As-Salam. Anda dah pasang Google+ Badge untuk profile anda dalam blog? Jika belum, anda boleh letakkan sebagai salah satu gadjet atau widget dalam blog anda, letakkan di bahagian sisi blog (sidebar) untuk menambahkan ketrampilan blog. Dalam entri ini, saya akan tunjukkan tatacara untuk buat Google+ Badge ini dan letakkan di dalam blog anda.

Tatacara Buat Google+ Badge Untuk Blog

Ada banyak pilihan yang boleh anda lakukan, atau dengan kata lain ada banyak customization yang boleh anda buat untuk menampilkan Google+ Badge dalam blog anda. Google+ Badge ini adalah seperti Facebook Profile, cuma yang menariknya, apabila seseorang pengunjung klik follow ... maka ia akan terus menjadi rakan, follower bukan hanya pada profile malah pada Google+ Page dan juga blog anda.

Caranya sangat mudah, anda hanya perlu ke Google+ Developer, dan pergi ke bahagian Badge. Di situ telah disediakan setting untuk digunakan bagi menghasilkan beberapa variasi Google+ Badge yang boleh dimasukkan ke dalam blog anda. Kod HTML akan dijana secara automatik. Hanya copy-paste kod tersebut dalam blog anda dengan Add element - Add HTML/Javascript.

Berikut adalah beberapa variasi yang saya lakukan untuk anda lihat.

Variasi 1 - Google+ Badge Penampilan Penuh (Potret)


Variasi 2 - Google+ Badge Penampilan Tanpa Cover Photo


Variasi 3 - Google+ Badge Penampilan Minima (Landskap)Semua di atas boleh anda lakukan hanya dengan mengubah nilai-nilai atau pembolehubah yang disediakan.
Hanya perlu ke Google+ Badge Developer (klik) dan dapatkan kod HTML tersebut.

Selamat mencuba.


11 Ulasan

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

 1. google plus sangat stylo.. tapi tak ramai suka guna

  BalasPadam
 2. Bagus, tapi dah terlalu banyak widget di blog saya nanti semakin crowded .

  BalasPadam
 3. terima kasih atas perkongsian.. ;) mesti kena try ni..

  BalasPadam
 4. muja dah ada g+ profile, page and community, tapi kat page tu tak leh post lak dah,, fenin,, and follower profile dengan page adalah bnda yang sama,, macam tak perlu je lak buat page bila dah ada profile,, ekekeke,,,

  BalasPadam
 5. info yang sangat bermanfaat untuk sy

  trima kasih :)

  BalasPadam

Catat Ulasan

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

Terbaru Lebih lama

Advertisement

Bisnes Shopee

Advertisement

BERMASALAH DENGAN HARTA PUSAKA?

Panduan Mengurus Harta Pusaka dan Hibbah. - Nak Tahu? Klik Sini Sekarang!!


Advertisement