamba, ada lelaki serius .. dan banyak juga lelaki yang pendiam. Tapi; secara kasarnya saya boleh simpulkan seperti berikut (ecewah .... macam tahu2 je).

17 October 2010

Anugerah dari Marhaen Kacak


Alkisahnya; blog hasrulhassan baru mendapat satu lagi anugerah pemberian ikhlas daripada Marhaen Kacak. Entri mengenainya boleh dibaca di sini [Award untuk Marhaen Kacak - Terharunya]. Sesaja letak sebagai bukti bukan saya suka2 nak letak award ni. Sepintas; terima kasih  kepada Marhaen Kacak kerana menyedari kewujudan blog ini dan memberi perhatian terhadap isi kandungan yang dijaja dalam blog ini. Terima kasih sekali lagi.

Oh ya; kepada yang selalu singgah, ya... saya dah sekali lagi tukar layout. Masuk ni dah kali ke 4 saya tukar sejak menjadikan blog hasrulhassan suatu blog bicara - sebelum ini ia dikenali sebagai sebuah photo blog (yang kini diletakkan di lensahasrul.blogspot.com). Saya harap lepas ni tak tukar dah ... ... hmm .. kenapa yer?



16 October 2010

Fakta Menarik | Mata Bayi yang Comel


As-Salam.
Seronok bila dapat bermain dengan anak-anak kecil dan bayi yang comel. Pandangan mata mereka sangat bersih dan hening. Tak nampak kelam. Semuanya penuh sinar. Tetapi tahukah anda bahawa bagaimana perkembangan mata pada si comel ini.

Pada saat lahir, bayi hanya melihat dunia dengan warna hitam, putih serta gradasi warna abu-abu (kira mcam warna abu rokok la). Bayi kecil yang baru lahir hanya boleh melihat dengan jelas pada jarak 8-12 inci atau 20-30cm saja; jadi jangan harap la anda nak tunjuk benda2 yang melebihi jarak tersebut. Itu sebab hubungan anak dan ibu sangat akrab kerana mereka sentiasa berada dalam jarak dekat. Apabila usia si comel 8-12 minggu, mata mereka mulai boleh mengikuti orang ataupun objek yang bergerak, dan kalau kita tengok si comel akan gerakkan kepalanya untuk melihat objek bergerak tersebut; walaupun saat itu dia sudah boleh menggerakkan matanya. Pada usia 2-4 bulan, so comel dah boleh menggerakkan matanya dengan tidak menggerakkan badan atau kepalanya. Time ini juga, si comel ini dah boleh dan setidaknya mencuba untuk mencapai objek di depannya.



Pada usia 4-5 bulan, otak bayi sudah boleh belajar mengenali benda yang dilihat oleh mata. Ia akan menjadi gambar yang jelas dan memiliki dimensi. Umumnya pada usia 6 bulan ketajaman penglihatan anak-anak sudah berkembang dengan sempurna.

Hmm Maira dah pun lebih dari sembilan bulan .... dia masih lagi mengisut . .. malah memang ligat menegesot bagai mop lantai bergerak; sedangkan kalau ikut 'kembar' nya - dah boleh merangkak. Ada pendapat mengatakan bahwa bayi yang belajar berjalan lebih cepat dari usia seharusnya, mungkin akan kurang mahir untuk menggunakan kedua matanya sekaligus dibandingkan bayi yang banyak merangkak dan menggunakan matanya untuk melihat objek jarak dekat. Pendapat ini mungkin benar, sebab Maira suka kutip sehalus2 benda yang dia jumpa. Dan dia lebih suka mencapai objek2 kecil daripada objek yang besar.



Yahh .. itu serba sedikit cerita mata bayi comel .... dan selit2 skit pasal baby girl saya - Haseena Humaira. So lepas ini kepada yang minat dengan si comel, agak2 la bila bermain dengan baby kecil, dah ada pengetahuan ttg jarak penglihatannya ni; bolehla anda fikirkan cara terbaik untuk bermanja dengan si comel!


**p.s: Saya tak faham kenapa ada orang sanggup buang bayi?

15 October 2010

18SX: Namawee Bersunat?

Namawee Dikatakan Racism - Foto dari KLUE

Anda pernah dengar nama NAMAWEE? Nama sebenar dia adalah Wee Meng Chee (Chinese: 黄明志; pinyin: Huáng​ Míng Zhì​​​​). Lahir pada 1983 di Muar, Johor. Namawee merupakan warga Malaysia berbangsa Cina Hainan. 

Namawee mula menjadi terkenal kerana kontroversi menyanyikan lagu Negaraku dengan cara dia sendiri. Ia meluas apabila ramai melihat Namawee upload video clip tersebut di YouTube. Dia dilabel sebagai menghina Malaysia dengan cara nyanyiannya. Selain lagu Negaraku .. ada banyak lagi klip video dan lagu yang digubah oleh Namawee yang menjadi kontroversi seperti Kawanku yang secara terus mengkritik kaum Cina dan Melayu menerusi lagu tersebut.

Copyright 2010-2014 HASRULHASSAN.COM™. Originally by Templateism | Memberi Untuk Bermanfaat | Read Disclaimer