19 January 2018

Jom Google Plus


Ramai yang tidak mengoptimasikan apa yang disediakan oleh Google. Ini termasuklah Google Plus yang merupakan satu saluran media sosial yang agak signifikan kepada pemilik blog. Walaupun tak dapat nak dipastikan secara khusus bagaimana Google Plus ini dapat membantu blog-blog dan blogger terutama platform blogger.com/blogspot.com .. saya cubalah juga untuk bereksperimen.

Terima kasih kepada rakan blogger yang sudi join segmen singkat saya ni. Walaupun tak ramai yang menyertainya, tetapi saya dah janji akan buat satu post untuk penyeraian. Maka, post kali ini .. saya akan senaraikan semua blog yang telah memeriahkan segmen tersebut.

Jom Google Plus Blog Blogger Malaysia

Jom Google Plus
Sebanyak 9 buah blog telah menjadi peserta segmen Jom Google Plus ini. Kebanyakkan daripada blog ini memang saya dah biasa, dan tidak asing lagi. Andai anda sudi, mohon anda klik Google Plus pada setiap baris di ruangan bersebelahan url blog tersebut. Jasa baik anda amatlah dihargai.

Berikut adalah blog-blog yang telah sudi ambil bahagian.

URL BlogGoogle Plus
http://nonasani.blogspot.my
http://usryabdullah.blogspot.my
http://chea94.blogspot.my
http://www.huhahuhajerr.com
http://www.aynorablogs.com
http://starlavenderluna.blogspot.my
http://farhannajafri.blogspot.com
http://seorangencik.com
http://www.elihjapahar.com

Apabila anda klik (G) di atas, secara tak langsung anda berikan signal kepada Google bahawa blog tersebut wujud, dan mempunyai pembacanya sendiri. Itu daripada apa yang saya fahamlah. Mungkin ia tidak beri apa-apa makna atau kesan, tetapi tak salah andai kiranya anda ambil bahagian berikan support pada rakan blogger yang menyertai segmen saya ... boleh kan?

Ini mungkin salah satu teknik SEO. Ini mungkin salah satu cara untuk membolehkan blog rakan blogger kita berada di enjin carian lebih cepat. Atau ia hanyalah huruf G yang mahu anda klik dan kongsi di laman media sosial Google Plus.

Apa kesan jangka panjang? Kesan jangka pendek? Hanya boleh diketahui andai butang G itu anda klik pada setiap blog.

Penulis blog freelance sejak 2010. Berkeluarga dan bekerja di rumah sebagai house husband.  Lulusan Ijazah. Menetap di Penang. Mesra dipanggil HH. Untuk berhubungan atau pertanyaan - klik looket.me/hasrulhassan

6 Komen

Ciktie tak sempat nak join. Btw tahniah pada mereka yang join segmen ini

ala terlepas pandang pulak pasal segmen ni. kalau idok, boleh la join jugak ^_^

Mungkin lain kali. Saya cuma nak test kelebihan yang ada pada google plus sahaja. :)

Hehehe.. mungkin lain kali. Saya pun bagi tempoh pendek sangat, jadi memang dah expect tak ramai yang join. :)

Terlepas pandang.

JM dah klik semua g+

Ini saya punya:
http://kiracukaipendapatan.blogspot.my

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komen dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh gunakan borang 'hubungi saya' atau looket.me/hasrulhassan.
EmoticonEmoticon